Kokt Hans o Greta.nu » Diskning

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Diskborstar med diskmedel i – Ren bluff

_____

Har du gått och sneglat på dessa diskborstar ?

Och tänkt att köpa en ?

- Läs detta !

Om du har tänkt att investera i den typ av diskborste, som är av ett genomskinligt plastmaterial, och där man fyller diskborstens skaft med diskmedel och sedan diskar sitt porslin, bör du allt tänka efter två gånger.

Dessa speciella diskborstar är konstruerade för att man skall kunna snabbdiska, eller “latmans-diska” sitt porslin, utan att behöva spola upp hela diskhon med vatten först. Men, kruxet är att svampen som sitter fast på diskborsten har en slipande effekt på godset, och om man diskar exempelvis sin fina servis, så kommer den vita svampen att sakta men säkert slipa bort glasyren på servisen.

Och sedan, när glasyren är borta, så slipas även motivet ned, så att det enkom blir en urvattnad, halvmatt bild kvar, som påminner om en gammal tatuering, som håller på att blekna.

Jag har gjort egna undersökningar med denna diskborste, och jag har provat att diska nästan alla typer av tallrikar med den. Allt ifrån mina fina “Ostindia-tallrikar” och Göteborgs porslinsfabriks gamla anrika “Gröna Anna”, till de handgjorda designtallrikar jag har därhemma. Även de berömda “fem-kronorstallrikarna” som säljs i en viss möbelaffär, har ingått i mitt test.

Alla dessa tallrikar påverkades negativt av diskborsten. Efter att jag diskat tallrikarna 14 gånger och torkat av dem med handduk däremellan, började möbelaffärens “fem-kronorstallrik” att förlora glasyren, och få en matt, skrovlig yta. Ungefär i samma veva började även mitt handgjorda designgods att slitas ned.

Göteborgs porslinsfabriks “Gröna Anna” och mina fina “Ostindia-assietter”, var betydligt mer hållbara. Där krävdes det cirka 25 diskningar, för att ytbeläggningen skulle börja slitas. Jag utförde ett så kallat A/B-test, där jag använde två tallrikar av samma varumärke, varav den ena diskade jag med en vanlig disksvamp med “gul sida”, det vill säga, den mjuka sidan. Och den andra tallriken, med diskborsten med diskmedel inuti, som har “vit sida”.

Resultatet är naturligtvis förbluffande, och jag är nästan förvånad själv över att tallrikarnas glasyr slets ned så fort. Så mitt råd till er är alltså att skippa dessa diskborstar med diskmedel inuti och istället diska ert porslin med en vanlig disksvamp istället, där du själv kan välja om du vill diska med den mjuka sidan, eller med den vita/mörkgröna sidan.

Och skulle du någon gång bli sugen på att förstöra en tallrik, använd då 3:ans sandpapper istället. Det är mycket effektivare !

.

Därför slits glasyren ned

När man diskar, är det viktigt att kunna välja mjukhetsgrad på diskverktyget som man använder. Man bör kunna växla mellan mjuk svamp, vit svamp, mörkgrön svamp, eller diskborste, beroende på hur ömtåligt gods man har, och beroende på hur hårt matresterna sitter fast på emaljen.

Men, om man använder diskborsten med diskmedel inuti, så kan man inte välja mjukhetsgrad på svampen, utan det är den vita svampen som gäller. Därför blir friktionen alldeles för statisk och “nötande”, mellan svampen och tallriken, och den ömtåliga kiseldioxiden börjar släppa.

.

Faran med att köpa diskmaskin

Om du istället tänkt att köpa en diskmaskin, så skall du veta att de ofta är totalt värdelösa, och de blir helt obrukbara efter bara fyra år. Diskmaskiner är inte konstruerade att hålla längre, och ofta är det “cirkulationspumpen” som ger upp först. Eller någon av de andra delarna, gjorda av pappkartong. - Av papp – konstruerade av pappskallar. Programkorten är också rätt så känsliga.

Självfallet är det då tänkt att vi skall slänga diskmaskinen och köpa en ny, allt enligt mottot: - Köp och släng – köp och släng - Alltid är det någon som blir rik.

.

Övriga viktiga tips vid diskning

Det är oerhört viktigt att man har bra belysning, när man står och diskar. Annars kan man missa matrester, som sitter fast på porslinet, eller fastbrända mjölkrester i en kastrull. Ofta har man en lampa ovanför diskhon, och det kan faktiskt vara bra att ha den tänd. Det kan vara skillnaden mellan ren disk och smutsig disk !

Sitter matresterna fast väldigt hårt, kan du ställa disken i kallvatten över natten, varpå du dagen därpå diskar med disksvampen. Är det svårt att få bort matrester även då, kan du prova med att spruta lite citron på tallrikarna. Askorbinsyran brukar lösa upp det mesta !

Och du. – Om DU verkligen är rädd om ditt porslin, då skall du inte diska med en diskborste med diskmedel inuti. Den kommer att slipa bort glasyr och motiv på dina tallrikar.

- Men Usch då, tänk på de stackars neurotiska producenterna, som tillverkar dessa diskborstar. – Vad skall de göra nu, när en himla massa människor slutar att köpa diskborstarna ?

De kanske kan leva på bedrägeri-pengarna, som de lagt undan från försäljningen av dessa bluff-diskborstar ?

Om de sparar och gnetar, och använder billigt diskmedel, kanske pengarna räcker i 40 år…

__________

- Under tiden kan de väl uppfinna något annat som slipar sönder våra hem ?

.

  Häx-kittel    Häx-kittel    Häx-kittel     Askungen

   HÄR   börjar   bloggen

Sammanfattning för synskadade HÄR


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=5885

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)


Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu