Kokt Hans o Greta.nu » Kylelement

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Bättre med passivt kylelement till datorer

_____

Skall du köpa kylelement till din hårddisk ?

Behöver du kyla ned din CPU, eller ditt nätaggregat ?

- Min undersökning har visat att de passiva kylelementen är bäst !

I Sverige är vi på väg mot en mycket oroande utveckling inom datorbranschen. Det gäller hur man kyler ned de olika delarna i sin stationära dator. Hårddiskar, processorer och transformatorer blir varma när de arbetar, och man har i alla tider använt så kallade kylflänsar, eller kylelement, för att svalka ned datorkomponenter, och för att öka livslängden på dem.

Det finns både aktiva och passiva kylelement. Det passiva kylelementet består av metalldelar med stor massa, som har värmeavledande egenskaper. Det kan exempelvis röra sig om en metalldel gjord i aluminium, eller zink, som skall fästas mot datorkomponenten, och en avledare i koppar, som leder bort värmen till ett kylgaller.

De aktiva kylelementen består istället av en fläkt som snurrar, och kyler ned exempelvis en hårddisk.

Men, problemet med att använda ett aktivt kylelement, med fläkt på, är först och främst att ljudnivån i datorn ökar. Det uppstår ett högfrekvent “vinande” ljud, som är mycket irriterande, när man sitter och arbetar med bildbehandling eller ordbehandling.

Och om man använder sin dator som nätverksserver och har många hårddiskar inkopplade, kommer ljudvolymen att bli helt ohållbar, om man skall ha fläktar kopplade på varenda hårddisk. Dessutom hämtar fläktarna kraft från datorns nätaggregat, vilket kommer att sakta ned datorns arbetstempo, och öka värmen, samt även öka elkostnaderna i hushållet.

Till detta skall adderas att många av datorns från början inmonterade kylfläktar, sitter “dikt an” mot ytterchassit. Denna konstruktion kommer att förvandla chassit till en resonanslåda och öka ljudnivån från datorn. Så, om en fläkt låter i 30 dB när den är lös, så låter den i 40 – 50 dB när den är inmonterad.

- Vem har tänkt ut det här ?

.

..- Kunderna bestämmer ? –

Det som är oroande, är att de passiva kylelementen, som både är miljövänliga och elbesparande, nu håller på att fasas ut från datormarknaden. Det är väldigt svårt att få tag i ett passivt kylelement i de svenska elektronikbutikerna idag. De inkompetenta och ansvarslösa försäljarna, förklarar det här med att “kunderna inte efterfrågar passiv kylning längre”, och att “kunderna numera vill ha kylning med fläkt”.

Men, då har försäljarna inte tänkt längre än till sin egen plånbok. Och inte ens dit. – Det är väl självklart att kunderna inte “efterfrågar” passiva kylelement, om de saknar kunskap om dem. Det är ju de ansvarslösa försäljarnas förbannade skyldighet att inte bara stå och slicka kunderna i arslet, utan att också berätta för kunderna, vilka fördelar ett passivt kylelement har, jämfört med ett aktivt,

och berätta att biverkningarna som uppstår av att använda fläktar i sina datorer, långt överskrider fördelarna med dem. För nog kan en fläkt sänka temperaturen på våra datorkomponenter. Inte tu tal om saken. Men om biverkningarna blir att ljudvolymen ökar, och elkonsumtionen skjuter i höjden, – Vilken egentlig nytta har fläkten då gjort ?

- Samma nytta som en medicin, som sänker blodtrycket, men sedan när man läser på listan över biverkningar, så uppgår de till 200 stycken ?

Varför kan inte våra svenska datorbutiker köra en reklamdrive på just passiva kylelement, så att det blir en “hype” på dessa ? – Ta in en laddning från generalagenten och sälj dem till reapris. Då skulle ju tillströmningen av kunder öka, vi alla skulle få tystgående datorer, och elkostnaderna i samhället skulle minska.

Varför gör man inte så ?

Eller, om butiken inte anser sig ha råd med marknadsföringen, kan man ju ta in en större mängd passiva element till butik, och lägga ut dem som “hyllvärmare”.

- Det vill säga, produkter som man kortsiktigt går med förlust på, men långsiktigt ändå går med vinst på, eftersom de “få” kunder, som kommer in och frågar efter passiva kylflänsar, och direkt hittar sådana, kommer att bli otroligt nöjda, och sedan sprider de det till en massa andra människor. Och då får ju hela butiken gott rykte…

- Men, vi kanske har tappat förmågan att tänka långsiktigt ?

Varför låter man förresten kunderna bestämma allt ? Kunderna saknar ju ofta bildning och kunskap om de olika datorkomponenterna, och det vore väl bättre att de som säljer utrustningen istället är kunniga och kan leda kunderna rätt ?

Men, istället verkar försäljarna bara vara intresserade av en enda sak. – Att få så hög månadslön som möjligt. Ofta är försäljarna fackligt anslutna, och jobbar för att deras månadslöner skall stiga. Men att deras kunskapsnivå skall stiga, det verkar det vara svårare för facket att lösa ?

Sveriges så kallade “experter” på området hävdar ofta att dagens hårddiskar inte blir lika varma som de gamla hårddiskarna blev. Men det stämmer inte heller. Om man testkör en hårddisk från år 2000, kommer den bara upp i 30-40 grader Celsius i arbetstemperatur. Medan dagens moderna hårddiskar alla ligger på mellan 40 och 60 grader Celsius. Detta kan man lätt kontrollera i datorns bios-program.

Och med en hårddisk med arbetstemperatur på 60 grader Celsius är det för mej en självklarhet att man måste ha ett passivt kylelement, som avleder värmen.

- Är det inte det för er ?

Eller, har jag missat något ?

__________

- Vi kanske vill öka elkostnaderna och öka ljudvolymen i våra datorer ?

.

   Gå  till  kommentarsrutan

   Läs  de  senaste  artiklarna  i  bloggen

Fakta om kylelement är hämtade från Nationalencyklopedin, Bra böckers förlag AB – “Mikroelektronik” / Paginas stora IT-lexikon, Pagina Förlags AB – “Kylfläns”/ PC-datorer, Pagina förlags AB – “Kylning”/ Datormagazin, Hjemmet Mortensen AB – nr 6, 2006 – sid 28.


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=6269

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)


Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu