Kokt Hans o Greta.nu » Sophantering

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Laddningsbart batteri – Så blir du lurad, DEL 3

_____

Nu skall du få lära dej hur du bör tänka när du köper elektronik.

Hälften av all elektronisk utrustning på marknaden är rent bedrägeri.

Och ett stort bedrägeri gäller batteridrivna hår-trimrar.

Nästan omöjligt att byta batteri…

Problemet är enormt stort och berör alla prylar som kan tänkas innehålla sk “laddningsbara batterier”. Det kan gälla digitala diktafoner, MP3-spelare, elektriska tandborstar, borrmaskiner, eller handdatorer. Och ett omfattande bedrägeri utsätts vi för, när vi går till butiken för att köpa en hårtrimmer.

90 % av de hårtrimrar som säljs på marknaden idag, saknar helt och hållet batterilucka, och 50 % av trimrarna har de laddningsbara batterierna fastlödda i chassit, så även om man lyckas öppna själva skalet, kan man trots det inte byta batterierna när de tagit slut. Detta betyder att många människor slänger trimmern efter bara 2 år.

De flesta hårtrimrar är dessutom tillverkade med sk “dockningsstation”, vilket innebär att när batteriet är slut, kan man inte köra trimmern på ström heller, eftersom ingen elsladd finns.

Men om detta är försäljarna tysta som graven.

Bedragare brukar vara det. – Tysta, alltså. Och responslösa.

Man måste liksom dra all information ur dem. Och när man fått den information man tror att man behöver, då visar det sig alltid att försäljaren inte har en aning om produkten som försäljaren står och säljer, och att det ofta är mycket mer informativt att rådfråga en bengalisk höna på någon djurpark istället.

När vi så använt hårtrimmern i 1.5 år, kommer motorn att gå ned i varv och efter 2 år kommer trimmern att vara helt slutkörd, oavsett hur bra kvalitét det är på det laddningsbara batteriet, och oavsett hur mycket du trimmar ditt skägg eller ditt hår.

Detta, eftersom ALLA batterier förlorar energi efter en viss tid ( dock ej lika snabbt om man förvarar dem i kylskåpet ), men framför allt därför att just uppladdningsbara batterier är “ineffektiva energikällor” (de förlorar kraft vid varje uppladdning),

men också för att vissa hårtrimrars chassin suger ström ur batterierna, sk krypström, eller tjuvström, vilket gör att antalet laddningscykler man måste utsätta hårtrimmern för ökar, och livslängden hos batterierna därigenom minskar.

Detta resulterar också i att trimmern nästan aldrig är riktigt fulladdad när man skall använda den. – Och var inte det meningen ? Är inte själva poängen med att köpa någonting som är batteridrivet, att det skall vara fulladdat när man skall använda utrustningen ?

Alla de människor som inte har el i sommarstugan, till exempel, och som därför måste använda batteridrivna skäggtrimrar, hur kul är det för dem, när de skall raka sig på morgonen och trimmerns motor går ned i varv som en störtande DC3:a ?

Eller alla mäklare, säljare, och stressade affärsmän som ofta rakar sig i bilen på väg till jobbet, vad tycker de om att bara halva ansiktet blir rakat innan de skall träffa en kund ? Och alla Sveriges tusentals frisörer, som livnär sig på att trimmern skall fungera felfritt och som även de köpt detta fatala bedrägeri, vad tycker de arma stackarna ? – Skriv gärna och berätta !

Ännu märkligare blir det när man läser i manualerna till alla dessa hårtrimrar. Där står det nästan alltid att man inte får ha trimmern konstant på laddning, utan att man måste ta ur den ur laddningsenheten när den är fulladdad. Men hur skall man veta när trimmern är fulladdad ? Det finns väl ingen lampa som talar om det ?

Och alla blinda människor, som inte kan läsa i manualerna, hur skall de veta att trimmern inte får stå konstant på laddning ???

I just hårtrimrar, som vi använder relativt kort tid i taget och som inte utsätts för så stort slitage, skulle vi därför tjäna på att ha konstruktioner med batterilucka, så att vi kan köpa egna batterier, exempelvis alkaliska engångsbatterier att använda i trimmern, då detta skulle bli mycket mer ekonomiskt, men också bättre för miljön.

Dessutom kan ju inget ersätta den kraft och det “tryck” som ett helt nytt alkaliskt batteri ger.

.

...- Går bedragarpengar till guldklockor ? -

Men istället utsätts vi kunder för ett massivt bedrägeri när vi går för att köpa en skäggtrimmer. Jag har själv smyglyssnat när bedragar-försäljare stått och sålt skäggtrimrar i våra största butikskedjor. I en butik lät säljsamtalet så här:

- – -

Kunden: – Hej ! Jag skulle vilja köpa den där trimmern ni har i montern.

Försäljaren: – Ja, visst. Jag ska ta fram den.

Kunden: – Vad fin den va !

Försäljaren: – Jo, tack. Och bra också. Det är den som går mest just nu, faktiskt.

Kunden: – Det är väl med uppladdningsbart batteri inbyggt ?

Försäljaren: – Ja, självklart !

Kunden: - Ja, det är bra. Behöver man ladda upp den något innan man använder den första gången ?

Försäljaren: – Nej, det vet jag inget om.

Kunden: – Ok, men struntsamma, Jag tar den !

- – -

- Intelligent samtal, va ? Dessa båda personer borde kanske få varsin stol i Svenska Akademien…

Lurendrejar-försäljaren tar ju inget som helst ansvar för kunden i det här exemplet, utan tänker bara på att kränga så många hårtrimrar som möjligt till fattiga, outbildade, okunniga människor. Så att Lurendrejar-försäljaren kan gå hem och hälla upp fredagsgroggen och säga till sin partner:”Nu har jag blivit månadens försäljare igen” För nionde gången i rad. Och partnern blir helt våt i brallan.

Och den fattige, outbildade, okunnige kunden går hem med en produkt, som kommer att börja tackla av redan efter 1.5 år och som sedan bara är att kasta. Och allt detta medan berget av elektroniksopor bara växer, och de cancerframkallande ämnena som bildas vid förbränningen av hårtrimrarnas plaster bara ökar.

Vem tar ansvar för det här, egentligen ? – Inte kunderna, i alla fall, för de tycks inte ha någon kunskap om detta. Och inte försäljarna heller. För de vill ju bara bli “månadens försäljare”.

Och staten, och politikerna som vi har valt, vad gör de ? Hög lön har de i alla fall bevisligen. För härom månaden läste jag i tidningen om en folkvald politiker som hade så mycket i månadslön, att han kunde köpa stora, dyra guldklockor att pryda sina armar med. Han hade dessutom köpt väldigt många olika klockor att byta mellan.

Mellan raderna kunde man förstå att han menade att det är svårt att ha så hög lön, för man måste investera i nya prylar hela tiden. ..Stackarn.

- Är det dit pengarna för hårtrimmer-försäljningen går ? Till nya fina guldklockor åt politikerna ? Men, politikerna kanske måste ha rubusta, rättvisande guldklockor, så de inte missar att gå hem exakt klockan fyra ?

Nej, hörrni, för att vi kunder skall undvika att bli lurade nästa gång vi köper elektronisk utrustning, är det viktigt att vi ställer EN ENDA FRÅGA till försäljaren.

Och den frågan är:

__________

- Går det att byta batteri ?

.

Faktakällor:

Nationalencyklopedin - PVC, PCT-plaster, Wikipedia - Batteri, DN – Artikeln “Indien översvämmas av datorskrot” (091027), SR P1 – Radioprogrammet Konflikt – “Sopor som bistånd och brott” (070929), VR Klotet (100526)

VARNING ! MAN FÅR INTE UNDER NÅGRA OMSTÄNDIGHETER LADDA UPP ENGÅNGSBATTERIER, DÅ DETTA KAN INNEBÄRA STOR RISK FÖR PERSONSKADA.

Kommentera inlägget HÄR

Klicka här för lättläst text

HEM Kokt Hans o Greta.nu HEM


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=4603

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)


Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu