Kokt Hans o Greta.nu » Anpassad kost/mat

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Smarrig smörgåstårta för dysfagiker !

- anpassad smörgåstårta för dig med sväljsvårigheter…

.

Behöver Du laga mat som går lätt att svälja ?

Och vill ha en god måltid att bjuda dina vänner på ?

- Varför inte laga en extra lättsvald smörgåstårta !

Sväljsvårigheter (dysfagi) är en av våra vanligaste folksjukdomar och orsakar stora konsekvenser i hela världen. Många människor har dött – helt i onödan – när de har svalt mat i fel strupe, eller när det har fastnat matbitar i halsen.

Det finns en del ingredienser som ofta är extra svåra att svälja för dysfagiker och det är till exempel tomater, korv, gurka, ärtor med fläsk, för tjockt eller torrt bröd, potatis som inte är riktigt färdigkokt, chips, citronskivor, lufttorkad skinka, ost i olika former, bullar och kringlor, vissa typer av kakor med flarn på, oliver som ej är urkärnade, stora salladsblad, och så vidare.

Vår smörgåstårta är särskilt anpassad för dem som har sväljproblem, eftersom vi har vidtagit vissa specialåtgärder.

Bild på vår smörgåstårta, anpassad för dysfagiker

.

Ett av de viktigaste knepen för att laga i ordning en lättäten smörgåstårta, är att använda tunt, poröst bröd (som lätt faller sönder) och att göra smörgåstårtan dagen innan den skall ätas samt förvara den i kylskåpet under natten. – Detta för att brödet skall hinna suga upp den vätska som finns i fyllningen och därmed bli mjukt och gott ! Det är också av betydelse att ha tillräckligt mycket fyllning, så att det inte blir mer bröd än fyllning.

.

Så här kan man göra:

1. Börja med att ta några skivor tunt, färskt bröd som du lägger valfri fyllning emellan. – Täck sedan tårtbottnen rikligt med crème fraiche, eller annan likvärdig topping:

.

2. Garnera sedan tårtan på sidorna. Här har vi valt gurka. Det går naturligtvis även att sönderdela gurkskivorna, för att göra tårtan ännu mer sväljvänlig:

.

3. Klipp nu skinkan i småbitar och lägg ovanpå tårtan som garnering. Tänk på att skinkan bör vara tunn och mör och ej innehålla trådar som kan fastna i halsen. Seg och trådig skinka är en av de allra vanligaste ingredienser som man sätter i halsen:

.

Bild på vår tunna, möra, avklippta skinka

.

4. Nu kan man exempelvis garnera med rom:

.

5. Finhacka därpå gurka och lägg ovanpå som garnering:

.

6. Nu är det dags för räkorna. – Använd handskalade, konserverade räkor av högsta kvalitet. Färska räkor är ofta för sega för dysfagiker. Provsmaka gärna ett par räkor först, för att se om de är porösa och lätta att svälja !

.

7. En klick rom kan man lägga i mitten, för estetikens skull – man äter lika mycket med ögonen :))

.

8. Dela vindruvorna innan du lägger på dem. Testsmaka ett par vindruvor först för att känna att skalet går lätt att svälja. Det finns ett hundratal olika druvsorter att välja bland och det är viktigt att välja druvor som är urkärnade:

.

Möra, urkärnade vindruvor delade i två delar

.

9. Man kan avsluta med att klippa några dillkvistar i små bitar och lägga dessa ovanpå tårtan. Människor har ofta en väldigt positiv uppfattning om dill, eftersom man minns smaken från sin barndom:

.

Nu är smörgåstårtan färdig:

.

Placera smörgåstårtan i kylskåpet under natten, så att brödet skall kunna suga upp all vätska som finns i fyllningen:

.

Servering. Ta fram smörgåstårtan ur kylen i god tid före servering. Det är viktigt att tårtan är rumstemperarad när man äter den.

.

Information om smörgåstårtan:

Detta är bara ett exempel på en lättsvald smörgåstårta. Självklart kan man använda vilka ingredienser man vill, så länge de är porösa, möra och lättsvalda !

Vad dricker man till ?

Kolsyrad dryck rekommenderas varmt, eftersom bubblorna hjälper till att riva med sig maten ner i magen.

.

Mer information om sväljsvårigheter – Dysfagi:

Många människor som lider av sväljsvårigheter, dysfagi, vill inte ha maten serverad helt mosad/mixad, eftersom de vill kunna se vilka maträtter som finns på bordet. Men man kan däremot finfördela maten på tallriken, precis innan den ska ätas.

Sväljsvårigheter förvärras när man äter mat av olika konsistens samtidigt. Då hinner inte musklerna i svalget med att utföra sväljningen på ett korrekt sätt.

Problemen kan även förvärras av att man inte fokuserar och koncentrerar sig tillräckligt mycket på själva sväljningen, eller att man andas in samtidigt som man sväljer. Det kan ibland underlätta om man sätter hakan mot bröstet när man sväljer. Då täcks luftstrupen för och det går lättare att svälja.

Dysfagi är en tabubelagd folksjukdom. Många vill inte erkänna att de ofta sätter föda i halsen. Detta trots att sväljsvårigheter är ett väldigt vanligt besvär, som någon gång drabbar alla människor i hela världen.

.

Så märker du om någon har sväljsvårigheter:

Personen hostar, fräser, nyser eller dreglar vid måltiden och ibland tar det helt stopp nere i svalget. Då kan personen behöva ställa sig upp och hosta ut födan.

Om man är rosslig i bröstet på morgnarna, särskilt när man duschar varmt, är även detta ofta ett tecken på att det sitter kvar matrester i luftvägarna. Om man har otur kan man få lunginflammation av dessa matrester.

.

Så gör du om någon har satt i halsen – 3 steg:

1. Börja med att erbjuda personen att spotta ut maten.

2. Om det inte hjälper slår man fem hårda slag på ryggen, mellan skulderbladen.

3. Hjälper inte det, kan man göra Heimlich manöver, det vill säga stå bakom personen och trycka med knytnävarna hårt i buken fem gånger.

Ibland kan man även ta tag runt en person och lyfta upp personen. Då trycks maten som har fastnat ofta upp i munnen och man kan spotta ut den.

.

Så gör du om du själv har satt i halsen och inte får luft:

Man kan kasta sig med buken mot en bordskant eller en fönsterbräda, för att på så sätt tvinga upp maten som har fastnat.

.

Så kan du träna på att svälja:

Se sväljningen som en enda procedur – från början till slut. Dela inte upp sväljningen, utan svälj ordentligt och noggrant när du har bestämt dig för att svälja. Det kan vara bra att koncentrera sig på varje fas i sväljandet så att alla muskler är engagerade i momentet. Man kan också mentalt visualisera att man kommer att lyckas svälja ned maten.

.

Många smörgåstårtor som görs, är direkt olämpliga för personer med sväljsvårigheter. Exempel på svårsvalda ingredienser är: för tjocka gurkskivor, tomater, citronskivor och stora salladsblad. – Ibland känns det som att det är mer sallad på maten, än riktig mat:

Bild på en direkt olämplig smörgåstårta för dysfagiker

.

Nyttiga länkar ut:

Fler smörgåstårtor för dysfagiker, HÄR >

https://www.yhteishyva.fi/samarbete/smorgastarta-med-rokt-lax-och-skakagurka/0423280

.

Lättäten smörgåstårta med finskuret ägg, HÄR >

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/96/Smorgatarta.JPG

.

Lätt-tuggad smörgåstårta med räkor och lax, HÄR >

https://www.spisa.nu/recept/smorgastarta-med-lax-och-rakor-1

.

Rotfruktstårta för dysfagiker, HÄR >

https://www.instagram.com/p/-ORX4OEhKV/

.

Träna din sväljning med IQoro(R) sväljtränaren, HÄR >

https://www.iqoro.com/se/behandling-iqoro/iqoro-sa-tranar-du/

.

Forum med sväljsvårigheter, HÄR >

https://www.flashback.org/t984814

.

Gå en internetutbildning i Dysfagi, HÄR >

https://www.findusfoodservices.se/special-foods/nyheter/detail/utbildning-dysfagi/

.

.

.


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=25020

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)


Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu