Kokt Hans o Greta.nu » tavelram

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

Att själv laga sin tavelram – 4 råd

_____

Har din tavelram gått sönder ?

En stor spricka i det vackra träet ?

- Läs om hur du lagar ramen, och döljer sprickan !

Vi svenskar är ju ett konstintresserat folk och vi har gärna vackra tavlor hängande på väggarna. Men om man har otur, kan en tavla helt plötsligt ramla ned från sin plats, och krossas mot golvet. – Kanske för att x-kroken släppt från väggen, eller för att tråden som vi hängt upp tavlan med, har gått av.

Ofta klarar sig själva målningen bra vid nedslaget i golvet, eftersom de material vi använt vid målandet av tavlor, canvasdukar, eller grundade masonitpannåer, ofta är hållbara och väl inbäddade. Men värre är det med ramarna. De tål inte lika mycket. Endera kan en tavelram i trä gå sönder i hörnen, eller också kan det uppstå en spricka, som går längsmed hela ramlisten.

Och det är dyrt att lämna in en träram för reparation på en ramverkstad. Och många gånger så tackar ramverkstäderna nej till att utföra ett jobb, på grund av att de inte kan garantera ett långsiktigt hållbart resultat.

Förr i världen, så spikade man med småspik ihop ramarna, när de hade gått sönder, men nuförtiden så limmar man först, och sedan häftar.

I professionella sammanhang så använder man en “underpinner” – ett slags häftningsredskap som slår in häftstiften i ramen underifrån, men är man en vanlig privatperson, så duger en häftpistol gott.


- Så här kan du göra för att själv rädda en sönderslagen träram, och dessutom göra så att sprickan inte syns.

.

Köp:

Trälim, häftlim, tvingar, häftpistol, ( snabbspackel, målarfärg, risgryn )

.

1. Har tavelramen gått sönder i en hörnfog ?

Ta då ur målningen ( alstret ) ur ramen. Sedan sätter du lite trälim på båda fogändarna och väntar 3 – 4 minuter, så att limmet hinner bli lite klibbigt innan du pressar samman, så fogändarna liksom “häftar ihop”.

Avsluta med att lägga ramen i en så kallad “hörntving” och försiktigt häfta in ett par häftklamrar på ramens baksida, så att träramen håller ihop ordentligt. Om tavelklammern ( L-formad häftklammer ) sitter kvar i hörnet, kanske du inte behöver häfta in nya häftklamrar.

Det är också möjligt att använda småspik, och spika ihop fogändarna.

..

2. Har en stor flisa lossnat från en ramlist ?

Då börjar du med att försiktigt ta ur själva målningen ( alstret ) ur ramen. Ta sedan flaskan med trälim och tryck ut lite lim på ett finger. Nu stryker du ordentligt med trälim på den del som är lös, och gärna också på själva ramlisten. Tänk på att ta rikligt med lim, eftersom det förmodligen fattas en del småflisor och att limmet behöver fylla ut tomrummen.

Nu sätter du bara dit den lösa rambiten mot listen och trycker till. Sedan sätter du på ett par tvingar över ramlisten, så att den fixeras. Överskottslimmet tar du bort med ett blött finger, eller med en liten våt kniv. OBS ! Det går inte att ta bort trälim med hushållspapper !

När trälimmet har torkat, blir limmet genomskinligt ( transparent ) och limmet kommer inte att synas. Men själva sprickan kanske ändå kommer synas.

.

3. Så här döljer du sprickan med målarfärg

För att sprickan inte skall synas, är en variant att du målar hela ramen i en färg, som du tycker passar ramen och alstret. Men eftersom trälimmet har en tendens att minska i omfång efter några år, kan det vara bra att först lägga på snabbspackel över sprickan, och sedan måla ramen.

Det går även att dölja sprickan med hjälp av färgat vax.

.

4. Dölj sprickan med hjälp av risgryn

- Lägg tavelramen på köksbordet med framsidan uppåt. Sedan penslar du hela ramen rikligt med ett segt, långsamtorkande häftlim. Sedan tar du en näve råa risgryn och strör ut över hela ytan på tavelramen. Ta precis så mycket risgryn, som du tycker blir snyggt och så att de döljer sprickan.

Sedan trycker du fast risgrynen med en osthyvel. Du kan nu även rita lite mönster i risgrynen, om du vill.

När häftlimmet har torkat och risgrynen sitter ordentligt fast på tavelramen, då målar du bara ramen i den färg du själv tycker är snygg.

Resultatet av att strö risgryn på tavelramen och sedan måla ramen, blir att ramen kommer att skimra på väggen och det uppstår en fantastiskt snygg effekt. Ljuset som du har i rummet, kommer att studsa oregelbundet mot risgrynen och förstärka patoset hos själva ramen, men också förstärka och lyfta fram det konstnärliga alstret.

- Och dessutom döljer du ju sprickan !

( Det går också bra att använda Kornris, Korngryn eller Mannagryn. )

Lycka till !

.

Så här ser tavelramen ut med risgryn på : ( Kopiera + klistra in )

http://www.precisensan.com/antikforum/attachment.php?attachmentid=11189&stc=1&d=1186157742

Bild på limning av en hörnfog :

http://isabelsvarld.blogg.se/images/2009/snick3_31815691.jpg

Bild på en hörntving:

http://www.biltema.se/ProductImages/20/large/20-732_l.jpg

Bild på en tving :

http://www.peros.se/Kataloger/Bilder/tving.gif

 TILL START

Tack till rammakare Ulf Karlsson och till konstnären Mats Svensson

.- Så här döljer du en ramspricka med krackeleringsmedel, LÄS HÄR


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=5781

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)


Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu