Kokt Hans o Greta.nu » Skotta snö

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Skotta snö – valla spaden med solrosolja

_____

Problem med snön ?

Eller problem med snöskyffeln ?

Jag ger dig råden du behöver, för en lyckad snöskottning !

Problemet med snöskottning är ju ofta att hård snö “glider av” skottspaden när man skottar, och att blöt snö fastnar på spaden.

Andra problem kan vara ont i kroppen, efter att man har skottat. – Så här kan du göra för att snöskottningen skall gå så smidigt som möjligt:

.

A. Häll solrosolja på snöskyffeln

Solrosolja är en vattenregulator, som kommer att jämna ut svårigheterna med din snöskottning. – Du kanske har hört uttrycket “Gjuta olja på vågorna”, vilket är ett gammalt svenskt talesätt, som härstammar från att olja har en lugnande effekt på vatten.

- Olja minskar ytspänning, och har också förmåga att avvisa vatten.

Kanske du brukar hälla en skvätt olja i vattnet, när du kokar makaroner ?

- Om du någon gång gjort det, så märkte du kanske att vattnet inte kokade över så lätt ?

Och när du kokat makaronerna, och hällt dem i ett durkslag, så kan du hälla olja på makaronerna och röra runt litegrann. Då klibbar makaronerna inte ihop. – Och om du har solrosolja i håret, så märker du att hårstråna lägger sig intill varandra, utan att tova sig.

Samma princip gäller för snö.

Om du häller solrosolja på din snöskyffel, och sedan skottar snö, så kommer hård och frasig snö att bindas till skottspaden, så snön inte glider av lika lätt. Och blöt snö kommer att släppa lättare från skottspaden.

Solrosolja fungerar vid alla typer av snö.

.

B. Ha höga kanter på skyffeln

För att ytterligare underlätta för dig vid snöskottning, är det bra om sidorna på skyffeln har höga kanter, så att du lättare kan kontrollera var du lämpar av snön någonstans.

Det är allra bäst att ha en skyffel av metall, eller bockad plåt vid snöskottning, – inte minst för att snöskyfflar i plast ofta är farligare för hälsa och miljö, på grund av att plasten innehåller ftalater, mjukgörare, och flamskyddsmedel, och så vidare.

.

C. Rör kroppen naturligt och avslappnat

Det är viktigt att du skottar snö, så som det känns bäst för dig. – Men några grundläggande regler, kan man ju tänka på.

Man bör alltid låta benmusklerna arbeta mer än ryggmusklerna, för man är ofta starkare och mindre ömtålig i benen. Böj därför på benen ordentligt och låt lårmusklerna ta den värsta tyngden. När du lämpar av snön, är det bra om du inte gör det med ett ryck, utan att du med jämna, runda rörelser, lämpar av snön i snödrivan.

Det är också viktigt att du har bra skor på dig, med bra fästförmåga.

- Kanske att man till och med kan använda broddar (ett slags halkskydd), under skorna ?

.

Därför fungerar solrosolja vid snöskottning

Det är inget nytt att valla med olja.

Innan den moderna skidvallan fick sitt genombrott, så var det vanligt att valla sina skidor med linolja. – Det gjorde man för att skidorna skulle glida bättre i blöt snö, och fästa bättre i ny- eller hård snö.

Linolja ( linfröolja ) är numera inget som vi vanligtvis har därhemma, vilket kanske är bra, eftersom linoljan är brandfarlig.

Både linolja och solrosolja innehåller dock samma essentiella fettsyra,

– linolsyra.

I min undersökning har jag testat fyra vanliga oljor -  Olivolja, Rapsolja, Jordnötsolja och Solrosolja.

Det visade sig att Olivolja och Rapsolja färgade snön gul, och att Jordnötsoljan färgade snön grön, vilket kanske inte är så lämpligt ? Så dessa tre oljor, förkastade jag direkt.

Den enda oljan som inte färgade snön nämnvärt, var solrosoljan. Men, det är viktigt att man köper en ljus solrosolja, av högsta kvalitét.

När man häller solrosolja på snöskyffeln och börjar skotta, så “suger” solrosoljan fast snön på skyffeln, och det blir mycket lättare att skotta.

- Det går till och med att fylla spaden med snö och vända upp och ned på spaden. – Snön släpper ändå inte, förrän man skakar av snön.

Solrosoljan gör så att snön kristalliserar sig, och bildar en skrovlig yta på skyffeln,

Ju mer man skottar, destå bättre effekt har oljan. Solrosolja fungerar även på blöt snö. Då släpper den blöta snön bättre ifrån skyffeln.

.

Sammanfattning:

A. Häll rikligt med solrosolja på snöskyffeln

B. Höga kanter på snöskyffeln är bäst

C. Skotta snö med mjuka rörelser

(Observera att solrosolja inte bör användas vid stekning av mat, på grund av dess höga halt av fleromättat fett. Fleromättat fett bildar transfetter vid uppvärmning. Men solrosoljans egenskaper, gör den alltså utmärkt till snöskottning.)

.

Bild på solrosolja:

http://www.menyse.com/productImages/pfi_10682_3.jpg

Faktakällor från:

“MEDICINSK UPPSLAGSBOK” – Svenska röda korset, “BRA BÖCKERS STORA LÄKARLEXIKON”, “HUSLÄKAREN” – Det stora hälsolexikonet, “SCOUTHANDBOKEN” – Gummessons bokförlag, “EXPERIMENTBOK FÖR POJKAR” - Saxon och Lindströms, “NE” - Bra böcker AB, “FOCUS” – Esselte

   GÅ  TILL  START

- Här får du tips på hur du kan sköta dina halkskydd (broddar), när du skottar snö – KLICKA HÄR


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=5575

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)


Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu