Kokt Hans o Greta.nu » Renovering

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Många fönsterföretag städar inte efter sig

- plockar inte upp metallflis och överbliven tätningsmassa, och glömmer kvar skyddshinnan över fönstren.

_____

Vill du sätta in nya fönster i din villa ?

Det kan kosta nästan 200.000 kronor, för alla dina fönster.

- Och då städar inte ens fönsterföretaget efter sig, för det priset…

Nu måste jag gå ut och varna dig för flera av våra svenska fönsterföretag.

Alltså, företag som åker runt i landet och sätter in nya fönster i fastigheter.

Enligt flera anonyma källor till bloggen, så är det mycket vanligt att de svenska fönsterföretagen inte städar efter sig, efter att de har satt in nya fönster, trots att företagen ibland tar nästan 200.000 kronor för att byta alla fönsterpaneler i en villa.

Enligt mina källor så är det i synnerhet inom tre områden, som fönsterföretagarna slarvar med städningen, och som man behöver vara extra uppmärksam på:

Det första är att de ofta struntar i att plocka upp det vassa metall-flis som skapas då de sågar till fönsterplåten så att den skall passa i fönsterkarmarna. – Tillsågning av fönsterplåt och metallprofiler som sitter runt fönstren, sker exempelvis i de fall då kunden har beställt en annan färg på fönsterplåten, än den färg som fanns på fönstrets originalutförande, och metallprofilen kan då avvika från standardmåtten.

Det andra, är att fönsterföretagen ofta slarvar med att ta bort den skyddshinna, som de lägger över glaset, då de skär till fönstren. – Om skyddsfilmen inte tas bort efter fönsteruppsättningen, kan det se ut som om en oljehinna ligger över glaset, då solen skiner genom fönstren.

Det tredje, är att fönsterföretagen inte plockar upp den överblivna tätningsmassan efter sig, - den som de spritsar i fönsterspringorna, – utan låter den ligga kvar i trädgården, som långa, vita, torkade korvar.

Problemet med tätningsmassa, är att den kan innehålla både brandfarliga, och miljö,- och hälsofarliga ämnen, och det kan därför bli svårt för fastighetsägarna att veta hur de skall göra sig av med ( slänga bort ) tätningssmassan.

Och metallfliset som virvlar omkring i trädgården, när de sågar till fönsterplåt och fönsterprofiler, kan lägga sig i springor i fönstren, vilket gör att när man senare dammsuger fönstren, så kan en metall-flisa lossna, och sätta sig i dammsugarborsten, och sedan repa sönder delar av fönstren.

Och då kan det bli besvärligt att veta hur man skall gå vidare.

Metallfliset kan även hamna på gräsmattan, eller i någon springa i en altantrappa, så att man kan råka skära sig i fötterna om man går barfota. Och eftersom fönsterplåten ofta är gjord i lättmetall ( ibland aluminium ), så kan man inte heller identifiera den, och plocka upp den med hjälp av magnetiska verktyg, då aluminium svarar dåligt på magnetism.

Det kan därför vara listigt att man skriver in i hantverkarkontraktet, att fönsterföretaget måste städa efter sig, och lämna din trädgård i samma skick som den var, när de kom.

Och om du märker att de inte har städat efter sig, så är det viktigt att du kontaktar fönsterföretaget och ber att de kommer och gör snyggt efter sig, eller att du anmäler skiten ur företaget, och pratar ner deras företag inför alla väninnor och vänner du har, och varnar för dessa nonchalanta odågor.

För jag tror att det är på grund av att villaägarna är så flata, och lata, och inte anmäler fönsterföretagen i tillräckligt hög utsträckning, som de kan hålla på som de gör, år ut och år in.

- Ni vet, ger man ett barn ett finger, då tar de hela armen…

.

..- En kultur att inte städa efter sig ? –

Det kan även vara bra att kontrollera så att det verkligen är rätt företag som kommer, och inte en så kallad “underentreprenör”, för då kan det stora företaget lättare skylla ifrån sig på underentreprenören, ifall det blivit något fel, och därigenom komma undan ansvar.

Och om då underentreprenören har gått i konkurs, så banar ju det väg för att det kan bli extra svårt för en villaägare att få någon upprättelse.

De stora kända fönsterföretagen, anlitar ibland underentreprenörer ( ofta en- eller tvåmansföretag ) som gör jobb åt dem, – detta för att det stora fönsterföretaget skall hinna med så många jobb samtidigt som möjligt på olika ställen i landet, och för att de inte skall behöva säga nej till någon kund.

När ett stort företag anlitar underentreprenörer, så håvar det stora företaget in rätt så mycket pengar, utan att behöva göra ett handtag själv, även om det naturligtvis är större förtjänst, om de låter de egna anställda göra jobben.

Men underentreprenörerna arbetar ofta under slavliknande förhållanden, gentemot det stora fönsterföretaget.

Det stora fönsterföretaget, kan ge ett beting till underentreprenören, som lyder exempelvis:

- “Om du fixar fönstren på den här kåken, så får du 125.000 spänn ( av 200.000 kr. ) – Men vi har kommit överens med kunden om att det max får ta två veckor?”.

Och eftersom underentreprenören ofta tycker att detta är för kort tid, och känner sig underbemannad, så försöker de istället att jobba så snabbt som möjligt ute hos kunden, – och då kan ju riskerna för att någonting skall gå galet, öka.

Det kan därför vara smart att slå sig vinn om att det inte är en underentreprenör som skall göra jobbet, utan se till så att det är det företag som du från början ville ha, som verkligen kommer hem till dig.

Jag tycker det är märkligt att vi accepterar att sådana här giriga utsugare åker runt och krämar befolkningen på nästan 200.000 kronor, och sedan inte ens städar efter sig…

Men det verkar nästan vara en kultur inom hantverkaryrket att inte städa efter sig,

- jag tänker på alla sotare som lämnar slasken full med skitigt hushållspapper, efter att de har torkat rent ens spisfläkt,

och alla takläggare, som lämnar trädgården full med isoleringspapp, efter att de är färdiga med arbetet,

och alla bredbandsinstallatörer, som lämnar borrdamm efter sig på golvet…

__________

- Undrar om de gör likadant, hemma hos sig själva ?

.

Så här minskar du risken att bli missnöjd med fönsterföretagen – 5 råd:

1. Skriv in i hantverkarkontraktet att fullständig byggstädning skall ingå i avtalet.

2. Be fönsterföretaget att ta bort skyddshinnan över fönstren.

3. Kontrollera så att inga delar från fönsteruppsättningen är kvar efter dem i trädgården, exempelvis metallbitar, glasull, tätningsmassa, eller andra delar.

4. Anlita aldrig ett fönsterföretag svart, för det är du som villaägare som kan komma att förlora på det.

5. Undvik “underentreprenörer”, utan se till att det är huvudentreprenören ( företagets egna anställda ), som utför jobbet.

Lycka till !

.

    Reagera på artikeln,  HÄR


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=13341

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)

LÄS FLER ARTIKLAR...> / READ MORE ARTICLES...> »

Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu