Kokt Hans o Greta.nu » El / Teknik

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Så uppfanns mikrofonen – intressanta fakta

- följ med på en historielektion i mikrofonens utveckling !

.

Vill DU veta när och vem som uppfann mikrofonen ?

I så fall kan vi stilla din nyfikenhet,

Mikrofonen var ett samarbete mellan Alexander Graham Bell, och Emile Berliner !

Mikrofonen har låtit höra tala om sig, både ur mun och i skrift ända sedan 1600-talet – alltså i den bemärkelse att det sedan dess har funnits apparatur som på olika sätt förstärkt ljud – varesig det gällt trattar, eller vibrerande stanniolpapper.

Men upprinnelsen till dagens mikrofoner, var när Bell Laboratories köpte patentet till den första, i någon omfattning fungerande mikrofonen “Loose Contact transmitter”, år 1877.

.

.

Alexander Graham Bell

( Född 1847, död 1922 )

.

.

Varför ?

I och med den industriella revolutionen, ökade människors behov av att snabbt kunna förmedla sig med varandra, vilket den brittisk-amerikanske uppfinnaren Alexander Graham Bell, tagit notis om.

-Dessutom var hans stora kall, att förenkla livet för döva och hörselskadade, dövlärare som han var, så därför var han en av dem som var med och vidareutvecklade den allra första telefonen.

- En telefon som redan uppfunnits av den italiensk-amerikanske uppfinnaren Antonio Meucci, men som Bell köpt patentet för.

.

.

.

.

.

Vid den tekniska utställningen i Philadelphia år 1876, ställde Bell ut “sin” telefon till allmän beskådan, och av en slump kom tryckaren, tillika tekniskt intresserade tysken Emile Berliner fram och provade Bells telefon.

Berliner upptäckte att mottagardelen fungerade utan anmärkning, men att telefonens sändardel, var under all kritik. – Ha då i åtanke att Bells telefon teoretiskt sett bestod av två mottagare, varav den ena skulle man alltså prata i.

.

.

.

.

.

Emile Berliner flyttade nu till Washington, och inredde sin lägenhet som ett tekniskt laboratorium i världsklass,

och bara ett år senare, hade han uppfunnit den sändardel, som skulle kompletteras med Bells redan fungerande mottagare – en kolkornsmikrofon med två plattor, vars tryck mot varandra förändrades i och med det inkommande ljudet, och förstärkte det.

Kolkornsmikrofonen, var ett slags vidareutveckling av Thomas Edisons redan uppfunna tryckrelä.

.

.

.

.

Emile Berliner fick patent på sin mikrofon den 4 juni år 1877 – ett patent som Alexander Graham Bell senare köpte.

För de pengarna, flyttade Berliner till ett stort hus, där han senare uppfann grammofonen (en vidareutveckling av Thomas Edisons fonograf) och skivpressen, samt en ny teknik för ljudreproduktion, där ett spiralformat ljudspår skapades på en vaxöverdragen zinkskiva – föregångaren till den moderna grammofonskivan !

.

.

Emile Berliner

( Född 1851, död 1929 )

.

.

Den första mikrofonen i kommersiellt bruk, som liknar dagens mikrofoner, var “Western Electric 618-A”.

Den utkom i slutet av 1920-talet, och producerades också den av Bell Telephone Company.

(Fakta hämtade från uppslagsverken Nationalencyklopedin och Wikipedia.)

.

.

Se en bild på den första mikrofonen “Loose contact transmitter”, HÄR

.

Läs mer om Alexander Graham Bell, HÄR

.

Läs mer om Emile Berliner, HÄR

.

Se en bild på den första mikrofonen för kommersiellt bruk, Western Electric 618-A, HÄR

.

Kommentera artikeln, HÄR

.

.

.


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=16246

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

USB-prylar trissar upp elproduktionen

_____

Med den här artikeln vill jag varna dem som använder dator, för att koppla för många saker till sina “USB-portar”.

USB-porten är praktisk, när man skall snabbspara någonting,

Men väldigt elkrävande om man ansluter för mycket utrustning.

USB-gränssnittet är ett mycket vanligt gränssnitt, och har så varit i cirka 15 år. I mitten av nittiotalet kom USB 1.0 och USB 1.1. Kring år 2000 kom USB 2.0. Och år 2011, gränssnittet USB 3.0. USB-gränssnittet, eller USB-porten, uppfanns för att vi skulle använda den som en snabb styrport; som ersättning för de äldre PS 2-portarna, serieportarna, och spelportarna på våra datorer.

USB (Universal Serial Bus) var tänkt för att vi, med endast en typ av kontaktdon, skulle kunna ansluta vår mus, vårt tangentbord, eller snabbspara viktig information till en liten extern hårddisk, utan att behöva krångla med flera olika typer av sladdar och kontakter.

Och till dessa ändamål, är USB-porten idealisk.

Men, problemet är bara att de ansvarslösa girigbukarna, som tillverkar kringutrustning till datorer, självklart kom på ett sätt att utnyttja både gränssnittet USB, och även stackars lågutbildade och oförstående kunder, för egen vinnings skull.

De människofrånvända knäppgökarna började tillverka nätverkskort, som skulle kopplas till USB-porten. Och även externa Bildskärmskort. Och tillika, USB-anslutna externa Ljudkort.

Till och med dammsugare, som man skall dammsuga sitt tangentbord med, finns att köpa till denna port. Och även handmassage-apparater, kaffekoppsvärmare, samt USB-drivna ölburkskylskåp. Man kan ju fundera på vilka som är de riktiga knäppgökarna. – Producenterna av denna utrustning,  eller de som köper den ?

Det är nämligen så här, att all USB-utrustning suger musten ur våra datorer. Men, det berättar inte försäljarna av denna utrustning. USB-gränssnittet är en så kallad tilläggsbuss, som hämtar 5 Volts spänning från datorns nätdel och belastar dessutom ram-minne och processor på ett, för datorn, onaturligt sätt. Och när nätdelen belastas med 5 Volt, börjar även processorfläktarna att snurra, vilket ytterligare slöar ned datorn.

Allt som kopplas in i våra USB-portar, kommer att ta ström från värddatorn. – Till och med den utrustning, som har en egen nätdel, kommer stjäla kraft från datorns kapacitet. Och ännu värre blir det med USB 3.0. Det gränssnittet kan lämna så mycket som 0,9 Ampere i strömförsörjning. Och har man då flera apparater som går via USB, kommer man snart att märka olika negativa effekter, bland annat så kallade latenseffekter (Latency).

USB-utrustning är som en parasit på datorn.

Men ingenting av det här, blir man upplyst om i databutiken. Detta, för att de skall få kränga så mycket USB-utrustning som möjligt till oss.

.

.. - Ta PCI-bussen istället -

Har ni någon gång försökt att spela upp MUSIK från en extern hårddisk och in, via datorns USB-port ?

Inte ?

Bra, gör inte det ! Musiken kommer att börja hacka och hoppa. Och även ibland stanna upp helt. Ingen seriös människa kan använda USB-gränssnittet, exempelvis för musiklyssning, eller inspelning av musik. Men trots det, så är USB-anslutna ljudkort nästan de enda som säljs idag.

Stackars alla lurade människor…

För att man skall kunna göra något ordentligt på sin dator, måste man koppla all tilläggsutrustning till en PCI-plats i sin stationära dator. Alternativt till PCI-Express. Då blir hela systemet stabilt.

PCI-gränssnittet suger inte kraften från vår dator på samma onaturliga sätt, som USB-utrustning gör, eftersom PCI-bussen har en buffert mellan processorn och de externa enheterna och PCI-bussen blir därmed processoroberoende och kommer att fungera asynkront med processorn. Dessutom är datorn mer “beredd” på utrustning, som man kopplar internt, via PCI. Även bussen “Serial ATA”, kan gå bra, då också den är betydligt mer stabil än USB-bussen.

Men, det är inte bara bussen USB som är instabil, utan även själva kabeln och kontakten. Det bästa är om man kan använda skärmad nätverkskabel, “RJ-45″(8P8C), mellan sitt PCI-kort och den externa utrustningen. Men det berättar de förstås inte i databutiken. – För hur skall de då kunna sälja sina ölburkskylskåp ?

Och alla dessa tusentals lampor som säljs till bärbara datorer, för 60 spänn styck, för att man skall kunna se tangentbordet bättre i mörker. – MEN, är det inte meningen att man skall köra en bärbar dator på batteri ? Och att datorns batteritid kraftigt reduceras om man kopplar in en lampa ? – Ingen som tänkt på det ?

Nej, fortsätt att kräma så mycket skit som ni bara hinner, för 59,90 styck, så att även de allra fattigaste människorna, som knappt har råd med mat för dagen, åtminstone kan köpa sig en USB-lampa. Och har man inte ens 60 spänn, kan man ju alltid ta ett mikrolån..,

man kan ju undra var utvecklingen kommer att sluta.

Redan nu sitter två tredjedelar av jordens befolkning med USB-anslutna Grafikkort, Externa hårddiskar, Skrivare, Ljudkort, Externa DVD-brännare, Och de så kallade “USB-minnena”, eller “minnespinnarna” får bara större och större lagringskapacitet och kommer att kräva mer och mer kraft från våra datorer. Kraft, som vi istället skulle behöva till nyttofunktioner, såsom bildbehandling, videovisning eller ordbehandling.

Och med USB 3.0, kommer ÄN MER kraft att sugas från vår dators nätdel.

- Kanske man till slut kommer på en lösning, där man har två nätdelar i sin dator ? En nätdel för själva datorns strömförsörjning, och en nätdel för alla externa prylar vi har.

Men, det lär ju suga mer än 10 Ampere. Och tänder vi då en lampa samtidigt, så går ju proppen ?

Och då måste vi ju börja producera mer el…

Och en sak till, tycker jag är konstig.

Vi försöker ju globalt att minska el-användandet, genom att byta ut våra glödlampor och lågenergilampor, mot så kallade LED-lampor. – Men samtidigt bygger vi en bred jävla AUTOBAHN av extern USB-utrustning, som kommer öka elkonsumtionen tiofaldigt.

Hur går det ihop,

__________

- Skulle vi inte minska elanvändandet ?

.

Fakta om USB hämtade från:

Boken “PC-datorer”, P F A B, “IT-lexikon” P F A B, och Wikipedia

 Sammanfattning för synskadade HÄR

 TILL STARTSIDAN


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=5365

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Ställ in en förprogrammerad fjärrkontroll !

- Guide till hur du får din nya preprogrammed remote control att fungera…

_____

Har Du köpt en ny allroundfjärrkontroll ?

Får du den inte att fungera till din utrustning ?

- Lugn, vi hjälper dig !

Kanske Du har köpt en ny, dyr, så kallad “förprogrammerad fjärrkontroll”, som du vill använda till din tekniska utrustning ? Men problemet är att denna fjärrkontroll, – trots att den heter just “förprogrammerad fjärrkontroll” – inte alls är förprogrammerad. Utan du måste själv programmera den, så att den passar till just din utrustning. Annars kommer den inte att fungera.

Våra erfarenheter visar att många människor kastar sin fjärrkontroll i soporna direkt när de har packat upp den, eftersom de tror att den är trasig. Men det är den alltså inte, utan fjärrkontrollen behöver bara synkas med din tekniska utrustning, innan den kan användas.

.

(Bild på en universalfjärrkontroll, av märke Crescent 38-4362, modell SR1000)

.

Det är tre olika knappar som du skall använda för att synka fjärrkontrollen med din utrustning, och det är 1 = “På/av-knappen”, 2 = “Apparatvalsknappen”, och 3 = “Set-knappen”.

Med hjälp av På/av-knappen (1), söker du igenom de hundratals förprogrammerade koder som finns i fjärrkontrollen. – Med hjälp av knapparna för apparatval (2), väljer du vilken typ av utrustning som du vill synka med fjärrkontrollen – till exempel en TV, en DVD-spelare, en satellitmottagare, en video, eller en valfri apparat som du har kopplat via AUX-utgångarna. – Och med Set-knappen, öppnar du upp fjärrkontrollen för inställningar.

Större bild, här >

.

Så här gör du:

Börja med att sätta på den utrustning, som du vill styra med fjärrkontrollen.

Håll nere knappen “Set” (3), samtidigt som du trycker ned knappen för önskad enhet [exempelvis TV] bland apparatvalsknapparna (2) på fjärrkontrollen.

Släpp nu båda knapparna.

Sedan trycker du på knappen “Set” (3) en gång till, och då börjar lysdioden att blinka.

Rikta nu fjärrkontrollen mot din apparat, och tryck upprepade gånger på På/av-knappen (1), tills apparaten [exempelvis TV:n] stängs av.

(Det kan ta cirka 15 minuter innan apparaten stängs av, eftersom det är hundratals koder som skall sökas igenom, så håll ut !)

När din apparat har stängts av, trycker du på önskad enhet bland apparatvalsknapparna (2) [exempelvis TV].

- Klart !

.

Nu kommer din fjärrkontroll automatiskt att fungera med din tekniska utrustning.

Och du – tänk på att din fjärrkontroll när som helst kan tappa koden, och sluta att fungera. – Då gör du bara om samma procedur igen.

.

Lycka till !

.

     Kommentera artikeln,  HÄR


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=20844

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)


Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu