Kokt Hans o Greta.nu » Sömnad

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Förläng din undertröja/t-shirt i midjan

- och slipp glipan som uppstår, då du böjer dig framåt ! (Version för utskrift, längst ned i artikeln.)

_____

- Har du alltid “för korta” t-shirtar ?

Glipar det i midjan, när du böjer dig framåt ?

- Så här kan du förlänga ditt klädesplagg i midjan !

Behöver Du förlänga ett klädesplagg i midjan – så att du slipper den där förargliga glipan som uppstår mellan rygg och stjärt, då man böjer sig framåt, eller sätter sig på huk ?

Eller är det så att du är lite frusen av dig, och därför behöver förlänga din överdel, så att plagget går ned och värmer ordentligt över låren ? – Eller du kanske brukar använda ett linne under en skjorta ?

Jag har kommit på ett sätt att med hjälp av rundstickat trikåtyg, förlänga sin t-shirt/undertröja/särk/linne.

.

Bildexempel på den färdiga förlängningen:

.

Resultatet blir en skön och behaglig förlängning, som är mycket töjbar, och alltså inte stramar åt, mot låren.

Grundprincipen är att man skall använda två stycken rundstickade, 40 centimeter breda trikåer, i valfri längd, och sy fast dem vid t-shirtens midja.

Observera att man alltid bör använda trikåtyget med öppningen (tuben) uppåt och nedåt, eftersom trikåtyg oftast bara är stretchbart (töjbart) på bredden.

.

.

Det här behöver Du – 6 saker:

1. Symaskin 2. Pappmall (100 cm hög, 75 cm bred), 3. Klädesplagg 4. 40 cm bred, rundstickad trikå, 5. Sax 6. och Penna.

.

.

Så här kan du göra – 10 steg:

.

1. Börja med att tvätta t-shirten och trikåtuben, i tvättmaskinen.

2. Sedan tar du ett kartongark (cirka 100 centimeter högt, och cirka 75 centimeter brett), och lägger det på ett bord.

.

Bild på ett kartongark:

.

.

3. Nu kan du lägga plagget som du vill förlänga, ovanpå kartongarket. Rita av plagget, och klipp längs kanterna. – Spara två, tre decimeter av kartongarket, nedanför plaggets midja. Detta för att skapa ökad styrsel åt förlängningen.

.

Så här, ungefär:

.

.

Därefter bör pappmallen se ut ungefär så här:

.

.

4. Vräng sedan undertröjan/t-shirten ut och in. – Trä på plagget, på mallen.

.

Så här:

.

.

5. Mät nu ut två stycken trikålängder (valfri längd), från plaggets nedre del, så att trikåtuberna blir cirka fem centimeter längre än själva pappmallen. Klipp sedan upp innerkanterna på trikåtuberna. – Tänk på att trikåerna bör ligga med tuben uppåt och nedåt, eftersom stretchningen bör vara horisontell (åt sidan).

.

Så här:

.

.

6. Klipp nu trikåerna, snett ut och ned, från t-shirtens midja, så att trikåtyget får formen av en kjol.

.

Så här:

.

.

7. Sedan skarvar du ihop trikåerna på mitten, fållar, och syr ihop trikåerna på mitten, med symaskinen.

- I detta skede, så skall båda trikåerna (framsida och baksida) vara ihopsydda på mitten.

.

Så att det ser ut så här:

(Framsida, och baksida)

.

.

8. Tråckla först, och sy sedan ihop framsidan med baksidan på trikån.

.

Så här:

.

.

9. Nu är det dags att tråckla, och sedan sy fast trikån, vid t-shirtens midja.

.

Så här:

.

.

- Så, nu är din förlängning av plagget klar !

.

10. Avslutningsvis, kan du nu vränga plagget rätt, och börja att använda ditt nya plagg ! Lycka till !

.

.

.

Efterord:

Jag hoppas att Du kommer att få användning för ditt “nya” plagg. – Att göra en förlängning i midjan på en undertröja eller en t-shirt, kan vara användbart i många olika situationer, och jag har själv gjort denna förlängning åtskilliga gånger, och kan skriva under på att det verkligen fungerar !

Anledningen till att man bör klippa trikåtuberna snett ut och ned, från t-shirtens midja, är att formen skall bli som en kjol. – Annars blir det för trångt åt låren, när man sedan har på sig sitt plagg och det kommer att strama väldigt, när man sätter sig ned. – Just därför är kjolformen så viktig.

Dock kommer förlängningen inte att se ut som en kjol, när plagget är färdigt, utan förlängningen kommer att hänga rakt ned, med lite veckningar i sig.

Du kanske tycker att det är “överkurs” att använda en pappmall, när man utför denna förlängning, men pappmallen är till för att stadga upp plagget, så att det blir lättare att tråckla fast förlängningen, och sy. – Annars far plagget lått åt alla håll, och man tappar kontrollen över fastsättandet av förlängningen.

Om att köpa trikåtyg:

Trikåtyg säljs ofta i stycken (tuber) om cirka 5-10 meter. Det kan vara bra att köpa hem en tub, så att man har gott om trikå, för framtida behov.

(Fakta till artikeln är inhämtad, dels från egen förlängning, och dels från uppslagsverken “Focus”, “Bra böckers lexikon”, “Husmorslexikon”, och från tidskriften “Handarbete”.)

.

.

Sammanfattning utan bilder (utskriftsversion),  HÄR

.

Sammanfattning med RGB-versaler (stora bokstäver),  HÄR

.

Kommentera artikeln,  HÄR

.

.


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=15363

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Inspiration till pärlbroderi med TOHO-pärlor

- Låt dig inspireras av klädbroderi, med polyestertråd och glaspärlor !

_____

Vill Du börja brodera ?

- I så fall får du här lite inspiration till ditt broderi…

Så här vackra dockkläder är det möjligt att brodera, om man tränar !

Jag har nu varit och träffat (intervjuat) en av Sveriges främsta tygkonstnärer, – sömmerskan Inga-Maj Carlsson, från Vänersborg.

Inga-Maj har specialiserat sig på pärlbroderi av hög kvalitet.

Pärlorna är gjorda i glas, och kommer från Japan – så kallade “TOHO-pärlor”, och dessa pärlor är, som ni snart kommer att få se, mycket vackra.

Tråden, som Inga-Maj har använt till de här dockkläderna, heter “Saba-tråd”, och den består av ren polyester, och tråden blir därmed även den, av mycket hög kvalitét, och är svår att dra sönder.

När man syr igenom TOHO-pärlorna, så bör man ha en väldigt tunn nål, och dessa nålar går att köpa i de flesta tyg, eller sömnadsaffärer.

Inga-Maj Carlsson rekommenderar att man, åtminstone i början, bör titta på ett färdigt mönster när man syr, men att man förvisso, när man känner sig lite säkrare, kan börja att brodera på fri hand.

Det som är gemensamt för alla dessa föremål, är att Inga-Maj har börjat med “livet”, eller midjan på figurerna, och sedan har hon bara sytt runt om, för att sedan brodera de övriga delarna på figurerna.

.

.

Till dessa dockkläder behövs – 4 saker:

Tråd, pärlor, tunn synål, och mönster

.

.

Klänningen till dockan “Hilda”, gjord med Sabatråd, och TOHO-pärlor

.

.

.

.

.

.

.

Klänningen till “Lena”, likaså:

.

.

.

.

.

.

.

Inga-Maj Carlsson tillverkar även påskkycklingar…

.

.

.

.

.

.

.

…och kläckte också idén till det här hemmet…

.

.

.

..

.

.

.

…till syskonen…

.

.

.

.

.

.

.

…Ja, nu är hela “familjen” samlad för fotografering !

.

.

.

.

.

Enligt Inga-Maj Carlsson, kan man använda vilka ihåliga pärlor som helst till pärlbroderi, men just dessa dockkläder, är gjorda med TOHO-pärlor.

När man pärlbroderar, så bör man använda väldigt tunna synålar, och dessa kan man köpa i sömnads- eller hobbyaffärer, som typ “Panduro”.

Själva dockorna, kan man köpa i välsorterade leksaksaffärer.

Enligt Inga-Majs utsago, så är stjärnformade föremål generellt sett lättare att brodera, än runda föremål. – Kanske något för nybörjaren att tänka på ?

- Vill du komma i kontakt med Inga-Maj Carlsson och ställa frågor till henne, så kan du maila till mej på, kokthansogreta@yahoo.com, så förmedlar jag frågorna till henne.

.

.

Övrig information om “Broderi” = prydnadssömnad, Förr= konstsömnad  (att sy prydnader, konst)

Ordet “broderi”, härstammar gissningsvis från en germansk ordstam – ordet har vi fått från tyskans “Broderie” (broderi), och “broder” (brodera).

Broderiet som sömnadsform, är, och har varit högt utvecklad i orienten (österländerna), i cirka 6.000 år.

Och här i Norden, har man funnit broderade kantavslutningar och bårder, i gravar från bronsåldern. (cirka 1800 – 500 f. Kristus)

Broderiet, som är den mest variationsrika tekniken inom textilkonsten, har ofta haft högt anseende, och ibland utförs denna sömnadsform av skickliga yrkesbrodörer, så kallade pärlstickare,

- eller av mycket duktiga nunnor, exempelvis i Vadstena kloster.

Man har genom tiderna, använt många olika material till broderier, exempelvis pärlor, ädelstenar, strass, hårstrån, paljetter, röd korall, svart gagat, eller slipat stål.

Det internationellt mest kända broderiet, den så kallade “Bayeuxtapeten”, härstammar från slutet av 1000-talet e. Kristus.

Förr i världen så hörde broderandet till “god uppfostran”, och för att belysa detta, så kan vi citera det som vår svenske uppfinnare och industriman, “den svenska mekanikens fader” Christopher Polhem, sade om broderandet på 1700-talet,

broderi är “ett av de förnämsta stycken, varmed en flicka uti sina uppväxtår bör sysselsättas”.

(Jag tycker att det är ett fruktansvärt ordspråk, men jag tog med det av journalistiska skäl. Ber om ursäkt.)

Faktakällor är hämtade från uppslagsverken “Bra böckers lexikon”, “Husmorslexikon”, och “Nationalencyklopedin”.

.


.

Här har du tomma broderi-mallar, att rita egna mönster på


Här kan du rita ditt eget mönster, online


Här kan du få ytterligare inspiration till pärlbroderier

.

.

.

Skriv Dina erfarenheter av broderi, HÄR

.


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=15446

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Sy ett universalfodral – lätt !

_____

Behöver Du ett fodral till dina mynt, eller kontokort – till din snusdosa, eller mobiltelefon ?

Då kan Du sy ett fodral själv !

Vi förklarar de enkla stegen.

.

Bild på vårt universalfodral:

Större bild, här >

.

Nu har vi på redaktionen sytt ett praktiskt fodral, som man kan använda som myntfodral, bankkortsfodral, snusdosefodral, läppstiftsfodral, mobilfodral, eller dylikt.

Eftersom många av våra moderna plånböcker saknar myntfack, kan detta universalfodral vara ett utmärkt komplement, när vi skall ut och handla.

Men även plånböcker som faktiskt har ett myntfack, blir ju ofta gamla och slitna i förtid om man stoppar mynt i dem, eftersom mynten belastar lädret/plasten i plånboken väldigt mycket.

Ett sådant här sytt tygfodral slits inte på samma sätt, utan man kan använda det år ut och år in, om man förvarar det på ett säkert ställe i sin innerficka, eller i sin handväska.

Större bild, här >

.

När man tillverkar detta universalfodral, är det tre saker man behöver, - tygstycke, kantband, och en knapp.

Tyget är i ett enda stycke, och kantbandet bör vara dubbelt så brett som det du ser, eftersom det skall vikas över kanterna, och sys fast på fram- och baksidan.

.

Så här gör du:

Man kan börja med att klippa till det tygstycke man behöver. Ta ett hållbart tyg. Sedan syr man fast en knapp längst ned på tygstycket, och syr fast det inre kantbandet på den horisontella kanten. (Se ritningen nedan).

Därefter viker man upp tygstycket (så att knappen hamnar på framsidan) och syr fast det yttre kantbandet över ytterkanten, och gör ett knapphål.

Man kan klippa ett knapphål, men glöm inte att sy några stygn inuti hålet, så att tyget i knapphålet inte repar upp sig ! (Se ritningen nedan).

Bild på baksidan av vår “börs”:

.

Ritning:

.

Det går utmärkt att använda detta fodral som mobilfodral:

.

Eller som fodral till snusdosan:

.

.

Man kan endera sy detta fodral för hand, eller också använda symaskin.

Om man använder symaskin så syns sällan stygnen på det färdiga resultatet, medan om man syr för hand, så syns stygnen tydligare.

Vi använde både symaskin och sydde för hand, när vi tillverkade det här fodralet.

.

.

Lycka till !

.

Har du fler/andra förslag på hur man tillverkar något själv, skriv gärna till oss här >

.

Länkar:

Sy ett fodral till surfplattan, här >

.

Sy ditt eget mobilfodral, här >

.

Sy ett iPad-fodral, här >

.

kokthans2


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=21205

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Sy med TOHO-pärlor – Vad som helst !

_____

Vill du testa att pärlbrodera ?

Då skall Du få lite inspiration av oss.

- Så här vackra saker kan man brodera med japanska TOHO-pärlor !

Bild på en broderad klocka:

.

Inga-Maj Carlsson i Vänersborg är expert på pärlbroderi, och det är hennes alster vi ställer ut här.

Bilderna som du ser, är exempel på föremål gjorda av japanska TOHO-pärlor (glaspärlor), men man kan självklart använda vilka ihåliga pärlor som helst – exempelvis vanliga nabbipärlor.

Här ser du en av Inga-Majs bollar, med mönster av en tomte på:

.

Så här vacker är baksidan av bollen:

.

Ett dricksglas/ljushållare med två domherrar som sitter på en gren:

.

Två domherrar igen, fast på en mindre ljushållare:

.

Här ser du en vacker dockklänning, som Inga-Maj har sytt:

.

En annan variant på klänning:

.

Det går även att göra lampskärmar, med hjälp av pärlbrodyr:

.

Så här ser TOHO-pärlorna (glaspärlorna) ut på nära håll:

.

En liten klocka att hänga i julgranen, kanske ?

.

Beskrivning (mönster) till denna miniklocka:

1. (Ta 12 pärlor på en tråd, skiftesvis s & v, bilda en ring.)

2. 3 varvet, hoppa över en pärla, sy i nästa (Sy 2 fram).

3. (1v + 1s – 1v/).

4. (3v/)

5. (1v + 2s + 1v/) Sy 3 fram.

6. (3v Sy genom de mittersta 2s) Sy 2+

7. (1v+2s + 1v/). Sy 3 fram

8. (4s sy genom de mittersta 2s).

(10 s till hank)

.

Vill du komma i kontakt med Inga-Maj Carlsson, för att få fler av hennes mönster – Kontakta oss HÄR >

.

Se fler broderade saker, HÄR >

http://designverkstad.blogspot.se/2013/09/

brodera-med-parlor.html

.

Gå till Manekis pärlblogg, HÄR >

http://manekisparlblogg.blogspot.se/

2012_05_01_archive.html#.V3uTTPmLR9M

.

Se broderade tavlor, HÄR >

http://www.git-och-mannes-hemsida.se/28377861

.


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=22631

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)


Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu