Kokt Hans o Greta.nu » Semantik

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Vill du tillhöra semesterkasten ?

_____

Nu skall det handla om hur vanliga ord kan få ganska stor betydelse i det svenska arbetslivet.

Hur en lättsam konversation, med socialt, relationsskapande syfte, väldigt lätt blir en kastmarkör, som faktiskt kan användas mot en person om denna inte är uppmärksam.

Här får ni några exempel:

När jag besökte min kompis på sjukhuset häromdagen, så haffade jag en sköterska, som var på väg in i personalköket. Jag frågade om min kompis kunde få åka hem snart, varpå sköterskan svarade:“- Jag har slutat, så du får fråga någon annan här.”

Hmm. Så skulle nog inte en verkställande direktör för ett multinationellt företag ha svarat klockan 16.05.

Helt nyligen, när jag stod i kön inne i livsmedelsaffären, så sade jag till kassörskan:”- Hej, är allt bra ?”

“- Jadå, förutom att jag jobbar.”, svarade hon då.

Okej, förlåt då att jag är så besvärlig och uttröttande. Dörren hit in stod ju öppen…

När jag gick till tandläkaren i fjor höstas, trodde man ju att konversationen skulle försiggå mellan den vårdande personalen och mig, men där hade jag tydligen fått något om bakfoten.

Istället fick jag en fullständig inblick i tandsköterskornas semesterschemata, hur deras kommande ledigheter skulle överlappas på bästa sätt och också till vilka städer i Nordafrika det var tänkt att familjerna skulle resa.

Tandläkaren var inte sen att jamsa med hon heller och pratade något om att´Nordafrika är nog väldigt vackert´, samtidigt som hon stod och gjorde en avancerad rotfyllning på mej.

“Det skall bli skönt med semester”, sade hon sedan.

- Jaha, då var man en belastning där också.

.

..- Manipulation uppåt ? -

Jag vet många väninnor som sett tröttare ut än på mycket länge, då de återvänt hem från sina semestrar. Och det enda de pratat om är att de hoppas att året skall gå fort, så de snart får resa bort igen.

Alltså,

ser man någon som suckar och ser trött ut, då är det troligtvis en arbetare. En undersåte. Och är det någon som pratar sig varm om kommande semestrar, så är det troligtvis en arbetare.

En undersåte.

Har ni hört något styrelseproffs, eller varför inte, en högt uppsatt politiker på frågan“- Hur står det till ?” svara:“- Jo tack, bra ! Men i morgon är det bättre, för då går jag på fem veckors semester.” ?

Vilka rubriker det skulle bli.

Tänk er USA:s president i media:“-Hej då, nu blir jag fem veckor off.” (Blir det världskrig kan ni väl mejla mig)

Och slutligen undrar jag,

skall vi inte alla hjälpas åt i kampen för ett fortsatt klasslöst samhälle, där människor lyfts upp och behandlas just som de makalösa varelser de är ?

Men hur i all sin dar skall det gå till, när arbetaren hela tiden feodalistiskt cementerar sin roll, med fraser som egentligen uttrycker <Jag har ingen kontroll över mitt liv>,<Jag skiter egentligen i det här> och <Det enda som betyder något är semestern> ?

Jag menar,

det finns många som tycker att Sverige är ett jättebra land, eftersom överheten inte förtrycker proletariatet.

Men är det så konstigt,

__________

- de tycker väl inte det behövs ?

.Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=3273

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Är Krims norm en antisocial tankevurpa ?

_____

I många år har man kunnat läsa om mördarnas framfart i samhället.

Då tänker jag dels på vanliga mördare, men framför allt på massmördare och på seriemördare.

Ordet “seriemördare” ( serial killers ) uppfanns i USA i slutet av 1970-talet för att kategorisera den typ av beteende och gärningsstruktur som de individer hade som var orsak till den enormt uppblossande mordvåg man vid den tiden såg.

Sedan dess har forskare och kriminalexperter ofta använt termen Antisocial personlighetsstörning när de beskrivit dessa personligheter.

Men jag får ibland en känsla av att man har varit för forcerad när man uttalat sig i media om gärningsmännen och av att man nästan per automatik använt termen Antisocial i samband med de här människorna.

Är inte ordet lite vilseledande ?

Finns det inte mördare som begår mord för att de tex är sexuella sadister ?   (Chikatilo) Eller för att de har en Murder addiction, d.v.s. ett beroende av att döda ? (Se filmen Mr. Brooks så förstår ni nog vad jag menar.)

En del är väl även beroende av pornografi. Det finns bevisligen nekrofiler (Bundy) bland våra mördare och flera av dem är väl också psykopater ?

Så varför används inte dessa termer mer ?

Och en faktor som jag tycker glömts bort lite är alkoholens och alkoholen och störningarnas sammanlagda inverkan på mördarna och på gärningarnas utgång, då många av våra seriemördare faktiskt druckit sprit strax innan de begått mord.

Störningar, förresten. Är inte störning ett märkligt ord i sammanhanget, som insinuerar att det skulle finnas någon form av behandling, vilket mig veterligen inte finns ?

.

-.Vilken norm tillskriver vi ordet social ? -

En eremit som har levt större delen av sitt vuxna liv i en låda i skogen och som plötsligt kommer ut på våra gator. Är den social bara för att den har ett trevligt och tillmötesgående sätt ?

Åtminstone får eremiten ofta det epitetet av oss människor.Trots att denna kanske inte har något socialt behov alls.

En otrevlig, oförskämt jobbig typ, kan inte den vara social, i benämningen ha ett socialt behov, trots att vi ofta säger:” Det var en “osocial” djävel ” om personen ?

- Och tillbaka till seriemördarna -

Enligt ordboken betyder ordet social att man har ett behov av att vara nära andra människor. Uppvisar då inte seriemördarna en betydande grad just av detta behov ?

Ibland till den nivå att de begår mord eller blir beroende av mord ? Kan man, p.d. komma närmare en annan människa än att mörda den ?

Och lever inte en seriemördare under mycket mer sociala former än både du och jag ? Tillbringande stora delar av sina liv i gemenskap på våra fängelser, i rättegångssalar och i undersökningsrum.

De gör intervjuer och medverkar till forskningsrapporter.

Utöver det får de ibland hundratals kärleksbrev om dagen från giftaslystna kvinnor.

_________

- Är det att vara antisocial ?

.
Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=845

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)


Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu