Kokt Hans o Greta.nu » Synthesizer

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Fixa en trasig synthesizer ? – Gör så här

_____

Har din synth gått sönder ?

Eller är transformatordosan paj ?

- Så här kan du laga en gammal synthesizer !

En gammal synthesizer kan gå sönder på många olika sätt. Det vanligaste är att transformatorn ( det externa nätaggregatet ) går sönder, och då är det bara att byta ut transformatorn mot en ny. Det andra som kan hända, är att knapparna på frontpanelen av din synthesizer slitits ut och ej går att trycka ned längre. Då måste dessa bytas ut. Och det tredje som kan hända, är att det blir något fel på själva tangenterna. Det uppstår sällan mjukvarufel i synthar, utan felen är ofta rent mekaniska.

Det är värt besväret att själv laga sin gamla synth, då det idag är allsmäktigt svårt att lämna in en synthesizer för reparation. Priset på en ny synth är idag så lågt, att det inte lönar sig att lämna in den, utom i extrema undantagsfall, då affektionsvärdet på synthen är väldigt högt, eller om du är helt beroende av just en speciell synths funktion, exempelvis “Midi thru”, som numera har slutat att tillverkas.

Om du väljer att laga din synth själv, får du räkna med att detta kräver en mycket noggrann planering, och att du antecknar var alla skruvar och kretskort sitter, så att du får fast allting på rätt plats igen. – Om du är ihärdig kommer du att lyckas !

.

Du behöver:

Tång, antistatarmband, skumgummi, skruvmejsel och sax

.

Så här gör du om nätaggregatet gått sönder

Då tar du bara det gamla nätaggregatet ( transformatorn ) i fickan och går iväg till en teknikbutik och visar upp det. De vet exakt vilken spänning och ampere du behöver, och de kommer ge dig en nytt direkt. Du får absolut inte ta en ANNAN transformator som du hittar därhemma i någon gömma, och stoppa in den i synthesizern, för då kan synthesizern gå sönder.

.

Så här gör du om knapparna på frontpanelen blivit slitna

Knapparna på synthens instrumentpanel, är oftast gjorda i gummi. Även den del som skall tryckas ned i den elektroniska paden, är gjord i gummi. Efter många års tryckande, kan knappen slitas, med resultat att ingenting händer när du trycker ned knappen, och ingen förändring syns på displayen.

Det här problemet löser du genom att dra ut hela knappen med en liten radiotång. Sedan ersätter du knappen med en annan knapp i samma storlek. Du kan exempelvis ta en knapp från din gamla stereoanläggning och stoppa ned i det tomma hålet. Då kommer panelknappen att börja fungera igen.

.

Har en tangentfjäder gått sönder ?

Under varje tangent på din synthesizer sitter en metallfjäder, som har till uppgift att fjädra upp tangenten, efter att den tryckts ned. Dessa metallfjädrar är V-formade och de ligger ofta löst i en plastskena under tangenten, oåtkomliga från utsidan. Om fjädrarna går sönder, går det inte att laga dessa, utan du måste då ersätta metallfjäderns funktion med skumgummi istället.

- Du tar bara en sax och klipper till en lagom stor skumgummibit, som passar under synthtangenten. Ofta finns det en “ficka” under varje tangent, där man kan placera en bit skumgummi. Saknas fickan, tar du bara Karlsons klister, eller lite kontaktlim och limmar dit skumgummibiten under tangenten. Det är viktigt att tangenten får samma fjädring som de andra tangenterna, och det reglerar du med tjockleken på skumgummibiten.

.

Hörs det inget, när du trycker ned en tangent ?

Kommer det inget ljud, när du trycker ned en tangent, då har själva tangenten “gått av”. Eller, det som egentligen har gått av, är den lilla plastpinne, som skall slås in i en elektronisk pad, så att ljud skall kunna uppstå. Denna lilla plastpinne går dessvärre inte att laga, utan man måste byta ut hela tangenten, mot en ny.

Och hörs tonen väldigt starkt, när du trycker ned en tangent, då har en dämpning under tangenten släppt. Och även då måste du byta ut hela tangenten.

.

Gör så här:

.

Sätt på dig ett antistatarmband och fäst nypan i en jordad punkt. Antistatarmbandet använder du för att ingen statisk elektricitet skall uppstå mellan dig och synthesizern, vilket kan göra att synthens kretsar och minnen går sönder. Lägg sedan synthesizern upp och ned på ett bord. Sedan lossar du alla skruvar, som finns på synthens undersida och tar bort hela bottenplattan. Då kommer du att se botten-kretskortet, mittenkretskortet och tangentbordssatsen.

Nu lossar du alla synliga skruvar. Även de skruvar, som jordar tangentbordssatsen. Dra även ur PÅ/AV-knappen på baksidan av synthen. Sedan plockar du försiktigt ut del efter del, tills du kan dra ut hela tangentbordssatsen ur dess läge. Vänd sedan upp och ned på hela metallskenan som tangentbordet sitter på och ta bort den tangent som är trasig.

Om det är en C-tangent som gått sönder ( exempelvis ett-strukna C ), då tar du bara ett annat C, exempelvis tre-strukna C och byter ut dessa två tangenter mot varandra. Detta byte kommer göra att ett-strukna C, det vill säga, den tangent som används mest på ett tangentbord, åter kan spelas på, medan tre-strukna C kommer att vara tyst. Men, hur ofta använder du egentligen 3-strukna C ? – Inte ens Maria Callas vågade ju det…

När du bytt ut de tangenter som är trasiga, mot motsvarande tangenter, som du inte använder lika ofta, är det bara att föra in tangentbordsskenan i dess rätta läge igen, skruva dit jordningsskruvarna, samt botten-kretskortet. Och på med bottenplattan igen. Avsluta med att trycka dit PÅ/AV-knappen i hålet på baksidan.

- Så, nu är synthen lagad !

Lycka till !

.

Bild på en typisk gammal synthesizer

http://www.amazona.de/media/articles/article_images/article_1991/1_SY22_Front.jpg

Bild på insidan av en synthesizer

http://3.bp.blogspot.com/_an_8eO3PP8U/TGId8KE-IAI/AAAAAAAAAA4/JZCAWpdmOfA/s1600/synth+inside.JPG

Bild på ett antistatarmband

http://www.nordichardware.se/skrivelser_img_swe/220/ESDarm2.jpg

 Här går du till bloggens start

Inspiration hämtad från tidskrifterna “Studio”, “m.m.”, “The synthplayer”.


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=5708

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)


Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu