Kokt Hans o Greta.nu » Pepparkakshus

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Gör ditt eget pepparkakshus

_____

Vill du baka ett pepparkakshus ?

Men är osäker på hur man gör ?

- Här får du hela receptet !

Om du skall baka ett pepparkakshus på jobbet, eller hemma med familjen, kan det vara bra med ett lätt recept, och enkla förslag på hur man gör.

Det pepparkakshus man bakar, bör man inte äta upp när julen är slut, utan man kan förvara pepparkakshuset i ett köksskåp och ta fram det igen inför varje jul. Degen som vi skall baka med, är stabbig och onyttig. Den innehåller socker, grädde och vitt mjöl. Och det är direkt olämpligt att äta dessa ingredienser. Men, till pepparkakshus måste degen vara stabbig, för att inte flyta ut på bakplåten, så att alla husdelar håller ihop.

.

Du behöver:

Penna / linjal / pappkartong i A2-format / sax / ingredienser

.

Till degen:

2 matskedar kanel

1 tesked nejlikor

1 matsked Ingefära/

3 deciliter sirap

1 hekto smör

3 deciliter socker

3 deciliter grädde

1 kilo vetemjöl

Lite bikarbonat

.

Till kristyr:

3 deciliter florsocker

1 äggvita

.

Gör i ordning degen – 4 steg

1. Lägg kryddor, sirap, smör och socker i en kastrull, och värm det sakta på spisen. Rör om försiktigt hela tiden. Tillsätt därefter grädden och låt blandningen kallna.

2. Ta nu lite mjöl och blanda det med bikarbonat i en skål.

3. Rör sedan ned mjöl och bikarbonat i kastrullen, där de övriga ingredienserna finns. Häll tills du anser att degen blir stadig, så den inte flyter ut på bakplåten sedan. Rör om ordentligt, så det blir en fin deg.

4. Häll därefter över degen i en bunke och strö vetemjöl över degen. Låt bunken stå några dagar, med en handduk över sig.

.

Så här gör du ett pepparkakshus

Ta nu fram kartongarket och rita pepparkakshusets alla delar på arket. Nu får du leka både arkitekt och byggnadsingenjör !

.

Rita:

Framsidan, baksidan, två gavlar, tak och skorsten.

.

Det är nu du kan låta fantasin flöda fritt. Det finns inga begränsningar för hur du kan rita huset ! Gör precis som du tycker blir snyggt ! Tänk bara på att du kanske behöver göra två takbitar, och att du kanske behöver vinkla skorstenen lite i nederkanten, så den passar över taknocken ?

När du känner dig nöjd, klipper du bara ut husdelarna.

.

Så här färdigställer du pepparkakshuset – 5 steg

1. Efter några dygn, går du fram till degbunken, och häller ut hela degen på diskbänken och knådar den ordentligt. Sedan kavlar du ut degen på en bakplåt. Cirka 4 millimeters tjocklek på degen, kan vara bra.

2. Om degen spricker, eller fastnar på brödkaveln, lägger du bara smörpapper mellan degen och kaveln.

3. Lägg nu de husdelar du gjort i pappkartong, på degen, och skär med en vass kniv efter mallarna. Gör husdelarna glest på bakplåten, annars kan de flyta ihop vid gräddningen. Ta bort överskottsdegen som blir kvar mellan husdelarna.

4. Grädda nu husdelarna i ugnen, på 200 grader. Titta till dem då och då, så de verkligen behåller formen. Du kan även “fixa till” dem lite med en kniv, medan de ännu är mjuka.

5. När de är färdiggräddade, efter cirka en halvtimme, tar du bara ut plåten ur ugnen och låter husdelarna svalna. Därefter kan du dekorera husdelarna med kristyr, om du vill.

.

Så här gör du kristyr – 3 steg

1. Ta fram två skålar. En stor och en liten.

2. I den stora skålen lägger du 3 deciliter florsocker. I den lilla skålen lägger du en äggvita, som du skall vispa sönder.

3. Sedan häller du ned äggvitan i florsockret, under omrörning. Rör tills kristyren blivit blank och smidig.

( Du kan använda en sprits, eller också rulla ihop papper till en kon, som du lägger kristyren i, och dekorerar husdelarna med. )

.

Ihopsättning och övrig dekoration

När du är klar med dekorationen av husdelarna, är det dags att sätta ihop hela huset. Som “lim” kan du använda kristyr, eller också bryner du rikligt med socker i en tjockbottnad kastrull, så att det blir ordentligt kletigt. Sedan använder du detta som lim till huset.

Avsluta med att dekorera lite som du vill ha det. Man kan strö mjöl över huset, så att det ser ut som snö, eller måla vissa partier med karamellfärg, etcetera.

- Lycka till !

.

VARNING !

Som du märker är det onyttiga och “stabbiga” ingredienser, med både mättade och fleromättade fetter i, som man använder till pepparkakshus. Jag anser inte att man skall äta dessa ingredienser, och du som förälder bör ha noggrann uppsikt, så inte ditt barn, eller något husdjur äter av pepparkakshuset.

- Skall du göra pepparkaksdeg, som du skall äta utav, bör man välja andra ingredienser.

__________

Idéer till pepparkakshuset är hämtade från:

Matlexikon – Medéns förlags AB / Svenskt husmoderslexikon, koklexikon – Medéns / Nya uppslagsboken – Informationsförlaget / Mitt bästa knep – ICA-förlaget.

.

Bild på pepparkakshus här

http://kryddburken.se/wp-content/uploads/2007/12/kristyr_spritsa.jpg


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=6318

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)


Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu