Kokt Hans o Greta.nu » dokumentär

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Befinner sig dokumentärfilmare på savannen ?

_____

Dokumentärfilmen som art har ju länge varit uppmärksammad och uppskattad.

Fast man undrar ständigt vad som egentligen sker inför och efter produktionerna och hur regissörernas tankegångar löper.

De allra flesta dokumentärer som visats har ju handlat om redan döda, eller döende människor. Dessa är tydligen de populäraste scenerierna rörande dokumentärfilmen som företeelse.

Vi har exempelvis kunnat se Lasse & Ulla, Jag vill leva, Himlen kan vänta, Pappa parkinson, Vi och dom, bland många andra filmer.

Epikerna som gör dessa filmer, rättfärdigar ofta sina produktioner med att de vill visa en respektfull bild av huvudpersonen, samt att de först frågat huvudpersonen om att medverka.

Men, när dokumentärfilmen om Ingemar Johansson gjordes för SVT var ju Ingemar döende i en demenssjukdom och man kan ju undra om han förstod vad han svarade ja till att medverka i. Kan en dement person avgöra om den skall ställa upp i en TV-intervju ?

Dokumentären om Erland Josephson som illustrerar en svårt Parkinsonsjuk Erland, som nästan helt förlorat gångförmågan, är den ett porträtt som ger en respektfull helhetsbild av en av Nordens största skådespelare, med en drygt 60-årig karriär bakom sig ?

.

..- Att välja i slutet -

Och filmen om den duktige musikanten Bo Lycke från Brännö, som en gång i tiden också var en mycket uppskattad lärare, men som nu var svårt nött av Alzheimers sjukdom och knappt kunde koka ägg längre, gav den filmen en respektfull helhetsbild av hans liv ?

För visst är det meningen, att vi skall ges en respektfull helhetsbild ? Eller vad är meningen ?

Bo Lycke är på intet sett den ende Alzheimersjuke som blivit filmad i slutstadiet. Jag kan även nämna filmerna “Living with Alzheimers”, “På väg bort” och den danska filmen “Kommer du ihåg Frank ?”

Det skulle vara intressant att vara med när regissörerna frågar alla dessa senildementa människor om de vill medverka i dokumentärfilm och höra på vilket sätt frågorna ställs och på vilket sätt de Alzheimersjuka svarar.

Och om en Alzheimersjuk person svarar “JA”, betyder det då “JA” ? Eller betyder det “NEJ” ? Eller kanske rent av “NJA”, fast bara på torsdagar, ojämna veckor ?

Till min stora förvåning har jag blivit upplyst om att dokumentärfilmare generellt sett får bra betalt för att göra sina filmer. Och som om inte det räckte, tar de ibland även emot fina priser som hyllar deras filmskapande.

Så medan huvudpersonerna kvävs till döds av sina sjukdomar så går dokumentärfilmarna upp på podierna och hämtar sina Guldbaggar och sina stora journalistpris.

- Är inte detta märkligt ?

Efter att ha lagt alla dessa fakta och frågeställningar på bordet, har jag bara en slutfundering.

__________

- När jag skall dö, får jag välja regissör då ?

.Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=3531

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)


Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu