Kokt Hans o Greta.nu » Renovering

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Många fönsterföretag städar inte efter sig

- plockar inte upp metallflis och överbliven tätningsmassa, och glömmer kvar skyddshinnan över fönstren.

_____

Vill du sätta in nya fönster i din villa ?

Det kan kosta nästan 200.000 kronor, för alla dina fönster.

- Och då städar inte ens fönsterföretaget efter sig, för det priset…

Nu måste jag gå ut och varna dig för flera av våra svenska fönsterföretag.

Alltså, företag som åker runt i landet och sätter in nya fönster i fastigheter.

Enligt flera anonyma källor till bloggen, så är det mycket vanligt att de svenska fönsterföretagen inte städar efter sig, efter att de har satt in nya fönster, trots att företagen ibland tar nästan 200.000 kronor för att byta alla fönsterpaneler i en villa.

Enligt mina källor så är det i synnerhet inom tre områden, som fönsterföretagarna slarvar med städningen, och som man behöver vara extra uppmärksam på:

Det första är att de ofta struntar i att plocka upp det vassa metall-flis som skapas då de sågar till fönsterplåten så att den skall passa i fönsterkarmarna. – Tillsågning av fönsterplåt och metallprofiler som sitter runt fönstren, sker exempelvis i de fall då kunden har beställt en annan färg på fönsterplåten, än den färg som fanns på fönstrets originalutförande, och metallprofilen kan då avvika från standardmåtten.

Det andra, är att fönsterföretagen ofta slarvar med att ta bort den skyddshinna, som de lägger över glaset, då de skär till fönstren. – Om skyddsfilmen inte tas bort efter fönsteruppsättningen, kan det se ut som om en oljehinna ligger över glaset, då solen skiner genom fönstren.

Det tredje, är att fönsterföretagen inte plockar upp den överblivna tätningsmassan efter sig, - den som de spritsar i fönsterspringorna, – utan låter den ligga kvar i trädgården, som långa, vita, torkade korvar.

Problemet med tätningsmassa, är att den kan innehålla både brandfarliga, och miljö,- och hälsofarliga ämnen, och det kan därför bli svårt för fastighetsägarna att veta hur de skall göra sig av med ( slänga bort ) tätningssmassan.

Och metallfliset som virvlar omkring i trädgården, när de sågar till fönsterplåt och fönsterprofiler, kan lägga sig i springor i fönstren, vilket gör att när man senare dammsuger fönstren, så kan en metall-flisa lossna, och sätta sig i dammsugarborsten, och sedan repa sönder delar av fönstren.

Och då kan det bli besvärligt att veta hur man skall gå vidare.

Metallfliset kan även hamna på gräsmattan, eller i någon springa i en altantrappa, så att man kan råka skära sig i fötterna om man går barfota. Och eftersom fönsterplåten ofta är gjord i lättmetall ( ibland aluminium ), så kan man inte heller identifiera den, och plocka upp den med hjälp av magnetiska verktyg, då aluminium svarar dåligt på magnetism.

Det kan därför vara listigt att man skriver in i hantverkarkontraktet, att fönsterföretaget måste städa efter sig, och lämna din trädgård i samma skick som den var, när de kom.

Och om du märker att de inte har städat efter sig, så är det viktigt att du kontaktar fönsterföretaget och ber att de kommer och gör snyggt efter sig, eller att du anmäler skiten ur företaget, och pratar ner deras företag inför alla väninnor och vänner du har, och varnar för dessa nonchalanta odågor.

För jag tror att det är på grund av att villaägarna är så flata, och lata, och inte anmäler fönsterföretagen i tillräckligt hög utsträckning, som de kan hålla på som de gör, år ut och år in.

- Ni vet, ger man ett barn ett finger, då tar de hela armen…

.

..- En kultur att inte städa efter sig ? –

Det kan även vara bra att kontrollera så att det verkligen är rätt företag som kommer, och inte en så kallad “underentreprenör”, för då kan det stora företaget lättare skylla ifrån sig på underentreprenören, ifall det blivit något fel, och därigenom komma undan ansvar.

Och om då underentreprenören har gått i konkurs, så banar ju det väg för att det kan bli extra svårt för en villaägare att få någon upprättelse.

De stora kända fönsterföretagen, anlitar ibland underentreprenörer ( ofta en- eller tvåmansföretag ) som gör jobb åt dem, – detta för att det stora fönsterföretaget skall hinna med så många jobb samtidigt som möjligt på olika ställen i landet, och för att de inte skall behöva säga nej till någon kund.

När ett stort företag anlitar underentreprenörer, så håvar det stora företaget in rätt så mycket pengar, utan att behöva göra ett handtag själv, även om det naturligtvis är större förtjänst, om de låter de egna anställda göra jobben.

Men underentreprenörerna arbetar ofta under slavliknande förhållanden, gentemot det stora fönsterföretaget.

Det stora fönsterföretaget, kan ge ett beting till underentreprenören, som lyder exempelvis:

- “Om du fixar fönstren på den här kåken, så får du 125.000 spänn ( av 200.000 kr. ) – Men vi har kommit överens med kunden om att det max får ta två veckor?”.

Och eftersom underentreprenören ofta tycker att detta är för kort tid, och känner sig underbemannad, så försöker de istället att jobba så snabbt som möjligt ute hos kunden, – och då kan ju riskerna för att någonting skall gå galet, öka.

Det kan därför vara smart att slå sig vinn om att det inte är en underentreprenör som skall göra jobbet, utan se till så att det är det företag som du från början ville ha, som verkligen kommer hem till dig.

Jag tycker det är märkligt att vi accepterar att sådana här giriga utsugare åker runt och krämar befolkningen på nästan 200.000 kronor, och sedan inte ens städar efter sig…

Men det verkar nästan vara en kultur inom hantverkaryrket att inte städa efter sig,

- jag tänker på alla sotare som lämnar slasken full med skitigt hushållspapper, efter att de har torkat rent ens spisfläkt,

och alla takläggare, som lämnar trädgården full med isoleringspapp, efter att de är färdiga med arbetet,

och alla bredbandsinstallatörer, som lämnar borrdamm efter sig på golvet…

__________

- Undrar om de gör likadant, hemma hos sig själva ?

.

Så här minskar du risken att bli missnöjd med fönsterföretagen – 5 råd:

1. Skriv in i hantverkarkontraktet att fullständig byggstädning skall ingå i avtalet.

2. Be fönsterföretaget att ta bort skyddshinnan över fönstren.

3. Kontrollera så att inga delar från fönsteruppsättningen är kvar efter dem i trädgården, exempelvis metallbitar, glasull, tätningsmassa, eller andra delar.

4. Anlita aldrig ett fönsterföretag svart, för det är du som villaägare som kan komma att förlora på det.

5. Undvik “underentreprenörer”, utan se till att det är huvudentreprenören ( företagets egna anställda ), som utför jobbet.

Lycka till !

.

    Reagera på artikeln,  HÄR


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=13341

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Nytt utseende på köksskåpen ? – 9 råd

Allt om hur du målar dina köksluckor

_____

Det finns FÅ saker som gör så stor skillnad,

som nytt utseende på sina köksluckor.

- Det kan vara det enda som behövs för att fräscha upp köket.

Det finns två tillvägagångssätt, när man skall måla om köksluckorna. Endera kan man lämna in dem på en målarfirma. Eller också måla om luckorna själv.

För och nackdelar finns med båda alternativen.

Om man målar sina luckor själv, har man bättre kontroll över hur slutresultatet blir. Man kan lättare styra så att arbetet blir prydligt gjort och ofta är man väldigt försiktig med sina egna köksluckor, vilket är bra. Nackdelen är att det är ett ganska omfattande och svårt arbete, att måla dem själv.

Om man istället lämnar in luckorna till en målerifirma, eller möbel-lackeringsfirma, vilket kostar mellan 3.000 och 8.000 kronor för alla kökets luckor, sparar man en hel del tid och arbete, men samtidigt har man väldigt lite kontroll över vilka färger som använts, hur noga arbetet är utfört, och dessutom vem som utfört arbetet.

Och, Kommer luckorna att vara hela när du får tillbaks dem ?

- Kanske målarfirman tar en prao-elev, eller en semestervikarie till att måla dina köksluckor ? En del proffs anser nämligen att det är ett riktigt “skitgöra” att måla folks köksluckor, eftersom de får så låg timlön för jobbet, och låter någon “vikarie” utföra arbetet istället.

Jag kommer nu gå igenom båda varianterna lite utförligare.

Måla luckorna själv…

.

- Detta måste du köpa -

.

1../Roller+tråg, pensel/målartvätt, grundolja, primer, målningsfärg/

OBS ! Dessa saker måste man köpa på ett och samma ställe, inne på en professionell färghandel, eller målerifirma. Du måste berätta för färghandlaren att du skall måla just köksluckor och även tala om vilken färg du haft på luckorna innan. Det är viktigt att du använder vattenbaserade produkter i så hög utsträckning som möjligt, för att skona hälsan. Färgen får heller inte gulna !

Det bästa är om du köper någon form av vattenbaserad latexfärg till målningen.

2../Fint slippapper, komprimerad luft, ansiktsmask/

De här tre sakerna kan du köpa var för sig, i olika affärer. Slippappret använder du till att slipa ytan, och den komprimerade luften till att blåsa bort damm, spån och hårstrån från ytan. Skyddsmasken som du bör använda, måste klara att stänga ute både kemprodukter och trädamm.

.

- Så här gör du -

.

I.  SKRUVA LOSS KÖKSLUCKAN FRÅN SKÅPET

Du kan skruva så att alltihop följer med ned. – Gångjärn och alla beslag. Tänk på att en del köksluckor har gångjärn som är fastsatta med speciella skruvar, så kallade Pozidriv-skruvar (med stjärnspår), alternativt Torx-skruvar (med större stjärnspår), medan andra gångjärn kan vara fastsatta med kombinerade raka spår/phillips-skruvar.

Se först efter vilken typ av skruv som sitter i gångjärnen och använd rätt bits till din skruvmejsel. Var mycket försiktig när du tar loss luckan, så du inte får luckan i huvudet.

II.  FRIGÖR ALLA BESLAG ( BLECK ) FRÅN KÖKSLUCKAN

Skruva loss handtag och gångjärn och lägg köksluckan med utsidan uppåt på fyra små träklossar på golvet, som du i sin tur lagt på ett tidningspapper. Se till så att alltihop ligger stadigt.

III.  TVÄTTA MED MÅLARTVÄTT

För att lösgöra och ta bort gammalt intorkat matfett och annan smuts, kan du tvätta hela köksluckan med så kallad “målartvätt”. Det kan behövas ett par strykningar. Läs på flaskan exakt hur du skall göra.

IV.  LUCKRA UPP HELA YTAN MED FINT SLIPPAPPER

Nu tar du ett fint sandpapper och slipar hela köksluckan ordentligt, så att den blir helt matt. Använd en filtermask över ansiktet, som parerar både lösningsmedel och trädamm. Ytan på luckan kan vara en vanlig målad träyta, eller ett skikt av Melaminplast.

V.  OLJA IN MED GRUNDOLJA

Sedan tar du en liten pensel ( sparpensel ) och stryker de “sugande” delarna, med grundolja. De sugande delarna är ofta sargerna på träet, områden kring skruvhål, eller om det finns ohyvlade partier på köksluckan. Låt grundoljan torka in. Kanske du även behöver “stänga in” fettfläckar, innan du målar ? Använd då någon form av spärrfärg, som isolerar fläckarna.

VI.  MÅLA MED  “PENETRERANDE PRIMER”.

Primern ( grundfärgen ) används för att öka vidhäftningen av den riktiga färgen ( målningsfärgen ) och för att skydda köksluckan mot fuktangrepp och slag. Du måste köpa /målartvätt, grundolja, primer och målningsfärg/ samtidigt, i samma färghandel, för det är viktigt att de så kallade bindemedlen fungerar tillsammans.

Allt detta får du hjälp med av färghandlaren. Man kan grundmåla två gånger om man vill, samt slipa lite igen efter att primern har torkat.

VII.  MÅLA DE SMÅ YTORNA MED PENSEL

Ta nu målningsfärgen och måla sargarna och alla smådelar på köksluckan med en liten pensel. Du kan använda en sparpensel, en liten anstrykare, eller om du tycker det känns behagligare, en elementpensel, som är lite vinklad.

VIII.  FÖRBERED ROLLER OCH TRÅG

Nu tar du fram rollern och tråget. Börja med att rengöra rollern ordentligt med vatten och diskmedel, så ingen smuts släpper från rollern när du rollar. Häll upp målningsfärgen i tråget. Ofta måste man späda ut färgen, när man rollar och du kan läsa på färgburkens etikett, vilket spädningsmedel som skall användas. Konsistensen bör bli ungefär som filmjölk.

IX.  ROLLA PÅ DET FÖRSTA FÄRGLAGRET

Rolla nu på det första lagret målningsfärg på köksluckan. När man rollar, kan det bildas en trevligt stöpplad yta, dvs en lite knottrig yta, vilket kan vara väldigt snyggt. Om man inte gillar stöpplingseffekten kan man använda en “slätare” efter rollningen, för att jämna ut ytan lite. För att få färgen fylligare kan man rolla med både lodräta och vågräta drag om vartannat, så att färgen går “om lott”.

När färgen torkat, kan du slipa lite med sandpapper igen, blåsa av luckan med komprimerad luft, och måla det andra lagret färg. Vid behov, kan du även måla ett tredje lager färg.

När även det lagret har torkat, gör du likadant med undersidan på köksluckan ( insidan ).

När du sedan har satt tillbaks alla beslag på luckorna och hängt upp dem i köket igen, går det även bra att göra en sista rollning med färg, på luckornas utsidor. Om du lyckats göra rätt när du målat, och om du valt rätt produkter, kommer du att kunna njuta av resultatet av ditt måleri i många år, kanske i tjugo år framöver !

.

Skall du istället lämna in luckorna ? – tänk på detta

Om du tänkt lämna in luckorna för renovering, måste du komma överens om ifall målarfirman även skall målartvätta och slipa, eller om du själv skall göra det. Tänk på att det kan skilja ganska mycket i pris, beroende på hur mycket förarbete du själv utför.

Vill du varken lämna in köksluckorna, eller måla dem själv ?

- Bra, då slipper du ! Ofta räcker det med att bara byta handtag, eller knoppar på sina köksluckor, för att hela köket skall få en ansiktslyftning !

.

Mer information om slippapper:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Sandpapper

Bild på komprimerad luft:

http://www.clasohlson.se/Product/LargeImageViewer.aspx?Path=/Archive/Images/Products/Hi/347416_X_2009-02-06_105254_101.jpg

Exempel på ansiktsmask till slipning:

http://www.clasohlson.se/Product/LargeImageViewer.aspx?Path=/Archive/Images/Products/Hi/347875_X_2008-07-08_151610_323.jpg

Gå   till   kommentarsfältet   och   kommentera

HEM   ( http://kokthansogreta.nu )   HEM

När man målar om köksluckor själv, är det viktigt att man läser på alla färgburkar och flaskor och gör exakt som det står. Men jag kan ändå inte lämna några garantier att det blir snyggt och bra om du följer råden. Arbetet gör du helt på egen risk.


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=5217

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)


Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu