Kokt Hans o Greta.nu » Telefoni

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Teleoperatörerna binder dig på 2 år

- tiger om öppningsavgiften, vill sälja dubbla abonnemang, och skickar med mobiltelefoner med undermåliga operativsystem.

_____

Vill du skaffa hemtelefon ?

Var då mycket försiktig,

- teleoperatörerna vill binda upp dig på 24 månader !

Nu har jag och redaktionen granskat ett antal teleoperatörer,

och det gäller teleoperatörer som säljer fast telefoni* (hemtelefoni), och tillhörande utrustning till kunder.

Vår granskning har visat att det är vanligt att kunderna binds upp på extremt ofördelaktiga tvååriga abonnemang, när de tecknar avtal för hemtelefoni.

Detta trots att regeringen redan för flera år sedan, lade fram ett förslag om att begränsa bindningstiden till max sex månader för alla teleoperatörer.

Men någon sådan begränsning har ännu inte skett.

Vem vet, – dåvarande statsministern kanske var polare med ägarna till någon av Sveriges största teleoperatörer – och då är det ju naturligtvis inte lätt att klamra sig ur vänskapens bojor…

När du tecknar ett telefonabonnemang, och går med på att binda upp dig på två år, så innebär det i praktiken att dina möjligheter att bryta kontraktet och byta till en annan teleoperatör under denna tvåårsperiod, minst sagt är begränsade,

och det betyder, att om du hastigt måste flytta, exempelvis för att de skall renovera din lägenhet, eller för att de skall sanera efter brand eller vattenläcka och du måste flytta till en ny bostad,

så är det inte alls säkert att din nya bostad har de telejack som krävs, för att du skall kunna använda din telefon under denna tvåårsperiod.

Det finns ju så många olika sätt att ta emot telefoni nu för tiden, både via antenn, “tre hål i väggen”, fiberutgång, telejack, och så vidare.

Sedan finns det många olika teleoperatörer också, och man måste ofta anpassa sig till vilket telebolag “huset” är anslutet till.

I de senaste, moderna lägenheterna är det till exempel mycket vanligt att televerkets gamla jack saknas.

Och det resulterar i att om man har bundit upp sig på ett tvåårigt abonnemang hos någon operatör som använder sig av televerkets gamla kopparledningar och jack, så kommer man alltså inte att kunna använda det telefonabonnemang som man har skrivit på ett tvåårigt kontrakt för.

Och likadant, om man har tecknat sig på två år hos en operatör som erbjuder telefoni via fiberledning, så kanske den nya lägenheten inte har fiberutgång, och så vidare, och så vidare.

Det här innebär att det i slutändan kan bli mycket dyrt för kunden,

- för inte nog med att man måste teckna ett helt nytt telefonabonnemang för att kunna ringa i den nya bostaden,

så kommer räkningarna inramlande från den gamla teleoperatören, parallellt med räkningarna från det nya telefonbolaget.

På det här sättet sitter kanske tusentals människor idag och betalar dubbla telefonräkningar helt i onödan,

- för pengar som de skulle ha kunnat göra mycket annat roligt för.

Och teleoperatören skrattar gott på kundernas bekostnad, och håvar in miljarderna.

- koncernledningen har lyckats med “säljkursen”.

Och, som om det här inte vore nog, så har våra undersökningar visat att de säljare, som ringer och säljer telefoni till människor, väldigt ofta tiger om den så kallade öppningsavgiften.

En öppningsavgift, är en liten avgift som dras av dig, varje gång du startar upp ett nytt samtal.

En säljare är skyldig att redovisa alla kostnader som tillkommer kunden, utan anmodan,

men det är klart – går det att få en extra kund och därigenom tjäna en extra slant för säljaren och teleoperatören, genom att strunta i att nämna öppningsavgiften, så gör de självklart det,

tigandet är nämligen en säljares allra bästa vän !

.

..- Ökar sin merförsäljning med ‘halvdassiga’ mobiltelefoner -

Och ofta försöker de slingra sig, när kunderna ifrågasätter varför säljaren inte nämnde öppningsavgiften, med exempelvis:

“Ja, det är klart det tillkommer en öppningsavgift, det vet väl alla, det trodde jag att du förstod”, eller något i den stilen.

- De projicerar alltså sina egna misstag på kunden.

Därför kan det vara bra att vara medveten om att det, förutom alla andra avgifter, nästan alltid tillkommer en öppningsavgift för varje telefonsamtal.

Under den här tvåårsperioden, medan du väntar på att det gamla, “oanvändbara” telefonabonnemanget skall löpa ut, är det dessutom vanligt att det ringer säljare från samma telefonbolag, och vill sälja på dig ytterligare ett abonnemang,

- samma abonnemang som du alltså redan har.

Och när man påpekar för säljaren att man redan är kund hos dem, och att man har tecknat ett nytt avtal helt nyligen, så svarar ofta säljaren någonting i stil med,

“- oj, det såg jag ingenting om i mina papper.”

Så teoretiskt sett, skulle det därför kunna ringa hur många säljare som helst från samma telefonbolag och erbjuda samma abonnemang till dig,

- för alla dessa säljare har uppenbarligen ingen kontakt sinsemellan.

Säljarna är dessutom ofta pigga på att sälja på kunderna olika typer av tilläggserbjudanden i samband med att man skaffar hemtelefon,

det kan till exempel vara ett medlemskap i någon tjänst för streamad musik, en bärbar dator, en surfpad, eller en smartphone.

Men vi på redaktionen vill verkligen varna dig för att tacka ja till dessa tilläggserbjudanden,

för dessa “hastverk” är sällan fördelaktiga för kunderna,

utan är bara till för att telefonbolaget skall öka sin merförsäljning, det vill säga, försäljning till redan befintliga kunder, och därigenom få binda fast dig i ännu fler affärskontrakt.

Och inte sällan är det andra klassens operativsystem som medföljer de smartphones som säljaren erbjuder som tilläggserbjudande,

- operativsystem som “ingen annan” använder,

och man kommer att få ett rent helvete att få dessa att bli kompatibla med de operativsystem som personerna i ens vänkrets har.

Det blir ofta problem med filöverföringar och lagring av bilder med mera, om man använder ett operativsystem som man inte själv har valt och har kunskaper om från början,

och även reparatörer och supportpersonal, som är satta att svara på kundernas frågor, kan även de, sakna kunskap om dessa operativsystem som säljarna “skickar med”.

Det händer till och med att supportpersonal säger: “Just den här typen av telefon har jag aldrig sett förut, vad är det för konstiga flikar på skärmen ?”, när man kommer in med telefonen i butiken och behöver hjälp.

Men ändå är det alltså en telefon, som det företaget erbjuder.

Så det kan därför vara bra att inte lockas av dessa säljares tilläggserbjudanden, trots att de i stunden verkar förmånliga,

utan istället själv behålla kontrollen, genom att i lugn och ro hemma på kammar’n välja ut vilka produkter som man vill köpa.

__________

För glöm inte bort en sak – Att skynda sig att fatta ett beslut som rör ens ekonomi, är aldrig bra.

.

Så här minskar du risken att bli lurad av en teleoperatör - 5 steg:

.

1. Acceptera aldrig någon bindningstid. En bindningstid kommer att begränsa din handlingsfrihet när det gäller att byta telebolag. (Det kan dock förekomma en uppsägningstid, och då bör den vara max 1 månad, och ömsesidig mellan dig och företaget.)

2. Fråga alltid om det tillkommer extra avgifter, exempelvis öppningsavgifter, och fråga hur höga de är.

3. Varning för att teckna flera likadana abonnemang samtidigt !

4. Ta inte emot några tilläggserbjudanden från säljaren. De är inte till för din skull, utan för företagets skull.

5. Läs igenom avtalet som skickas med ditt abonnemang. Om det finns paragrafer där du förlorar och företaget tjänar, bör man aldrig gå med på avtalet.

.

* Med “Fast telefoni” menar vi i den här artikeln alla typer av telefoner som man endast använder hemma.

.

     Kommentera artikeln,  HÄRDu kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=18316

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Varning för bindningstider på digital-TV

_____

Funderar du på att skaffa digital-TV ?

Se då upp för abonnemang som har “bindningstid”.

- Om du flyttar, då kan du få betala digital-tv för nästa hyresgäst !

Nu har jag granskat ett antal teleoperatörer som erbjuder digital-tv till sina kunder.

Det har ju under de senaste 10 – 15 åren blivit vanligt att teleoperatörer erbjuder fler tjänster än bara telefoni.

- De kan exempelvis erbjuda / telefon + bredband + digital-tv /, i ett slags paketerbjudande, (Triple-Play). Men det är även vanligt att man har alla dessa delar hos olika IT-företag. ( Man kanske föredrar ett visst IT-företags kanalutbud, medan ett annat IT-företag har snabbare internet, till exempel. )

Efter att själv ha granskat ett antal telekommunikations-bolag, och efter att ha vidtalat några källor som har hört av sig till bloggen, så måste jag varna er för att ha bindningstid på ert digital-TV kontrakt, – för det är mycket ogynnsamt.

Ofta är den kortaste bindningstiden för digital-tv ett år, men det går även att skaffa ett abonnemang som har två års bindningstid. – Och innan denna bindningstid har förlöpt, så går det inte att bryta avtalet.

Om du skall göra ett lägenhetsbyte, så kommer detta innebära att du tvingas betala digital-tv för den hyresgäst, som flyttar in i din gamla lägenhet. Men du själv, kommer inte kunna använda abonnemanget.

- Digital-tv avtalet sitter nämligen fast i den lägenhet du bor i, då du beställde abonnemanget, och går sällan att flytta med till din nya lägenhet, då det är fastighetsägaren som avgör vilka nätoperatörer som huset skall ha. – Och det är ju inte säkert att din gamla nätoperatör kan leverera digital-tv till den nya lägenheten.

.

..- Ingen bindningstid, – Max 1 månads ömsesidig uppsägningstid !  –

Jag är en stor förespråkare av solidaritet, och att vi skall vara generösa mot våra medmänniskor, men det finns ju gränser,- inte har man väl så mycket pengar, att man har råd att betala till exempel ett års digital-tv åt en annan hyresgäst ?

Därför är det viktigt att man hör med teleoperatören, och förvissar sig om att det inte finns någon bindningstid på digital-tv abonnemanget. Detta för att det skall bli mer flexibelt ifall man flyttar, eller gör ett snabbt lägenhetsbyte.

Det är också viktigt att det är max 1 månads ömsesidig uppsägningstid på abonnemanget.

I avtalet som du skriver under, får det inte finnas några paragrafer, som ensidigt gynnar teleoperatören. Avtalet måste vara lika fördelaktigt för dig, som det är för företaget. – Annars bryter avtalet mot lagen.

Jag blev alldeles mörkrädd, när jag gick in och granskade de största digital-tv aktörerna i Sverige. De har avtal som bara gynnar dem själva, och kunderna blir uppbundna på ett sätt, som liknar beskyddarverksamhet.

- “Om man betalar mer pengar, så slipper man få så lång bindningstid”. – Det liknar ju “utpressning” tycker jag, och man kan ju undra hur politikerna i Sverige accepterar att telecom-företagen använder de här typerna av kriminella beteenden ?

- Men det är klart, det kanske är viktigt för politikerna att telefonbolagen kan köpa sig sin tjugoförsta lyxbil, och att telefoniföretagen kan bada i de miljarder, som de får in på att binda upp svenska folket i avtal, som inte går att bryta när man flyttar ?

.

Sammanfattning

- Så här undviker du att bli lurad, när du beställer digital-TV – 2 steg

.

1. Abonnemanget måste vara “utan bindningstid”.

2. Det bör vara “max 1 månads ömsesidig uppsägningstid”.

…....- Annars hamnar du i en svår situation, när du skall flytta…

.

- Lycka till !

.

Bakgrund till artikeln

Många människor blir “snuvade” ( lurade ) på sin digital-tv i Sverige när de flyttar, när de gör lägenhetsbyten, eller när de tvingas bo i evakuerings-bostäder medan den ordinarie bostaden rustas. När man tecknar ett digitalTV-avtal, tror man ju att man kan välja hur länge man skall bo kvar i lägenheten, och man tecknar ofta det avtal som har längst bindningstid, 24 månader ( för att det blir låga månadsavgifter då ).

Men det finns omständigheter som gör att man lämnar sin lägenhet snabbt, man kanske får en vattenskada i köket som måste åtgärdas, eller de kanske skall sanera efter en brand, och då kan man behöva bo i en annan lägenhet i åtskilliga månader. Eller man kanske byter lägenhet med någon,- och det kan ju gå på bara ett par dagar.

Det är svårt att “flytta med” digital-tv till en annan bostad, eftersom det finns så många olika nätoperatörer, och så många sätt att ta emot digitalTV på, - via fiberLAN, via kabel-tv, via telefonjack, via TV-antenn, eller via parabol. Och i vissa fall är man beroende av att det nya huset inte står för långt ifrån en huvudcentral. Att man bara flyttar “inom sitt bostadsområde” är ingen garanti heller, – Hus inom samma bostadsområde kan ha olika nätoperatörer, och olika digitalTV-leverantörer.

Därför är det viktigt att man inte har någon bindningstid, och att man har max 1 månads uppsägningstid på sitt avtal.

.

Externa länkar

.

Läs en artikel om en lägenhet, som saknade telefonjack  HÄR

Info om studentrum, som saknade uttag för TV-antenn HÄR

Forum om hur det kan bli när bostad saknar fiberLAN  HÄR

Läs om en villa, som saknade uttag för kabel-tv  HÄR

Läs om en hyresvärd som förbjuder paraboler  HÄR

.

 Kommentera inlägget HÄR


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=11131

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Olagligt med operatörslåst mobiltelefon

_____

Funderar du på att köpa mobiltelefon ?

Akta dig för mobiltelefoner, som är “låsta” av operatören.

- När avtalet har löpt ut, är mobiltelefonen inte “fullvärdig produkt” !

Jag har nu granskat mobiltelefon-branschen, och mina slutsatser är att det är mycket ofördelaktigt för konsumenterna, att köpa en mobiltelefon, som har ett operatörslås.

- Efter att avtalet mellan operatör och konsument, som exempelvis kan löpa 12, 18, eller 24 månader, har gått ut, är inte telefonen en “fri produkt”, som fritt kan användas av oss kunder, utan det krävs ytterligare en ekonomisk insats, på cirka 300-350 kronor, för att låsa upp telefonen.

- Dessutom, krävs det ibland att man går till butiken och låser upp mobiltelefonen så mycket som tre gånger, för att upplåsningen verkligen skall “ta” ordentligt. Upplåsningen kan nämligen “falla tillbaka” ibland, efter att man uppdaterat mobiltelefonens operativsystem.

Allt det här, bryter mot den så kallade “Avtalsvillkorslagen”, som innebär att det är förbjudet att använda avtalsvillkor, som ensidigt gynnar säljaren, på konsumenternas bekostnad. – Att ta en avgift för att låsa upp telefonen, efter att telefonen är färdigbetalad, gynnar ju som ni själva förstår, bara säljaren.

Så här förklarar Konsumentverket “Avtalsvillkorslagen”, på sin webbplats:

“Villkor, som är vilseledande, eller oklart formulerade, och innebär att du blir vilseledd om dina rättigheter, till exempel villkor som är motsägelsefulla, eller ofullständiga.” (informationen inhämtad 111004)

- När vi köper en mobiltelefon, är inte affärsidkarna tillräckligt tydliga med att förklara, att efter att avtalet har gått ut, och telefonen är avbetalad, så krävs det att man tar fram plånboken ytterligare en gång, och betalar för en upplåsning, för att kunna använda sin produkt fritt.

- Kunderna tror att mobiltelefonen är låst av operatören, endast under bindningstiden, men inte även efter att bindningstiden har gått ut.

.

..- Nycklarna kostar 50.000 –

Detta är att jämföra med om vi skulle köpa en bil, för 500.000 kronor, och när vi har gett pengarna till bilförsäljaren, och går fram till förarsätets bildörr för att öppna dörren, så är dörren låst.

- Och för att kunna komma in i bilen, så krävs det att vi köper nycklar till en summa av 50.000 kronor till bilen också, men det blev vi inte upplysta om från början.

Att man är bunden till en viss operatör under avtalsperioden, det har jag absolut inga problem med. Men att operatören fortfarande har kontrollen, efter att avtalsperioden har löpt ut, det beteendet har jag betydligt svårare att acceptera.

- Förmodligen gör de så här, för att få ner priset på produkten som kunden köper. – För att det, till en början skall bli så billigt som möjligt, och för att kunna riktigt dammsuga hela Sverige på så många kunder de bara kan.

- Men, sedan tar de betalt i en annan ände istället. – Hur var det nu det gamla ordspråket löd, – jo “Det man förlorar på gungorna, det tar man igen på karusellerna.”

Ofta skrävlar det svenska näringslivet om att de vill ge medborgarna “val-frihet”, som de kallar det, och att alla former av monopol, är dåliga för konkurrensen. – Men vad blir det för typ av valfrihet, när man som konsument blir uppbunden till en och samma mobiloperatör, för all tid och evighet ? – Blir inte det monopol ?

Självklart är det här förfarandet varken lagligt, eller moraliskt, och det är nog bara en fråga om tid, innan myndigheterna stoppar det mångmiljon-svindleri som mobiltelefonbranschen har utsatt svenska folket för, under så många år.

.

Så här undviker du att bli lurad, när du köper mobiltelefon

- 2 alternativ:

.

1. Se till att få med dig upplåsningskoden, när du köper mobiltelefonen.   Koden skall vara gratis !

2. Eller: Köp en operatörsfri telefon.

.

Läs mer om “Avtalsvillkorslagen” hos Konsumentverket, HÄR

.

 Kommentera HÄR


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=8950

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

“Minska” sina telefonikostnader ?

_____

Häromdagen när jag skulle gå in på snabbköpet för att handla gurka och tomater, blev jag stoppad av två rådjursögda killar i 20-årsåldern.

De stod och sålde mobilabonnemang.

Och påstod sig garanterat kunna sänka mina telefoni-kostnader.

De började med att fråga:“-Ursäkta, vilket abonnemang har du ?”.

Detta är en ypperlig fråga att inleda ett säljsamtal med. Därför att som kund ställs man då inför valet att svara:”-Det skall väl du skita i” eller att de facto berätta vad man har för abonnemang. Och då väljer de flesta kunder att berätta. Och det vet försäljarna.

Jag svarade sanningsenligt vad jag hade, varpå den ene rådjursögde killen sken upp som en sol, när han avslöjade att de var huvudägare till mitt nuvarande telefonabonnemang.

Spegling, kallas detta.

Och nu ville han sänka mina kostnader genom att jag skulle gå över till ett annat abonnemang.

Han gav mig ett erbjudande, där jag skulle få 99 kronor/månad i fast avgift, som jag även fick ringa för, plus att jag fick en 3G-telefon med på köpet. Gratis, påstod han. Minutkostnaden var 59 öre.

Men då sade jag som det var, att min minutkostnad redan ligger på 59 öre, men att jag nu har en fast avgift på endast 29 kronor/månad. Och om jag inte ringt eller SMS:at med mobiltelefonen alls under en månad, drar de ingen fast avgift alls. Då blir det alltså avgiftsfritt den månaden.

.

..- Siste idioten ? -

När jag berättade att jag tecknat detta abonnemang redan 2005, började den rådjursögde kvida i själsliga plågor. Hur skulle han nu gå vidare ?

Jodå, han visste råd och plockade bort den sopbergs- och koldioxidutsläpps-ökande 3G-skit-telefonen ur erbjudandet, ( Då förstod man ju hur “gratis” den var ) gick ned till 49 kronor/månad i fast avgift istället samt sänkte min samtalskostnad med 20 öre, så att vi landade på 39 öre/minut.

Men, då förklarade jag för honom att detta hur som helst kommer att bli dyrare för mig de månader jag inte ringer på telefonen, utan bara använder den för inkommande samtal, vilket jag faktiskt ofta gör.

Men på det örat ville han inte lyssna.

Till slut sade jag så här:”-Sänker du inte den fasta avgiften till samma nivå som jag har nu ( 29 kronor i månaden ) och dessutom sätter minutkostnaden till 49 öre, då är jag inte intresserad.”

Men den rådjursögde stod på sig och hävdade alltjämt att jag skulle sänka mina telefonikostnader om jag gick med på hans alternativ.

Suck.

Jag vet mycket väl vad försäljarna får lära sig på säljutbildningarna. Att “Den siste idioten är inte född” osv. Och då syftar man naturligtvis på oss kunder.

Men då har jag en fråga till er försäljare:

__________

- Är den idiot född, som vill ha ett dyrare telefonabonnemang än den redan har ?

.

Click here for english, please.


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=3720

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

När JAG ringer, då måste du svara !

_____

Vill du göra någon riktigt jävla förbannad ?

- Då skall du undvika att svara i telefonen !

Då blir människor asförbannade…

Ingenting upprör oss svenskar så mycket, som när någon inte svarar i telefonen, när vi ringer.

- Styckmord, jordbävningar, härdsmältor i kärnkraftverk, kan slänga sig i väggen. – De kan inte tävla mot den känsla vi känner i kroppen, när någon har stängt av sin mobiltelefon.

För, att stänga av sin mobiltelefon, det är det lägsta brottet man kan begå i Sverige idag. – Då blir man behandlad sämre än en desertör.

Vi verkar se oss själva som kungar av hela universum, när vi beslutat oss för att ringa till någon.

Då skall personen bara svara... Punkt slut !

Och det får bara gå ett par signaler, annars säger vi “Fan vad lång tid det tog innan du svarade”.

Jag tycker det här beteendet är lite märkligt.

Hur kan vi tro att motparten skall svara, bara för att vi har beslutat oss för att ringa ? – Har inte den som ringer bara 50 % av makten, och den som svarar 50 % ?

- Skall då inte båda parterna få besluta om ifall samtalet skall uppstå ?

.

..- Arga på fel saker ? -

Nej. Tydligen är det den som ringer som har all makt ? Och har motparten inte svarat i telefonen på ett par dagar, eller hört av sig, då kan vi förvänta oss en tio minuter lång utskällning inspelad på “mobilsvar”. Och ju fler telefonlinjer man har, som man inte svarar på, destå högre blir utskällningen.

- Konstigt. Har vi infört diktatur ?

I många andra sammanhang i livet, lider vi av dåligt självförtroende, och måste köpa böcker, och gå på en massa seminarier, för att få bättre självkänsla.

- Men när vi ringer till någon, då utser vi oss själva till kejsare och statsmän med en ointaglig makt. – Och med mandat att få skälla ut någon, bara för att den inte svarar i telefonen.

Men, är det inte den som ringer, som borde få en uppsträckning istället ?

- För att den har oförskämdheten att ringa och störa ?

.

När vi läser i tidningen om svåra händelser, såsom jordbävningar, eller styckmord, så säger vi bara ” Det är ju inte klokt hur världen har blivit”, men vi blir inte nämnvärt upprörda.

Men, när någon har stängt av telefonen när vi ringer. Då jävlar. – Då tar det hus i helvete !

Hur kan det vara så här ?

__________

- Är inte ett styckmord mer upprörande än ett telefonsamtal ?

.

 Gå till kommentarsrutan här


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=6749

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)


Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu