Kokt Hans o Greta.nu » Utomhus.utr.

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Där vinterförvarar du el-gräsklipparen bäst

_____

Har du problem med hur du skall förvara din trädgårdsutrustning ?

Du kanske har dåligt med utrymme ?

I denna artikel kommer du få tips om var du bör förvara dina elredskap !

Det är väldigt vanligt att vi ställer in vår elektriska gräsklippare, elektriska häcksax, elgrill, eller infravärmare i ett vanligt kallförråd när utomhussäsongen är över.

Vi tycker oss sakna utrymme någon annanstans, plus att vi kanske inte vill ha skrymmande materiel stå inomhus, kanske för att den då skulle vara i vägen, eller för att det inte ser bra ut när vännerna kommer på besök.

Men tänk så fel vi kan ha !

För, just eldriven utrustning måste nämligen stå inomhus, i rumstemperatur, på grund av att elektroniken inuti utrustningen är väldigt känslig för kyla och fukt och för de hastiga väderomslag som blir i ett garage, eller kallförråd.

Dessutom är flera delar på en el-gräsklippare gjorda av plast, däribland handtag, kåpa och skruvar, och till och med elsladden som går mellan kontakten och motorn är ofta gjord i plast. Dessa detaljer kommer att spricka om de utsätts för klimatet som är i ett kallförråd.

Vi kanske har köpt en ny eldriven gräsklippare och vi vårdar den ömt, som om den vore vårt eget barn. Men sedan ställer vi bara in den i ett kallförråd i slutet av september och tar inte ut den förrän i slutet av april, eller i början av maj.

Kommer den att fungera då ?

.

..- Televerkshärva ? -

Ja, om den gör det, så är det i så fall bara tur. För om den inte gör det, så kommer du inte att kunna få ut ett öre på konsumentgarantin eller på någon försäkring. För försäkringsbolaget kommer säga att det är ditt fel och att du förvarat den för kallt och fuktigt under vintern.

Och samma sak, om du, eller någon i din familj skulle skadas av att det har kommit in fukt i el-gräsklipparens elektronik, eller i kabeln, kan du ju bara drömma om att du kommer få ut något på försäkringen. – Du har ju förvarat el-klipparen i ett oisolerat förråd som följer utomhusklimatet.

Och varför bjuda försäkringsbolaget på det ?

Och på företaget, där du köpt el-utrustningen, talar de självklart inte om hur du skall förvara utrustningen över vintern. För de vill ju att du skall förvara den fel, så att den skall gå sönder, så att du blir tvungen att köpa en ny. Fula är de, men inte dumma !

Sedan är det även bra att tänka på vilken typ av kabel man skall använda till utrustningen. Många experter rekommenderar att man bör köpa kraftig väder/vatten- och oljebeständig kabel av gummi, till exempel kabeln HO7RN-F. Känn gärna på kabeln i affären, så att det går lätt att vira ihop och hänga upp den på väggen därhemma.

En plastkabel är sällan bra, eftersom den korvar sig, nästan som de där gamla telefonsladdarna man hade förr, och det skapar onödigt slitage på de små sladdarna som löper inuti kabeln. Och plastkablarna är nästan omöjliga att linda ihop också, eftersom det blir en enda härva av alltihop.

SÅ, kraftig gummikabel i jordat utförande, som är lätthanterlig och lätt att linda ihop, alltså. Byt gärna kabeln varannat år.

Men var bör man då förvara exempelvis en el-gräsklippare över vintern ?

Ja, ett tips är att man ställer den i det rum som har det minsta väderomslaget, exempelvis i ett sovrum, eller garderob, eller i ett skåp inomhus. I gillestugan, eller i en uppvärmd källare kan också gå bra. Och glöm inte att även förvara kabeln inomhus.

.

Faktakällor:

Elsäkerhetsverket

Boken “Gör så här”, Bonnier publication/Semic AS, Oslo, Norge

Information om kabeln HO7RN-F:

http://www.drakauk.com/products/special_cables/special3.php

Referens för inlägget:

http://menhuvvaligen-gretan.blogspot.com/2008/07/elgrsklippare.htmlDu kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=4512

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Ställa in siktet på ett luftgevär – 5 råd

_____

Har du ett luftgevär ?

Men vet inte hur man siktar ?

- Här får du svaret !

Att skjuta luftgevär är rätt så enkelt. – Det gäller att träffa där man har tänkt att träffa. Och då bör man ha ett sikte som är rätt inställt. Annars blir det svårt att träffa där man har planerat.

Det finns många typer av sikten till luftgevär, men vi kommer nu att gå in på två av dessa. – Det fasta siktet (öppet riktmedel), och det så kallade kikarsiktet (slutet riktmedel). Och det är samma princip för båda siktena:

– Det gäller att placera siktet där man vill ha träffen. Vill du skjuta mer till vänster, så bör man ställa siktet mer till vänster. Vill du skjuta mer till höger, får man ställa siktet mer till höger.

Luftgevärets pipa, riktas alltså åt det håll du ändrar siktet åt. – Enkelt va ?

.

Det här behöver du:

Luftgevär, skott, kikarsikte, måltavla, insexnycklar, skruvmejsel

.

1. Så här fungerar det fasta siktet

Det finns två huvudtyper av fasta luftgevärssikten. Den ena typen är den som brukar sitta på lite billigare gevär, där man trycker in en kil i mitten av siktskåran, så att siktet åker upp. Då träffar skottet också högre upp på måltavlan. Men den vanligaste typen av sikte, är det som har en liggande skruv i mitten (elevationsskruv), och en stående skruv på höger sida (sidvinkelskruv).

Den liggande mittenskruven reglerar man “upp och ned” med, och den skruv som sitter på högra sidan reglerar man höger/vänster med.

Och principen är mycket enkel: – Vill du träffa mer till höger på måltavlan, så skruvar du bara sidoskruven åt höger (medsols). Och vill du skjuta mer till vänster, skruvar du sidoskruven åt vänster (motsols). Och vill du träffa längre upp på måltavlan, då skruvar du mittenskruven åt vänster. Och vill du träffa längre ned, då skruvar du mittenskruven åt höger. – lätt som bara den !

.

Mittenskruven, fast sikte:

Motsols = UPP, Medsols = Ned

Högerskruven, fast sikte:

Motsols = Vänster, Medsols = Höger

.

2. Så här “siktar du in” ett luftgevär med fast sikte

Börja med att fixera luftgeväret stadigt över en stolsrygg, eller på en stav eller dylikt. Du kan börja grovinställa på cirka sju meters avstånd från måltavlan.

Ladda geväret, lägg upp det på stolsryggen och rikta det så att du har kornet precis mitt i siktskåran och så att korn och siktskåra bildar en övre linje. Själva toppen av kornet, bör vara i “bull’s eye” eller i “tioettan”, som man sade förr, det vill säga i mitten utav måltavlan. – Detta kallas att man har hittat “siktlinjen”. Om skottet nu hamnar exempelvis klockan åtta, det vill säga i vänster nederkant av tavlan, då skruvar du den högra skruven medsols. Sedan skjuter du ett provskott till.

Hamnar det skottet på klockan sex ( nere i mitten ), då har du rätt höger/vänster inställning på siktet. Sedan skruvar du den liggande mittenskruven motsols. Skjut ett nytt provskott. Hamnar nu skottet mitt i “tioettan”, då har du lyckats med grovinställningen.

För att fininställa siktet, så backar du bara några meter från tavlan, och gör exakt samma sak igen. Och när du fininställt siktet så att träffbilden hela tiden blir i “tioettan”, då är det dags att ta bort stolen och börja träningsskjuta på riktigt !

..3. Så här fungerar ett “kikarsikte” !

Ett kikarsikte fungerar nästan med samma princip som ett fast sikte. Men, här använder man inte korn och siktskåra när man skjuter, utan man använder i stället ett kors, som kallas för “hårkors” när man siktar. Hårkorset är en optisk funktion inne i kikarsiktet.

Hårkorset reglerar man i höjdled och sidled, med hjälp av två skruvar. En liggande i mitten (elevationsskruv), och en stående till höger (sidledsskruv). – Således samma sak som det fasta siktet.

Enda skillnaden är att när man ställer in hårkorset i sidled, då skall man skruva åt vänster (motsols), när man vill sikta mer till höger. Och skruva skruven åt höger (medsols), om man vill sikta mer till vänster. – Tvärtom mot det fasta siktet, alltså !

Det finns ytterligare ett reglage på ett kikarsikte. – Skärpan. Den ställer du in med skärpeskruven och skärpelåset, som sitter vid okularet, närmast ögat. (På vissa kikarsikten finns det en skärpeskruv i vardera änden.)

Vrider du skärpeskruven åt ena hållet, blir hårkorset tydligt, och bakgrunden suddig. Skruvar du åt motsatta hållet, blir istället bakgrunden tydlig, och hårkorset suddigt.

Du kan använda kikarsikten på mellan 4 x 20 och upp till 4 x 32 i förstoring och objektivdiameter, till luftgevär. – Då brukar det bli lagom.

.

Mittenskruven, kikarsikte:

Motsols = UPP, Medsols = Ned

Högerskruven, kikarsikte:

Motsols = Höger, Medsols = Vänster

.

4. Så här “siktar du in” ett gevär med kikarsikte

Trä på kikarsiktet på luftgevärets skena ( även kallad dovetail rail, eller weaverfäste ) och skruva fast det noggrant. Kikarsiktet bör sättas mot backspärren ( rekyldämparen ), om det finns någon. Du kan placera siktet så att det sitter mellan 5 och 7 centimeter från ögat. Hamnar det för nära ögat, blir det helt svart i siktet. Och hamnar det för långt från ögat, blir vyn för smal. – Lagom avstånd är alltså bäst.

Lägg sedan upp geväret på stolsryggen och börja med att ställa in skärpan, så som det blir bäst för dej. Helst skall hårkorset synas tydligt, men också måltavlan, givetvis.

Sedan skjuter du ett provskott. Hamnar skottet på klockan 8, då skruvar du den högra skruven ordentligt motsols. Varpå du skjuter ett provskott till. Hamnar då skottet klockan 6 ( i mitten längst ned ) – då är hårkorset rätt inställt i sidled.

Nu vrider du kikarsiktets mittenskruv rejält motsols ( så att hårkorset åker uppåt ) Och gör ett provskott till. – Hamnar det skottet i “tioettan”, ja, då kan du skatta dig lycklig ! – Backa sedan till cirka 15 meters avstånd och fininställ kikarsiktet !

På vissa kikarsikten hörs det “klick”, när man vrider på höjd- och sidledsskruvarna. Dessa klick är till för att man exakt skall kunna bedöma hur mycket avståndsförändring det blir för varje “klick”. Ett klick motsvarar 1/4 tum, vid ett avstånd på 100 yard från måltavlan. ( Cirka 6,5 millimeter på cirka 90 meters avstånd, alltså )

Värt att begrunda är också att det ibland inte är lämpligt att använda kikarsikte till luftgevär. Det är oftast lättare att sikta med det fasta siktet istället. Men, står man på långt avstånd, eller övningsskjuter i gryningen eller skymningen, kan kikarsiktet underlätta skjutningen, eftersom det förstärker ljuset.

.

5. Är du vänsterögd ?

Cirka 50 % av oss är vänsterögda, det vill säga, vi tittar helst med det vänstra ögat när vi kisar. Då kan man lägga an geväret mot vänster axel istället, och hålla vänster pekfinger på avtryckaren. Annars kommer man inte ned med kinden så nära inpå kindstödet.

.


.

Extrainfo

Man får inte rikta luftgeväret mot någon människa, eller mot något djur. Och man får bara skjuta luftegevär på en speciell skjutbana avsedd för luftgevärsskytte. – Absolut inte på en avlägsen fin plats mitt i skogen, i närheten av någon skogstjärn, en ljummen sommarkväll.

.

Bild på ett hårkors:

http://sportwaffen-triebel.de/bilder/SWAROVSKI_ABS_4A-300-I.jpg

Bild på ett kikarsikte:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1f/Swift687M.jpg

Bild på ett fast sikte och ett korn:

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTcbPw

qQJPjOL8jhJ0UHPuAQvRiF2xFgriQeTqdSYgYhgrvrU5n

__________

Fakta till artikeln är hämtade från NE, Prismas uppslagsbok, Focus, Bonniers lexikon, tidskriften “Jakt-Jaktmarker och fiskevatten”, samt från vapenexpert Göte Lundmark.

.

Så här skjuter blinda människor luftgevär…

Klicka här för sammanfattning för DYSLEKTIKER

 Senaste inläggen


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=6183

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)


Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu