Kokt Hans o Greta.nu » trädgård

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Så håller din batteridrivna gräsklippare längre !

_____

Funderar du på att köpa en batteridriven gräsklippare ?

Eller har du nyss införskaffat en ?

- Här kommer lite tips på hur du får den att fungera i många år !

Jag tycker själv att en vanlig “handjagare” (manuell gräsklippare), är det allra bästa att köpa, men då dessa bjuder större motstånd;är lite kärvare att köra, och eftersom många människor är svaga och har problem med sina leder och muskler, har det blivit populärt att istället köpa en batteridriven klippare.

En sådan har många fördelar jämfört med en motorgräsklippare eller en elgräsklippare.

En motorgräsklippare går ju på bensin, eller sk “2-taktsolja” och flera av oss tål inte detta. Förutom att inandning av bensin är långsiktigt hälsofarligt, kan man även få akuta besvär i form av huvudvärk, eller bihåleproblem av 2-taktsolja. Dessutom blir dina grannar ofta störda av det höga ljudet från motorgräsklipparen, trots att de inte vågar säga det.

Och har man en EL-gräsklippare, måste man hela tiden passa sig så att man inte “kör av” sladden.

Så ett gott alternativ är alltså gräsklippare med BATTERIDRIFT, trots att många människor som använder sådana, säger att det är lite sämre “tryck” i dem än i de andra alternativen och att de upplever att gräsmattan inte riktigt känns 100-procentigt klippt. – Men fördelen är ju att de är lätta att handskas med och att framföra på sin gräsmatta.

Ett annat problem med en batteridriven gräsklippare är att dessa ofta håller rätt låg kvalitét. Det finns maskiner som kostar bortåt 3000 kronor, men där många detaljer är tillverkade i lågkvalitativ plast. Gashandtag, muttrar, hjul och till och med sladdarna som går mellan handtag och motor är ofta gjorda i tunn, skör plast. Så därför kan det vara bra att lägga på några tusenlappar så att man, om möjligt, får en rubustare maskin.

.

..- Förvara den inomhus -

En batteridriven gräsklippare innehåller väldigt känslig elektronik. Bland annat en avancerad “batteriavkännare”, som känner av hur mycket kraft det är kvar i batteriet. Denna mekanism är känslig för väta och kyla och till detta kan läggas den övriga mekanismen för start och stopp, motorn, samt upplåsningsmekanismen osv.

Därför är det bäst att förvara hela gräsklipparen INOMHUS när du inte använder den. Självklart måste också batteriet förvaras inomhus.

Batteriet, som kan vara ett sk batteripack “Sealed lead battery” (24 Volt, uppladdningsbart), är ofta av mycket god kvalitét men mycket tungt. Och det är inte ovanligt att dessa fungerar i uppemot 8-10 år. Men tyvärr brukar själva klipparen ge sig långt innan batteriet är förbrukat.

Och det beror ofta på att vi har förvarat klipparen i ett utomhus-förråd och att det blivit korrosion på metalldelar, eller att kondensatorn frusit sönder.

Från det att vi köpt någonting NYTT från ett företag, har vi alltid rätt att reklamera (klaga) inom TRE ÅRS TID, om varan går sönder. Och vinner vi mot företaget, har vi rätt till ersättning, eller att få en ny produkt.

MEN, om vi förvarat gräsklipparen i ett utomhus-förråd, och klipparen går sönder, kan företaget hävda att det är vårt fel att klipparen gått sönder. Det är då betydligt svårare att få ut någon ersättning vid reklamationen.

Min slutsats är: Om du är äldre, eller är svag i leder och muskler, kan en batteridriven gräsklippare vara bra, då de väger lite och är lättkörda. Dessutom behöver du ej handskas med hälsofarlig bensin, eller ta hänsyn till el-kablar på gräsmattan. Men var försiktig med din batteri-klippare, för de är ofta av bristande kvalitét och bör därför förvaras inomhus.

.

/ Och när batteriet är förbrukat…

Tänk på att trots att lampan för batteriavkänning lyser på din gräsklippare, kan batteriet ändå vara förbrukat. Det beror på att det sitter två bygelkopplade batterier inuti “batteripacket” ( 2 x 12 V ) och om det ena batteriet är fullt, medan det andra har sjunkit i kapacitet, så tror klipparen ändå att batteripacket är fulladdat, men motorn orkar inte igång.

I ett sådant läge har man laddat batteriet för sista gången och det är dags att köpa ett nytt. Man brukar även kunna höra att motorljudet förändras några veckor innan batteriet tar slut./

( Trädgårds-tips: Det samlas ofta gräs under klipp-kåpan, eftersom skärbladet “slår upp” gräs där. Detta gräs kan du ta loss med en liten, vass trädgårdsspade och sedan strö över rabatterna. Gräset ger näring åt jorden, tack vare sitt höga protein och energiinnehåll. Obs ! Ta loss batteriet först.)

.

Faktakällor:

www.gronkemi.nu/alkylat.html

Konsumentverket   -   Reklamation,

Tack till trädgårdsskötare Leif Karlsson

KOMMENTERA  HÄR  !

GÅ  TILL  BLOGGENS  START


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=4878

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)

LÄS FLER ARTIKLAR...> / READ MORE ARTICLES...> »

Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu