Kokt Hans o Greta.nu » Public service

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

SVT – Förnedring, utröstning och snabba klipp ?

_____

När man granskar Sveriges televisions verksamhet, fastnar man i ett myller av förnedring, utröstningar och snabba klipp.

Det var SVT som introducerade förnedrings-TV i Sverige.

Och man har i jämn takt fortsatt företeelsen och ställt dammluckorna vidöppna för andra kanalers förnedrings-TV.

Redan 1982 kunde vi skåda när deltagarna gjorde bort sig i TV-programmet Oss skojare emellan.

Iklädda enorma pastellfärgade blöjor, skulle de tävlande åka rutschkana, kasta tårta, bokstavera med stjärten, eller vandra över bassänger på tunna trälister. Men tävlingsmomenten grundade sig mer i tur än skicklighet, då de exempelvis gick ut på att gissa vilken list man skulle välja för sin egen, aktuella vikt.

Trälisterna var preparerade med sågskär och var man lite, lite för tung, eller om man råkade klanta sig, så trillade man i bassängen och fick sedan stå och skämmas inför den öldrickande audiensen, som kiknade av skratt. Att alltsammans leddes av en suverän programledare och ackompanjerades av en duktig orkester gör väl bara förnedringen ännu större ?

Efter några år började SVT att sända dokusåpan Expedition Robinson.

I den lät man människor tävla med och mot varandra i grenar som mindre handlade om begåvning, men mer om tillfälligheter och tur. I Ö-rådet kunde man sedan rösta ut den man upplevde som ett hot mot sig själv, eller den man irriterade sig på. Eller, varför inte, den man tyckte var för ful ?

Efter att den första säsongens inspelningar var klara, var det en av deltagarna som begick självmord, varpå folket i programledningen stod, likt ett gäng lekisbarn och ändå stenhårt försvarade dokusåpan. Och detta trots att man inte hade den ringaste aning om varför deltagaren begått självmord. Hur kunde man agera så ?

.

..- Hungriga vargar… -

Och tids nog började man även producera serien Mästarnas mästare.

I det programmet förnedrar sig våra allra största idrottsstjärnor i tävlingar som sällan återspeglar de grenar de en gång varit mästare i. Vem vill ställa upp i ett sådant program ? Stjärnorna får väl inga uppdrag efter det ?

Ni kanske har hört talesättet “Man är inte större än sin senaste hit” och om ens senaste hit var att man som före detta idrottsstjärna blivit hemskickad från Mästarnas mästare, vem vill då komma och lyssna på ens föredrag ?

Nej, respekt för den enskilde individen verkar inte nämnvärt intressera SVT. Men det som verkligen intresserar dem, det är att få in TV-avgiften. Därför låter de många av sina avgiftskontrollanter arbeta endast på provision, helt utan någon fast lön. Men det går väl jämt ut, då de varken får sjukersättning eller för den delen någon semester heller.

Avslutningsvis kan jag konstatera att SVT sent omsider köpt in det japanska formatet Draknästet.

Där blir exceptionellt duktiga uppfinnare förnedrade och hemskickade om inte investeringarna betalar sig. Och det snabbt. Jag har inte sett någon av drakarna blicka längre fram i tiden än tre-fyra år, vilket är en mycket kort tid, ur marknadsekonomisk aspekt.

De flesta drakarna ser bara ett-två år framåt i tiden, när de bestämmer sig för om de skall lägga in sitt riskkapital eller ej. Och då skall det helst gälla nån jävla unik slangklämma, som skall användas på nåt gammalt bygge någonstans. Kommer någon in med en uppfinning som i princip kan rädda hela världen, då är ingen intresserad.

Man kan ju undra om inte detta “ordning och reda-samhälle” som Sveriges television verkar vilja frambringa, bara resulterar i dubbelmoral och inkonsekvens.

I Rapport i onsdags till exempel, hade de ett inslag som kritiserade en bankdirektör som fått en miljon i bonus. Senare på kvällen visade man Draknästet.

__________

- Hur går det ihop ?

.

Källor:

Sinisa´s story

http://www.buzzle.com/editorials/7-26-2002-23188.asp

Sveriges Radio – Ekot

http://www.sr.se/Ekot/arkiv.asp?DagensDatum=2005-08-29&Artikel=681837Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=3919

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)


Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu