Kokt Hans o Greta.nu » trädgård

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Så håller din batteridrivna gräsklippare längre !

_____

Funderar du på att köpa en batteridriven gräsklippare ?

Eller har du nyss införskaffat en ?

- Här kommer lite tips på hur du får den att fungera i många år !

Jag tycker själv att en vanlig “handjagare” (manuell gräsklippare), är det allra bästa att köpa, men då dessa bjuder större motstånd;är lite kärvare att köra, och eftersom många människor är svaga och har problem med sina leder och muskler, har det blivit populärt att istället köpa en batteridriven klippare.

En sådan har många fördelar jämfört med en motorgräsklippare eller en elgräsklippare.

En motorgräsklippare går ju på bensin, eller sk “2-taktsolja” och flera av oss tål inte detta. Förutom att inandning av bensin är långsiktigt hälsofarligt, kan man även få akuta besvär i form av huvudvärk, eller bihåleproblem av 2-taktsolja. Dessutom blir dina grannar ofta störda av det höga ljudet från motorgräsklipparen, trots att de inte vågar säga det.

Och har man en EL-gräsklippare, måste man hela tiden passa sig så att man inte “kör av” sladden.

Så ett gott alternativ är alltså gräsklippare med BATTERIDRIFT, trots att många människor som använder sådana, säger att det är lite sämre “tryck” i dem än i de andra alternativen och att de upplever att gräsmattan inte riktigt känns 100-procentigt klippt. – Men fördelen är ju att de är lätta att handskas med och att framföra på sin gräsmatta.

Ett annat problem med en batteridriven gräsklippare är att dessa ofta håller rätt låg kvalitét. Det finns maskiner som kostar bortåt 3000 kronor, men där många detaljer är tillverkade i lågkvalitativ plast. Gashandtag, muttrar, hjul och till och med sladdarna som går mellan handtag och motor är ofta gjorda i tunn, skör plast. Så därför kan det vara bra att lägga på några tusenlappar så att man, om möjligt, får en rubustare maskin.

.

..- Förvara den inomhus -

En batteridriven gräsklippare innehåller väldigt känslig elektronik. Bland annat en avancerad “batteriavkännare”, som känner av hur mycket kraft det är kvar i batteriet. Denna mekanism är känslig för väta och kyla och till detta kan läggas den övriga mekanismen för start och stopp, motorn, samt upplåsningsmekanismen osv.

Därför är det bäst att förvara hela gräsklipparen INOMHUS när du inte använder den. Självklart måste också batteriet förvaras inomhus.

Batteriet, som kan vara ett sk batteripack “Sealed lead battery” (24 Volt, uppladdningsbart), är ofta av mycket god kvalitét men mycket tungt. Och det är inte ovanligt att dessa fungerar i uppemot 8-10 år. Men tyvärr brukar själva klipparen ge sig långt innan batteriet är förbrukat.

Och det beror ofta på att vi har förvarat klipparen i ett utomhus-förråd och att det blivit korrosion på metalldelar, eller att kondensatorn frusit sönder.

Från det att vi köpt någonting NYTT från ett företag, har vi alltid rätt att reklamera (klaga) inom TRE ÅRS TID, om varan går sönder. Och vinner vi mot företaget, har vi rätt till ersättning, eller att få en ny produkt.

MEN, om vi förvarat gräsklipparen i ett utomhus-förråd, och klipparen går sönder, kan företaget hävda att det är vårt fel att klipparen gått sönder. Det är då betydligt svårare att få ut någon ersättning vid reklamationen.

Min slutsats är: Om du är äldre, eller är svag i leder och muskler, kan en batteridriven gräsklippare vara bra, då de väger lite och är lättkörda. Dessutom behöver du ej handskas med hälsofarlig bensin, eller ta hänsyn till el-kablar på gräsmattan. Men var försiktig med din batteri-klippare, för de är ofta av bristande kvalitét och bör därför förvaras inomhus.

.

/ Och när batteriet är förbrukat…

Tänk på att trots att lampan för batteriavkänning lyser på din gräsklippare, kan batteriet ändå vara förbrukat. Det beror på att det sitter två bygelkopplade batterier inuti “batteripacket” ( 2 x 12 V ) och om det ena batteriet är fullt, medan det andra har sjunkit i kapacitet, så tror klipparen ändå att batteripacket är fulladdat, men motorn orkar inte igång.

I ett sådant läge har man laddat batteriet för sista gången och det är dags att köpa ett nytt. Man brukar även kunna höra att motorljudet förändras några veckor innan batteriet tar slut./

( Trädgårds-tips: Det samlas ofta gräs under klipp-kåpan, eftersom skärbladet “slår upp” gräs där. Detta gräs kan du ta loss med en liten, vass trädgårdsspade och sedan strö över rabatterna. Gräset ger näring åt jorden, tack vare sitt höga protein och energiinnehåll. Obs ! Ta loss batteriet först.)

.

Faktakällor:

www.gronkemi.nu/alkylat.html

Konsumentverket   -   Reklamation,

Tack till trädgårdsskötare Leif Karlsson

KOMMENTERA  HÄR  !

GÅ  TILL  BLOGGENS  START


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=4878

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Praktiska perenna trädgårdsväxter – 5 tips

_____

Vill du skaffa perenner till din trädgård ?

Men vet inte vilka du skall välja ?

- Här kommer fem förslag på praktiska perenner !

.

1. Kärleksört. ( latin: Hylotelephium telephium )

Den här livskraftiga, köttiga växten, som tillhör familjen Krassulaväxter, kallas även för fetblad, eller fetknopp. Den behöver oftast ingen gödning, utan den kan växa på “egen näring” i väldränerad jord. Kärleksörten har kallats “odödlig som kärleken”, – vilket man tydligt kan se, där den står och blommar långt in i december månad. - En riktigt fräsch och seglivad perenn !

.

2. Sköldpaddsört .( latin: Chelone obliqua )

Denna prydliga och slitstarka perenn, som härstammar från de östra delarna av USA, där den kallas “Turtlehead”, tillhör familjen Grobladsväxter. Växten, som trivs bäst i fuktig och näringsrik jord, och som helst vill stå där det är soligt eller halvskuggigt, har blommor som ser ut som sköldpaddshuvuden. Man kan även knipsa av en stjälk, för att sätta in den i en vas.

.

3. Höst-anemon. ( latin: Anemone hupehensis )

Den djupväxande höstanemonen finns i olika sorter, och de härstammar från västra och centrala delarna av Kina. Perennen, som tillhör familjen Ranunkelväxter, är långlivad och ståtlig, med en blomningstid från augusti till oktober. Busken vill gärna ha väldränerad jord med mull i, och höjden blir ungefär 120 – 150 centimeter. – Perfekt för katten att ligga och kura i !

.

4. Pion .( latin: Paeonia )

Den kraftiga Pionen, som är en så kallad halvbuske, och som helt enkelt tillhör familjen Pionväxter, vill helst stå på någon halvsolig plats i din trädgård. – Gärna i djupgrävd, gödslad jord. Man kan med fördel knipsa av en stjälk, och sätta in den som snittblomma i en vas, där den slår ut från knopp, och doftar gott i hela bostaden. Särskilt mycket doftar den ljusgula varianten av Doftpion. Blommorna, som påminner lite om rosor, är vita, lila, rosa, eller ibland gula, – och stora.

.

5. Höstflox .( latin: Phlox paniculata )

Den här vackra prydnadsväxten, med tallriksformade blommor i olika kulörer, tillhör familjen Blågullsväxter. Höstflox, som är livskraftigt och högt, och tar emot blåsten bra, lämnar en mängd torra, höga, vassliknande stjälkar efter sig på vintern, som man kan ta bort på våren. Örten trivs bäst i näringsrik jord. Jämför denna växt med Sommarflox, som istället är ettårig.

.

- Ytterligare några andra praktiska perenner är: Löjtnantshjärta, Stjärnflocka, Timjan, Rudbeckia, och Riddarsporre.

.

Jag har, tillsammans med trädgårdsmästaren Siw Carlsson, tagit fram dessa förslag på praktiska perenner som man kan plantera i sin trädgård. Förutsättningen för att de skulle få vara med i listan, var att de är just praktiska. – Det vill säga, de skall vara livskraftiga, lättskötta, fräscha, stå sig långt in på hösten (senblommande), och vara lätta att plantera om.

- De flesta perenner mår bäst av att planteras om vart 5-6 år, det är bara Pionen som helst vill bli lämnad lite längre ifred, mellan förökningarna.

.

Övrig information

Ordet perenn, kommer från latinets per, som betyder genom, och från ordet annus, som betyder år. = Genom åren. Perenner är fleråriga örtartade prydnadsväxter, som alla en gång i tiden växt vilt på olika platser i världen, och vars rötter, knölar, rotstockar, eller lökar övervintrar under marken och börjar “ta sig igen”, år efter år.

En del perenner har även övervintrande blad, till exempel Julrosen, Knappljungen, Vintergrönan, Hasselörten och Bergenian, men annars är det vanligt att de delar som växer ovanför markytan vissnar, eller står och blir bruna när vintern kommer. Det som vissnar, kan man låta vara kvar till våren, eftersom döda stjälkar och blad skyddar växten under vintern.

- Detta räcker ofta som skydd för vintern. Men är det väldigt kallt, så kan man dock ta granris, en fiberduk, eller lite löv och täcka över perennerna med.

.

Så här planterar du ( om ) en perenn växt

Kanske har du en perenn växt som du vill föröka, så att den även finns på något mer ställe i din trädgård ?, – ta då en lång och kraftig grävspade, med ordentligt trähandtag på, gärna en med rak spets ( tvär egg ), och tryck ned spaden djupt i växten, så nära gräsmatts-kanten som möjligt ( så att du får med dig den yngsta rotdelen ).

Om du vill ta huvudroten ( mittendelen ) istället, så trycker du bara ned grävspaden i mitten utav växten, tre gånger, så att det blir en trekant, och sedan tar du upp huvudroten. Huvudroten brukar dock vara känsligare, och svårare att plantera om än en yngre rotdel.

Rotdelen som du får med dig upp, bör ha tre-fyra stjälkar på sig, så att det blir lite stadga på växten när du sedan skall plantera.

- Gör likadant tre-fyra gånger, så att du har cirka fyra tuvor med dig till omplanteringen.

Sedan tar du en spade, och gräver en ordentlig grop, där du vill att växten skall planteras. Därefter sätter du ned de 3-4 rötterna med tillhörande stjälkar, i jorden. Täck sedan över växtens rötter med jord, och tryck till runt rötterna. Sedan bör du vattna ordentligt, och avsluta med att räfsa lite lätt på jordytan, för att luckra upp jorden.

.

Stötta upp perennen med tre pinnar, ifall det blåser

Om det blåser kraftigt ute när du skall plantera en perenn, så är risken stor att perennen välter, eftersom den ej hunnit utveckla ett rotsystem.

Om det blåser, kan du ta tre pinnar och trä ned dessa ordentligt i jorden runt växten, i form av en triangel ( sedd uppifrån ). Sätt pinnarna litegrann i V-format, och slå sedan snören runt pinnarna, på några ställen. – På det sättet stöttar du upp växten.

.

Så här beskär ( ansar ) du en perenn växt

Ta en sekatör och knipsa av växten där du tycker att det blir snyggt. På våren bör man knipsa stjälkarna rakt av, och om man ansar på hösten, så bör man knipsa stjälkarna snett av.

- Klippa ned perennerna*1, det kan man vänta med tills fram på våren, april brukar vara en “lagom” månad, och kapa då stjälkarna ända nere vid jorden*2. – Dock kan man knipsa av frökapslarna på hösten om man vill, så att växten inte blir dränerad på energi.

.

Så här håller du ordning på allt du har planterat

Man kan ta ett A4-ark, och rita upp hela sin trädgård på det arket. Rita så att du tydligt ser åt vilket håll trädgården är åt (rita balkongdörren, trädgårdsgrinden o.s.v.). Sedan skriver du på arket, var de olika växterna finns planterade. Sedan kan du plasta in detta A4-ark och titta på det, gång efter annan.

- Alla växter är ju inte uppe samtidigt, och en del växter växer liksom “i varann”, vilket gör att det kan vara svårt att se med blotta ögat, var allt finns planterat.

.

Uppfinningstips till entreprenörer

Det som skulle vara väldigt praktiskt att ha, är en spade med två ovanpåliggande blad, så att den lättare omsluter rotklumpen, när man gräver upp en tuva. Kanske att någon innovativ uppfinnare, skulle kunna konstruera en sådan ?

.

( OBS ! Perenna ( mångåriga ) växter, bör ej blandas ihop med “bienna” växter – det vill säga, växter som bildar rötter, stam, och löv första året, men som inte blommar, eller ger frukt eller bär, förrän den andra säsongen, och som ej är lika långlivade. Några exempel på bienner är Penséer, Borstnejlikor, Fingerborgsblommor, och Mariaklockor. )

.

*1 = När du klipper ned perennerna på våren – var då mycket försiktig så att du inte av misstag även klipper ned biennerna. En bienn, som exempelvis kan vara en svartvinbärsbuske, får inte bär, förrän den andra säsongen, och om du skulle råka klippa ned biennen redan efter säsong 1, så får du vänta ytterligare ett år, innan biennen får bär, eller blommor.

*2 = De flesta perenner, utom rosen, bör kapas ända nere vid jorden. På rosen, brukar man istället ha ympningsstället cirka en decimeter ovanför jorden.

.

Här har du fler tips på praktiska perenna växter:

http://www.odlablommor.com/perennerhalvskugga.php

.

Kommentera artikeln HÄR..

.

- Ett stort tack till trädgårdsmästare Siw Carlsson

Behöver du hjälp med att ta bort Kirskål mellan dina perenner ? - Klicka här !


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=9379

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Säkra sina markiser mot blåsten – enkelt

_____

Slits dina markiser för fort ?

Står de och svajar, när vinden hugger tag i dem ?

- Så här kan man säkra dem mot blåsten !

Vi har kanske köpt dyra markiser, för att använda dem i vår trädgård. Men sedan upptäcker vi att man inte kan ha dem utvevade när det blåser. För både väggfästet ( konsolerna ), själva tygmarkiserna ( markisväven ), och även utfällnings-stagen ( armstängerna ) slits väldigt fort, när det blåser ute.

- Det kan till och med gå så långt, att hela markisen vänds ut och in och viks upp mot taket när en kastby kommer, vilket får till följd att armstängerna knäcks.

Detta får resultatet att man måste åka och köpa nya markiser i förtid, trots att vi kanske har betalat mellan 3.000 och 20.000 kronor för en markis, som vi förväntat oss skulle hålla lite längre.

- Sedan har vi väl inte bara en markis, utan kanske flera ?

Jag har, tillsammans med min bekant, arkitekten och byggnadsingenjören Sven-Göran Ekroth, testat lite olika sätt att få de dyra markiserna, att hålla några extra år.

Och då hittade vi två sätt att skydda markiserna mot blåsten. Det ena är att man säkrar markiserna i jorden, med ett rep, via någon typ av jordkrok. Det andra är att man fäster markiserna i skruvöglor i husväggen. Nackdelen med det andra alternativet, är ju att man då måste göra hål i sin husvägg, men hålen går ju i och för sig att spackla igen, senare.

Nu skall jag gå igenom dessa två alternativ.

.

1. Fäst markiserna i krokar, nedkörda i din rabatt

.

Till detta behövs – 3 olika saker:

2 rep, 2 karbinhakar, 2 jordkrokar

.

Det finns ofta två utfällnings-stag (armstänger) under markiserna, ett på varje sida, som markisväven vilar på. Och det är längst ut i dessa stag, som vi skall fästa repen. Börja med att föra ett lagom tjockt rep, runt ett av utfällnings-stagen längst ut, och gör sedan en knut på detta rep, nere vid rabatten. Sätt sedan fast en karbinhake på repet. Karbinhaken gör det smidigare att gång på gång, fästa repet vid jordkroken.

Sedan skruvar du ned en jordkrok på valfri plats i din rabatt, så att du kan fästa repet med karbinhaken på, i jordkroken. Se till så att det inte blir för spänt, utan att markisen har möjlighet att röra på sig lite naturligt.

Gör likadant på den andra sidan.

- Klart. – Nu håller markisen några extra år !

.

.

2. Förankra markiserna i din husvägg

Man kan också fästa repen i sin husvägg om man inte har rabatter tillgängliga. Har du cement-, tegel-, eller betongvägg, bör man borra, plugga, och sedan skruva in två stycken elförzinkade skruvöglor i väggen. Har du trävägg, behöver du kanske inte borra först, utan då kanske det räcker att syla upp ett litet hål först, innan du skruvar in skruvöglan.

.

Till betong-/ tegelvägg behöver du – 5 saker:

1. eldriven slagborrmaskin ( minst 650 Watt, 2,9 Ampere ),

2. plugg till betongvägg, 3. rep 4. karbinhake 5. två elförzinkade skruvöglor

.

Börja med att ställa in din borrmaskin på “slagfunktion”. Sedan borrar du ett par hål i betongväggen, som är ungefär lika stora som de pluggar, och de skruvöglor som du har valt. Sedan för du in pluggen innanför väggens yta, och skruvar in väggfästet ( skruvöglan ).

Sedan kan du fästa repen, med karbinhakarna på, i detta väggfäste.

.

( OBS! Man kan inte använda vanliga öppna krokar, att fästa markiserna i, utan det måste vara helt slutna öglor. Det som annars kan hända, är att endast ett av repen glider ur kroken, medan det andra repet sitter kvar.

Och kommer det då en vindby, så utsätts markisens utfällningsstag för snedbelastning, och kommer att spricka sönder i någon av de mycket sköra staglederna, med resultat att markisen blir helt obrukbar. )

- Klart !

.

Extra information

Om det stormar alldeles för mycket, så kommer denna konstruktion inte att hålla. Då är det bäst att du vevar in markiserna istället. Poängen med att säkra sina markiser i marken, eller i husväggen, är att de skall kunna stå emot det mer vardagliga slitaget, som vindbyar och blåst orsakar.

- Nu skall du se att dina markiser håller några extra år, jämfört med om du inte hade säkrat dem !

- Lycka till !

.

Bild på en jordkrok:

http://www.jula.se/mediaarchive/6071505/main/959037-jpg.jpg

Bild på en karbinhake:

http://www.biltema.se/ProductImages/25/large/25-1068_l.jpg

Bild på en vanlig markis:

http://4.bp.blogspot.com/_jGX0WdhQKnk/TDyhBtwRwyI/

AAAAAAAAAwQ/cwgELZJO4Ho/s1600/markis.jpg

Bild på en elförzinkad skruvögla:

http://www.clasohlson.com/medias/sys_master/8872645623838.jpg

.

.

Version för mobiltelefon  HÄR

http://kokthansogreta.nu/mobil/?p=4

.

Utskrifts-vänlig version av artikeln  HÄR

http://kokthansogreta.nu/utskrift/sakra-markiserna-mot-blasten-enkelt/

.

.

Kommer du på ytterligare sätt att säkra markiserna mot blåsten ? kommentera gärna HÄR.

     Bonusråd, för synnedsatta  HÄR

- Tack till byggnadsingenjör Sven-Göran Ekroth, för dina goda råd !

.


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=8014

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Sätt upp terassmarkiserna på väggen – 9 steg

( Utskriftsversion och mobilversion, längst ned på sidan )

_____

Vill du sätta upp markiser i din trädgård ?

Har du solid tegel-, betong-, eller trävägg ?

- Så här kan man sätta upp terassmarkiserna på väggen !

.

Sätt upp terassmarkiserna på en äkta, kraftig tegel-, eller på en betongvägg: Detta förutsätter att man har ett hus med ett rakt ( horisontellt ) tak, så att man kan använda takets början,- taklinjen, som riktmärke när man mäter.

.

Till detta behövs – 9 saker:

1. Markis+fästskruvar+väggkonsoler / 2. Eldriven slagborrmaskin, minst 650 watt, 2,9 ampere (+ en liten betongborr, samt en större) / 3. Lång och kraftig expansionsbult ( med bricka, o-ring och mutter på ) /4. Penna / 5. Slägga / 6. Hylsnyckel / 7. Vattenpass / 8. Mätverktyg / 9. Stege

.

.Bild på en terassmarkis

.

Sammanfattning och princip: 1. Lägg markisen framför väggen, och sätt fast konsolerna på fyrkantsstången. 2. Mät avstånden mellan väggkonsolerna. 3. Skruva loss de två yttre konsolerna men låt den mittersta sitta kvar, och lägg konsolerna mot väggen, samt mät avståndet från taket. 4. Markera i hålen, med en penna. 5. Borra i markeringarna. 6. Slå in expansionsbultarna i väggen, och skruva fast konsolerna. 7. Sätt upp markisen. 8. Markera med pennan, i den mittersta konsolens hål, och ta ned markisen igen. 9. Borra i hålen, slå in bultarna, och sätt upp markisen.

.

Djupare genomgång av de 9 stegen:

.

1. Lägg terassmarkisen framför väggen, och skruva fast konsolerna på fyrkantsstången

Börja med att ställa fram ett par stolar vid väggen, där du vill sätta upp terassmarkisen. Lägg sedan hela markisen över stolarna, och fäst väggkonsolerna på fyrkantsstången ( torsionsstången ), precis så som de skall sitta på väggen. De yttre väggkonsolerna bör fästas så nära markisens armfästen ( där armstängerna går ut ) som möjligt, endera till höger, eller också till vänster om dessa. Om du har en tredje väggkonsol, så kan du fästa den på mitten utav fyrkantsstången. Skruva sedan dit fästskruvarna ( skruvbultarna ) i konsolen, över fyrkantsstången. Se bild på en fästskruv ( skruvbult ) nedan. ( Bild 2 )

.

2. Mät avstånden mellan konsolerna

Ta nu fram mätverktyget, och mät 3 saker, A: avståndet mellan konsolerna,- dels hur långt det är mellan de yttre konsolernas hål, B: dels hur långt det är från den yttre konsolens hål, och in till den mittersta väggkonsolens hål, och C: hur långt det är mellan den yttersta väggkonsolens hål, och ut till änden av fyrkantsstången. – Skriv upp måtten på ett papper.

.

3. Mät avståndet från taket, och ned till konsolerna

Skruva nu loss endast de två yttersta väggkonsolerna från fyrkantsstången, och börja med en av de yttre väggkonsolerna och lägg den an mot väggen, där du vill att ena sidan av markisen skall sitta. Om du har tegelvägg, så är det bra om man fäster konsolen mitt i tegelstenen, och inte i den porösa putsen. Ta sedan mätverktyget och mät från taket, och ned till början av väggkonsolen, och kom ihåg måtten. Sedan tar du vattenpasset och lägger det lodrätt mot väggkonsolen, och tittar på den vattenbubbla som är markerad med “90 grader”. – Det är viktigt att vattenbubblan hamnar i mitten.

.

4. Markera i hålen med pennan

När du är nöjd, så gör du en markering i de båda hålen, med pennan. Gör sedan likadant med den andra yttre väggkonsolen. Tänk på att mäta noggrant med mätverktyget och att använda vattenpasset, så att det blir rätt avstånd mellan konsolerna, och att markisen hamnar precis vågrätt. Gå sedan iväg från väggen, och gör en visuell inspektion av det du har ritat, så att det ser rakt ut.

.

5. Borra i markeringarna

Ta nu fram slagborrmaskinen, och förborra hålen med ett litet borrstål. Ställ sedan in borrmaskinen på “slagfunktion”, varpå du tar den stora borren och fäster i borrmaskinen, och borrar hål i väggen. Hålen bör vara något djupare, än expansionsbultens längd.

.

6. Slå in expansionsbultarna i väggen, och skruva fast konsolerna

Se nu till så att expansionshylsan ( pluggen ) sitter runt bulten ( Bild 1 ), och att brickan, o-ringen, och muttern är nedskruvad ordentligt mot hylsan. Sedan slår du in expansionsbultarna i hålen med släggan, tills brickan möter teglet. Man skall ha bultsidan inåt mot väggen, och skruvsidan ( gängsidan ) utåt mot sig. När du har slagit in bultarna, så kan du ta loss brickan, o-ringen och muttern på båda bultarna, och sätta dit väggkonsolen. Sedan sätter du bricka, o-ring, och mutter på bultarna, och skruvar åt dessa med hylsnyckeln ( åt höger, medsols ). För varje skruvtag du gör, så dras bulten ut litegrann, och den omkringliggande hylsan expanderar inne i väggen. - Så, nu sitter väggkonsolen stadigt.

( Gör nu likadant med den andra yttre väggkonsolen. )

.

7. Sätt upp markisen

Sätt nu upp hela markisen på väggen. För in fyrkantsstången längst in i konsolerna ( längst bak mot väggen ).

.

8. Markera med pennan, i den mittersta konsolens hål, och ta ned markisen

Nu markerar du med pennan i den mittersta väggkonsolens hål, varpå du tar ned markisen igen, och borrar hål i väggen för den mittersta väggkonsolen. Slå in expansionsbultarna i väggen, och ta loss mutter, bricka, och o-ring.

.

9. Borra i hålen, slå in bultarna, och sätt upp markisen

Sedan sätter du återigen upp hela markisen i väggkonsolerna, men den här ( sista gången ), så skruvar du först fast fyrkantsstången med fästskruvarna ( Bild 2 ), och sedan avslutar du med att placera bricka, o-ring, och mutter på den mittersta väggkonsolen, och skruvar åt med hylsnyckeln.

Du kan nu om du vill, finjustera markisen så att den sitter exakt vågrätt ( horisontellt ). – På undersidan av frontstången, sitter en skena, som armfästena vilar i. Lossa bara på skruvarna, och för armfästet åt önskat håll, samtidigt som du tittar i vattenpasset, som sitter på undersidan av frontstången. – Vattenbubblan bör hamna i mitten.

- Och du kan även vilja vilken sluttnings-grad du vill ha på markiserna. Lossa på låsmuttrarna som sitter längst upp, vid sidan av armfästena ( vrid dem motsols, vänster ), lossa sedan på ställskruven på framsidan, och justera markisen tills du får önskad lutning. Avsluta med att vrida åt ställskruvarna och låsmuttrarna ( medsols, höger ).

.

- Färdigt !

.

Extra råd:

Den här beskrivningen gäller bara för betong, eller “äkta, robust tegelvägg”.

Om du istället har ett hus med “dekorationstegel” på ( tegelstenar som är grundare ), då kan du först behöva leta efter regelverket ( träbjälkarna ) bakom, och sedan sätta upp markiserna i dessa träribbor. Annars ramlar väl hela väggen samman av markisens tyngd ? Regelverket hittar du med en “balksökare”. Notera att man kan behöva förbi den luftspalt som ofta finns bakom dekorationsteglet, för att komma in till de bärande bjälkarna. Man kan använda så kallad “distansbult”, i de bärande bjälkarna.

Har du putsvägg ? – Då kan man behöva sätta upp ett par horisontella träplankor på väggen först, eftersom putsväggen kan vara ojämn, och för att putsen lätt spricker upp om man sätter upp konsoler direkt på putsen. Det kan ju även vara estetiskt tilltalande med träplankor på väggen,- man kan ju exempelvis ta ett par snygga teak-plankor, och måla dem, i någon passande färg ?

Om du har en dörr, eller ett fönster under markisen, och vill att markisen skall sitta centrerad över dörren eller fönstret, så är det bäst att mäta var mitten av fyrkantsstången ( torsionsstången ) är, först. Och sedan låta dörren, eller fönstrets mitt, vara riktmärke när man sätter upp terassmarkisen.

- Har du ett snett tak på huset ( Ett tak som inte löper vågrätt ovanför terassmarkisen ), och saknar dörr eller fönster som riktmärke ? Då kan det vara bra att vara två personer när man sätter upp terassmarkisen, så att den ena personen kan hjälpa till att mäta och rita, alternativt att man använder ett laservattenpass på stativ, för att få det hela rakt.

.

- Sätt upp terassmarkiserna på en trävägg:

.

Till detta behövs – 8 saker

1. Markis+fästskruvar+väggkonsoler / 2. Borrmaskin (+ en träborr) / 3. Långa “franska träskruvar” / 4. Penna / 5. Hylsnyckel / 6. Vattenpass / 7. Mätverktyg / 8. Stege

.

Sammanfattning och princip: 1. Lägg markisen framför väggen, och sätt fast konsolerna på fyrkantsstången. 2. Mät avstånden mellan väggkonsolerna. 3. Skruva loss de två yttre konsolerna men låt den mittersta sitta kvar, och lägg konsolerna mot väggen, och mät avståndet från taket. 4. Markera i hålen, med en penna. 5. Borra i markeringarna. 6. Skruva in de franska skruvarna i konsolernas hål. 7. Sätt upp markisen. 8. Markera med pennan, i den mittersta konsolens hål, och ta ned markisen igen. 9. Borra i hålen, slå in bultarna, och sätt upp markisen.

.

Djupare genomgång av de 9 punkterna:

.

1. Lägg terassmarkisen framför väggen, och skruva fast konsolerna på fyrkantsstången

Börja med att ställa fram ett par stolar vid väggen, där du vill sätta upp terassmarkisen. Lägg sedan hela markisen över stolarna, och fäst väggkonsolerna på fyrkantsstången ( torsionsstången ), precis så som de skall sitta på väggen. De yttre väggkonsolerna bör fästas så nära markisens armfästen ( där armstängerna går ut ) som möjligt, endera till höger, eller också till vänster om dessa. Om du har en tredje väggkonsol, så kan du fästa den på mitten utav fyrkantsstången. Skruva sedan dit fästskruvarna ( skruvbultarna ) i konsolen, över fyrkantsstången. Se bild på en fästskruv ( skruvbult ) nedan. ( Bild 2 )

.

2. Mät avstånden mellan konsolerna

Ta nu fram mätverktyget, och mät tre olika saker, A: avståndet mellan konsolerna,- dels hur långt det är mellan de två yttersta väggkonsolernas hål, B: dels hur långt det är från den yttre konsolens hål, och in till den mittersta väggkonsolens hål, och C: hur långt det är mellan den yttersta väggkonsolens hål, och ut till änden av fyrkantsstången. – Skriv upp måtten på ett papper.

.

3. Mät avståndet från taket, och ned till konsolerna

Skruva nu loss endast de två yttre väggkonsolerna från fyrkantsstången, och börja med att ta en av de yttersta väggkonsolerna och lägg den an mot väggen, där du vill att den ena sidan av markisen skall sitta. Man bör fästa markisen i en bärande bjälke ( som kan vara både liggande, och stående ). Du hittar bärande bjälkar med hjälp av en “balksökare”. Ta sedan mätverktyget och mät från taket, och ned till början av väggkonsolen, och kom ihåg måtten. Sedan tar du vattenpasset och lägger det lodrätt mot väggkonsolen, och tittar på den vattenbubbla som är markerad som “90 grader”. – Det är viktigt att vattenbubblan hamnar i mitten !

.

4. Markera i hålen med pennan

När du är nöjd, så gör du en markering i de båda hålen, med pennan. Gör sedan likadant med den andra yttre väggkonsolen. Tänk på att mäta noggrant med mätverktyget och att använda vattenpasset, så att det blir rätt avstånd mellan konsolerna, och att markisen hamnar precis vågrätt. Gå sedan iväg från väggen, och gör en visuell inspektion av det du har ritat, så att det ser rakt ut.

.

5.
Borra i markeringarna

Ta nu fram borrmaskinen, och förborra hålen med ett borrstål anpassat för trä. Hålen bör vara något djupare, än de franska skruvarna är långa.

.

6. Skruva fast konsolerna med “franska träskruvar”

Sätt nu upp konsolerna, genom att med hylsnyckeln skruva in de franska träskruvarna ( Bild 3 ) i konsolernas hål. Var bara försiktig när du skruvar, så att inte skruven går av. – Detta händer främst i hårda träslag, exempelvis ek.

.

7. Sätt upp markisen

Sätt nu upp hela markisen på väggen. För in fyrkantsstången längst in i konsolerna ( längst bak mot väggen ).

.

8. Markera med pennan, i den mittersta konsolens hål

Nu markerar du med pennan i den mittre väggkonsolens hål, varpå du tar ned markisen igen, och borrar hål i väggen för den mittersta väggkonsolen.

.

9. Sätt upp markisen, och skruva in skruvarna

Sedan sätter du återigen upp hela markisen i väggkonsolerna, men den här ( sista gången ), så skruvar du först fast fyrkantsstången med fästskruvarna ( Bild 2 ), och sedan avslutar du med att skruva in de franska skruvarna i mittenkonsolen.

.

- Färdigt !

.

Bonustips för ojämna träväggar:

Det kan ibland hända att man behöver förtjocka träväggen något, för att alla konsoler skall hamna på en jämn linje, exempelvis om man har så kallad lockpanel på väggen ( en vägg som är ojämn ).

Behöver du förtjocka väggen, så lägger du bara en träplanka i sågbocken, och sågar av den till önskad storlek ( cirka 2 – 3 decimeters längd ), varpå du förborrar tre hål i plankbiten, och skruvar upp den på väggen, där konsolerna skall sitta. Det kan även vara snyggt att måla förtjockningarna, innan man sätter upp terassmarkisen.


- Hoppas allt går bra !

.

.

Bilder på de tre olika skruvtyper, som nämns i artikeln:

.

( Bild 1 ) Expansionsbult. Med bulten inkörd i hylsan ( pluggen ), och med brickan, o-ringen, och muttern påsatt en liten bit. Expansionsbulten på denna exempelbild, är 10,7 cm lång, och 1,3 centimeter tjock.


.

( Bild 2 ) Fästskruv ( Skruvbult ). Med brickan, och muttern påsatt. Denna skruv används till att fästa markisens fyrkantsstång i konsolerna..( Bild 3 ) Fransk träskruv. Denna typ av skruv, kan man använda till trävägg..

Länkar till liknande artiklar, på andra webbsajter:

.

.

Så här sätter du upp terassmarkiserna i takfoten  (dinbyggare.se)

http://www.dinbyggare.se/communicate/artiklar/article.aspx?id=5340

.

Tips på hur man sätter upp terassmarkisen i trävägg  (viivilla.se)

http://www.viivilla.se/Tradgard/Solskydd/Mysigt-med-markis-45865

.

Här får du fler råd om att borra i olika material  (byggahus.se)

http://www.byggahus.se/artiklar/lar-dig-borra-ratt

.

.

Kommer du på fler tips hur man kan sätta upp terassmarkiser ? – Kommentera HÄR

Tack till byggnadssnickare Dan-Åke Wallin !

.

Utskriftsvänlig version  HÄR

.

Mobilversion av artikeln  HÄR

http://kokthansogreta.nu/mobil/?p=32

.

..


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=11604

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Vässa din grensax / toppsax – 3 stegslista

_____

Har du en grensax, eller en toppsax ?

Har den stått och blivit slö ?

- Det är jätteenkelt att göra i ordning saxen för att klippa med !

Vi kanske har en grensax, som vi brukar använda till att klippa av lite kraftigare grenar i vår häck med. Tillsammans med häcksaxen, är ju grensaxen ett bra komplement i vårt redskapsstall. Grensaxen finns även i ett utförande med långt skaft, och då kallas grensaxen för “toppsax med teleskopskaft”, eftersom den är utdragnings/indragningsbar, och man kan använda den till att kapa grenar långt uppe i ett träd, eller kapa utstickande grenar ovanpå en trädgårdshäck.

Grensaxen har bara ett knivblad, och det är således bara ett blad som man behöver slipa. Detta kan jämföras med häcksaxen, som har två klippblad. Grensaxens roll är att den skall omsluta en gren, med både stödbladet och skärbladet, och sedan skära av grenen.

Knivbladet ser likadant ut både på grensaxen och på toppsaxen;Det är format som en halvmåne, och det är mycket lätt att bryna i ordning bladet för trädgårdssäsongen. Använd ett bryne som du hittar därhemma, och lägg på olja eller vatten på brynet och på skärbladet, och bryn sedan eggen i cirkelrörelser, tills du tycker att eggen är tillräckligt vass. – Du kan känna med tummen över knivbladet, i motsatt riktning mot eggen, ifall eggen blivit vass eller inte.

Det man kan tänka på, är att inte repa övriga delar av knivbladet, eftersom det ibland finns ett lager av teflon över bladet. Repar man sönder teflonet, kan bladet börja rosta.

.

Så här förbereder du din grensax för klippning av häcken:

Börja med att titta så att inte bladen är sneda och vinda. Skärblad och stödblad kan förlora sin riktning efter några år, upphängda i ett garage, eller om saxen har stått mot en vägg en längre tid. Bladen behöver vara parallella med varandra när man klipper, annars blir arbetet ineffektivt, och man kan i värsta fall få arbetsskador.

.

- Bänd handtaget så att det blir rakt…

Om du märker att det blir en glipa mellan bladen när du klipper, då bör du först spraya grensaxen med rostlösande olja, skruva mittenskruven (mittenskruvarna) åt vänster, och sedan ta isär grensaxen i två delar.

Sedan kan du sätta fast det sneda handtaget i ett skruvstäd, med bladet nedåt, och därefter försiktigt bända hela handtaget rätt. Om det är handtaget med skärblad på som är snett, då kan du fästa den så kallade distansen ( den tjockare delen av skärbladet, där det finns hål för maskinskruvarna ) i skruvstädet. Detta för att man inte skall råka skada själva knivbladet.

När du tycker att skärbladet blivit rakt igen, då är det dags för slipningen.

.

- Så här slipar du skärbladet…

Du kan sitta på en stol, med knivbladets egg ifrån dig. Sedan tar du ett bryne och doppar det i vatten eller i olja. Stänk också ned själva knivbladet med vatten eller med olja. Anledningen till att det är bäst att använda bryne till en grensax, är att metallfilar eller slippapper sällan rår på grensaxens skärblad. Skärbladet är gjort av högkvalitativt, gjutet, tjockt stål, och då är det ofta lämpligast att använda ett bryne.

Om du har flera brynen att välja på, kan du ta ett icke sugande finkornigt bryne, som släpper ifrån sig partiklar.

.

1. Sedan är det bara att vässa ovansidan på skärbladet i cirkelrörelser. Man ser direkt om brynet “tar” eller inte, då det blir tydliga blanka slipcirklar på bladet om brynet är bra. En del grensaxar har två eggar, – en “primär” egg och en “sekundär” egg. I så fall behöver du ju inte bryna så mycket på den sekundära eggen, utan kan koncentrera dig på att göra den primära ( lilla eggen längst ut ) vass, eftersom det ju är den som skall bita av grenen.

2. Sedan kan du bryna lite på undersidan av bladet också. Undersidan har oftast ingen egg, men det kan ej skada att ta några tag på undersidan ändå, och bryna parallellt med bladet. (Detta gäller endast om du har en grensax med “sidoskär”. Har du en grensax med så kallat “mothåll”, då har du en egg på vardera sidan om bladet, som kan behöva brynas.)

3. När du är färdig med slipningen av skärbladet, kan du torka av grensaxen med en handduk, och lägga på rostskyddande olja. Sedan kan du skruva ihop grensaxen igen.

- Alles klar !

.

Så här gör du i ordning din toppsax med teleskopskaft:

Man bör ta loss skärbladet, genom att vrida låsmuttrarna åt vänster, och sedan ta ur vagnsbultarna som sitter på andra sidan om skärbladet. Sedan fäster du skärbladets distans ( den tjocka delen, med hål i ) i ett skruvstäd, med skärbladet uppåt. Vässa nu eggen, i cirkelrörelser. Börja med ovansidan, och ta sedan lite på undersidan också, fast där bara längsmed bladet.

Spraya på med olja, och sätt dit bladet i toppsaxen igen. Skruva fast låsmuttrarna.

Du kan även reglera hur trögt toppsaxen skall klippa, genom att skruva fast låsmuttrarna lite olika hårt.

- Klart !

.

- Du kan självklart också lämna in ditt skärblad för slipning på en slipfirma. Det kostar mellan 100 och 300 kronor, eller också kan du köpa ett helt nytt skärblad. Akta bara så inte ett nytt skärblad kostar lika mycket som en helt ny grensax…

.

Bild på en vanlig grensax:

http://www.gardena.com/dimage.axd/productLarge/ga610-0263/800×500/grensax-650-bt-4a24f54b.jpg

Bild på en toppsax med teleskopskaft:

http://www.clasohlson.se/Archive/Images/Products/Hi/31-4287.jpg

.

- Tack till trädgårdsmästare Siw Carlson

Kommentera min artikel HÄR

Övriga fakta till artikeln är tagna från boken “BYGG”, AB byggmästarens förlag, band 3, Arbetsteknik, – Stål, och andra metallarbeten.


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=8092

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)


Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu