Kokt Hans o Greta.nu » pension

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Så fifflar ditt pensionärsförbund med pengar

____

Har du blivit pensionär ?

Vill du gå med i något pensionärsförbund ?

- Skippa i så fall medlemstidningarna. – De är fyllda av bedrägerier !

Den här artikeln vill jag rikta till dej som är, eller funderar på att bli medlem i någon pensionärsförening. Man får rätt så frekventa erbjudanden om att gå med i sådana, och det finns många olika pensionärsföreningar att välja bland.

De har olika politiska inriktningar, – vänster/höger på den politiska skalan, och pensionärsförbund för chefer, tjänstemän, och arbetare.

Risken som man tar när man blir medlem i ett pensionärsförbund, är att man blir barskrapad på de stackars korvören man har i pension. Pensionerna sänks ju varje år, för tydligen tycker staten inte att det är så viktigt med folk som gått i pension, – de har spelat ut sin roll, tycker nog staten.

Och då är det mycket viktigt att de ynkliga slantar som rullar in varje månad, kanaliseras rätt, och läggs på vettiga utgifter. – På utgifter som man som pensionär fattar långsiktiga och hållbara beslut kring. För man kan leva i många år efter att man har blivit pensionär. Speciellt om man har blivit förtidspensionerad.

Jag har hårdgranskat Sveriges största pensionärsföreningars medlems-tidningar, och kommit fram till att förbunden medvetet lurar av sina medlemmar pensionspengarna, genom otydlig textkommunikation ovanför reklamannonserna i tidningarna.

Cirka 90 % av reklamannonserna i pensionärsförbundens medlemstidningar, saknar texten “Annons” ovanför reklamannonserna. Detta gör att det nästan är omöjligt för en outbildad person att avgöra om texten kommer från redaktionen, eller om texten kommer från ett företag som köpt reklamplats i tidningen.

Dessutom blandar pensionärsförbunden vanliga annonser, med så kallade EA-annonser ( Editorial advertising ) i en enda röra. EA-annonser är utformade som ett reportage, för att fattiga pensionärer skall luras att tro att det är redaktionen på pensionärsförbundet som har skrivit ett reportage. Men egentligen är det ett separat företag som köpt plats i tidningen.

- Ofta är det en läkare som står med ett stetoskop över axlarna, som hävdar att ett hålfotsinlägg är bra och absolut måste köpas, eller en fåtölj, med inbyggd massagefunktion, som är så stor att den knappt kommer in genom ytterdörrn.

Jag har i och för sig ingenting emot att företag bedriver forskning, och presenterar resultaten i annonserna, men då måste det tydligt stå “Annons” längst upp på sidan, eftersom risken är stor, att de pratar för sin egen vattvälling.

Det allvarliga med utformningen av de här tidningarna, är att många av annonserna är konstruerade som rena reportage ( advertorial ), där det är svårt att se om det är en oberoende källa som påstår en sak, eller om det är köpt reklamplats.

.

..- Smart affärsidé ? -

Och till råga på allt, så blandar man redaktionella reportage med reklamannonser i samma ämnen och på samma sida, och då kan man ju ifrågasätta reportagets trovärdighet. Många annonser, har även ordet “Nyheter” i rubriken, trots att produkten funnits i över 10 år, och då tror ju människor att det är en nyhet från TT eller från ekoredaktionen.

Ordet “Gratis” förekommer också på många reklamannonser. Men läser man vidare, så ser man att det bara är kostnads- och installationsförslagen, som är gratis, inte själva produkten. Orden “Prisvärt”, och “Halva priset”, förekommer också frekvent.

Dessutom idkar pensionärsförbunden samarbeten med olika företag, och erbjuder pensionärsrabatter, och där annonserna är reklam både för förbundet och för ett företag, men det finns ingen tydlig förklaring till hur de här samarbetena egentligen ser ut.

Pensionärsförbunden har också liknande typsnitt både på den redaktionella texten ( Editorial matter ), som i sina reklamannonser. Det är seriferna “Times New Roman” och “Georgia”, samt linjärerna “Arial” och “Verdana” över hela linjen, och detta innebär ytterligare en försvårande faktor, för att kunna avgöra om texten är ett oberoende reportage, eller någon som pratar för sin egen vinnings skull.

Det enda som hade behövt göras, är att sätta ut en tydlig text: “Annons”, längst upp på varje annonssida. Då skulle ingen kunna säga att den har blivit lurad.

Det som är allvarligt med den typ av annonspolicy, som pensionärsförbunden har, är att de tar ifrån pensionärerna deras fria val.

Jag anser att man skall kunna välja om man vill köpa någonting från ett företag som köpt reklamplats i tidningen, eller köpa något direkt från pensionärsföreningen, eller inte köpa någonting alls. Men det kan man inte välja idag, när hela tidningen ser ut som en röra av inavlat horeri.

Men, det är klart, det är ju en smart affärsidé av pensionärsförbunden. – Först tar de 250-350 kronor i årsavgift av sina medlemmar. Sedan lurar de av pensionärerna deras pengar, genom den otydliga annonseringen.

- Sedan ringer de och kränger lotter till de medlemmar som är förståndsnedsatta också. Och då har man ju täckt in alla medlemmar. Smart…

- Är det kanske därför Sveriges alla pensionärsförbund är så rika ?

Om vi drar en parallell till internet, så kan man konstatera att jag som ansvarig för en webbplats aldrig skulle kunna hålla på med den här typen av annonser i min blogg.

Konsumentverket skulle jaga mig med blåslampa om jag blandade in annonstexter i mina artiklar, utan att skriva “annons” ovanför, och jag vet att Konsumentverket är igång och granskar olika bloggar. Så vi har ögonen på oss.

- Men hur kan pensionärsförbunden hålla på som de gör, i så många år ?

De har hållit på och lurats med sina annonser så länge jag kan minnas.

Det finns en lag som lyder:Det ska tydligt framgå att det handlar om reklam och vem som svarar för reklamen.”

__________

- Är pensionärsförbunden undantagna från den lagen ?

.

 Gå till rutan för att kommentera

 Sammanfattning för funktionsnedsatta här


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=6541

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Tack för 51 goda år ?

_____

Min manlige bekant har nyligen gått i pension.

Efter ett 51 år långt arbetsliv, kan han äntligen börja skörda frukterna.

Men han är inte född här i Sverige…

Min bekant invandrade hit för arton år sedan, efter att hans land slagits i spillror av kriget. Innan det blev krig i hemlandet, hade han arbetat som chaufför i 33 år. Han har ett helt fläckfritt förflutet och har ej haft en enda sjukdag.

Det blev som en sport för honom att sköta sin hälsa så till den grad, att han skulle vara frisk och kunna möta sina dagliga passagerare, utan att bussbolaget skulle behöva sätta in någon vikarie. Det vore väl besvärligt för dem ?

Efter att han kommit till Sverige för arton år sedan, började han söka arbete som bussförare även här.

Dagen efter att han postat ansökningarna, ringde de från stans största bussbolag och ville anställa honom direkt över telefon. Utan att ens ha träffat honom först. De skrev från klockan tio, fast klockan var elva.

Och sedan den dagen har han varit en av bussbolagets mest uppskattade medarbetare. – Strävsam, skötsam och avslappnat trevlig både mot passagerarna och mot personalen. Och det bästa av allt: Han är aldrig sjuk !

Men medan åren gick, började han alltmer fundera på dagen då han måste pensionera sig. Så han kontaktade myndigheterna här i Sverige och hörde sig för om hur hög hans framtida pension skulle bli.

.

.. - Bibeln ? -

Och de kunde med en snabb överslagsräkning se att pensionen skulle bli ca 4000 kronor i månaden, netto efter skatt. Då detta är väldigt lite pengar, bad de honom återkoppla till sitt hemlands pensionsmyndighet och försöka få utbetalt därifrån.

Och det gjorde han. I april år 2000 skickade han brev till den stat han är uppväxt i. Men problemet var bara att landet efter kriget numera är uppdelat i många småstater och alla stater lämnade över ärendet till varandra. Ingen ville ta ansvaret att ge honom några pengar.

Men, mot alla odds, efter sju års telefonsamtal och brevkorrespondens, hörde de äntligen av sig från en pensionsmyndighet i hemlandet och meddelade att han kommer att få 1500 kronor per månad i pension därifrån.

Skönt !!

Med bestämda steg gick min bekant upp till de svenska pensionsmyndigheterna och berättade att han från hemlandet blivit beviljad 1500 kronor, vilka han nu ville plussa på sin svenska pension.

Men. Se, det gick inte.

Istället drog de av dessa 1500 kronor från min bekants svenska pension, så att han ändå skulle få en slutlig pension på 4000 kronor i månaden.

När jag hörde min bekant berätta detta, kom jag att tänka på ett intressant bibelcitat från Jesu tid.

Det löd:“Var och en som har, han skall få, och det i överflöd; Men den som inte har, från honom skall tas också det han tror sig ha.”

__________

- Men, det var väl 2000 år sedan ?

.


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=3838

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)


Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu