Kokt Hans o Greta.nu » Gräsklippning

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Gräsligt, gräsligt, övermattan gräsligt !

- 4 tips om din “Handjagare”

_____

Skall du klippa gräset med en manuell gräsklippare ?

Men tycker att den går för trögt ?

- Här får du alla tips du behöver, för att klippa gräsmattan med en handjagare !

Den bästa typen av gräsklippare som man kan använda på sin gräsmatta, är den manuella gräsklipparen, eller “handjagaren”, som den ofta kallas. Den klipper av gräset jämnt och precist, med sin cylinderformade knivsats, som på ett smart sätt roterar och skär an emot underkniven.

Man slog sitt gräs med lie, klippte med fårsax, eller lät djur beta av gräset, innan “handjagaren” uppfanns år 1827, av engelsmannen Edwin Beard Budding. Budding fick inspiration till handjagaren inne på en fabrik, där man skar tyg på ett speciellt sätt, med en cylinderformig knivsats.

Då resultatet blev tygbitar med fina, raka kanter, tänkte engelsmannen att denna princip borde gå att översätta även till gräsklippning. – Sagt och gjort, Budding fick patent på sin “handjagare” år 1830, och i patentet stod det: “En helt ny kombination och användning av maskineri för beskärning och klippning av bevuxna ytor på planer, gräsmattor, och idrottsbanor”.

Bland de första människor som fick provköra Edwin Beard Buddings “handjagare”, var trädgårdsmästaren i den zoologiska trädgården i Regents park, London, och han bedömde det som att handjagaren ersatte mellan sex och åtta personers arbete, som slog med lie.

Och snart påbörjades kommersiell produktion av dessa handjagare, vars skärblad var av gjutjärn, och från början var tre till antalet. – Och uppenbarligen är dessa gräsklippare så raffinerat konstruerade, att de har överlevt och finns att köpa ännu i våra dagar.

.

Handjagaren är outstanding när det gäller att klippa vanligt trädgårdsgräs, för i motsats till motorgräsklipparen eller elgräsklipparen, så kan man mycket enkelt justera klipphöjden på en manuell gräsklippare. Det är bökigare på de andra varianterna.

Men, nackdelen med handjagaren, är att den klarar av att klippa riktigt högt gräs sämre, än vad gräsklippare med liggande rotorblad gör, vilka förövrigt är de vanligaste gräsklippartyperna i våra hem.

På en gräsmatta som är klippt med en gräsklippare med liggande rotorblad, ser gräset ofta luggat och lite ojämnt ut, medan samma gräsmatta ser välklippt och jämn ut, när man använt handjagare.

Men, en handjagare behöver god omvårdnad. Den måste förvaras i ett saltfritt utrymme och ibland även duschas av med vatten, och oljas in med exempelvis smörjolja.

.

1. SÅ HÄR JUSTERAR DU DIN HANDJAGARE:

- 2 sätt att justera handjagaren  – “valsen” och “underkniven”.

.

“Valsen” – gräshöjden

Precis som när du rakar dig och ställer in klipphöjden på rakapparaten, så kan du även ställa in klipphöjden på gräsklipparen. Det gör du med valsen. Alla handjagare har en cylinderformad vals; en rund “pinne” som sitter längst bak på gräsklipparen. Denna “pinne” kan vara gjord i trä, eller i något plastmaterial och den skall rulla mot gräsmattan och det är den som avgör vilken längd gräset kommer att få.

Valsen kan justeras så att den dras upp och ut från, alternativt förs in och under klipparen. Och ju längre upp och ut från klipparen valsen hamnar, destå kortare blir gräset, och tvärtom. Ofta sitter valsen fast med ett par fjäderbelastade beslag, vilka du kan dra ur och stoppa in i valfritt hål på klipparens sida.

Om du stoppar in beslagen i de nedersta hålen, kommer gräset att bli så kort att jorden syns mellan grässtråna. Och stoppar du in beslagen i de översta hålen, kommer grässtråna kapas längre upp.

.

“Underkniven” - gräsmängden

– det vill säga, den kniv som cylinderknivarna klipper av gräset emot, kan du enkelt justera med ett par fjäderbelastade rattar på vardera sidan om gräsklipparens kant. Om du skruvar medsols ( höger ) så åker kniven upp, och grässtråna bara sprutar ur gräsklipparen. Och skruvar du motsols ( vänster ), åker kniven ned, och färre grässtrån blir klippta.

På en vanlig, gammaldags handjagare, skall underkniven ställas in så att cylinderknivarna, vilka ofta är fem till antalet, skär an emot underkniven, men inte så mycket så att klipparen “hackar” i gräsmattan. Med underkniven kan du även ställa in “balansen” på klipparen, det vill säga, ställa in så att det blir lika mycket gräs klippt på vänster, som på höger sida, när du kör.

Att klippa sin gräsmatta med manuell gräsklippare, är hela tiden en balansgång mellan att klippa så att det går trögt, respektive klippa så att det går lätt, och valsen och underkniven bör ställas in så att de “samarbetar” för att man skall kunna få sin gräsmatta snygg.

.

2. SÅ HÄR GÖR DU INNAN OCH EFTER KLIPPNINGEN:

Spola av handjagaren ordentligt med vatten från trädgårdsslangen. Torka av den med en handduk. Spraya sedan hela handjagaren, men i synnerhet cylindern och hjulen med olivolja, oljan 5-56, eller “smörj-olja”.

.

3. HAR HANDJAGAREN BLIVIT SLÖ ?

De flesta handjagare är på något sätt “självslipande”. Varje gång som knivsatsen möter underkniven, så slipas handjagaren, även om de moderna handjagarna – friklipparna – inte är lika självslipande.

Oavsett vilken handjagarmodell du har, kan de behöva slipas manuellt ibland, eftersom eggen blir hårt ansatt av stenar och trädgrenar.

Man måste då lämna in handjagaren för slipning på en slipfirma. Det är alldeles för svårt och farligt att själv slipa handjagaren, då den cylinderformiga knivsatsen ju är lite opålitlig i sin konstruktion och helt plötsligt kan börja snurra, och i värsta fall blir ett finger kapat, eller kanske hela handen på den glada amatör som försöker sig på att slipa skärbladen.

Fråga först slipfirman vad slipningen kostar, så du kan avgöra om det är värt pengarna att slipa. Det bästa vore kanske om du har någon god vän som arbetar med slipning, så att du kan få lite rabatt ?

.

4. SÅ HÄR FÖRVARAR DU HANDJAGAREN:

Du kan förvara handjagaren i förrådet, eller i garaget. Men se till så att du inte samtidigt har trädgårdssalt i det utrymmet.

Vi har ju ofta en påse trädgårdssalt ( kalciumklorid ) stående i förrådet, som vi använder till att strö ut på trädgårdsgången, när det är halt på vintern.

För, inte nog med att all metall, men framförallt allt järn, spontanrostar i kalla och fuktiga utrymmen, så kommer trädgårdssaltet göra så att det I FÖRTID bildas rödrost på alla känsliga delar på din gräsklippare, vilket kommer att göra klipparen slö. Det är bara handtagen som är rostfria.

.

Stor bild på en handjagare:

http://en.wikipedia.org/wiki/File:ReelMower.png

Mer information om handjagare:

http://www.gräsklippare.org/att-valja-handgrasklippare

Exempel på smörjolja:

http://www.biltema.se/ProductImages/36/large/36-690_l.jpg

.

Gå    till    bloggens    början

Fakta är hämtade, dels från egna undersökningar, men även från Nationalencyklopedin, Bra böckers lexikon och Wikipedia.

.

Storbritanniens  flaggaSammanfattning på engelska HÄRStorbritanniens  flagga


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=5157

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)


Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu