Kokt Hans o Greta.nu » Tillagning

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Konsumenttest: Smörpapper i ugnen !

_____

Har Du en massa överblivet smörpapper därhemma ?

Funderar Du på att använda det i ugnen ?

Glöm det ! – Smörpappret är brandfarligt !

En av de vanligaste frågor vi får hit till redaktionen, är ifall man kan använda smörpapper (= smörgåspapper) i ugnen.

Människor har tydligen lager av smörpapper därhemma, kvar från tiden då bakplåtspappret ännu inte var uppfunnet, och undrar nu om de kan använda det pappret vid matlagning, eller bakning i ugnen.

Det enkla svaret på denna frågeställning är:

Nej, – smörpappret klarar inte av de höga temperaturer som finns i våra ugnar, och blir därför brandfarligt.

.

- Smörpapprets historia -

Förr i världen, innan bakplåtspappret fanns, använde man alltid smörpapper i ugnen, – både till gräddning av småkakor, och när man lagade vissa maträtter, som exempelvis “Varma mackor”.

Man visste inget bättre, och ofta gick det bra,

- men lika ofta kunde det ta eld.

Anledningen till att smörpappret (smörgåspappret) var så vanligt i våra hushåll förr, var att man använde smörpapper att slå in smörgåsar med.

Och inte sällan lade man sedan smörgåsarna i en så kallad “matlåda”, gjord av metall, för att ta med sig den som matsäck till jobbet nästa dag.

Bild på en rostfri matlåda:

Smörpappret var lufttätt och fettavvisande, och ansågs av många människor vara mycket effektivt att slå in smörgåsar med.

Men nu för tiden använder vi ju oftast plastfolie (Gladpack), att slå in smörgåsar med. Och därför blir smörpappret mindre och mindre vanligt i våra hem.

.

- “Smörpappret är från en svunnen tid” -

När man nu ändå hade smörpapper hemma, passade man även på att använda det som underlägg vid matlagning i ugnen – detta trots att det fanns uppenbara brandrisker med att lägga in papper i ugnen.

Men när det begav sig, satt husmor ofta och passade bakningen eller matlagningen framför spisen, och kunde direkt ingripa ifall något började brinna inne i ugnen.

Man var inte lika bortskämd med moderna värmebeständiga material, och ugnar av hög kvalitet, utan man var liksom mer beredd på att det kunde börja brinna.

Man kände ofta av ugnstemperaturen genom att stoppa in handen mitt i ugnen, och kände efter hur varmt man trodde att det var där inne.

Bild på två ark klassiskt smörpapper:

.

I dagens moderna samhälle, där man ofta gör många saker samtidigt, och inte har tid att sitta och passa tillagningen framför spisen, har vi helt andra krav på utrustningen än man hade förr.

Idag ser vi det som en självklarhet att man skall kunna lämna en sats kakor i ugnen medan man går och stryker, går ut med soporna, eller lägger ett pussel, etcetera.

Man använder också varmare ugnar idag, än man gjorde förr.

220° Celsius var ofta det varmaste man kunde sätta ugnen på förr, medan dagens ugnar går upp till 275° Celsius.

Dagens moderna ständigt tidsjagande samhälle, kräver därför ett helt annat papper, med mer värmetåliga egenskaper - bakplåtspappret !

Bakplåtspappret är värmebehandlat, genom att man vid tillverkningen har kört det genom ett bad av svavelsyra.

Sedan torkas pappret, och det får hög stabilitet, täthet, och värmetålighet.

.

- Konsumenttest -

För att testa om det går att använda smörpapper i ugnen, gjorde vi ett konsumenttest, där vi stoppade in vanligt smörpapper i ugnen – från det att ugnen var kall – för att se hur länge smörpappret klarade sig.

Vi använde också ett “referenspapper” – ett tårtpapper – för att minska risken att det var något fel på just vårt smörpapper. Vi kletade även på lite matlagningsfett, för att se var på smörpappret det blev varmast:

.

Pappret som vi använde till konsumenttestet:

.

Efter cirka tio minuter, när ugnstemperaturen passerade 100° Celsius, började både smörpappret och referenspappret att bli bränt. Vi vågade därför inte ha kvar det i ugnen längre, utan vi lade upp det på spisplattorna:

Så här bränt blev smörpappret efter bara tio minuter och 100° Celsius i ugnen. Man kan tydligt se de vita strecken efter ugnsgallret. Mest bränt blev det, där vi hade smetat på matlagningsfett.

Bakplåtspappret blev även det bränt, men först efter cirka fem tillagningar (återanvändningar).

.

För att vara på den säkra sidan när du bakar eller lagar mat i ugnen, kan du istället exempelvis använda sådan här “bakplåtsplast”. Det är en rulle med teflonfilm, som anses vara mycket säker att ugnsbaka med.

Teflonfilm brukar man kunna köpa på marknader och dylikt:

.

Slutsats av testet:

Förr, när man inte var lika noga med brandsäkerheten, kunde man använda smörpapper i ugnen.

Men det går inte idag, eftersom vi är mer upplysta om olika brandrisker, och när det dessutom finns bättre papper att tillgå.

Vårt test visade att bakplåtspapper klarar cirka fem återanvändningar innan det börjar bli bränt, medan smörpapper klarar cirka tio minuter, innan det börjar bli bränt.

.

OBS!!!

Det är bara meningen att man skall använda bakplåtspapper i mitten av ugnen. Om bakplåtspappret ligger nära värmeslingan, kan även bakplåtspappret fatta eld.

Inget bakplåtspapper klarar av att hettas upp mer än till cirka 220° Celsius.

Om man av någon anledning måste använda smörpapper i ugn, bör man sitta och passa tillagningen hela tiden, och vara beredd på att snabbt rycka ut pappret och maten ur ugnen, ifall det skulle börja brinna.

.

     Kommentera artikeln,  HÄR

.Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=21673

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)


Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu