Kokt Hans o Greta.nu » Konsument

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Laddningsbart batteri – Så blir DU lurad, del 2

____

Nu skall du få lära dej hur du bör tänka när du köper elektronik.

Hälften av all elektronisk utrustning på marknaden är rent bedrägeri.

Och det största bedrägeriet gäller faktiskt rakapparater (?) .

Det går inte att byta batteri…

Problemet är enormt stort och berör alla prylar som kan tänkas innehålla sk “uppladdningsbara batterier”. Det kan gälla digitala diktafoner, MP3-spelare, elektriska tandborstar, borrmaskiner, eller handdatorer. Men det största bedrägeriet utsätts vi för, när vi går till butiken för att köpa en rakapparat.

75 % av alla rakapparater som säljs på marknaden idag, saknar helt batterilucka och 50 % har inte ens några skruvar, så man kommer åt att byta batteriet när det är slut. Och ca 25 % av rakapparaterna har de laddningsbara batterierna fastsatta bakom ett kretskort, så även om man lyckats öppna själva skalet, kan man ändå inte byta batterierna.

Men om detta blir man inte upplyst i butiken.

Efter ca 1.5 år kommer rakapparatens motor att gå ned i varv och efter 2 år kommer rakapparaten att vara helt slutkörd, oavsett hur bra kvalitet det är på det laddbara batteriet, och oavsett hur mycket du rakar dig.

Detta eftersom laddningsbara batterier är ineffektiva energikällor (de förlorar kraft efter varje uppladdning), men också för att vissa rakapparaters chassin tenderar att suga ström ur batterierna, sk krypström, vilket gör att livslängden hos batterierna minskar.

Detta resulterar också i att rakapparaten nästan aldrig är riktigt fulladdad när man skall använda den. – Och var inte det meningen ?

Just i rakapparater, som vi använder relativt kort tid i taget och som inte utsätts för så stort slitage, skulle vi faktiskt tjäna på att ha konstruktioner med batterilucka, så att vi kan köpa egna batterier, exempelvis alkaliska engångsbatterier att använda i rakapparaten, då detta skulle bli mycket mer ekonomiskt, men också bättre för miljön.

Och jag blir helt bedrövad när till och med Konsumentverket verkar stödja användandet av uppladdningsbara batterier, genom att säga att “man på 200 uppladdningar sparar över 4000 kronor”.

Hur kan de säga att man “sparar” någonting, när det ligger över 800.000 ton cancerframkallande el-skrot på våra soptippar ? – däribland utrustning med uttjänta uppladdningsbara batterier inuti ? Batterier som dessutom, i motsats till alkaliska batterier, ofta innehåller tungmetaller.

Min rakapparat heter “Philips beauty Ladyshave softselekt”, och den har batterilucka ( 1.5 volt AA x2 ). Den rakapparaten har jag använt i 10 år. Och jag har bara bytt batterier 3 gånger i den, trots att jag använder den väldigt ofta. Och jag har bara använt de allra, allra billigaste engångsbatterierna och jag har ALDRIG rengjort rakapparaten (?!).

Och den ser ut, och spinner som en unghingst på nyodlad betesmark.

Jag lär nog ha “sparat” både 4 och 6 och även 8.000 kronor på den rakapparaten.

.

..- Går bedragarpengar till välgörenhet ? -

Nej, istället utsätts vi kunder för ett massivt bedrägeri när vi går för att köpa en rakapparat. Jag har själv smyglyssnat när lurendrejar-försäljare stått och sålt rakapparater i våra största butikskedjor. I en butik lät säljsamtalet så här:

- – -

Kunden: – Jag skulle vilja köpa en rakapparat till min svåger.

Försäljaren: – Jaha, då har vi den här. Den säljer vi mest av just nu. Och jag kör med en sån själv, faktiskt.

Kunden: – Det är väl med uppladdningsbart batteri i ?

Försäljaren: – Ja, självklart !

Kunden: - Ja, det är bra. Behöver man ladda upp den något innan man använder den första gången ?

Försäljaren: – Nej, det vet jag inget om. [ läser febrilt på förpackningen ]

Kunden: – Ok, men struntsamma, Jag tar den !

- – -

- Intelligent samtal, va ? Dessa båda personer borde kanske få varsin stol i Svenska Akademien…

Lurendrejar-försäljaren tar ju inget som helst ansvar för kunden i det här exemplet, utan tänker bara på att kränga så många rakapparater som möjligt till fattiga, outbildade, okunniga människor. Så att Lurendrejar-försäljaren kan gå hem och hälla upp fredagsgroggen och säga till sin partner:”Nu har jag blivit månadens försäljare igen” För nionde gången i rad. Och partnern blir helt våt i brallan.

Och den fattige, outbildade, okunnige kunden går hem med en produkt för 2500, som kommer att börja tackla av redan efter 1.5 år och som sedan bara är att kasta. Och allt detta medan berget av elektroniksopor bara växer, och de cancerframkallande ämnena som bildas vid förbränningen av rakapparaternas plaster bara ökar.

Vem tar ansvar för det här, egentligen ? – Inte kunderna, i alla fall, för de tycks inte ha någon kunskap om detta. Och inte försäljarna heller. För de vill ju bara bli “månadens försäljare”.

Och häpen blev jag när jag lyssnat klart på säljsamtalet och gick mot butikens kassor. Där stod det på flera lappar att butikskedjan stödjer olika hjälporganisationer. Men är inte det märkligt, att först lura av oss kunder pengar med bedrägliga metoder och sedan skicka de pengarna till välgörenhet ? Hur kan man göra så ? Är inte det brottsligt ?

Nej, för att vi kunder skall undvika att bli lurade nästa gång vi köper elektronisk utrustning, är det viktigt att vi ställer en enda fråga till försäljaren.

Och den frågan är:

__________

- Går det att byta batteri ?

.

Faktakällor:

Nationalencyklopedin - Plast, Wikipedia - Batteri, DN – Artikeln “Indien översvämmas av datorskrot” (091027), SR P1 – Radioprogrammet Konflikt – “Sopor som bistånd och brott” (070929).

VARNING ! MAN FÅR INTE UNDER NÅGRA OMSTÄNDIGHETER LADDA UPP ENGÅNGSBATTERIER, DÅ DETTA KAN INNEBÄRA STOR RISK FÖR PERSONSKADA.

Click here for english, please... Here for chinese, please.

Laddningsbart batteri – Så blir DU lurad, del 2


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=4532

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Tillverkas det inte kondomer för alla ?

- Skall inte alla människor få ha skyddat sex ?

_____

Jag har granskat branschen för preventivmedel, och har kontaktat alla de företag och myndigheter, som kan tänkas ansvara för att alla människor i Sverige, skall få ha preventivmedel.

- Jag ställde två frågor till dem:

.

1. – Vem har ansvaret för preventivmedlen i Sverige ?

2. – Var kan man köpa ovanligt små, eller ovanligt stora kondomer ?

.

Och en större nonchalans och ansvarslöshet, än den som möter en, när man pratar med exempelvis Livsmedelsverket, Konsumentverket, eller Läkemedelsverket, den får man verkligen leta efter.

- Telefonisterna verkar nästan vara födda i farstun, om man nu överhuvudtaget hittar något telefonnummer att nå dem på, förstås.

Det intelligentaste någon sade på Läkemedelsverket var:

- “Ja, du, förr hade väl i alla fall Apoteken hand om kondomerna ?”

Det verkar inte finnas någon som tar något ansvar i det här landet, för att alla människor skall få skydda sig mot könssjukdomar.

När inte ens RFSU, som är ett av de största kondomföretagen, och som dessutom är icke vinstdrivande, tar något ansvar, vem skall då göra det ?

- När man kontaktar RFSU, och frågar var man skall få tag i små kondomer, kan RFSU exempelvis svara:

- “Nej, vi har inga. Men de som har liten penis, brukar trä kondomen över pungen också.”

Jorru…

Om jag hade ett företag, då skulle jag vilja ha alla människor som mina kunder.

- Inte bara det “stora flertalet”.

.

..- Är RFSU:s budskap bara en bluff ? –

- Jag skulle vilja ha alla kundgrupper, – både de köpsvaga, de köpstarka, de korta, de långa, – kvinnor, män, och barn, och 100-åringar, som mina kunder.

- Varför tänker inte RFSU så ?

Är RFSU verkligen äkta och ärliga i sitt arbete med att öka kondomanvändandet i Sverige ?

- Eller är detta budskap bara en enda stor fejk ?

- Jag undrar en sak:

Vilken person i det här landet skall bli först med att börja tillverka kondomer, till de tusentals människor som har penisar, smalare än 4,5 centimeter i diameter ?

- Man kanske skulle kontakta något riskkapitalbolag, och tipsa dem om att marknaden för små kondomer i Sverige, ligger totalt öppen ?

Vad är det för vetenskapliga undersökningar som ligger bakom att det inte finns penisar, som är smalare än 4,5 centimeter i diameter ? – I så fall skulle jag verkligen vilja läsa de undersökningarna.

.

När man är i 16-årsåldern och är lite osäker; har dålig självkänsla, och går in på ett Apotek och skall köpa kondomer. Om Apoteket då inte har några kondomer som passar,

- Vad tror ni 16-åringen gör då ?

Och varför blir expediterna, och telefonisterna generade och blyga, både på apotek, på företag, och på myndigheter, så fort man ställer frågor om kondomer ?

- Om de blir generade och blyga, vad skall då inte 16-åringen bli ?

Och det jag verkligen undrar är:

__________

- Hur kommer det sig att vi kunder, accepterar det här ?

.

 Kommentera HÄR


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=8824

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Konsumenttest – 6 vanliga luftpistoler

_____

Vill du skjuta luftpistol ?

Men vet inte vilken modell du skall välja ?

- Läs mitt konsumenttest, av de 6 vanligaste luftpistolerna !

Att skjuta luftpistol på pricktavla, är en mycket nyttig träningsform för alla människor. – Man kan öva upp sin motorik och koncentration, genom att skjuta luftpistol. Och människor som är halvsidesförlamade efter en trafikolycka, eller en stroke, kan med fördel träna luftpistolskytte, då det bara krävs en fungerande arm, för att skjuta med de flesta luftpistoler.

Men, dessvärre är det ju så, att det finns en hel uppsjö av luftpistoler ute på marknaden, och man har ju ingen aning om vilken man skall välja. Därför gick jag in i en “jakt och fiske-butik” och lånade med mig sex av de vanligaste konsument-luftpistolerna, för att kunna provskjuta, och betygsätta dem.

Självklart bör man vara försiktig när man skjuter luftpistol, och aldrig rikta pistolen mot sig själv, eller mot någon annan.

.

- Pistolerna jag provsköt var: Beretta Elite II, Daisy Powerline 15 XT, Gamo PT 80, Gamo P-23, Webley Tempest och Tanfoglio Witness 1911.

- Men vi börjar med en genomgång av luftpistolens olika delar :

.

1. Kolv…………………………………………….6. Avtryckare

2. Mantel………………………………………..7. Varbygel

3. Korn………………………………………………….8. Säkring

4. Sikte……………………………………………………..9. Hane

5. Lucka till kolsyrepatron…..10. Hylla för tummen

.

( I bildexemplet ovan, används en Tanfoglio Witness 1911. )


Här följer analyser av de 6 testade luftpistolerna:

..

1. Beretta Elite II.

/ Bastant och respektingivande amerikansk kolsyredriven luftpistol med magasin för 19 stålrundkulor i kaliber 4,42, eller 4,5 mm. (.177). Pistolen laddas genom att man drar kolvsidan bakåt och stoppar in en 12 grams CO2-patron i mitten utav kolven, och skruvar in patronskruven tills det tar emot. Rundkulorna laddas, genom att man med hjälp av magasinspärren, trycker ut magasinet (som även detta finns inuti kolven), och drar en fjäderbelastad hylsa nedåt, varpå man stoppar i de 19 rundkulorna i magasinet. Vikt: cirka 0,7 kilo.

Pistolen har en kraftig kolv, som “fyller upp hela handen”. Man får en “rund och mjuk” greppkänsla. – En pistol för dem som har stora händer ! Säkring som sitter på högra sidan, som man skall trycka in och föra framåt (säkrad) eller bakåt (osäkrad). – Det är viktigt att man lägger i max 19 rundkulor i magasinet. Det som annars händer, är att pistolen ej går att skjuta med, utan att man först måste trycka ut magasinet, och ruska om pistolen litegrann.

Fördelar: Pistolen känns behaglig, både med enhandsfattning och med tvåhandsfattning. Varbygeln är räfflad i framkant ( även om det gott kunde vara kraftigare räfflor ), vilket gör att man inte slinter så lätt, när man lägger över andra handens pekfinger. Pistolen fungerar utmärkt på cirka 10-15 meters avstånd. – Skyttet känns stadigt och är helt rekylfritt. Och det är inga problem att träffa tioettan på måltavlan.

Pistolen är kolsyre-besparande. Efter att ha skjutit en 95-skottsserie, var det så mycket kolsyra kvar i patronen att patronen låg och pyste i en halvtimme, efter att man lättat på patronskruven. – En pistol för den ekonomiske skytten alltså.

Nackdelar: Kornet är, i mitt tycke, lite väl brett. – Skulle nog inte skada med en vass avfasning längst upp på kornet, så man får en mer precis vy, när man siktar. En annan nackdel, är att magasinet är lite svårladdat. Många kulor går till spillo, innan man har fått i alla 19 rundkulorna i skåran. Och det tar en stund, innan man kommer underfund med var man skall stoppa i kulorna någonstans. – Man kanske själv får rita en tydlig markering runt ringen, i vilken kulorna skall stoppas ? Minus är också att nedre delen av patronskruven är tillverkad i plast (Polymer) och att det är trångt längst ned på kolven, och svårt att komma åt patronskruven.

Denna pistol kan laddas med endast en hand. Fungerar både för högerhänta och vänsterhänta skyttar.

Helhetsbetyg: 8/10

+ + + + + + + + + +

.

2. Tanfoglio Witness 1911.

/ Stor och stadig italiensk kolsyredriven luftpistol, med magasin för 19 stålrundkulor i kalibern 4,42, eller 4,5 mm. (.177). Pistolen laddas med vanliga 12 grams CO2-patroner, genom att man tar tag i kolvsidan och drar den bakåt, och över ett litet “hack”. Rundkulorna laddas på samma sätt som på Berettan. ( Likadant magasin ) Vikt: cirka 0,65 kilo.

Fördelar: Mycket bra, rekylfri, luftpistol med ett ovanligt skönt grepp ! Kolven känns stabil och är precis lagom stor. – Passar förmodligen de flesta händer. Pistolen är utrustad med en räfflad greppsäkring längst bak på kolven, och skrovliga utgjutningar och halkskydd, precis där de som bäst behövs. Varbygeln är rektangulär, och har kraftig räffling, vilket är bra om man skall skjuta tvåhandsfattat.

En trevlig egenskap, är att pistolen är försedd med en atrapp i form av en tumsäkring, både på vänster och på höger sida om manteln. Denna tumsäkring kan agera tumhylla, som man kan lägga upp tummen på, när man skjuter. – bekvämt, faktiskt !

Nackdelar: – Här krävs det styrka för att skruva in patronskruven. Men efter att “pyset” har hörts, så är kolsyrepatronen laddad ! Lite trång i kolven, där man skall stoppa in CO2-patronen, men om man lirkar lite med patronluckan, så går det. Det är lätt gjort att råka trycka ut magasinet, precis när man skall avlossa ett skott, eftersom magasinspärren sitter där tummen hamnar. – Men detta lär man sig efter hand att undvika.

Pistolen kan laddas med bara en hand. Neutral kolv – Både för vänsterhänta och högerhänta.

Helhetsbetyg: 9/10

+ + + + + + + + + +

.

3. Gamo P-23.

/ Liten och smidig kolsyredriven luftpistol från Spanien, med magasin för 10 stycken Gamo bly-rundkulor av kaliber 4,5 mm (.177). Pistolen kan också skjutas med “Diabolokulor”, eller med Gamos spetskulor “Pro Magnum”. Dessa skott laddas ett och ett, direkt i det räfflade loppet, som man kommer åt genom att fälla upp manteln. Drivs med standard 12 grams CO2-patroner, som man stoppar in bakom en lucka i kolven. Vikt cirka 0,6 kilo.

Pistolen är ganska smal, och har en smidig, komfortabel kolv, som är lätt att “rätta till” i handen, till det läge man själv önskar.

Fördelar: Lätt att stoppa in kolsyrepatronen ! Kolven har en löstagbar lucka, under vilken man skall stoppa in patronen. – Allt går tämligen pysfritt tillväga. Säkringen är lättmanövrerad, skyttet blir kraftfullt och träffsäkert, dock med en antydan till rekyl. Det blir ordentliga, runda hål i pricktavlan ! Patronskruven är gjord helt i metall ! – Plus Plus Plus ! Pistolen har ovanligt lågt ljud, när skotten avlossas.

Siktet är reglerbart i höger/vänster läge, och med en liten insexnyckel, kan man reglera siktet.

Nackdelar: Det är lite klurigt att få den fjäderspända laddningshylsan att sitta kvar i sitt läge. – Spärrläget kunde gott vara lite djupare. Pistolen känns även lite skakig, när man skjuter med enhandsfattning. Skyttet känns betydligt mer stabilt med tvåhandsfattning. Pistolen har också en lätt rekyl. Jag märkte även att det blev några “tomma skott”, det vill säga skott, där ingen kula kom ut. Men detta problem löstes, när man skakade lite lätt på pistolen, alternativt ruckade lite på laddningshylsan, där rundkulorna ligger.

Pistolen kan laddas med bara en hand, och har neutral kolv, avsedd både för höger- och vänsterhänta.

Helhetsbetyg: 7/10

+ + + + + + + + + +

.

4. Daisy Powerline 15 XT.

/ Liten och smidig, amerikansk kolsyredriven luftpistol i 1911-stil, med magasin för 15 stycken speciella kopparöverdragna stålrundkulor anpassade för Daisy-pistoler, av kaliber 4,5 mm ( .177 ). Behändigt bortvikbar lucka i kolven, där man stoppar in kolsyrepatronen. Vikt cirka 0,45 kilo.


Fördelar: Denna pistol, är min personliga favorit. Pistolen ligger perfekt i handen, den har en greppvänlig kolv, och en helt rekylfri avskjutning. Pistolen är utrustad med tumhylla. (För högerskyttar). Kulan har en stabil bana. Pistolen är gjord i ett robust syntetmaterial, och den är liten, men ligger stabilt i handen. Säkringen är lagom lättåtkomlig och känns genuin, trots att den är gjord i plast.

Nackdelar: Yttersta delen av patronskruven är gjord i plast. Och avtryckaren svarar lite långsamt, när man mosar av skottet. Något svårladdad, och luckan till patronen är lite skör. – Fast sikte.

Det krävs två händer för att ladda pistolen, eftersom laddningshylsan saknar spärrläge. Kan hanteras av både höger och vänsterhänta skyttar.

Helhetsbetyg: 9/10

+ + + + + + + + + +

.

5. Webley Tempest.

/ Engelsk lufttrycksdriven luftpistol, som laddas genom en mantelrörelse med pipan. Pistolen skall förses med diabolokulor, eller spetskulor, av kaliber 4,5 mm (.177). Vikt cirka 0,85 kilo.

Fördelar: Pistolen har ett skönt grepp, med en lagom lättåtkomlig tumsäkring. Denna pistol håller man bäst i med höger hand, då den har en avfasning för högerhandens tumme. Pistolen drivs av lufttryck, och inte av kolsyra. Det innebär att man måste göra en mantelrörelse, det vill säga, fälla ut pipan, för varje skott man skall avfyra.

Pistolen har räfflat lopp och den kräver diabolokulor, eller spetskulor, som man stoppar in i loppet en och en. Har en robust, tålig konstruktion, och låg ljudnivå, när man skjuter. Att skjuta med denna pistol, känns som att åka en väl inoljad Harley Davidson. Det känns proffsigt. – Men personligen föredrar jag dock en mera “vanlig” luftpistol.

Reglerbart sikte i alla lädder. Skillnaden mellan att skjuta med denna pistol, jämfört med CO2-pistoler, är att här reagerar avtryckaren direkt, och man kan även reglera avtryckarens motstånd, med en insexnyckel.

- Man måste trycka ned pipan ordentligt, när man har lagt i ett skott, annars kan pipan flippra upp, när man skjuter.

Nackdelar: Mantelrörelsen är ganska svår att utföra, särskilt om man är reumatiker. Pistolen kräver att man har två relativt starka händer och armar, när man gör mantelrörelsen. En annan nackdel är att pistolen ej har fast pipa, utan att man laddar upp lufttrycket med själva pipan. Rörlig pipa, kan göra att precisionen försämras något.

Pistolen bör laddas med två händer, och kan endast användas av högerhänta.

Helhetsbetyg:  6/10

+ + + + + + + + + +

.

6. Gamo PT 80.

/ Spansk kolsyredriven luftpistol, i Beretta-stil. Laddas med en vanlig 12 grams kolsyrepatron i kolven. Pistolen skjuts med “Diabolokulor”, eller Gamos spetskulor “Pro Magnum”, i kaliber 4,5 mm ( .177 ), som läggs i ett trummagasin, avsett för 8 skott. Trummagasinet, som man kommer åt genom att vika upp manteln, kan man även plocka ut, och ladda utanför pistolen. Vikt cirka 0,5 kilo.


Pistolens sikte är ställbart i Höger/vänsterriktning. Tumsäkringen sitter behagligt och lättåtkomligt till.

Fördelar: Det mycket ovanliga med denna luftpistol, är att man kan spänna hanen. Detta gör att när hanen är spänd, så krävs det bara en lätt tryck på avtryckaren, så går skottet av. Ett pysande ljud hörs, när man skruvar in patronskruven. Pistolen har ett bra tryck, och ett lågt ljud. Fin utgångshastighet. – En stor fördel är att man kan ta ut magasinet och ladda det.

Pistolen påminner lite om Beretta Elite II i grepp och skytte och den fungerar perfekt på mellan 10-15 meter. Dynamiskt och tydligt sikte med skarpa vita prickar, både på korn och sikte. Skulle dock vara skönt med ett vassare korn…

Nackdelar: Lite hård i avtrycket.

Kan laddas med bara en hand. Passar både vänster och högerskyttar.

Helhetsbetyg: 9/10

+ + + + + + + + + +

- – - – -

.

Slutsats av testet:

.

Daisy Powerline 15 XT ( Betyg 9 av 10 )

För större bild, klicka på bilden.

Mycket bra allroundpistol, för den medelstora handen. – Skönt grepp, rekylfri avfyrning, rätt placerad säkring, och skåran som man skall ladda kulor i, sitter bra till. – Synd bara att nedre delen av patronskruven är i plast, och att man måste använda två händer när man laddar.

Se en liten instruktionsvideo om Daisyn här !

- – - – - – - – - -

Gamo PT 80 ( Betyg 9 av 10 )

För större bild, klicka på bilden.

Pålitlig luftpistol med spännbar hane och med ett bra tryck i skyttet, och lågt skottljud ! Har också uttagbart magasin. – Men pistolen har tyvärr en kärv och “rasslig” avtryckare.

Vill du se en liten film om pistolen, Klicka här !

.- – - – - – - – - -

Tanfoglio Witness 1911 ( Betyg 9 av 10 )

För större bild, klicka på bilden.

Luftpistol med ett skönt grepp, räfflad greppsäkring, och kraftigt räfflad varbygel. – Men det är hårt att skruva in patronskruven, och för lätt att av misstag, komma åt magasinspärren.

För att se en liten film om pistolen, Klicka här !

.- – - – - – - – - -

Beretta Elite II ( Betyg 8 av 10 )

För större bild, klicka på bilden.

Stadig, rekylfri och koldioxidbesparande luftpistol, för dem med stora händer. Minus blir att magasinet är lite svårladdat, och att nedre delen av patronskruven är i ett plastmaterial ( Polymer ).

För att se en liten film om pistolen, Klicka här !

- – - – - – - – - -

Gamo P-23 ( Betyg 7 av 10 )

För större bild, klicka på bilden.

Pistol med kraftfullt skytte, lågt ljud, och med en tålig patronskruv i metall, som går gesvint att skruva in. Tre olika kulvarianter accepteras. – Men laddningsshylsan släpper alldeles för lätt från spärrläget, när man skall lägga i rundkulorna, och pistolen är lite instabil vid enhandsskytte.

För en liten film om pistolen, Klicka här !

.- – - – - – - – - -

Webley Tempest ( Betyg 6 av 10 )

För större bild, klicka på bilden.

Luftpistol som drivs av tryckluft. Den har god precision, lågt skottljud, och reglerbart sikte och avtryckare. – Pistolen är endast till för högerhänta, och mantelrörelsen är tung att göra. – Knappast något för en reumatisk person, alltså.

För att se en film om Webleyn, Klicka här !

- – - – -

.

Information om testet:

Testet är gjort för att ge dig stöd och hjälp, när du bestämmer dig för vilken luftpistol du skall välja, så att du slipper köpa alla 6 pistolerna. Jag har inte fått betalt av någon för att utföra detta test, och jag fick även lämna tillbaka pistolerna till butiken, efter att testet var avslutat. Jag fick också betala en symbolisk summa i hyra, till butiken.

Jag har gått väldigt mycket på känsla, när jag satte betygen. Och jag har inte tagit hänsyn till varken pris, eller utgångshastighet. Anledningen till det, är att det kan vara lite vanskligt att titta på dessa två faktorer, när man väljer luftpistol.

- När det gäller priset, så ligger ju de flesta luftpistoler på runt tusenlappen, ute i affärerna, men det är väl inte priset som är avgörande för, om man skall köpa en viss pistol eller ej ? – Det är väl den känsla man får när man skjuter ?

Och utgångshastigheten har väl inte speciellt stor betydelse heller, det gäller väl att skjuta in sig, och bli van med just sitt vapen, och endast tävla mot sig själv ? – Och med det resonemanget, blir ju utgångshastigheten inte så viktig…

- – - – -

Man får tänka på att det går åt mycket kulor, när man skjuter luftpistol, speciellt rundkulor. För hålen, som man skall stoppa kulorna i, är ofta små, och det är lätt gjort att spilla. Så man får köpa mer rundkulor än vad man tror behövs. – Och du, Använd aldrig en utskjuten kula på nytt, – den kan vara bucklig, och förstöra loppet på pistolen.

De flesta affärer lämnar två års garanti på luftpistoler. – Det kan vara bra att tänka på, om man behöver reklamera sin pistol.

När det gäller miljö-, och hälsoaspekter, av att välja luftpistol, kan man ju tänka på att inte välja en luftpistol som är gjord i plasterna PVC, Polyuretanplast, eller Epoxiplast, eftersom dessa plastmaterial har visat sig läcka giftiga ämnen. – Ju mer metall pistolen är gjord i, destå bättre är det alltså ! Du kan själv läsa i manualen, eller fråga expediten, om tillverkningsmaterialen.

- Var försiktig när du använder en luftpistol, och rikta den aldrig mot dig själv, eller mot någon annan.

Var även aktsam med själva kolsyrepatronerna, och rikta aldrig en CO2-patron mot dig, eller mot någon annan, i synnerhet inte när du laddar pistolen, eller skall ta ur en CO2-patron, efter att du skjutit klart. – Patronen kan ju i värsta fall, skjutas ut som en projektil…

.

Har du hittat faktafel i artikeln, eller bara vill kommentera, Klicka här.

Faktakällor från: Nationalencyklopedin, Prismas stora uppslagsbok i 3 band, och webbsajten “Skytteforum”.


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=6976

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Bli inte bankrutt hos cykelreparatören

_____

Brukar du lämna in din cykel hos en cykelreparatör ?

… laga punka, byta lysen, eller rikta om hjulen ?

- Risken är stor att cykelhandlaren lurar dig på pengar !

Den här artikeln är skriven för att skydda svaga samhällsmedborgare, ifrån att bli lurade på pengar inne på en cykelaffär.

Risken är nämligen överhängande, att det blir mycket dyrare än vad som från början var överenskommet, och att cykelreparatörerna använder rena lögner, för att få in så mycket pengar som möjligt, till sina egna verksamheter.

Egentligen anser jag att myndigheterna i det här landet, borde skriva sådana här artiklar, och att inte jag som privatperson skulle behöva gå ut och varna alla människor för allting.

Jag tycker det är helt absurt att jag skall behöva sitta gratis och göra det jobb som myndigheterna har betalt för att göra. – Skydda samhällsmedborgarna mot bedrägerier.

Men, man får väl acceptera att samhället ser ut som det gör. Våra myndigheter har begränsat med pengar och resurser, och kanske i vissa fall även begränsat med ansvarskännande ? – Fete fan om de inte är lite lata också…

Jag har iakttagit och granskat flera av Sveriges cykelreparatörer, och kommit fram till att lurendrejerierna är så pass vanliga i cykelbranschen, att det inte går att hänga ut någon enskild cykelaffär, och anklaga dem för bedrägeri. Utan det har gått så långt att bedrägeriet har blivit en företeelse, som ingen längre verkar reagera över.

Och ännu farligare har det blivit i och med att kunderna betalar med kort. Då är det svårare att märka, om cykelhandlarn lägger på ett par hundringar, mot vad man kommit överens om från början.

.

De här två bedrägerierna har jag uppmärksammat:

.

1. Det är vanligt att cykelreparatören säger att det är “punktering”, fast det inte alls är det.

2. Det blir nästan alltid dyrare, när man skall hämta ut sin cykel, än vad man kom överens om, när man lämnade in den.

.

Nu skall jag försöka att fördjupa mig i dessa två bedrägerier. – Vi börjar med det första, det om punkteringen.

Det finns inget lättare än att säga till en outbildad, lite obetänksam kund “Du har fått punktering på däcket, du måste byta.” – Det är nästan svårare att gå fram och sno godis från ett barn.

Det som försvårar situationen för oss människor, är att vi känner en överdriven respekt för yrkesmän. Vi tror att cykelhandlaren är utbildad och kunnig. – Att den vet vad den pratar om. Dessutom tror vi att reparatörerna alltid vill vårt bästa. Men så är mycket sällan fallet. Cykelhandlarna ljuger ofta om olika fel på våra cyklar, för att få in så mycket pengar som möjligt till sig själva.

En vanlig lögn, är att det är “punka” på däcket, och “du kommer inte att kunna cykla många meter med det där däcket.”, som det brukar heta.

För att du inte skall bli lurad på pengar, behöver du veta om följande:

Många av våra moderna cykelslangar som vi köper idag, är självläkande.

Med ordet “självläkande” menas att tillverkaren har sprutat in punkteringsvätska ( ofta med orange färg ), i slangen. Punkteringsvätskan rullar runt inuti slangen, och lagar små hål, när dessa uppstår.

Det är också vanligt att de cykeldäck vi köper idag, är extra förstärkta med täta fibrer, som ligger mellan gummi och nylonlager, och som minskar risken för punktering.

- Det är vanligt att man som kund “upplever” att det är punktering, fast det inte alls är det. Särskilt på lite modernare cykelslangar, som har så kallad “bilventil”, eftersom dessa ventiler har en annan konstruktion, och är lite sladdrigare, än de gamla woods-ventilerna var.

Detta faktum, att vi kunder tror att det har blivit punktering, utnyttjar de giriga cykelhandlarna, och skördar enorma pengar på vår godtrogenhet och okunskap.

.

1. Rulla runt hjulet, och kläm runt ventilen, efter att du har pumpat !

Efter att man har pumpat upp sitt däck, så måste man rulla runt cykeldäcket några varv, och klämma på det lite, för att lagningsmedlet som finns inuti däcket, skall kunna göra verkan.

Sedan bör man klämma litegrann runt om ventilen och liksom “jucka” lite på den. Ibland känns det som att det är punktering på ett däck, men det enda som har hänt, är att ventilen sitter lite snett, med resultat att luften pyser ut.

- Sedan bör man vänta några minuter, för att se om slangen håller luften.

- Låt aldrig en cykelreparatör ge dig några “goda råd” om hur du bör göra, utan du måste själv känna på däcket, för att avgöra om det håller luften. Sedan får du göra en bedömning, ifall du måste lämna in däcket, eller inte.

.

2. Betala bara det ni har kommit överens om !

Det är vanligt att när man lämnar in en cykel för reparation, så säger cykelhandlaren till exempel: - “Det kommer att kosta 250 kronor. Sedan skriver han eller hon upp priset på en lapp, tillsammans med ditt telefonnummer, och fäster lappen “någonstans”.

Sedan, när du kommer för att hämta ut cykeln, så hittar cykelhandlaren inte lappen, och denne minns heller inte exakt vad det var som skulle lagas, så hon eller han har istället gjort en “helrenovering” av cykeln, for 850 kronor.

Men jag tycker inte att detta är okej. – Självklart måste de ringa till dig, och ge dig ett kostnadsförslag, innan de gör några reparationer, som går utöver det ni har kommit överens om.

.

Analyser av det här beteendet…

Det kan vara många faktorer, som ligger bakom att vi har ett sådant “ruffel och båg-samhälle” som vi har.

När det gäller just cykelreparatörerna, kan det handla om att hyran för lokalen är alldeles för hög, och att cykelhandlarn är tvingad att lura vanliga människor, för att överhuvudtaget få in pengar till hyran. I så fall är det ett allvarligt fel i hela det ekonomiska systemet, och vi medborgare måste självklart börja protestera ! – I så fall går ju alla pengar upp till hyresvärdarnas feta arslen. Och vem vill göda dem ?

Det andra, är att det kan vara felaktigheter i själva skattesystemet, som gör att företagarna måste hålla på och luras och fiffla. – Kanske skatten för småföretagare är alldeles för hög ? – Kanske det börjar bli dags att gå igenom hela skattesystemet, för att se om man kan göra lättnader för vissa grupper, så att företagarna får någon form av grundtrygghet, för att vi på så sätt skall minska de ekonomiska bedrägerierna ?

Men detta är förmodligen inte det mest troliga skälet.

Det allra vanligaste, är nog att cykelreparatören är en stenrik miljonär. För cykelreparations-branschen är väldigt luckurativ. Lika luckurativ som begravningsbranschen. – Det finns alltid kunder, vare sig det är hög,- eller lågkonjunktur.

De flesta cykelhandlare jag känner, är så rika att de inte vet vad de skall göra av alla sina pengar, utan måste investera i dyra bilar, för att ha något att lägga pengarna på.

Och dessutom skryter de ofta för vänner och inför sina fruar, om hur rika och “duktiga entreprenörer” de är.

Och är de så här jävla rika, för att de har lurat av vanligt folk deras pengar, genom att påstå att det är punktering, fast det inte är det, och genom att ta mer betalt när man kommer för att hämta ut sin cykel, mot vad de skrivit på lappen, då borde ta mej fan veta hut, de förbannade jävla reparatörs-svinen !

Någon ordning måste det väl för fan vara i det här landet ?

.

Så här undviker du att bli lurad på pengar hos cykelverksta´n:

1. När du fyllt däcket med luft, så rulla hjulet några varv, och jucka lite med ventilen. Vänta några minuter, för att se om luften håller.

2. Be cykelreparatören att skriva upp på en lapp, hur mycket reparationen kommer att kosta. Lappen bör du få en kopia av ! Betala aldrig mer än vad som står på lappen !

.

Version för dig som är dyslektiker här

.

 Kommentera HÄR


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=8674

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Se upp för apotekens alla kreditprövningar !

_____

Vill du betala din dyra medicin på “kredit” ?

Då får du vara mycket uppmärksam.

- Apoteken har olika ägare, och gör separata kreditprövningar !

Nu har jag granskat apoteksnäringen, och måste gå ut och varna dig för att skaffa kredit hos för många olika apotekskedjor, när du skall hämta ut din medicin.

Medicin är ju ofta dyr, och det är vanligt att vi betalar vår medicin på kredit, så kallad delbetalning.

Men varje gång du går till ett nytt apotek och begär att få delbetala din medicin, så finns det risk att apoteket gör en ny kreditprövning på dig, för att se att du inte har för många betalninganmärkningar, restförda skatter, eller betalningsförelägganden.

Och eftersom det finns så många olika ägare till apoteken idag så har de ingen kontakt med varandra, vilket de hade förr, när fler apotek hade samma ägare.

Innan apoteken konkurrensutsattes, genom att monopolet avskaffades år 2009, så kunde man ju hämta ut sin medicin på nästan vilket apotek som helst. – Men det är svårare idag, när vi har 20 – 30 olika ägare till våra apotek, och det kommer förmodligen att öppnas ännu fler, inom en snar framtid.

Risken är stor att det görs en kreditprövning på dig, varje gång du går till en ny kedja för att delbetala din medicin.

- En kreditprövning går lätt och snabbt, och görs på rutin av personalen.

.

..- För många kreditprövningar – Nej till banklån ! -

Till dessa olika apotek, kan adderas de apoteksaffärer som har benämningen “shop” eller “store”, där man också kan köpa medicin. Och alla internetapotek som finns, och alla djurapotek, dosapotek, specialapotek, och helt fristående privata apotek.

Gör vi för många kreditprövningar, så kan det ligga oss i fatet ( minska vår kreditvärdighet ) om vi sedan skall ta ett banklån, till exempel.

- Vill du ta ett banklån för att köpa en semesterresa, köpa en ny soffa, en ny digitalkamera, eller om du vill ta ett topplån på huset, så kan banken vägra dig att ta det lånet, om de ser att det har gjorts för många kreditprövningar på dig.

Samma sak gäller om du vill höja din kreditgräns på ett redan befintligt banklån.

- Ju fler prövningar, destå högre är sannolikheten att du får avslag.

Och alla banker och utlåningsinstitut har olika gränser för vad de anser vara “misstänkt många kreditprövningar”.

Bankerna kan se för många kreditupplysningar, som en signal på att vi brister i “soliditet”, eftersom vi har ansökt om att ta flera lån, och då kan bankerna dra öronen åt sig, och bli rädda för att ge oss några lån.

Apotekspersonalen tar inget ansvar över hur många kreditprövningar som du har utsatts för, så därför är det viktigt att du själv håller reda på detta, kanske genom att anteckna alla kreditupplysningar som utförts,

eller sätta in papperen i en pärm. ( Det kommer ju ibland ett papper, en kopia, i brevlådan hem till oss varje gång de har gjort en kreditprövning. )

__________

Så här undviker du att bli lurad inne på ett apotek – 2 steg

.

1. Gör så få kreditprövningar som möjligt ! – Om du måste delbetala medicin på många olika apotekskedjor, se till att det bara görs en “sammanslagen kreditprövning” !

2. Innan du ber att få delbetala medicin, fråga apotekspersonalen på vilka andra apotek, som kreditkontot också gäller.

- Lycka till !

.

Extra information

Sverige består idag av en statlig apotekskedja, 9 större privata apotekskedjor, samt cirka ett 20-tal mindre, privata fristående apotek.

De nio största privata apotekskedjorna, har anlitat samma kreditgivare, och om du delbetalar medicin på dessa privata apotek, så behöver du bara göra en kreditprövning.

Men om du dessutom går till de 20 mindre apoteken, plus det statliga apoteket, då gör dessa en ny kreditprövning vardera. – Så det kan bli många upplysningar i slutänden.

.

Diskussionsforum om delbetalning och fakturering  HÄR

Webbsajten “Familjelivs” forum om delbetalning  HÄR

Webbsajten “Vårdguidens” info om apoteken  HÄR

..

    Kommentera  inlägget  HÄR


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=11175

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Test av 4 vanliga soft airgun-pistoler

_____

Vill du skjuta “soft airgun” ?

Men vet inte vilken modell du skall välja ?

- Läs mitt test, av 4 vanliga soft airgun-pistoler !

Att skjuta med en soft airgun på måltavla, är en mycket nyttig träningsform för alla människor. – Man kan öva upp sin koncentration och sin motorik, genom att skjuta med soft airguns. Och personer som är halvsidesförlamade efter en stroke, eller efter en trafikolycka, kan med fördel träna pistolskytte med soft airguns, då det bara krävs en fungerande arm, för att skjuta med de flesta pistoler.

Dock behöver man hjälp av en till person vid själva laddandet av magasinet, eftersom detta ofta kräver två händer.

- Och, dessvärre är det ju så, att det finns en hel djungel av soft airguns ute på marknaden, och man har ju ingen aning om vilken man skall välja. Därför gick jag in i en “diversebutik” och lånade med mig fyra vanliga konsument-soft airguns, för att kunna provskjuta, och betygsätta dem.

Självklart bör man vara försiktig när man skjuter med pistol, och aldrig rikta pistolen mot sig själv, eller mot någon annan. Och är du under 18 år, måste du ha någon myndig person med dig, både när du köper, och när du skjuter soft airguns.

.

- Pistolerna jag provsköt hette: Smith & Wesson – “Chiefs Special”, Taurus PT 24/7, Sig Sauer P226, och Taurus PT 92 AF.

.

- Men vi börjar med en genomgång av soft airgun-pistolens delar :

.

.

1. Varbygel……………………………………………..6. Hane

2. Stomme……………………………………………….7. Korn

3. Mantel…………………………………………….8. Magasin

4. Avtryckare……………………………9. Kolv (kolvsida)

5. Sikte……………………………………………10. Tumhylla

.

( I bildexemplet ovan, används en Taurus PT 92 AF )

.

Analyser av pistolerna:

.

1. Sig Sauer P226, soft airgun ( Taiwan, 0,5 Joule, Vikt: 0,32 kilo. )

.

.

Lätt och behaglig soft airgun-pistol, med mycket skönt grepp, och med ett genomskinligt plastmagasin för 10 stycken 0,20 grams, 6 mm soft airgun-BBS (runda kulor). Sikte och korn fungerar bra tillsammans, och mantelrörelsen är smidig att utföra. Dock kräver mantelrörelsen att man har två starka händer.

Tumsäkringen sitter bra till, och är anpassad för höger hands tumme. Pistolen har räfflad varbygel, loppet är av metall, och pistolen är utrustad med tumhylla, i alla fall för högerhänta skyttar.

Pistolen är träffsäker, och det är inga problem att träffa i mitten utav måltavlan, vid rimligt avstånd till denna.

- Det går dock inte att ta ut magasinet mitt under en skottserie, för då rasar kulorna ut ur kolven.

När man skall stoppa i kulorna i magasinet, är pistolen lite svårladdad. Man bör trycka ner en laddningsflik ordentligt, och sedan pressa ned kulorna i magasinet. Släpp inte laddningsfliken bara, för då kan alla kulor som du har laddat i magasinet, spruta ut som en fontän. Man bör ej ladda med mer än 10 kulor (även om magasinet är anpassat för 12 kulor) för då går pistolen ej att skjuta med.

Pistolen känns tyvärr lite “plastig”, men detta kan också vara till fördel för svaga människor, som exempelvis lider av artros, eller reumatism, då den ligger förvånansvärt lätt i handen.

Neutral kolv, anpassad både för höger och vänsterhänta skyttar. Pistolen kräver två händer vid laddning, alternativt att man är två personer, som hjälps åt vid laddningen.

Helhetsbetyg 8/10

S O F T A I R G U N

.- – - – - – - – - –

.

2.  Taurus PT 24 / 7. Co2-soft airgun ( Taiwan, 1,0 Joule, Vikt: 0,52 kilo.)

.

.

Trevlig soft airgun-pistol med ett mycket skönt grepp, följsam avtryckare, och med ett gediget magasin för 15 stycken 0,20 grams, 6 mm soft airgun-BBS, nästan helt gjort i metall. Tydligt gummiräfflad framkant på kolven.

Med en kraftig sexkantsnyckel (insexnyckel),vrider man upp magasinet, där man skall stoppa in 12 grams Co2-patronen, på undersidan av kolven. Du kan skruva in, till du hör ett pys.

I detta magasin laddas också kulorna. Laddningshylsan saknar tyvärr spärrläge, vilket gör att man bör ha två funktionella händer, när man laddar pistolen.

Pistolen har en tumsäkring (för högerhänta). Korn och sikte känns rigorösa, kanske dock lite väl tjocka ? Lopp av metall, och ingen mantelrörelse behövs, eftersom pistolen drivs av kolsyra.

Många delar av denna pistol, är gjorda i metall, däribland loppet och manteln, vilket är bra ur miljöhänseende, men kanske sämre om man är en svag människa, som inte orkar lyfta så tungt ?

Pistolen har en kolv som är anpassad både för vänsterhända och för högerhänta skyttar. Man måste dock använda två armar för att ladda pistolen, då laddningshylsan, som man skjuter undan när man stoppar i kulor, saknar spärrläge.

Helhetsbetyg 9/10

S O F T A I R G U N

.- – - – - – - – - -

.

3. S  & W – “Chief special” soft airgun (USA, 0,2 Joule, Vikt: 0,16 kilo.)

.

.

En kompakt och smidig nybörjarpistol, för människor som har små händer. Skjuts med 0,12 grams, 6 mm, soft airgun-BBS. Säkerhetsspärren sitter på höger sida om stommen. Pistolens magasin är gjort i ett mjukt plastmaterial, och det saknar spärrläge för laddningshylsan, vilket innebär att man måste använda två händer, när man stoppar i kulor.

Magasinet i denna pistol, består ovanligt nog av två stycken magasin. – Ett “förmagasin”, anpassat för 10 stycken kulor, och ett bakomliggande magasin, där man kan förvara cirka 60 kulor. När man skjutit slut på kulorna i förmagasinet, kan man vända på magasinet lite snett, upp och ned, så trillar tio stycken nya kulor ut i förmagasinet.

Denna pistol fungerar bäst på långa avstånd, cirka 8 – 10 meter, eftersom kulan får en lite uppåtriktad bana, när man skjuter. Men, skjuter du ändå på ett kort avstånd, får du tänka på att sikta ett par decimeter under tioettan på måltavlan.

Pistolen har en neutral kolv, men man bör ha två händer när man laddar, eller vara två personer som hjälps åt, för mantelrörelsen är relativt svår.

Helhetsbetyg: 5/10

S O F T A I R G U N

.- – - – - – - – - -

. .

4. Taurus PT 92 AF soft airgun ( Taiwan, 0,5 Joule, vikt: 0,7 kilo )

.

.

Stor och tung pistol, med ett bra grepp. Loppet är tillverkat i mässingspläterad metall. Synkront korn och sikte. Säkerhetsspärr på höger sida om stommen.

Manteln är gjord i ett hårt plastmaterial, och även pistolens magasin är gjort i ett mycket robust plastmaterial, alternativt metall ( svårt att bedöma ) och är anpassat för 10 stycken 0,20 grams, 6 mm soft airgun-BBS. Laddningshylsan har ett spärrläge. – Man trycker bara på en laddningsflik och stoppar ned kulorna i magasinet.

Det är bäst man inte glömmer att sätta tillbaks laddningshylsan, när man stoppat ner kulorna. Kulorna måste ligga så långt upp i magasinet som möjligt, annars går pistolen ej att skjuta med.

Väldigt skön avtryckare, som direkt reagerar för minsta tryck med pekfingret. Avtrycket är också kraftigt.

Manteln är relativt lättladdad.

Pistolen är anpassad för både vänster och högerhänta skyttar, och pistolen skulle, teoretiskt sett, kunna laddas med bara en arm, eftersom mantelrörelsen är relativt lätt att utföra, och att laddningshylsan faktiskt har ett spärrläge.

Helhetsbetyg 10/10

S O F T A I R G U N

.- – - – - – - – - -


Sammanfattning:

.

Taurus PT 24/7 Co2 soft airgun ( Betyg 9/10 )


Pistol med en hållbar metallkonstruktion, och med ett skönt grepp. Och ingen mantelrörelse behövs ! – Nackdelen är att kornet är lite väl brett, och att laddningshylsan saknar spärrläge, när man stoppar i kulorna, vilket gör att man måste ha två armar, alternativt, ta hjälp av en kompis, när man laddar pistolen.

Liten film om pistolen HÄR

.

- – - – - – - – - -

.

Sig Sauer P226 soft airgun ( Betyg 8/10 )

Lätt och träffsäker medelstor soft airgun, som med fördel kan handhas av personer som har nedsatt kraft i armarna, på grund av pistolens låga vikt. Nackdelar blir att pistolen känns “plastig”, och att det är lite knivigt att få ned kulorna i magasinet.

En liten film om pistolen HÄR

.

- – - – - – - – - -

.

Smith & Wesson – “Chiefs special” soft airgun ( Betyg 5/10 )

Kompakt och smidig soft airgun, för dem med lite mindre händer. Pistolen har låg vikt, men kraftfull avfyrning. Minus blir att laddningshylsan saknar ett spärrläge, och att kulan får en uppåtriktad bana när man skjuter, vilket försvårar insiktningen.

En liten film om pistolen HÄR

.

- – - – - – - – - -

.

Taurus PT 92 AF ( Betyg 10/10 )

Gedigen soft airgun med bra avtryckare, mässingspläterat lopp, och med spärrläge för laddningshylsan. Har även relativt lättutförd mantelrörelse. Nackdelen är att pistolen är lite väl i tyngsta laget.

En liten film om pistolen HÄR

.

- – - – - – - – - -

.

Mer information:

Det man kan tänka på, när man skjuter med soft airgun-pistoler, är att det går åt mycket kulor till skyttet. Det är ofta svårt att ladda pistolerna, och det går många extra kulor till spillo, just vid laddandet. Det är också bra att köpa några extra magasin till sin pistol, så att man kan ladda exempelvis tre magasin åt gången. Annars blir det ett förfärligt laddande hela tiden, eftersom magasinen ofta bara har plats för cirka 10-15 kulor.

Ur miljö- och hälsoaspekt, kan man tänka på att köpa så kallade biologiska kulor, vilka bryts ned automatiskt av naturen. De kallas på engelska ibland “biodegradable bbs”, och dessa miljövänliga kulor finns i olika mått.

Vanliga miljöfarliga kulor, har en kärna av mineral- eller petrolium, och ett hölje av miljöbelastande plast. Dessa kulor kan ligga kvar i naturen väldigt, väldigt länge.

Men biologiska kulor är tillverkade av olika typer av harts, som ofta är utvecklade för jordbruksindustrin, och certifierade att vara komposterbara. – I hartset sker en blandning av nedbrytningsbara processer, där jordmikrober och ljuskänsligt sönderfall, så kallad “photosensitive degradation” spelar en viktig roll för nedbrytningen av kulorna.

Skillnaden mellan att använda 0,12 grams kulor och att använda till exempel 0,20 grams kulor, är ofta att precisionen (träffsäkerheten) ökar, ju tyngre kulor man använder, men vissa pistoler klarar inte av för tunga kulor, på grund av pistolens konstruktion.

Några vanliga viktmodeller på kulor är 0,12 gram, 0,20 gram, 0,25 gram, och 0,30 gram. Men i de pistoler som jag har provskjutit, förekom endast 0,12 gram, och 0,20 gram som viktmodell.

Var också noga med att inte köpa en soft airgun, som är tillverkad i Epoxi-, PVC-, Styrensampolymer-, Polyuretan-, eller Polyakrylanitrilplast, då dessa plaster kan läcka giftiga ämnen.

.

Kommentera artikeln HÄR.

.


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=7735

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)


Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu