Kokt Hans o Greta.nu » Utomhus.utr.

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Där vinterförvarar du el-gräsklipparen bäst

_____

Har du problem med hur du skall förvara din trädgårdsutrustning ?

Du kanske har dåligt med utrymme ?

I denna artikel kommer du få tips om var du bör förvara dina elredskap !

Det är väldigt vanligt att vi ställer in vår elektriska gräsklippare, elektriska häcksax, elgrill, eller infravärmare i ett vanligt kallförråd när utomhussäsongen är över.

Vi tycker oss sakna utrymme någon annanstans, plus att vi kanske inte vill ha skrymmande materiel stå inomhus, kanske för att den då skulle vara i vägen, eller för att det inte ser bra ut när vännerna kommer på besök.

Men tänk så fel vi kan ha !

För, just eldriven utrustning måste nämligen stå inomhus, i rumstemperatur, på grund av att elektroniken inuti utrustningen är väldigt känslig för kyla och fukt och för de hastiga väderomslag som blir i ett garage, eller kallförråd.

Dessutom är flera delar på en el-gräsklippare gjorda av plast, däribland handtag, kåpa och skruvar, och till och med elsladden som går mellan kontakten och motorn är ofta gjord i plast. Dessa detaljer kommer att spricka om de utsätts för klimatet som är i ett kallförråd.

Vi kanske har köpt en ny eldriven gräsklippare och vi vårdar den ömt, som om den vore vårt eget barn. Men sedan ställer vi bara in den i ett kallförråd i slutet av september och tar inte ut den förrän i slutet av april, eller i början av maj.

Kommer den att fungera då ?

.

..- Televerkshärva ? -

Ja, om den gör det, så är det i så fall bara tur. För om den inte gör det, så kommer du inte att kunna få ut ett öre på konsumentgarantin eller på någon försäkring. För försäkringsbolaget kommer säga att det är ditt fel och att du förvarat den för kallt och fuktigt under vintern.

Och samma sak, om du, eller någon i din familj skulle skadas av att det har kommit in fukt i el-gräsklipparens elektronik, eller i kabeln, kan du ju bara drömma om att du kommer få ut något på försäkringen. – Du har ju förvarat el-klipparen i ett oisolerat förråd som följer utomhusklimatet.

Och varför bjuda försäkringsbolaget på det ?

Och på företaget, där du köpt el-utrustningen, talar de självklart inte om hur du skall förvara utrustningen över vintern. För de vill ju att du skall förvara den fel, så att den skall gå sönder, så att du blir tvungen att köpa en ny. Fula är de, men inte dumma !

Sedan är det även bra att tänka på vilken typ av kabel man skall använda till utrustningen. Många experter rekommenderar att man bör köpa kraftig väder/vatten- och oljebeständig kabel av gummi, till exempel kabeln HO7RN-F. Känn gärna på kabeln i affären, så att det går lätt att vira ihop och hänga upp den på väggen därhemma.

En plastkabel är sällan bra, eftersom den korvar sig, nästan som de där gamla telefonsladdarna man hade förr, och det skapar onödigt slitage på de små sladdarna som löper inuti kabeln. Och plastkablarna är nästan omöjliga att linda ihop också, eftersom det blir en enda härva av alltihop.

SÅ, kraftig gummikabel i jordat utförande, som är lätthanterlig och lätt att linda ihop, alltså. Byt gärna kabeln varannat år.

Men var bör man då förvara exempelvis en el-gräsklippare över vintern ?

Ja, ett tips är att man ställer den i det rum som har det minsta väderomslaget, exempelvis i ett sovrum, eller garderob, eller i ett skåp inomhus. I gillestugan, eller i en uppvärmd källare kan också gå bra. Och glöm inte att även förvara kabeln inomhus.

.

Faktakällor:

Elsäkerhetsverket

Boken “Gör så här”, Bonnier publication/Semic AS, Oslo, Norge

Information om kabeln HO7RN-F:

http://www.drakauk.com/products/special_cables/special3.php

Referens för inlägget:

http://menhuvvaligen-gretan.blogspot.com/2008/07/elgrsklippare.htmlDu kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=4512

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)

LÄS FLER ARTIKLAR...> / READ MORE ARTICLES...> »

Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu