Kokt Hans o Greta.nu » Hemmamedicin

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Använda en ventilator ? – Så gör du !

- Artikel om hur man använder en CPAP/BiPap andningsapparat för hemmabruk -

.

Behöver du använda en ventilator ?

Men är osäker på hur man gör ?

Vi går igenom hur man använder en portabel andningsapparat !

Kanske har du fått en CPAP/BiPap ventilator förskriven av din läkare, men behöver lite ytterligare information om hur du använder den ?

En ventilator är en apparat som används av människor som lider av snarkproblem (sömnapné), allmänna andningsproblem, eller som har fått en sjukdom som gör att de inte orkar andas helt och hållet själva.

Ventilatorer kan även användas av människor som har svår vätskebrist, eftersom vissa ventilatorer tillför kroppen extra vatten. Användandet av ventilatorer är vanligare än man kan tro.

Bild på en person som sover med en ventilator, med tillhörande andningsmask

.

Ofta får man en portabel ventilator utskriven av sin läkare, vilken man ska använda i sitt hem, men informationen om hur man egentligen använder andningsapparaten är ofta bristfällig. Detta kan resultera i sår i ansiktet, uppsvällt ansikte, dålig syretillförsel och övrigt obehag.

Vi kommer nu att ge dig lite generella råd, som brukar gälla för de flesta andningsapparater.

.

Grundprincip:

Sätt på andningsmasken över ansiktet – aktivera ventilatorn – kontrollera maskens täthet – kolla användningsrapporten på morgonen

.

Så här gör du – 9 tips:

1. Så här sätter du på andningsmasken:

Principen är att först lossa ett par av remmarna och sedan sätta andningsmasken över ansiktet/huvudet. När andningsmasken sitter där den ska, kan man även sätta fast de resterande remmarna:

Bild på en andningsmask med den vänstra nedre remmen lös

.

2. Så bör andningsmasken sitta:

Masken bör sitta hårt an mot ansiktet, annars läcker luften och kan till slut orsaka sår i ansiktet och problem med ögonen, eftersom luftens tryck är så hårt.

Det svåraste är ofta att få ned andningsmasken tillräckligt långt över ansiktet och att spänna remmarna tillräckligt hårt.

Andningsmasken bör helst sitta så centrerad som möjligt över näsa/mun, för att undvika läckage.

Det är också viktigt att hålla munnen stängd när andningsmasken är på, annars trycker luften på tänderna och detta kan vara väldigt obehagligt.

Instruktionsbild över hur en heltäckande mask ungefär bör sitta

.

3. Hur vet man om man har satt på ansiktsmasken rätt ?

- Det kan vara svårt att veta i förväg. När man stänger av sin ventilator på morgonen, får man en rapport som talar om hur luftförslutningen och vätskeförsörjningen har varit under natten. Man kan sedan utvärdera och dra viss lärdom av den rapporten.

.

4. Kontrollera andningsmaskens täthet:

När du har satt på andningsmasken över ansiktet och satt på din ventilator, finns det en knapp som du kan trycka på för att kontrollera att masken sitter tätt. Att masken sitter tätt, är dock ingen garanti för att du skall få en godkänd användningsrapport på morgonen.

.

5. Om att stänga av ventilatorn när masken är på:

Det går att stänga av ventilatorn medan andningsmasken fortfarande sitter på. Det finns lufthål i masken som gör att man kan andas ändå.

.

6. Minska svullnaden/rodnaden i ansiktet:

När man använder en ventilator med andningsmask, finns risken att man blir svullen i ansiktet. Anledningen till detta är att en del av luften brukar läcka och blåsa runt på fel ställen, istället för att gå ned i lungorna. Man blir helt enkelt “uppblåst” i ansiktet.

För att minska svullnaden, kan man använda små ansiktskuddar som man applicerar på de ställen där luften brukar pysa ut, eller där andningsmasken brukar skava mot ansiktet:

Bild på en person som sover med en andningsmask, där man har satt fast fyra kuddar för tryckavlastning under masken

.

7. Fyll på vatten under natten:

Om du har en ventilator med vätskebehållare, kan man behöva fylla på vatten ett par gånger under natten. En vattentank brukar räcka mellan fyra och sju timmar. Men hur länge vattnet i tanken räcker, brukar variera över året. Om ventilatorn arbetar utan vatten i tanken, kan ventilatorn börja att “gå varm”.

.

8. Hur fyller man på vatten ?

Stäng av ventilatorn och dra ut vattenkassetten. Sedan fyller du på vatten i kassetten upp till max-strecket. Tänk på att vattnet ska vara kokt och sedan ha svalnat. OBS! Om man fyller på vatten medan ventilatorn är igång, kan det uppstå irriterande vibrationsljud i ventilatorn.

.

9. Så rengör du andningsmasken/vattenbehållaren:

En ventilator kräver daglig ordentlig rengöring. När man tar av masken på morgonen är den ofta full med saliv och beläggningar. Man kan göra rent masken med diskmedel, vatten och desinfektionsmedel.

På vissa masker kan man knäppa bort det yttersta gummi-munstycket på masken för att komma åt att rengöra ordentligt. Även vattenbehållaren kan rengöras på samma sätt:

De vita pilarna visar var man kan behöva göra rent andningsmasken

.

Hur bra sover man med en ventilator ?

På ett sätt så sover man djupare när man använder en ventilator. Man får mer syre i blodet och man får oftast en bättre sömn.

Men det kan vara svårt att väcka en person som sover med en ventilator, eftersom sömnen är så djup. Det kan därför vara bättre att låta personen vakna av sig själv, för att inte riskera att avbryta personen mitt i en sömncykel.

Det kan ta lång tid att vänja sig vid att sova med en ventilator och vissa människor vänjer sig aldrig vid det. Det är en ganska stor omställning att börja använda andningsmasken.

Många människor har tyvärr inget alternativ, utan de måste använda en ventilator för att få tillräckligt med luft.

.

Mer information om artikeln:

Vi har märkt att många människor som har fått en ventilator utskriven, saknar djupare information om hur man handskas med ventilatorn/andningsmasken.

Det här beror på att sjukvårdspersonalen som har skrivit ut masken ofta själva saknar den tekniska eller pedagogiska kompetensen för att lära ut hur man använder ventilatorn, och att manualerna som följer med dessa ventilatorer inte är tillräckligt utförliga.

Detta resulterar inte sällan i sår i ansiktet, uppsvällda ögon/ansikte, och dålig syretillförsel.

Lösningen på problemet är ofta att lära sig ventilatorns alla funktioner i detalj.

Granskningen av ventilatorer gjorde vi mellan åren 2004 och 2019.

.

Har du fler bra tips på hur man använder en ventilator – kommentera i så fall HÄR >


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=26529

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.



KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Sväljträna med en napp – billigt och enkelt !

- Gör din egen munskärm av en avklippt napp och sväljträna därhemma -

Har du sväljsvårigheter ?

Behöver du träna sväljmusklerna ?

Då kan du tillverka din egen munhantel, billigt och enkelt !

Kanske lider Du, eller någon i din bekantskapskrets av sväljsvårigheter ?

Då kan det vara bra att dagligen träna några minuter med en så kallad munhantel/munskärm !

En munhantel är en liten skärm med ett handtag på som man stoppar in mellan läpparna och framtänderna, och därefter drar man ut skärmen samtidigt som man spänner läpparna. Sedan bör man hålla kvar i det läget ett tag.

Bild på vår hemmagjorda munhantel/sväljtränare

.

Munhantlar har använts under många år inom vården och hanteln ger snabba resultat.

Redan efter någon vecka får personen som har tränat dagligen, lättare att svälja sin föda.

Det brukar rekommenderas att man bör träna några minuter om dagen.

.

Illustration över övningen med en munskärm:

Stoppa in munskärmen mellan tänder och läppar

.

Ta sedan tag i öglan och dra munskärmen utåt, samtidigt som du kniper åt med läpparna och försöker att behålla munskärmen i munnen. Håll kvar i detta läge så länge du orkar !

.

- Att göra sin egen munhantel -

Problemet med munhantlar är att de är så dyra.

Därför har vi kommit på ett sätt att göra sin egen munhantel, av en avklippt napp. Det är både billigare och lättare att få tag i.

Istället för att köpa en professionell munskärm för hundratals kronor, som man ändå inte kan vara säker på passar just din mun, är det mycket effektivare att gå in i en babyaffär och köpa en napp för några tjugolappar !

Exempel på några vanliga nappar

.

Så här gör Du:

Ta en napp och klipp av tutten:

Så här ser den avklippta nappen ut

.

För nappen mot munnen:

.

Stoppa in nappen mellan läppar och framtänder och känn efter att den sitter bra:

.

Ta nu tag i nappens ögla och dra nappen utåt, samtidigt som du spänner läpparna. Nu aktiveras alla kroppsdelar som har med sväljandet att göra och du får en effektiv träning:

.

Ta sedan nästa napp och klipp av tutten:

Bild på den modifierade nappen

.

För även denna napp mot munnen:

.

Placera nappen mellan framtänderna och läpparna och hitta ett bekvämt viloläge:

.

Dra ut nappen, samtidigt som du spänner läpparna och försöker att behålla nappen i munnen ! Håll kvar ett tag. Upprepa rörelsen några gånger:

.

Den tredje och sista nappen vi testade, var ett slags bitring för barn. Den visade sig bli perfekt att sväljträna med för den var redan färdig att använda:

.

För bitringen mot munnen:

.

Lägg bitringen mellan läppar och framtänder och hitta ett bekvämt utgångsläge:

.

Dra nu ut bitringen, samtidigt som du spänner läpparna. Håll kvar i detta läge så länge du orkar. Upprepa rörelsen:

.

Här ser du en illustration över de delar i mun/hals som får träning när du använder en munhantel/munskärm.

Alla dessa delar är inblandade i sväljprocessen:

.

Och här ser du en illustration över hela matspjälkningssystemet, vilket är inblandat i konsumerandet av föda:

Djupare information om artikeln:

Att svälja mat är ofta det mest riskfyllda vi gör på dagarna, eftersom matstrupen och luftstrupen sitter så nära varandra. Varje gång vi sväljer föda, gör vi det på liv och död.

Sväljandet är en mycket komplicerad process som tar många kroppsdelar i anspråk och om man tränar upp dessa delar, kan man svälja mer kontrollerat och därmed minska riskerna att sätta i halsen vid sväljning.

Vår granskning har visat att man inte måste köpa professionella munskärmar/sväljtränare för hundratals kronor, utan det går bra att köpa en napp på en babyaffär för några tjugolappar och klippa av tutten.

Träningen går till så att man placerar nappen mellan framtänderna och läpparna och sedan drar man ut nappen och håller den en stund i utdraget läge. Sedan bör man upprepa denna träning i intervaller !

Det brukar rekommenderas att man tränar med munhantel några minuter om dagen.

Lycka till !

Har du fler tips på hur man kan träna på olika sätt ? – Kommenter i så fall HÄR >


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=26635

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.



KHOG/Ih Z 7 (670x250)


Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu