Kokt Hans o Greta.nu » Plantering

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Blomplantering – 5 smarta tips…

…du bara inte har råd att missa

_____

Skall du plantera blommor ?

Eller har du problem med hur du får dina blommor att vara fräscha ?

- Här får du ALLA RÅD du behöver för en lyckad blomplantering !

Hur många är det inte som har problem med krukväxter ? Som inte vet hur man “tar ett skott”, hur mycket man bör vattna, hur djupt man skall stoppa ned sticklingar osv. Här kommer min lilla plantskola, som får dig att bli den perfekta blom-odlaren.

.

1. Plantera sticklingen i plastkruka

En “stickling” är en liten del av en gren som man kan plantera i jord, och därigenom kan man få en helt ny, likadan växt (kloning). Man kan till exempel ta de yttersta 10 centimetrarna av en gren, och den kallas då för toppskott, eller toppstickling.

Du kan börja med att välja från vilken växt du vill ta ett skott (stickling). Ta sedan en kniv och skär av skottet med ett snett jack i stammen, nedanför ett bladfäste. Ta bort de nedersta bladen. Skottet får inte ha blommat redan, och det bör helst inte vara några knoppar på skottet, utan endast bestå av stam och grönt blad, eller bara av ett grönt blad (bladstickling).

Om det “blöder” växtsaft ur stammen på plantan som du toppat, kan du spola av stammen med vatten, då stoppas “blödningen”.

Ta sedan en liten plastkruka (De brukar vara fyrkantiga, gröna eller svarta) med hål i botten och fyll upp den med vanlig Såjord. När man planterar sticklingar är det bäst att använda “Såjord” ( 50 kilospåse/80 kronor ), eller “Så- och kaktusjord” ( 10 kilospåse/40 kronor ) som man köper på en plantmarknad. De kan ibland ha erbjudanden om “3 påsar för hundra kronor”.

Anledningen till att det kan vara bra med “Såjord”, eller “Så- och kaktusjord”, när man planterar sticklingar, är att ingen extra gödning är tillsatt i denna jord, vilket är bra för sticklingar, som inte klarar av för mycket näring. Jordproducenterna ångar bort ogräset i jorden, innan försäljningen av jorden sker, och vid ångningen försvinner mycket av näringen.

.

2. Vattna rikligt

Kör sedan ned sticklingen ordentligt i jorden med skaftet (stammen) nedåt, och låt bladen (bladet) sticka upp. Ställ sedan hela blomkrukan på ett fat och vattna rejält. Men var uppmärksam på att blomkrukan inte “står i vatten”, utan det räcker med att hela jorden blir riktigt våt. Duscha också sticklingen med en blomspruta med spridd stråle.

Om sticklingen står i ljus, fuktig miljö, med bra ventilation, kommer den snart att “slå rot” och börja växa. Och när den har växt till sig lite, kan du “toppa” den, så den blir endast ca 1 dm hög. Efter några månader blir den för liten för plastkrukan. Då brukar man kunna se rotsystemet genom hålen i botten och det är då dags att plantera om sticklingen i en större kruka.

.

3. Omplantering i  U r n-jord eller Yrkesodlarjord

Ta då U-jord (U r n-jord) eller Y-jord (Yrkesodlarjord) och fyll upp en stor kruka med. U-jord eller Y-jord kan vara bra vid omplanteringar, då de innehåller lite mer näring än Såjord. I både U-jord och Y-jord, så har producenterna tillsatt exempelvis torv, hönsbajs, kobajs och hästbajs, efter att ogräset ångats bort.

Man brukar säga att man skall fylla på jord ungefär så som man stoppar en pipa. Dvs, först häller man i jorden löst, sedan trycker man till på slutet. Dra sedan försiktigt upp sticklingen (och rotsystemet) ur plastkrukan och plantera den i den större krukan. På med mer jord och vattna sedan ordentligt.

Det gäller alltid att vattna rikligt. Det som annars kan hända, är att blommans rötter börjar söka sig uppåt, mot jordytan, för att dricka vatten och det vill man ju inte. Man vill ju att rötterna skall söka sig åt sidorna och nedåt, där det finns mer jord.

Om du ändå inte vet hur mycket du bör vattna, så kan du titta på blommans blad. – Är bladen tjocka, behöver blomman inte lika mycket vatten som om bladen är tunna. Tunna blad “gör sej av” med vatten fortare.

Om det är svårt att vattna blomman, på grund av att blomman är för tät, eller för att du tycker att vattnet bara rinner av, så kan du fylla upp en stor bunke med vatten, och doppa ned hela blomman ett par gånger i den vattenfyllda bunken. Detta kallas att man “dränker” blomman.

Ett exempel på en blomma som med fördel kan vattnas genom dränkning, är krukväxten Hemtrevnad (latin: Soleirolia soleirolii).


.4. Bevara fukten med plastpåse och sand

Om det inte händer något med sticklingen inom någon vecka, kan du prova med att trä en plastpåse med en massa småhål i, över krukan, för att hålla kvar fukten, så att sticklingen lättare skall rota sig. Ta bort påsen ibland.

Vissa professionella blomodlare har ett knep för att få sina sticklingar att växa bättre. De häller i 1 cm SAND längst upp, över hela ytan i blomkrukan. Detta görs för att minska avdunstning, förhindra mögelangrepp, och för att sanden sprider ut fukten så hela jorden blir jämnt fuktig och inte bara fuktig just där man vattnat.

Du kan även prova med att ställa ut sticklingen på balkongen dagtid, för att öka syretillförseln till rötterna. Men ställ in den igen på kvällen.

.

5. Ansa blomman

När krukväxten har växt sig stor, är det viktigt att ansa den rätt, så att alla blommor i blomgruppen får lika mycket näring. Då gäller det att “Kill your darlings”, dvs alltid nypa av den vackraste blomman. Den har redan levt sitt liv och den suger förmodligen mest näring. – Den näring som de andra blommorna behöver för att bli fina.

Glöm inte att diska av alla redskap med diskmedel och vatten och tvätta händerna ordentligt efter att du hållit på med blommor, då många blommor är giftiga och har giftig växtsaft. LYCKA TILL !

.

Bonus-råd…

Om du är stressad, och vill att ett skott skall rota sig snabbt som möjligt, är ett tips att du sätter ned sticklingen i ett glas med vatten, istället för att plantera den i såjord. Det går oftast fortare för en växt att slå rot i vatten, än vad det gör i jord. Men det finns också risker med detta. Och en risk är att sticklingen kan ha svårare att fästa i jord, vid den kommande planteringen. – Men, som sagt. Det kan vara värt ett försök !

.

Källor:

Bonniers stora lexikon – Botanik, Svenskt husmoderslexikon – Blomkruka, Kunskapens bok – Blommor, Bra böckers lexikon – Blomma

Tack till trädgårdsskötare Leif Karlsson,

och till trädgårdsmästare Siw Carlsson

GÅ TILL BLOGGENS START


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=4978

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)


Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu