Kokt Hans o Greta.nu » Elsäkerhet

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

NY LISTA ! 3 DÖDSFÄLLOR DU HAR I HEMMET !

_____

Denna artikel kommer att ge dig information om hur du skall undvika tre vanliga dödsfällor i ditt eget hem.

Dödsfällor som de flesta av oss inte har en aning om existerar, men som varje år orsakar enorm förödelse.

Det gäller våffeljärnet, TV:n och datorn.

.

..- Våffeljärnet -

Något som flera av oss inte tänker på, är att det i våra kök sitter blandade vägguttag. – Både jordade och ojordade. Vanligtvis får man inte blanda olika vägguttag i samma rum, men man har förut utfärdat dispens för kök, då de elmässigt räknats som två rum.

Man kan i köken hitta ett ojordat uttag, exempelvis nedanför matbordet samt ett par jordade vägguttag i anslutning till köksbänken.

Problemet med denna dispens är att många av oss har mikrovågsugnen ansluten till ett av de jordade uttagen på köksbänken. Sedan har vi även kaffebryggaren och ofta även en vattenkokare i dessa uttag, plus att man där eventuellt också har brödrosten.

Men sedan är det slut på uttag.

Och det är nu det farliga uppkommer. För att kunna ansluta en femte hushållsprodukt, exempelvis ett våffeljärn, så drar man ibland en skarvsladd från det ojordade vägguttaget vid matbordet och upp mot köksbänken.

Då de flesta våffeljärn är gjorda i metall och behöver jordning, krävs i detta läge endast att det blir ett litet tekniskt fel inuti våffeljärnet, så att metallen blir strömförande.

Tar man då i våffeljärnet, samtidigt som man öppnar mikrovågsugnen ( som är jordad ) får man en strömgenomgång i kroppen som förmodligen passerar hjärtat. Och ni kan själva räkna ut vad som händer.

Dessutom har flera av mina väninnor våffeljärn hemma som liknar de allra tidigaste månlandarna och det gör ju inte saken bättre.

.

..- TV:n -

Den andra dödsfällan som du kan undvika, finns i vardagsrummet. I detta rum finns oftast bara ojordade vägguttag och man stoppar därför troligast in sin TV i ett sådant. Men nu krävs bara att det blir ett litet tekniskt fel i TV:n, så att chassit blir strömförande.

Du böjer dig ned på huk och tar tag i ett element ( som är jordat ), samtidigt som du tar i TV:n. Mors, säger man i sjukvården. Morte på franska. Du är död, säger man på svenska.

.

..- Datorn -

Den tredje och kanske viktigaste dödsfällan man skulle kunna undvika, är att koppla in sin stationära dator i ett ojordat uttag, samtidigt som man ansluter datorskärmen i ett jordat uttag. Detta är vanligt i studentlägenheter, där man har kort avstånd mellan kök och vardagsrum.

Blir det ett litet tekniskt fel i den ojordat anslutna apparaten, dvs datorn och man skulle råka ta i bildskärmen samtidigt, skulle det kunna innebära stora risker.

Man kanske kan dra en slutsats av denna lista,

__________

- blanda inte jordad och ojordad utrustning i samma rum, tex ?

.

Källa:

Elsäkerhetsverket

Ytterligare information:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article83913.abDu kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=3752

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)


Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu