Kokt Hans o Greta.nu » miljö

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

EXTRA: Sveriges badkar läcker !

_____

Brukar du bada i badkar ?

Spola i så fall upp vatten efter att du lagt dig i karet.

- Sveriges badkar läcker nämligen vatten !

Tiotusentals liter varmvatten går till spillo i Sverige varje månad, på grund av att avloppssystemen i landets badkar inte är tillräckligt täta. De badkarsproppar som vi använder i avloppssilen, och även själva silen, är felkonstruerad på flertalet av landets 300.000 badkar.

Det finns många typer av badkarsproppar, men de två vanligaste, är proppen i gummiutförande som man ska trä ned ordentligt i hålet, samt proppen som är i metall, som har en gummipackning under sig, som skall läggas ovanpå avloppssilen.

Ingen av dessa proppar är ordentligt tät.

- Det är meningen att vattentrycket som uppstår av de 150 litrarna vatten som finns i badkaret, skall tynga ned proppen och bilda ett slags “undersug”, och att det därigenom skall bli tätt. Men eftersom både proppen och silen är felkonstruerad, fungerar inte denna “matematik”.

Dessutom så är de gummipackningar, som sitter under badkarspropparna dåligt fastsatta, under en skör plastkant, och packningarna börjar torka och spricka sönder redan efter någon månad.

Jag har gjort egna försök att täta badkarsproppar, genom att sätta olika typer av dukar runt propparna, och sedan stoppa ned proppen, men ingen av de dukar jag provat, oavsett material, har kunnat hindra vattnet från att sippra ut. – Snarare tvärtom.

När man fyllt upp ett badkar med vatten, så tar det bara cirka en och en halv timme, så är hela karet tomt. Vattnet har en nivåsänkning med cirka två centimeter per fem minuter.

.

..- Lägg dig i karet först, spola sedan i vatten… –

Detta innebär ett stort miljöproblem, eftersom det blir ett enormt slitage både på vattenledningar, värmeaggregat och på hela samhällsapparaten, då varmvatten rinner ut helt i onödan, utan att någon har “använt” vattnet, och detta skapar ett ökat vattenflöde i våra ledningar.

Problemet uppstår därför att många spolar upp vatten i badkaret efter joggingrundan, eller direkt på morgonen.

- Sedan sätter man på kaffet, och sätter sig och tar en smörgås och en kopp kaffe. När badkaret är fyllt med vatten, går man in och stänger av kranen, sedan går man ut i köket och dricker upp sitt kaffe, och äter färdigt sin smörgås.

När man kommer tillbaka till badkaret, har en betydande del av vattnet läckt ut, varpå man förstås spolar i mer vatten.

- Sedan kanske telefonen ringer, och man blir ytterligare försenad ner i badet, och då inträffar ju samma procedur igen.

På det här sättet förslösar vi mellan 50 och 70 liter vatten per badomgång, helt i onödan.

Istället är det mycket viktigt att vi först lägger oss i badkaret, och sedan spolar i vatten. Genom att göra så, drar vi nytta av allt vatten i badkaret, och inget vatten hinner läcka ut.

- När du badat klart, så ligg gärna kvar, medan vattennivån sjunker ända ned till botten, så att du på så sätt utnyttjar de 150 litrarna vatten maximalt…

Och du. – Det allra bästa för miljön och ekonomin, är om du enbart duschar, och använder speciella vattenbesparande duschsilar, eller dusch-handtag.

__________

.

Information om testet:

Jag testade fyra olika proppar.

1. Ovanpåliggande metallpropp, med en gummipackning som sitter fast under en plastkant. 2. Propp i styvt gummi som man skall stoppa ned helt och hållet i avloppssilen. 3. En vanlig “sugpropp” som man använder till att pumpa upp skräp ur avlopp med. 4. Diskpropp ( som är anpassad för diskho ) med vakumfunktion, som man skall trycka ned i hålet med en knapp i mitten av proppen.

De i särklass sämsta propparna, var de två första ( 1, 2 ) Som följer med badkaret vid installationen. De två propparna där vattnet höll sig kvar allra längst var “sugproppen” ( 3 ) och diskproppen med vakumfunktion ( 4 ). Med dem läckte minimalt med vatten ut.

- Lycka till !

.

1. Bild på ovanpåliggande badkarspropp HÄR

2. Bild på badkarspropp som man skall trä ned i avloppshålet HÄR

3. Bild på en sugpropp HÄR

4. Bild på diskpropp med vakumfunktion HÄR

.

 Kommentera HÄR

Förutom egna tester, är kompletterande fakta hämtade från “Lilla uppslagsboken” – Förlagshuset Norden AB, “Barnens uppslagsverk” – Bokförlaget Bra böcker, och “Zigma Samhällskunskap” – Almqvist & Wiksell.


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=6825

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Lurendrejeriet med bärbara mediaspelare

_____

I detta inlägg kommer du att få tips vid köp av så kallade “mediaspelare”.

80 % av mediaspelarna på marknaden är rent lurendrejeri,

skapat för att rika direktörer, skall kunna suga samhället på pengar, som de sedan gömmer undan i något skatteparadis.

Omöjligt att byta batteri

Många teknikbutiker säljer den här typen av mediaspelare. De kallas även ibland för “MP3-spelare”, eller “Mediaplayer with radio”. Och det är tänkt att vi skall köpa dem och ha dem i fickan, eller ha dem hängande i ett band fram på bröstet. Vi skall kunna titta på film, lyssna på musik, eller kolla på bilder i våra mediaspelare.

Men, problemet är bara att de allra flesta mediaspelare, är konstruerade för att hålla i bara två år. Därefter är det laddningsbara batteriet, som ofta ett Lithium Polymer, slut, och det är meningen att vi skall slänga mediaspelaren.

Och detta är väldigt anmärkningsvärt, speciellt med tanke på att vissa mediaspelare är ganska dyra tingestar. De kan kosta uppåt 2.000 kronor.

Försäljarna upplyser oss inte självmant om att det inte går att byta batteri i mediaspelarna, utan de står bara med sina giriga fåntratts-leenden och jamsar med, när kunderna frågar om det är uppladdningsbart batteri inuti.

Detta gör att Sveriges alla loppmarknader och secondhandbutiker översvämmas av gamla kasserade mediaspelare, som inte gått att byta batteri på.

Och då kan ännu fler bedragare på marknaden slå sig vinn om att tjäna pengar, genom att försälja mediaspelarna ytterligare en gång. Men denna gång fungerar de inte ens. Och då har dessa bedragare ett finurligt knep; de säljer de begagnade mediaspelarna som “reservdelar”.

Så när kunden kommit hem och tror att det är en mp3-spelare hon köpt, så är det egentligen “reservdelar” till en sådan, hon köpt.

.

..- En enda fråga till säljaren…-

80 % av alla nya mediaspelare som säljs på marknaden, saknar helt och hållet batterilucka och 70 % har inte ens några skruvar, så man kommer åt att byta det uppladdningsbara batteriet när det är slut.

Efter ca 2 år kommer mediaspelaren att vara helt slutkörd, oavsett hur bra kvalitet det är på det laddbara batteriet, och oberoende av hur mycket du använder din mediaspelare.

Just när det gäller bärbara mediaspelare, är det bättre att sälja konstruktioner med batteriluckor, så att kunderna har möjlighet att byta batterierna, när de är slut.

Och det bästa vore om det satt alkaliska engångsbatterier inuti, vilket gör det lättare för kunderna att förstå vilket batteri de skall använda vid bytet.

Men som de flesta konstruktioner ser ut idag, måste man istället bända upp plasthöljet med en mejsel, eller liknande, och riskera att hela mediaspelaren går sönder,

plus att om man råkar sätta i fel typ av batteri, kan mediaspelaren till och med explodera.

Sättet som bärbara mediaspelare försäljs på idag, innebär inte bara att ovetande kunder blir lurade på sina pengar, utan också att växthuseffekten, och den globala uppvärmningen ökar, på grund av de växthusgaser som bildas, både vid tillverkning och vid förbränning av dessa mediaspelares plaster.

Så, för att vi kunder skall undvika att bli lurade nästa gång vi köper bärbara mediaspelare, är det viktigt att vi ställer en enda fråga till försäljaren.

Och den frågan är:

__________

- KAN MAN BYTA BATTERI ?

.

Fakta från:

“Life and science – The earth”, “Svenska folkets miljölexikon”, “Juniorlexikon”, “Barnens lexikon”, “Miljö A-Ö”, och “Barnens uppslagsverk”.


  Svara  på  inlägget  HÄR

  Till   start  HÄR


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=5523

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)


Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu