Kokt Hans o Greta.nu » Media

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Dött när Gamar regisserat ?

_____

Vi människor verkar älska att gotta oss i andras olycka.

Oräkneliga är de dokumentärer som skildrar utsattas situation, en knarkares vardag eller en människas liv efter att den fått en dödlig sjukdom.

Och få är de porträtt som visar hur en upphittad katt överlever efter att ha blivit omhändertagen av en barnfamilj, eller hur det går till när en blommas kronblad slår ut om morgonen.

För det skulle nog inte sälja. Dokumentärfilmen måste ju vara kundanpassad.

De filmer som får allra störst genomslag är de som skildrar en döende människas kamp.

Och märkligt nog är det alltid sjukdomar som vi inte med lätthet kan påverka genom vår livsstil det handlar om, såsom ALS, Alzheimers sjukdom eller hjärntumörer.

Dokumentärerna har för oss alltså ingen rationell betydelse, mer än att skrämma skiten ur oss, eftersom man inte med vilja eller god vägledning kan undvika sjukdomarna.

Strukturen är att ett dokumentärfilmsteam, ofta bestående av tre personer, intervjuare, fotograf och assistent, följer huvudpersonen från det att den är relativt frisk till personen dör.

Och när han kallat från livets id, får vi tittare sätta upp underkäken i dess rätta position, stoppa tillbaka ögonen under pannbenet och bli varse att vi faktiskt lever och att människan i TV:n är död.

Det blir som ett uppvaknande ur en skräckfylld dröm. Eller som att komma ut från tandläkaren och inte ha haft några hål.

Och filmteamet får med anspråkslösa steg entréra podiet vid Prix Europa, eller vid någon inhemsk prisutdelning och ta hem de eftertraktade pokalerna.

.

..- De sanna knarkarna ?  -

En annan populär story är den om en knarkares vardag. Dessa dokumentärer följer ett visst Modus Operandi.

Det börjar med att personen sitter fast i ett missbruk. Sedan lyckas personen sluta punda. Sedan faller den tillbaks igen. Och till sist dör personen.

Det man kan fråga sig är om dokumentärteamet bara står och filmar när personen knarkar ihjäl sig. Eller kanske till och med snabbar på processen ?

För ju kortare tid det är mellan filmandets början till människan avlider, destå tidigare kan man väl börja med slutredigeringen ?

.

Men varför faller oss dessa dokumentärer så klockrent i smaken ?

Förmodligen för att belöningssystemet aktiveras. Och eftersom vi för tillfället inte är ute och shoppar, eller ligger och har sex, måste vi i stället få vår dos av Dopamin och Serotonin genom att titta på någon som dör.

Vi får betalt av centrala nervsystemet i ett mångbottnat lyckorus.

Filmteamet får också sin belöning. I tre olika stadier.

Dels får det betalt av produktionsbolaget, dels av alla ryggdunkare på stan men även betalt i höga tittarsiffror, vilket kan göra att man får än större budget inför nästa produktion.

Det jag undrar är bara:

__________

- Vad får den döende för belöning ?

.
Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=1171

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)

LÄS FLER ARTIKLAR...> / READ MORE ARTICLES...> »

Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu