Kokt Hans o Greta.nu » Blomskötsel

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

5 tips på lättskötta blommor – Hela listan

_____

Har du inte tid med blommor ?

Men vill ändå ha blommor ?

- Skaffa någon av dessa !

Det är ju mycket att tänka på, när man skall skaffa blommor. Många av våra mest populära blommor, är väldigt svårskötta. Och är DU en stressad, resande försäljare, kanske inte tid finnes, att ta hand om blommor.

- Men, här har du 5 stycken blommor, som alla kan sköta !

.

1. Ungkarlsblomma ( Aspidistra ) .Bild HÄR

Tillhör arten “Liljeväxter”. Den får cirka 7 decimeter höga, ståndaktiga blad, och den har små, anspråkslösa brun-violetta blommor, som blommar nere vid jordkanten. Den växer långsamt, och kan bli mycket gammal. – Även om man inte sköter den alls kan den bli uppåt 5-6 år. Enda haken är att den är känslig för sol, och man bör inte vattna den för mycket, då kan bladen spricka. – Lämplig för den som vill ha persiennerna neddragna, alltså…

2. Garderobsblomma ( Zamiakalla ) .Bild HÄR

En giftig, men populär, lättskött krukväxt, med intressant form på bladen. Den kallas även “Smaragdblomma”, efter sina smaragdgröna, glänsande blad. Fördelen med blomman, är att den klarar sig i svagt ljus, och den står emot torka bra. Den är perfekt att hänga i en ampel nere i ett hobbyrum, eller i en ateljé. När stjälkarna och bladen börjar bli gamla och torra, är det bara att klippa bort det torra, och byta jord på blomman. – Då lever den några år till. – Denna blomma kan även delas och omplanteras. Ta då en vass kniv och dela roten mitt itu ! Kallas ibland “Garderobsgömma”.

3. Novemberljus ( Elisabetblomma ) .Bild HÄR

- En blomma som växer flera år ( perenn ). Den har både ovala och runda blad, som är cirka 5 centimeter vida, med vita nerver i. Blommorna, som är 12-15 centimeter höga, växer i ax. Novemberljus blommar i Oktober/ November.

4. Japansk kottepalm ( Cycas revoluta ) .Bild HÄR

Ser ut som en mexikansk palm, men den är från Asien. Blomman har långa, gröna, utstående blad, som liknar en kam. Japansk kottepalm är lättskött, tålig, kravlös och behöver torka ut mellan vattningarna.

5. Julstjärna ( Euphorbia ) .Bild HÄR

Denna fleråriga krukväxt är populär runt jul, tack vare sina röda högblad. Blomman är så lättskött och välväxande, att problemet snarare kan vara att den prunkar och växer även när julen är över. Men, då kan man köpa en Euphorbia med vita eller rosa blad istället ! Denna växt går också mycket bra att omskola, eller ta skott ifrån. Julstjärnan har gula, små blommor, vilket kanske inte är så vida känt. Den har kraftig stam, med vit, giftig växtsaft i.

.

- Fler blommor som är lättskötta är: 6. Begonia, 7. Kalanchoe, 8. Gullranka, 9. Ampel-lilja och 10. Blymönjeblomma.

.

- Vill du ha något lättskött i blomlådan på balkongen ?

Då kan jag tipsa er om Småpetunior, eller Penséer ! De är lättskötta, men man bör ta in dem under natten, då de väldigt lätt fryser. De bör planteras glest i blomlådan, så att de inte suger näring från varandra.

.

Dessa tre blommor kan istället vara svårodlade:


A. Sankt Paulia

Denna rara och populära blomma, kräver mycket av sin användare. Vattnet skall ha rätt pH-värde och får inte vara för varmt, och inte heller för kallt. Rötterna måste ha lagom med luft, och den blir lätt skadad i solsken. Då ser stjälkarna slappa ut, och bladen kan lätt förtvina. Sankt Paulian är hård att ta sticklingar ifrån, och den behöver också specialnäring. – En riktig utmaning för den vane blomodlaren, alltså !

B. Orkidé

Denna mycket vackra blomma, härstammar från tropiska områden och är svårodlad. Den är också känslig för förändringar i miljön. Orkidéer odlar man ofta i genomskinlig kruka, och de har så kallade luftrötter, som skall odlas i en mycket speciell jord, som behöver Orkidénäring. – Också denna blomma, en utmaning för det hängivna proffset !

C. Papegojblomma

Den ståtliga Strelitzia Reginae har tre orangefärgade, lysande blad, som sitter ihop som en papegojnäbb. I övrigt har den mörkt, mörkt blå blomblad och blomman härstammar från Afrika. Den är knivig att odla, svår att omskola, och känslig mot köld. – Inget för den resande, ensamstående affärsmannen, alltså.

.

Extra råd:

Blommor är ofta känsliga för kyla, och om en blomma frusit en längre tid, ser man det på bladen, som ser bruna, ihoprullade och torra ut, trots att blomman har fått vatten. Om du måste öppna fönstret hemma, så bör du först plocka bort de blommor som står i en radie av 5-6 decimeter från fönstret. Annars fryser de. Blommorna fryser även om man bara öppnar fönstret kortare stunder, och de fryser även på sommaren.

- Lycka till !

.

Bonusmaterial

Har du ändå svårt att bestämma dig för vilka krukväxter du ska välja, så får du här en gratis liten dikt utav mig, som kanske kan vara till någon hjälp ?

- – -

“Rosen och Amaranten”

En Ros och en Amarant, blommade sida vid sida i en trädgård. Denna amarant, Rävsvansblomman, sade till rosen: -”Vad jag avundas dig din skönhet och din ljuvliga doft ! Inte undra på att du är allas älskling, och en sådan favorit.”

Men, Rosen svarade med en smula vemod i rösten: – “Ack, kära amarant! Jag blommar bara en gång. När mina blomblad vissna och falla av, så dör jag. Men dina blommor vissna aldrig, inte ens när de blivit avskurna. För de är oförgängliga.”

…………………………………………Aisopos

- – -

Denna artikel är en sammanställning av informationen i uppslagsverken Nationalencyklopedin, Norstedts uppslagsbok, Bra böckers lexikon, Prismas stora uppslagsbok, Wikipedia, och av samtal med utbildad blomodlare.

 Sammanfattning för synnedsatta HÄR

 Gå till de senaste inläggen .

Vill du kommentera artikeln, eller kritisera valet av blommor, klicka HÄR


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=6129

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.



KHOG/Ih Z 7 (670x250)


Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu