Kokt Hans o Greta.nu » Begravning

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Vem begravde vi ?

_____

Jag var på begravning, för en av mina väninnor härom månaden.

Begravningen var anordnad av Svenska kyrkan, och var precis så torftig och innehållslös som alla andra begravningar i Svenska kyrkans regi, som jag har varit på.

Prästen, som såg alldeles bakis ut, hade inte rakat sig på flera dygn. Och när man tog honom i hand, möttes man av en tom och intetsägande blick.

Det enda som var bra med begravningen, var att organisten faktiskt var ovanligt duktig, och spelade både känslosamt och med vackra tongångar. I motsats till många andra begravningar man varit på, där organisten nästan verkat rädd för orgeltangenterna,

- och vissa organister håller kvar tonerna så där länge, så det låter som om brandlarmet har gått.

Min väninna, som begravdes, har jobbat inom hemtjänsten i över trettio år, och hon har hjälpt flera hundra, kanske flera tusen människor att få ett bra liv. Trots dålig betalning, stressiga arbetsförhållanden, och dåligt uppstyrt från kommunens sida.

Men detta var inte intressant för prästen att nämna. – Det hade ingen betydelse.

Prästen läste “Trosbekännelsen” och “Fader vår”. Sedan gick en liten pojke i 7-årsåldern upp och läste en dikt. Sedan sjöngs psalmerna “Närmare Gud till dig” och “Var jag går i skogar berg och dalar”.

- Trots att min väninna aldrig har varit religiös, och verkligen inte besökt kyrkan i onödan.

När begravningsakten var över, lämnade vi lokalen, utan att ha fått reda på någonting om den som låg i kistan. Bara fullständigt namn. – Inte ens ett fotografi stod på kistlocket.

Inte heller på begravningskaffet efteråt, pratades det någonting om personen vi just begravt. Den stunden var tydligen vigd åt andra samtalsämnen ?

Jag fick ett snack med min väninnas dotter, och med risk för att bli betraktad som anarkist, så frågade jag varför prästen inte tagit upp det viktigaste av allt. – Nämligen, Vem min väninna egentligen var, och vad hon ägnat hela sitt liv åt, – att hjälpa andra ?

.

..- Bli av med liket ? –

Då visade det sig att min väninnas dotter inte hade vetat vad hennes mamma jobbat med, och att dottern därför inte kunnat tala om det för prästen.

Sedan fick jag även reda på att min väninna skulle kremeras, och att hennes aska skulle grävas ned anonymt i en minneslund. Men inte i närheten av familjen, utan i en stad 60 mil därifrån. – Eftersom det skulle bli alldeles för dyrt att frakta askan till den stad dottern med familj, bodde i.

Frågan som jag har är:

- Varför inte ha knytkalas på begravningskaffet ? – Alla tar med sig egna kaffetermosar och lite mat i matlådor. Då sparar man ju in på de kostnaderna också ?

Och organist. Varför skall någon spela orgel ? Det kan man väl dra in på ?

- Då får man ju pengar över till en ny Platt-TV istället ?

Hur många anonyma begravningar av den här kalibern, skall man behöva genomlida ? – Där varken prästen eller de anhöriga tar något ansvar över begravningsakten ?

Betalar vi inte en kyrkoavgift för att prästen skall utföra en ordentlig research, och berätta om den som har avlidit ? – Är inte en begravning till för besökarna ?

Varför har vi begravningar, egentligen ?

- För att Svenska kyrkans präster skall få ut sin lön ? – Eller för att de anhöriga skall bli av med liket så fort som möjligt ?

Min väninna är förmodligen redan bortglömd, både av sina arbetskamrater i hemtjänsten och av sina anhöriga.

Samtidigt läste jag att man har gjort en film om den amerikanske brottslingen Jesse James, och en annan film för att hylla den kubanske gangsterledaren Antonio “Tony” Montana.

__________

- De personerna var tydligen intressantare ?

.

 Gå till kommentarsrutan här

 Gå till bloggens början här


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=6618

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)


Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu