Kokt Hans o Greta.nu » Kost

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Leverpastej ger ditt barn cancer

_____

Min dotter och jag var och handlade idag.

Jag tycker det är svårt att gå i affärerna med henne, för hon tjatar alltid på mig att hon vill köpa olika saker. Köpa, köpa, köpa…

I dag var det leverpastej hon absolut ville köpa.

Dottern har ätit leverpastej ända sedan hon var en liten bebis. Av morfar får hon alltid macka med grovt bröd, leverpastej och saltgurka. Morfar säger:“-Ät nu så du blir stor och stark, så du orkar brotta ner killarna.”

Nåväl, efter mycket tjat fick hon köpa med sig leverpastejen hem. Men sedan, när vi kommit hem så läste jag på leverpastejens förpackning. Och då visade det sig att pastejen innehöll två cancerframkallande ämnen, nämligen Rött kött och Nitrit (E 250).

Det tyckte jag var konstigt.

Rött kött

Leverpastejen var tillverkad av grislever och allt som kommer från nöt, lamm och gris är rött kött. Och det är cancerframkallande, enligt Världscancerfonden.

Nitrit

Leverpastejen innehöll även Nitrit, som har visat sig orsaka cancer. Men ämnet Nitrit har även direkt dödat små barn. Det heter E 250.

.

..- Skojig fläskkorv ? -

Till saken hör också att leverpastejen som min dotter köpt, var designad som en liten leksaksbil. Med glada färger, som tilltalar barn. Man kunde se passagerare i sätena, som också de var barn. Ja, pastejen var inte helt olik en liten leksaksbil min dotter redan hade här hemma.

Och går man in på tillverkarens hemsida, som är en av Sveriges största matproducenter, visar det sig att de utformat en hel serie av produkter som direkt riktar sig till våra barn.

De hade varor som exempelvis Pastej till kidsen, Hejiga korvar, Skojig fläskkorv osv.

Så här skriver de:

“Vår populära satsning på ett speciellt Kidsens-utbud fortsätter. Kidsens Hejiga korvar, Pastej och blodpudding gör nu grillkorven, varmkorven och fläskkorven sällskap. Varorna är goda och näringsriktiga, med så få tillsatser som möjligt. De kan tryggt ätas av hela familjen till frukost, lunch och mellis.

– Köper du Kidsens vet du vad du får.Varorna ger bra energi. Smakerna är milda, naturliga och tilltalar barn.”

Egendomligt, hur kan de skriva så här ? Vet de inte själva om att leverpastej är cancerframkallande ? Och ännu värre, när jag gick tillbaka till affären och kikade, då visade det sig att ALLA leverpastejer på hyllorna innehöll Rött kött och Nitrit.

Och det konstigaste av allt, när man går in på alla dessa olika “Mamma-sajter” på internet, så rekommenderar de ofta att man skall ge sitt barn leverpastej.

Märkligt.

__________

- Hur kan de göra det ?

.

Källor:

Svenska Dagbladet

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/rott-kott-ger-cancer_577387.svd

Livsmedelsverket

http://www.alltombarn.se/halsa/livsmedelsverket

-dra-in-pa-barnens-favoriter-1.2915

Expressen

http://www.expressen.se/1.364956

Click here for english, please.

UPPÅT…..< Leverpastej ger ditt barn cancer >…..UPPÅT


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=3970

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

EXTRA: Vanlig SKINKA kan ge dig CANCER

Och så kan DU påverka din framtida CANCERRISK

_____

Nästan hela forskarvärlden är idag rörande enig om att ätande av vissa processade charkvaror, samt s.k. “rött kött”, innebär ökad risk att drabbas av cancer.

Jag sitter och läser tidskriften “Journal of the National Cancer Institute”, som ges ut av förlaget Oxford Univ. Press Inc.

I den är doktoranden i epidemiologi, Susanna C. Larsson omskriven.

.

..- Analys 1 -

Hon och några kollegor från Karolinska Institutet har gjort en meta-analys av c.a. femton studier som gjorts mellan åren 1966 och 2006 om sambandet mellan vissa processade charkvaror (rökt skinka, korv samt bacon) och cancer.

Analysen, som innefattade studier av 4704 patienter, visade att om man ökar sitt intag av de processade charkvarorna rökt skinka, korv, eller bacon med en halv portion per dag ( 30 gram ), så ökar risken att drabbas av magsäckscancer med mellan 15 och 38 procent.

.

..- Analys 2 -

En annan Meta-analys har genomförts av välgörenhetsorganisationen Världscancerfonden UK ( WCRF UK ).

De har sammanställt 7000 forskningsrapporter och funnit ett övertygande samband mellan ätande av “rött kött” och tjock- och ändtarmscancer.

Med “rött kött” menar WCRF UK griskött, nötkött och lammkött.

En professor på KI, Alicja Wolk, som kommenterat analysen i media, menar att man däremot kan äta kött från fågel, fisk och vilt, eftersom man i samband med dessa livsmedel inte funnit några markanta paralleller till riskökning av cancersjukdom.

Hon betonar speciellt att man helst inte skall äta de processade charkvarorna /skinka,korv,eller bacon/ överhuvudtaget.

- Cancerrisken börjar öka redan vid ett dagligt ökat intag av en halv portion ( 30 gram ) /skinka,korv,eller bacon/ per dag, enligt Alicja Wolk, professor vid Karolinska Institutet.

.

- Lär in felaktigt beteende -

Enligt Världscancerfonden UK, är det särskilt farligt för barn att äta /skinka,korv,eller bacon/.

- Om man lägger exempelvis skinka på barnens smörgåsar dagligen, lär man dem tidigt ett felaktigt ätmönster, vilket kan skada dem när de blir vuxna, menar Marni Craze vid WCRF UK.

.

Varför är t.ex. skinka cancerogent ?

Enligt Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket, kan det vara Hemoglobinmolekylen som binder järnet i köttet, som ökar bildandet av cancerframkallande kväveföreningar i tarmarna.

Världscancerfonden UK hävdar att cancerrisken troligen ökar på grund av ämnet Nitrit, som ibland tillsätts i skinkan för att hindra att bakterien Clostridium Botulinum får fäste i köttet.

WCRF UK rekommenderar ett veckointag av rött kött på MAX 500 gram.

De processade charkvarorna /skinka,korv,eller bacon/ skall man helst inte äta alls, enligt WCRF UK.

__________

- Är det inte, med tanke på dessa fakta, märkligt att det knappt finns en pizza, paj eller smörgås i detta land utan en påslabbad skinkbit ?

.


UPP….EXTRA: Vanlig SKINKA kan ge dig CANCER….UPP


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=3066

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)


Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu