Kokt Hans o Greta.nu » Så lurar domänföretagen dig på pengar

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !


    Annons/Ad:

Så lurar domänföretagen dig på pengar

- Manipulerar med email-formulären / Skickar ut för många abonnemangsfakturor, och blir rika på alla “postavgifter” / Påstår att de inte har fått in några pengar / Har för få telefonister anställda, så att kunderna skall få sitta i telefonkö…och ge upp.

_____

Skall du skaffa en internetdomän ?

Var då mycket försiktig.

Domänföretagen kommer att försöka lura pengarna av dig !

Nu har vi på redaktionen, granskat ett antal så kallade domänföretag.

Och det är de allra största svenska domänföretagen det gäller.

Ett domänföretag hyr ut, registrerar, handhar, eller i undantagsfall äger de internetdomäner som vi som webbplatsägare hyr en viss bestämd tid.

Det kan exempelvis vara en .nu, .se, .eu, eller en .org-domän, eller vilken annan toppdomän som helst.

Vår granskning har visat, att man bör vara mycket försiktig när man har med ett stort domänföretag att göra.

- Domänföretagen kommer nämligen att försöka skinna kunderna på alla pengar de har.

Dessa företag har alltid varit hänsynslösa “jättar”, som klampat på, och betett sig hur som helst,

- vilket de ju har kunnat göra, eftersom domänmarknaden länge har varit lite av ett monopol,

men domänmonopolet håller som tur är på att brytas, tack vare att fler och fler webbhotell nu har börjat agera domänregistrarer, och hyr ut domäner.

Eftersom domänföretagen “suger in” kunderna till sig och “binder fast” dem, genom att dumpa priserna på internetdomäner och hyra ut dem till självkostnadspris, och företagen därmed inte gör vinst på internetdomänerna,

så gör de allt för att “hitta på” så många andra sätt att få in pengar som möjligt, vid sidan av själva domänerna.

Och det är inga etiska metoder de använder, när de “hittar på” avgifter, som de kan ta ut av domänkunderna.

Ett sätt som domänföretagen ofta använder, är att de manipulerar med de så kallade formulär-skripten, i vilka man skall ange sin e-mailadress.

Inne i kontrollpanelen (kundzonen) hos sitt domänföretag, får man ange om man vill ha e-faktura, eller vanlig pappersfaktura.

Och det är när man skall ange sin e-postadress för att få e-faktura, som det stora bedrägeriet börjar.

Domänföretagen ljuger ofta i detta läge, genom att påstå att de har “försökt” att skicka ut en e-faktura till den angivna e-postadressen, men att det inte gick.

De påstår då att email-adressen som man angav “inte var i bruk”, och att domänföretaget därför fick tillbaka e-fakturan.

Därför var de tvungna att skicka ut en pappersfaktura istället,

och då kan de ta ut en “postavgift” på mellan fyrtio och femtio kronor, per faktura.

Och det är ju inte mycket pengar att strida om, när det gäller endast en domän.

- Men tänk bara hur många hundratusentals domäner som människor i Sverige hyr, och hur många “postavgifter” som tas ut av alla dessa kunder - helt i onödan.

Det blir ofantliga summor som domänföretagen får in, enbart på postavgifter.

- Pengar som kunderna hade kunnat göra mycket annat matnyttigt för…

.

- Tapetsera bostaden med DNS-avgifter och postavgifter ? -

Och när man sedan ringer och påpekar att e-mailadressen visst är funktionell, och att det istället är domänföretaget som har gjort fel, då de har skickat ut e-fakturan,

ja, då har de bara en stackars telefonist som sitter och tar emot alla samtal, så att man kan få sitta femton, tjugo, tjugofem minuter i telefonkö, innan det svarar någon uppskrämd praoelev med dov stämma, på en raspig telefonlinje, att de inte kan göra någonting åt problemet,

utan det är bara att betala den pappersfaktura som man har fått, och se glad ut.

- Som av en händelse…

Ett annat sätt som domänföretagen får in pengar på, är att ta ut en så kallad abonnemangsavgift, eller som en del domänföretag kallar det, – en DNS-avgift.

I användaravtalen, då man står i begrepp att skaffa en toppdomän, framgår det ofta att man kan utöka sin kontrollpanel med fler funktioner, genom att betala en viss avgift per år.

Ofta är det 99 kronor i DNS-avgift per år.

I varje konto, kan kunderna sedan ha flera internetdomäner, och man skall således bara behöva betala en DNS-avgift per konto,

men obotbara rufflare som dessa företag är, så skickar de naturligtvis ut en DNS-faktura per domän, och inte per konto,

och därigenom får domänföretagen in miljontals kronor, som inte var överenskommet med kunderna från början.

- Dessutom skickar de ofta ut dessa “DNS-avgifter” på pappersfakturor, så att de kan ta ut postavgifter inte bara på själva domänerna, utan även på DNS-avgifterna.

Så till slut har man fått så många pappersfakturor, att man kan tapetsera hela villan med alla dessa fakturor på internetdomäner och abonnemangsavgifter.

- Det verkar inte finnas någon hejd på vad dessa företagarparasiter kan göra, för att få nöjet att lura människor på pengar.

Och som om inte det här vore nog, så är det också vanligt att domänföretagen påstår att de “inte har fått in några pengar”.

Detta trots att man faktiskt har betalat in fakturan.

Domänföretagen skickar då ut en påminnelsefaktura, och flertalet kunder betalar naturligtvis in den påminnelsefakturan, utan att reflektera nämnvärt,

vilket gör att många kunder betalar dubbla avgifter för sina domäner…

Och domänföretaget skrattar gott, och ser sina balansrapporter stiga till skyarna, medan våra dubbla betalningar anländer till deras bankkonton.

Och domänkunderna kan ingenting göra, utan de står där med skägget i brevlådan.

- Det finns nämligen inga juridiska möjligheter att sätta dit dessa domänföretag, eftersom summan av varje bedrägeri sällan överstiger femhundra kronor. – Och då betraktas bedrägeriet som ett civilrättsligt ärende, och Konsumentverket, Polisen, Kronofogden, eller andra myndigheter, kommer således inte att agera.

Det skall i framtiden bli intressant att se vilka fler “avgifter” domänföretagen kan “hitta på”, för att få in pengar av domänkunderna.

- Varför inte ta ut en “utlands-avgift”, så att man skall få möjlighet att ha sin hemsida på en utländsk server,

eller varför inte en “inhemsk-avgift”, för att man skall kunna ha sin hemsida på en svensk server ?

__________

Eller, skulle det låta så illa med en “greencard-avgift”, så att man kan välja om man vill ha sin hemsida på en svensk, eller på en utländsk server ?

.

Så här minskar Du risken att bli lurad av ett domänföretag – 3 knep:

.

1. Hyr din domän hos ett mindre domänföretag som du känner förtroende för, eller som du har fått rekommendationer om, från någon vän. – Undvik de stora “drakarna”, eftersom de kan göra precis som de vill med kunderna.

2. Var mycket återhållsam med att betala alla dessa extra avgifter. Tänk på att om du skall betala postavgifter och DNS-avgifter för alla domäner du har, så blir det enormt dyrt för dig i längden.

3. Om domänföretaget påstår att de inte har fått in några pengar, trots att du har betalat fakturan, – ring och bråka med dem, och var uthållig och envis. Till slut kommer de att hitta dina pengar, bland oredan de har i sina papper. Du kan också kontakta din bank och få kvittonumret, eller BGC-numret för fakturan, och uppge det för domänföretaget. Då kommer dessa lögnhalsar inte undan.

.

Lycka till !

.

Ordförklaringar:

Postavgift:

OBS! Ej att blanda ihop med “porto”. Ett “porto” är en avgift som postföretaget tar, för att skicka ut ett brev. Men den “postavgift” som vi talar om i den här artikeln, är en avgift som domänföretaget har hittat på, för att öka sin vinst. En del av postavgiften går till administrativa kostnader, och en del går till ren vinst åt företaget.

DNS:

Betyder Domain Name System, och är ett system för att katalogisera adresser ute på internet, vilka baseras på IP-protokollet. Systemet innehåller också information om andra nät än internet, information om post till andra nät, särskilda värddatorer som kör DNS-program, DNS-servrar, och så vidare. Det är DNS som har gjort WWW (webben) möjligt, med det världsomspännande adresseringssystemet som gör att alla datorer kan hitta alla andra datorer.

.

     Kommentera artikeln,  HÄR


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=18819

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:

Andra läser också: (Others also read):

     

ANNONSER / ADS:
.

.
.



KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Mer på samma ämne: (More on the same topic):

.
Sök vad du vill: / Search what you want: .

Andra närbesläktade ämnen: / More related topics:

.

Skicka in en kommentar: / Leave a Reply:


KHOG/Ih Z 8 (622x250)

Sök i svenska Wikipedia:
Search english Wikipedia:

-----
Sök synonymer:
Search synonyms:

-----
Sök bilder:
Search images:

-----
Sök i Youtube:
Search Youtube:


Gå till artikelns start, här > / Go to Top, here >

Gå till menyn, här > / Go to Menu, here >




Annons/Ad:



Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu