Kokt Hans o Greta.nu » Ekonomi

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Butikscheferna snor åt sig dina växelmynt

- bakom din rygg, och redovisar dem ej någonstans

_____

Brukar du handla i matbutiker ?

Då får du nog hålla hårt i din plånbok !

- Så här stjäl butikscheferna dina växelmynt – bakom din rygg !

Enligt min statistiska överslagsräkning, kan det vara så mycket som mellan 10.000 kronor, och 100.000 kronor i växelmynt varje månad, som hela den svenska befolkningen blir snuvad på, när man går och handlar.

Det bedrägliga systemet med “slutna kontantsystem” ( med myntspringa och myntskål ), som inrättades för att minska risken för rån, och för att skydda kassapersonalen från olika allergier som mynten orsakar, har inneburit att de som nu istället blir rånade, är – kunderna.

Jag har granskat många av de förbutiker, spelbutiker, tobakshandlare, och mataffärer som har installerat ett slutet kontantsystem, och det är mycket vanligt att kunderna går ifrån sina mynt i myntskålen. Allt ifrån 1 krona, och upp till cirka 19 kronor per gång, och kund.

Och det är alla typer av människor som går ifrån sin myntväxel. Allt ifrån ungdomar i 14-årsåldern, pensionärer, mammor med flera barn, och medelålders män, men även hörselskadade personer, till personer i rullstol etcetera.

- De enda som faktiskt inte blir avlurade sina växelmynt, är helt blinda människor, för då kommer vanligen kassapersonalen runt till kunden, och ger växelmynten i handen.

Ofta går det till så att kassörerna inte säger till att man får sina mynt tillbaka, utan personalen räcker bara fram de sedlar som kunderna skall ha som växel. Sedan går kunden och packar ned sina matvaror, och går ut ur affären.

- Och kvar i myntskålen ligger växelmynten. – Kunderna märker ingenting.

Och självklart behöver ju inte matbutiken redovisa dessa mynt någonstans, för pengarna är redan “skattade och klara”. Så de “finns” egentligen inte.

Man får ju åtminstone hoppas att butikscheferna är så pass lojala mot kunderna så att de erkänner att de får in bortglömda växelpengar varje dag, jag menar, det önskar ju butiken av mig som konsument, – att jag skall vara lojal, – och bli medlem, menar jag,

- men lojaliteten kanske bara gäller åt ett håll ?

Jag tycker det är svårt att hålla reda på, vilka affärer som verkligen har ett slutet kontantsystem,

för om man går till den ena affären, så har de inget slutet kontantsystem, men går man till butiken på andra sidan gatan, ja, då har de ett slutet kontantsystem.

.

..- Videofilmad, dataregistrerad, och snuvad på mynten –

- Hur skall de stressade konsumenterna kunna hålla reda på detta, samtidigt som man måste ha parkeringstiden i huvudet, kolla så att ens barn inte stjäl något inne i butiken, kanhända man får ett telefonsamtal från en arg sambo, eller man kanske är ute i jobbet och handlar, och är stressad för den skull.

Sedan skall man även ta ansvar för det system som mataffären har installerat, minnas koden till kontokortet, komma i håg att få med sig kontokortet när man har betalat, och också kontrollera att man får sitt kvitto, vilket långt ifrån alltid är fallet.

- Har man vägt in alla dessa aspekter, när man installerade systemet ?

Frågan är vad butikscheferna tar för ansvar… Det finns någonting som heter “företagaransvar”, men det verkar aldrig gälla gentemot kunderna, – utan bara gälla gentemot de anställda ?

Om vi drar en parallell till om DU skulle köpa någonting av mig. Ett par rullskidor, till exempel. – Förväntar du dig då inte att få betalningen i handen ?

Skulle DU nöja dig med att jag säger: -”Jag har redan gett dig pengarna, jag lade dem på bordet, därborta.”

Är det inte ungefär så mataffärerna gör ?

Så frågan är nu, om inte butikscheferna och kassapersonalens fackförbund, har konstruerat ett felaktigt kontantsystem, som inte är tillräckligt användarvänligt ?

- Hade man kanske alldeles för bråttom med att installera detta, så att man inte hann fråga konsumenterna, vilket system de ville ha ?

- Är inte de som handlar i affären – konsumenterna – de allra viktigaste att fråga först ? Är det inte de som bär upp hela affärsrörelsen ?

Jag tycker att butikscheferna behandlar kunderna, som någonting som katten har släpat in.

Först blir man filmad av övervakningskameror hela tiden medan man handlar, och om man “scannar” sina varor själv, då blir man in i minsta detalj övervakad av ett datasystem, utan att man blir informerad om det – och sedan får man inte med sig sina växelmynt heller.

- Är inte det att behandla kunderna som skit ?

Tar inte butikscheferna konsumenterna alldeles för mycket “förgivna”, när de inrättar de här “löpande-band systemen” ?

När sedan butiken måste lägga ned på grund av bristande kundunderlag, då står butikschefen med pannan i djupa veck och undrar var kunderna har tagit vägen…

Och nu har jag bara en fråga till Sveriges butikschefer…

Vad gör ni med alla 10.000-tals kvarglömda växelmynt ? – Kan vi få tillbaks dem på något sätt ?

- Ingår kanske dessa pengar i de huntratusentals kronor, som ni har i månadslön ?

.

Och till er som läser den här bloggen, så måste jag bestämt avråda er från att handla i de butiker som har ett “slutet kontantsystem” ( Med en låda där man stoppar ned mynt, och en kopp som mynten trillar ned i ), för det innebär alldeles för stora risker. – Särskilt om man är stressad.

Det är viktigt att vi använder vår konsumentmakt, och visar för butikscheferna, att om de sviker oss, ja, då sviker vi dem,- genom att inte handla hos dem.

Varför inte tänka så som man tänker i trafiken, – att man vill ha “nolltolerans”, när det gäller antalet trafikolyckor. Vad underbart det vore, om vi hade samma syn på att alla kunder skall få rätt växel ?

- Och det är ju också en solidaritetshandling, riktad till alla dessa människor,  de fattiga, de hörselskadade, de stressade, de ensamstående med flera barn, som inte får med sig sina växelmynt ut ur butiken.

__________

- Tänk, vad enkelt allting hade varit, om de bara hade satt myntskålen på kassapersonalens sida istället…

.

    Kommentera  inlägget  HÄR


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=11920

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Glöm inte din växel i myntkoppen !

_____

Brukar du äta mat, inne på en hamburger-restaurant ?

Då får du ha öron och ögon på skaft !

- Tusentals svenskar får inte med sig sina växelpengar !

Nu har jag granskat några av våra stora hamburgerkedjor, och denna granskning gäller endast de hamburgerrestauranger som har ett slutet kontantsystem, i vilket man stoppar ned mynt i en springa, och får tillbaka växeln i en myntskål.

- Det är bara cirka hälften av alla hamburgerior, som har detta slutna kontantsystem.

Tusentals människor varje dag i Sverige, blir blåsta på sina växelpengar inne på dessa restauranger.

Det är ofta stressigt, stökigt, långa köer och hög ljudvolym inne på hamburgeriorna, och kunderna varken hör eller märker att växeln trillar ned i myntskålarna, som ofta är gjorda i plast ( så att det inte skramlar till, när mynten faller ner. )

Efter att i smyg ha tittat hur det går till inne på hamburgeriorna, så kan jag inte annat än tycka synd om kunderna, som blir avlurade alla dessa växelpengar.

- Det kan ju röra sig om flera hundratusen kronor, för samtliga kunder per år.

Ofta finns det en myntkopp på vardera sidan om kunden, och det är naturligtvis svårt att veta var någonstans ens växel trillar ned, till höger eller till vänster ? Och eftersom myntkopparna inte sällan är gjorda i plast, så hörs det ju inte någonting när myntväxeln trillar ned.

Och har man barn med sig, och alla ens barn har beställt olika maträtter, så blir ju föräldern också stressad, och det försvårar ytterligare för kunderna att få med sig rätt växel ut ur hamburger-restaurangen.

Jag kan inte förstå hur man från makthavarnas sida, kan vara så infernaliskt korkade, så att man har skapat ett system, där människor inte märker att de får sin växel tillbaka.

Vem i helvete är det som har beslutat om detta slutna kontantsystem ?

- Det måste ju vara någon som fullständigt har huvudet under armen.

Och företagen som producerar och tillverkar dessa slutna kontantsystem, har inte de någonstans under tillverkningsprocessens gång, förstått vad deras produkter kan leda till, och dragit i nödbromsen INNAN hela Sverige är fyllt av de här felkonstruerade kontantsystemen ?

Eller ville de bara tjäna pengar ? Klarade de inte av att tänka längre än så ?

- Har samtliga inblandade i den här processen huvudet under armen ?

.

..- Tre kunders växel i potten ? –

Eller är det så att vi medborgare VILL bli lurade på pengar ?

- Är det någon som vill bli det, så vore jag jättetacksam om ni skickade in en kommentar till den här bloggen och förklarar hur ni resonerar.

Jag trodde i min enfald att man skulle bygga system, som underlättar för stressade kunder, inte system som försvårar tillvaron för dem ?

Efter att ha granskat rätt så många sektorer inom handeln, blir jag mer och mer övertygad om att det här samhället egentligen inte är konstruerat för människor. Det känns som om samhället snarare är konstruerat för icke mänskliga varelser. – För robotar, eller något i den stilen.

Om vi verkligen hade inrättat samhället på ett människovänligt sätt, då hade vi väl sett till att rätt kund får rätt växel tillbaka, när man köper sin lunch ?

Men inte ens det klarar vi av i det här ruttna landet.

Man kan ju undra vad universiteten har utbildat i för ämnen, under alla dessa år…

Att inte någon av cheferna inne på hamburger-restaurangerna reagerar ? Eller någon som arbetar som kassörska, eller kassör ? Är det civilkurage, eller hjärna de saknar ?

Nej, medan min växel trillar ned i en plastskål, så står expediten redan och betjänar nästa kund. – Och jag går ut, utan att någon överhuvudtaget bryr sig.

Och den efterkommande kunden blir ju jätteglad, för den få ju dubbel växel tillbaka. Om den kunden nu kommer ihåg växeln, det vill säga.

Det kanske blir den tredje kunden, som får tre personers myntväxel ?

Det blir nästan som radioprogrammet “Ring så spelar vi”, där de säger “Nu finns det tre skivor i potten” till de tävlande radiolyssnarna.

En annan fråga som jag ställer mig är: Hur många andra typer av butiker använder sig av dessa slutna kontantsystem, där det hänger på den mänskliga faktorn, huruvida kunden får växeln med sig eller inte ?

- Och hur mycket mer pengar blir den svenska befolkningen avlurad under en vanlig dag ute i handeln, på grund av det här ?

Man har ju infört detta system för att minska risken för rån, men nu blir ju kunderna istället rånade på pengar.

__________

- Vad har vi uppnått med det ?

.

 Kommentera HÄRDu kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=9667

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Så kriminella är de svenska bensinmackarna

_____

Är du rädd om din ekonomi ?

Undvik i så fall de svenska bensinmackarna !

- De är ena riktigt ansvarslösa, kriminella avskum !

Jag har tidigare granskat de svenska bensinmackarna (090813), och granskningen gällde handhavandet av kundernas ekonomi, exempelvis hur många mackar som erbjuder kunderna sina kvitton, hur många mackar som påminner om kundernas växel i myntskålarna, hur prissättningen ser ut på tobak, och snacks etc.

Efter att ha granskat bensinmackarna återigen, och det tyvärr inte, vad jag kunnat utdöma, blivit någon förbättring, och efter att ha fört åtskilliga samtal med Skatteverket, men utan något märkbart resultat, måste jag nu gå ut och varna er, vanliga svenskar, från att över huvudtaget handla på bensinmackar.

- Man blir fortfarande inte erbjuden sitt kvitto, de slarvar fortfarande med prissättningen på sina varor, och de glömmer fortfarande att säga till om kundernas växel i myntskålarna.

Risken att bli lurad när man handlar på en bensinmack är 100 %. Det är ofta unga, ansvarslösa slynglar, som de anställt att stå vid kassorna, och slynglarna går där och visslar för sig själva bakom disken, ungefär som om de vore dårar.

Men något ansvar för kunderna, det klarar de inte av att ta i alla fall, de jävla snorungarna.

.

..- Det lata, ansvarslösa Skatteverket… -

Och när man kontaktar ledningen för de svenska bensinmackarna, så vill de inte föra några som helst diskussioner, utan de säger bara:

“Om du behöver reklamera något, så får du göra det inne på macken.”

- Vilka jävla nördar !

Fan, har direktörs-svinen också huvudet uppkört i arslet ? Det är tydligen inte bara kassörerna ?

Roffa åt sig, det är de bra på. Och undvika diskussioner om ekonomisk långsiktighet. Nej, ta för er bara, era giriga, inkompetenta kräk ! – Kör slut på svenskarnas ekonomi, så det bara blir ett nedbrunnet staket kvar av Sverige, om tio år.

- Då kan ni ju sko er själva, för alla bedrägeri-pengar som ni har tjänat under åren, och sedan kan ni ju skicka ut pengarna till Peru också, så ni bara behöver betala en kupongskatt på 4 %. – För det är väl så man gör i det ruttna svenska näringslivet ? – Det är väl ingen som reagerar längre…

Till er konsumenter, som läser det här, så ber jag om ursäkt, jag är så förbannad på bensinmackarna, och på det lata, ansvarslösa Skatteverket, som inte är tillräckligt hårda i sina revisioner mot bensinmackarna, och som i förlängningen därigenom understödjer den kriminalitet, som bensinstationerna ägnar sig åt.

Jag anser att Skatteverket verkligen borde veta hut !

Jag skriver den här artikeln för att skydda svenskarnas ekonomi, och för att vi skall kunna ha en fortsatt fri marknadsekonomi, där varje människa får göra vad den vill med sina pengar.

Och i en sådan marknadsekonomi, finns inte plats för några jävla roffare. Så därför, kära svenska befolkning:

__________

- Undvik att handla på bensinmackar, och gör istället era inköp i de mataffärer, som ni känner förtroende för.

.

 Kommentera HÄR


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=9251

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Så bluffar svenska konditorier med ekonomin

_____

Brukar du gå ut och fika ?

- Ta en kopp kaffe och en macka på ett konditori ?

Håll hårt i pengarna ! – De svenska fiken sysslar med skattebrott !

Jag har under många år, i smyg, granskat Sveriges konditorier. Både de konditorier, där man köper saker över disk, för att sedan ta hem bakverken, samt de konditorier, som har plats för sittande fikagäster. Granskningen fick ett fruktansvärt tragiskt resultat, och det visade sig att inget av de granskade konditorierna kom upp i vad man kan kalla en “lägstanivå”, som kan anses vara acceptabel.

- Konditorierna döljer kaffepriser, de fifflar med kvittohanteringen, ger kunderna fel typ av smörgåsar mot vad kunderna begärt, och de tar ut ett högre pris vid betalning, än vad som står på produkttavlan.

De ekonomiska tveksamheterna är stora, när man går in på ett fik. Så därför måste jag varna dig för att gå ut och fika, och be dig att du håller ordentligt i pengarna. Och att du kollar så att allting går rätt till, både när du väljer mackor och när du betalar.

Det som de flesta konditorier ägnar sig åt, är omoraliskt och olagligt. Det är allvarliga typer av “marknadsstörningar”, det vill säga, de försvårar en naturlig och avslappnad marknadsekonomi, och de tvingar också, i förlängningen andra näringsidkare att också bluffa, för att kunna svara upp i konkurrensen.

Det här resonemanget innebär i klarspråk, att de pengar som du skulle kunna använda till annan, valfri konsumtion – de pengarna roffar istället fiken åt sig, för egen vinnings skull.

- Till slut får vi ett ohållbart “tjuvsamhälle”, om vi inte kraftfullt stoppar den här negativa utvecklingen.

.

Djupare genomgång av dessa 4 punkter:

.

1. Konditorierna döljer kaffepriset

Konditorierna som jag har granskat, klarar inte ens av det mest fundamentala – Att skriva på en skylt, vad en kopp vanligt jävla kaffe kostar. Alternativt, så är hela väggen bakom disken tapetserad med produktskyltar, så att man av den anledningen inte har en chans att se vad en kopp kaffe kostar.

Fiken kan ta alltifrån 14 kronor och upp till 30 kronor för en kopp kaffe. Och prissättningen är helt godtycklig tydligen, och bestäms av caféägaren, efter humör och inspiration.

- Om caféerna inte ens hanterar den enklaste kundkommunikation, hur skall de då kunna hantera den mer avancerade ?

.

2. Konditorierna fifflar med kvittohanteringen

Nästan inga caféer, som jag granskat, följer Skatteverkets nya krav om att erbjuda kunderna kvitto. Ofta står kvittoskrivaren långt in på betalningsdisken, så man måste sträcka sig fördärvad över caféets disk för att få tag i sitt kvitto. Och då får man ju vara glad om det är rätt kvitto, och inte den föregående kundens, som naturligtvis inte heller den, blivit erbjuden kvitto.

- Är de senildementa hela bunten, de som jobbar inom den svenska konditorinäringen, eller är det meningen att kunden inte skall få kvittot ? Jag tänker på alla stackars synskadade, eller funktionsnedsatta människor, som inte kan sträcka sig en meter in på disken, och ta sitt kvitto. – Hur skall de kunna kontrollera att de fått betala rätt pris för fikat ?

- De blir väl general-lurade allihopa ?

I mitten av 1800-talet klarade man av att ge “kvittens” till kunden, när man hade sålt en häst på en marknad, eller på en auktion. Men det är tydligen alldeles för svårt i dag ? Man kan ju undra vad de svenska universiteten utbildar i för ämnen, egentligen ? De kanske inte har ämnet “skattemoral” på schemat ?

Dessutom, om vi drar en parallell till en annan samhällssektor – krogarna, nattclubbarna och discoteken. Varför klarar DE, på ett excellent sätt av att ge kunderna sina kvitton, trots rökiga, bullriga och oerhört svåra arbetsförhållanden, där kunderna ofta är onyktra och stökiga, när inte caféerna klarar det ? – Vad kommer det sig ?

.

3. Kunderna får fel typ av smörgåsar, mot vad de beställt

Cafépersonalen vet sällan skillnaden mellan olika brödsorter. Om man beställer en “ostfralla”, är risken stor att man får en vanlig rund rågbrödsmacka istället. För de vet inte vad en fralla är för något. De blandar också ihop brödsorterna Pain Riche, med baguette, eller med småfranska.   Till slut kallar de väl allt för en “fralla” ?

Och Ciabattabrödet, är alldeles för hårt, och inte alls så gott som italienarna ursprungligen har tänkt sig sitt bröd, och man får ofta en för liten tallrik till ett stort Ciabattabröd, så det är helt omöjligt att skära upp brödet, utan att det sprätter iväg ned i knät, eller ned på golvet.

Och när caféerna skriver “formbröd”, eller “tomat & ostfralla”, är det ofta en skinkskiva instoppad i mackan, utan att kunden har fått reda på det. Skinka är ju cancerframkallande, enligt Alicja Wolk på Karolinska Institutet, och enligt World Cancer Research Fund, och därför tycker jag det är viktigt att caféerna tydligt informerar om att det är skinka i mackan, så att man får bedöma ifall man skall ta risken eller inte.

- Men det kanske inte intresserar de korkade caféexpediterna ? – De kanske bara är ute efter att roffa åt sig pengar ?

.

4. Konditorierna tar ett högre pris vid betalning, än på produkttavlorna

Caféerna utnyttjar fattiga och svaga kunder, genom att de skriver ett lägre pris på produkttavlan, mot vad man sedan får betala. Det gör att caféerna “suger in” kunder, som tänker ” Oj vad billigt det var här “, men sedan när kunden skall betala så blir det ändå hiskeligt dyrt, eftersom caféerna tar det högre priset för mackan, plus att det inte står någonstans vad kaffet kostar.

Exempel: Ofta står det två olika priser för smörgåsar. Till exempel 32 kronor, respektive 39 kronor. Och väljer man då en av de billigare mackorna ( 32 kronor ), så kostar den likväl 39 kronor, när man sedan skall betala. Och kunderna drar sitt kontokort, och ser glada ut. – Och Skatteverket märker ingenting heller. För bedrägeriet är ju “vitt”.

För att undvika det här, är det viktigt att du som kund, frågar exakt vad de olika produkterna kostar, så att du undviker att bli lurad.

.

Så här undviker du att bli lurad på ett konditori:

1. Börja med att fråga vad kaffet kostar.

2. Ange exakt vilken typ av bröd du vill ha, och vilka ingredienser, och vad mackan max får kosta.

3. Om du får betala ett högre pris, mot vad du har förväntat dig, är det alltid konditoriets fel. Reagera blixtsnabbt och vägra betala ! – Vi har alla en skyldighet att reagera när någon affärsidkare “stör” marknaden.

4. Om du inte får kvitto, anmäl det till Skatteverket.

.

Information om inlägget:

Det är vanligt att svaga individer, men även välutbildade och ekonomiskt starka människor, blir lurade på pengar inne på ett café. Det “sociala spelet” och “jantelagen”, hindrar oss ofta ifrån att protestera, när något känns fel; När vi fått betala för mycket inne på ett konditori.

Jag vet inte om de ekonomiska bedrägerierna har ökat genom åren, men det jag däremot vet, är att antalet konkurser i samhället har ökat, i takt med att det nya certifierade kassaregistret infördes i januari 2010. – Nu har affärsidkarna inte längre möjlighet att “skumma av” intäkterna och köra 30 procent av dessa svart, utan nu är ju kassaapparaten kopplad direkt till en box, som skapar en kontrollkod.

- Och för att klara av alla de lyx-utgifter man skaffat sig under åren; bilar, villor, båtar och marmorpooler, kanske man måste lura samhällets svagaste istället ?

Jag, menar,

__________

- det finns väl bara dem kvar att lura, förutom sig själv ?

.


 Kommentera HÄR

Kompletterande fakta till artikeln är tagna ur böckerna “Ny försäljning”- IHM Läromedel AB, “Samhällsekonomisk analys”- SNS Förlag, “Kommunikation”- Studentlitteratur, och “Den nya tiden – Franska revolutionen och 1800-talet”- Natur och kultur.

.

Läs mer om dessa bedrägerier, på “Finanstidningen” HÄR

.


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=7327

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Pizzeriorna slarvar och lurar oss på pengar

_____

Brukar du äta pizza ibland ? – Kanske gå ut på lunchen och käka ?

Eller mysa till det en fredagskväll på en trevlig pizzeria ?

Var vaksam. Risken är stor att du blir lurad !

Att många människor tycker pizza är fantastiskt gott, det behöver jag nog inte tala om. – Det märks på de tiotusentals pizzerior, som har blommat upp i det svenska samhället de senaste decennierna.

Men, risken är stor att du blir lurad på pengar, när du äter på en pizzeria. Och jag vill nu gå ut och varna dig som är en vanlig svensk invånare; du kanske är fattig, sjuklig, eller lågutbildad, för pizzeriornas slarv och fusk.

Jag har granskat många av vårt lands pizzerior, och jag har sammanställt 5 saker, som det är vanligt att pizzeriorna slarvar med. – Endera medvetet, eller också omedvetet.

Förutom de här fem sakerna, kan jag också i förbifarten nämna, att många av pizzeriorna hade förvånansvärt låg servicenivå hos sin personal. – På vissa ställen fick man vänta upp till 20 minuter innan man blev serverad en så enkel sak som ett glas vatten. På andra ställen kom det inget vatten alls till maten, utan man fick själv hämta vatten på toaletten.

Det som också är genomgående för alla pizzerior, är att det är väldigt otydligt vad de olika produkterna kostar. Det står aldrig vad “extra tomat” kostar, eller “extra feferoni” till exempel, så det blir ofta att pizzeriorna “drar till” med ett pris, som gagnar dem själva. Ofta står det inte vad själva pizzorna kostar heller, eller läskedrycken.

En annan märklig egenhet, som jag märkt att de flesta pizzerior har, är att expediten kommer fram och frågar vad man vill ha, innan man knappt hunnit in genom dörren. – Som om alla kunder redan vet exakt vad de vill ha ? Och sedan står expediten och stirrar på en, medan man väljer mat från produkttavlorna, ungefär som om man var ett miffo. – Men det kanske kallas att de är “kundinriktade” ? Vad vet jag…

- Men, pizzorna var överlag mycket goda.

.

Dessa fem brister upptäckte jag :

1. För det första ljuger pizzeriorna ofta på sina gatuskyltar, och skriver att det ingår fler saker i “lunchpriset”, än vad som egentligen ingår.

2. Sedan är det vanligt att de skriver ett speciellt pris på sina produkttavlor, men tar ett högre pris, när man sedan skall betala.

3. Det tredje är, att de slarvar med att erbjuda kunderna kvitto.

4. Om kunderna får ett kvitto, är det ofta fusk med varuspecifikationen på kvittot.

5. Och det femte är att de kan “glömma” att ge växel tillbaka till kunderna.

.

1. Suger in kunderna med falsk marknadsföring

Ofta har pizzeriorna så kallade gutuskyltar, eller “trottoarpratare” som det också kallas, utanför ingången. Skyltarna är till för att suga in kunder, som är hungriga och vilsna och som inte är säkra på var de skall äta lunch någonstans. Men gatuskyltarna står där också som ren kundupplysning, typ ” – Det här erbjuder vi”.

På skyltarna kan det stå: “Lunchpris 59 kronor ( Inkl. dricka, sallad och kaffe )”. Men det är nu bedrägeriet börjar.

När man går fram till disken och säger att man vill ha ett “luncherbjudande” och har betalat, då visar det sig ofta att kaffet är slut. Och salladen “tog tyvärr slut i går”, och “kollegan är och köper ny sallad” och så vidare. Och när det gäller drickan som ingår i lunchpriset, så är det bara den minsta drickan som ingår (33 cl). Inte den stora (50 cl) som naturligtvis står överst i drickakylen.

I sådana här lägen är det inte acceptabelt att betala 59 kronor för lunchen, utan det är mycket viktigt att du som kund kräver att få ett avdrag på priset, med en rimlig summa.

Ger inte pizzeriaägaren tillbaka pengar till dig, då bör du polisanmäla pizzerian.

- Det du får, måste motsvara det som stod på skylten utanför pizzerian !

.

2. Lägre summa på tavlan mot vad det kostar

I min granskning har jag också funnit att det är väldigt vanligt att pizzeriorna på olika sätt döljer vad en vara kostar. På sin produkttavla, kan de exempelvis skriva att en pizza kostar 65 kronor. Men sedan när man skall betala, så lägger de på fem kronor.

Fråga mig inte varför. – Olagligt är det i vilket fall som helst.

Och märker du att pizzerian tar mer än vad det står på tavlan, då måste du protestera. Och vågar du inte protestera själv, kan du kontakta Konsumentverket, så kanske de kan hjälpa dig, att i bästa fall få tillbaka din femma.

Ofta märker vi kunder inte att pizzeriorna lägger på en extra femma på slutpriset, eftersom vi ofta köper en pizzasallad och en läskedryck också. Och då är det lättare för pizzerian att “frisera upp” priset så det passar dem. Pizzeriorna utnyttjar också det faktum, att vi kunder är rädda för att klaga och inte vill verka “småsnåla” för fem kronor.

Men tänk på, att en femma för oss kunder är lite. Men för pizzerian kan det bli en halv miljon i extra intäkter om året. – I rena bluffpengar. – Skattat och klart, dessutom.

Min granskning av pizzeriorna har visat att betalningsbedrägerierna av den här sorten ökar, om man betalar med kort. Det kan bero på att man inte fysiskt ser de pengar man betalar med, utan man drar bara kortet, utan att reflektera.

.

3. Pizzabagarn ger inget kvitto

Det är otroligt vanligt att pizzeria-expediten inte ger kvitto till sina kunder, efter att kunderna betalat för maten. Det kan finnas olika skäl till varför pizzeriorna inte ger kvitton. Det kan vara så att expediten glömt att ge kvitto ( Vilket är mindre troligt, eftersom de fan ta mej inte gör annat än bakar pizza och tar betalt hela dagarna, så hur kan de glömma en sån sak ?

Det andra skälet är att de vill bespara kunden, tjatet om “Vill du ha kvitto”. Många kunder upplever det nämligen som besvärande att få ett kvitto efter avslutat köp. Men det är bättre att fråga en gång för mycket än en gång för lite !

Ett tredje skäl, som man ibland hör, är att “De har egentligen stängt idag, och de bara är där för att städa, så de har inte kassaapparaten igång.”

Och det fjärde skälet är att de då kan baka en svart pizza, “skattefritt”. – För om varken pizzabagarn slagit in en pizza i kassaapparaten, eller kunden fått kvitto, då är det ju ingen som märkt att pizzan har bakats. Och då kan man ju komma undan skatten.

Men om man tycker att skatten för småföretagare är för hög i Sverige, så måste man ändra på det genom att rösta på de partier som vill förändra skattesystemet. Men det är inte okej att själv fiffla med skatten, för då drabbas de utsatta grupperna i samhället väldigt hårt, exempelvis döva, synskadade och funktionsnedsatta, som då får högre försäkringspremier och lägre bidrag.

- Om du inte blir erbjuden kvitto på en pizzeria, kan du anmäla detta anonymt till Skatteverket.

.

4. Slarv med varuspecifikationen på kvittona

Om en pizzeriakund uttryckligen begär att få ett kvitto, så får man ju oftast ett sådant. Men då är det istället sällan specificerat vilka varor man egentligen har köpt.

Om man till exempel köper en pizza och en läskedryck,så står det på kvittot ofta bara: “Servering: 90.00  1.00*ART.” trots att jag som kund helst vill se specifikt, vilka varor jag har köpt. Detta är självklart också ytterligare ett sätt att fiffla med skatten.

.

5. Pizzerian ger ingen växel tillbaka

Det femte sättet som en pizzeria kan lura dej på, är att inte ge växel tillbaka på ojämna belopp. Ofta är det de pizzerior som har utskänkningstillstånd (tillstånd att servera alkohol), som inte ger växel tillbaks till sina kunder. Det kan exempelvis stå på en griffeltavla: “Kvällens öl 29 kronor”. Sedan lämnar man fram trettio kronor, men får ingen växel tillbaka.

När man konfronterar pizzeriaägarna med detta, ger de ibland som förklaring att “det är omöjligt att gå med vinst på ölförsäljning i Sverige, på grund av för höga omkostnader för ölförsäljningen, därför måste vi ta en extra krona per kund”.

Men detta är självklart inte acceptabelt. Det får inte gå till så att den enskilde lilla medborgaren, systematiskt blir lurad på det här sättet. – Om du känner dig lurad inne på en pizzeria, måste du direkt säga ifrån. På skarpen.

- Det är inte dej det är fel på !

.

Jag hörde förresten riksbankschefen uttala sig i media för ett par månader sedan, där han sade att “det går bra för svensk ekonomi just nu”.

__________

- Inte undra på det…

.

Mer information på Svenska Dagbladets webbsajt HÄR


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=6785

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Har banker på fötterna när de skor sig ?

_____

Min manlige vän kom inrusande till mig i går, fly förbannad.

En kvinna hade ringt från en bank.

Och sagt att hon ville hjälpa min kompis att investera sina pensionspengar.

Kvinnan hade låtit ung, intelligent, varit retoriskt sylvass och hade verkat tillhöra övre medelklassen, eller möjligen strävat efter att få tillhöra den.

För att investera min kompis pensionspengar, skulle hon ta ut en avgift på 400 kronor det första året. Sedan inga fler avgifter förrän den professionella fonden nått 11 000 kronor.

Både jag och min kompis tyckte detta lät lite egendomligt, dels med tanke på att avgiften verkade ganska hög, men också för att kompisen bara hade 800 kronor i sin premiesparfond.

Är det meningen att banken skall ta ut en avgift på 400 kronor för att sedan låta fondförvaltaren spekulera med resten ? Jag tycker detta låter tramsigt. Vem i hela friden vill spekulera med 400 kronor ?

- ens en korvgubbe ?

Dessutom, varför skulle min kompis förtro en bank 800 kronor, med vilka han inte har en aning om vad den gör ? Hur vet man att man som kund kommer att tjäna på det ?

.

..- Ömsesidigt risktagande ? -

Jag menar, man kanske skulle få lika bra, eller till och med bättre avkastning om man, hör o häpna, själv spekulerade med sina pensionspengar, alternativt lät dem ligga kvar i dess nuvarande fond,

eller köpte trisslotter för dem ?

Och vem litar förresten på privata banker ? De har väl inga som helst intressen av att vi som människor skall må bra ? De är väl bara vinstdrivna aktiebolag ?

I och för sig regleras bankerna minutiöst av staten, men bankerna är trots det oerhört duktiga på att hitta anledningar att roffa åt sig av privatspararnas pengar, bland annat genom smyghöjningar av olika avgifter osv. Och ofta utan att spararna varken märker det eller reagerar.

Man kan ju undra hur många stackars människor den unga, intelligenta, retoriskt sylvassa kvinnan från övre medelklassen lyckas fånga i sitt nät.

Om min kompis hade gått med på affären och givit banken 400 kronor, så att de kunnat spekulera med pensionspengarna, skulle ju det innebära enorma risker för min kompis, eftersom han är så fattig.

Men,

__________

- vilka risker tar banken ?

.

Källor:

Sveriges Radio, Ekot

http://www.sr.se/cgi-bin/

ekot/artikel.asp?Artikel=1520053

Morningstar

http://www.morningstar.se/Articles/

Chronicle.aspx?title=osaker-framtid-for-ppm-forvaltning


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=3679

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)

LÄS FLER ARTIKLAR...> / READ MORE ARTICLES...> »

Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu