Kokt Hans o Greta.nu » “Skönheten & Odjuret”- Hela Grimms version

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !


    Annons/Ad:

“Skönheten & Odjuret”- Hela Grimms version

.

.

..En gång i tiden, då en köpman skulle fara till marknaden, så frågade han sina tre döttrar vad han skulle köpa med sig hem till dem.

Den första dottern, ville ha en klänning med broderier på. Den andra dottern, ett pärlhalsband, men den tredje dottern, som kallades Skönheten, och som var den yngsta, vackraste och skönaste av dem alla, sade till sin far:

“Allt jag vill, är att du väljer en ros speciellt till mig, och tar med den hem !”

När handlaren hade avslutat sina affärer på marknaden, begav han sig hemåt. – Dock blåste en plötslig storm upp, och hans häst kunde knappt ta sig fram i den vinande blåsten.

Kall och trött, hade handlaren förlorat allt hopp om att nå fram till ett visst värdshus, när han plötsligt såg ett starkt ljussken, mitt inne i lövverket av ett träd.

När köpmannen närmade sig, såg han att det var ett slott som låg där bakom, badande i ljus.

“Jag hoppas att jag hittar lä där för natten”, sade han till sig själv.

När köpmannen kom fram till slottets ingång, så såg han att porten var öppen, men när han ropade, så kom det ingen till hans hjälp.

.

Efter att han samlat mod till sig, gick han in, – fortfarande ropade han efter någon som skulle välkomna honom och på ett bord i stora salen, stod en härlig middag framdukad.

Handlaren blev kvar där inne, och fortfarande ropade han efter ägaren till slottet. Men ingen kom, och den fullständigt utsvultne handlaren, satte sig till bords, för att äta en rejäl måltid.

Översvallad av nyfikenhet, vågade sig köpmannen därefter upp på övervåningen, där korridoren ledde till praktfulla rum, och salar. En brasa knastrade i det första rummet, och en mjuk säng, såg där väldigt inbjudande ut.

Det var nu sent, och handlaren kunde inte motstå den inbjudande sängen, utan lade sig i den, och somnade.

När han vaknade nästa morgon, hade en okänd hand placerat en mugg rykande kaffe och lite frukt, på hans nattduksbord.

Handlaren åt sin frukost, och efter att han gjort sig i ordning, gick han ned för att tacka sin generösa värd. Men, precis som kvällen innan, fanns där ingen i sikte.

Förundrad över det makalösa som han varit med om, gick han nu ut i trädgården, där han hade lämnat sin häst bunden vid ett träd.

- Plötsligt fångade en stor rosenbuske handlarens blick.

Han kom ihåg sitt löfte till Skönheten, och böjde sig ned för att plocka en ros. Plötsligt, – ut ur ett rosenbuskage, hoppade en fruktansvärd best fram, iklädd vackra kläder.

.

Sagans namn

“Skönheten och Odjuret” / Bröderna Grimms version

Sagans namn

.

Två blodsprängda ögon, glänste argt mot köpmannen, och en djup, skrämmande röst morrade:

“Otacksamme man, jag som gav dig husrum; mat vid mitt bord, och lät dig sova i min egen säng, och det tack jag får, är att du stjäl mina favoritblommor !

Jag skall döda dig för detta !”

Skälvande av rädsla, föll handlaren på knä framför Odjuret.

- “Förlåt mig ! Förlåt mig ! Döda mig inte ! Jag gör allt du säger !

Rosen var inte till mig, den var menad till min dotter - Skönheten. Jag lovade att ta med mig en ros till henne, från min resa !”

Odjuret släppte tassen från köpmannen.

- “Jag skall skona ditt liv, men på ett villkor, – Att du ger mig din dotter !”

Den skräckslagne köpmannen, som gick en säker död till mötes om han inte lydde, lovade att han skulle ge sin dotter till Odjuret.

Köpmannen kom hem, föll i gråt, och alla tre döttrarna kom för att trösta honom.

Efter att han hade berättat för dem om sina hemska äventyr, lugnade Skönheten honom kvickt:

.

- “Kära pappa, jag skulle göra vad som helst för dig ! Oroa dig inte, Du kan hålla ditt löfte, och samtidigt rädda ditt eget liv ! Ta mig till slottet. Jag stannar där i ditt ställe!”

Handlaren kramade om sin dotter, och sade:

- “Jag har aldrig tvivlat på din kärlek. Jag kan bara tacka dig, för att du har räddat mitt liv.”

Så fördes Skönheten till slottet. Odjuret hade dock ordnat en ganska oväntad hälsning till flickan.

Istället för att hota med döden, som Odjuret hade gjort med pappan, var det nu istället förvånansvärt trevligt.

I början, var Skönheten rädd för Odjuret och ryste vid åsynen av honom.

Men hon fann att, trots att monstret hade en hemsk åsyn, så bleknade hennes skräck med tiden. – Hon hade ett av de finaste rummen på slottet, och satt i timmar och broderade framför brasan.

Och Odjuret satt i timmar i sträck, på nära avstånd från Skönheten, tyst blickande mot henne. Sedan började Odjuret att säga några vänliga ord, och till slut var Skönheten förvånad över att upptäcka, att hon faktiskt njöt av konversationen.

Dagarna gick, och Skönheten och Odjuret blev goda vänner. Så en dag, bad Odjuret flickan att bli hans hustru.

.

Webbsajtens namn

Webbsajtens namn

.

Tagen på sängen, sade Skönheten att hon inte visste vad hon skulle säga. – Gifta sig med ett sådant fult monster ? Hon skulle hellre dö ! Men hon ville inte såra någon som trots allt hade varit snäll mot henne.

Och hon mindes också att hon var skyldig Odjuret hela sitt eget liv, liksom sin fars liv.

- “Jag kan inte förmå mig till att svara ja”, säger hon darrande. “Jag skulle så gärna vilja…” Odjuret avbröt henne med en plötslig gest.

- “Jag förstår mycket väl ! Och jag blir inte kränkt av din vägran !”, Sade Odjuret.

Livet fortsatte som vanligt, och inget mer blev sagt. Så en dag, presenterade Odjuret en magisk spegel för Skönheten. När hon tittade in i den, kunde hon se sin familj, långt där borta.

- “Du kommer inte att känna dig så ensam nu”, var orden som följde med gåvan. Skönheten tittade i timmar, på sin avlägsna familj. Sedan började hon känna sig orolig.

En dag hittade Odjuret henne gråtande, bredvid den magiska spegeln.

- “Hur är det fatt ?” frågade han, vänligt som alltid.

- “Min pappa är svårt sjuk och håller på att dö ! Åh, vad jag önskar att jag kunde få träffa honom igen, innan det är för sent !” Men Odjuret skakade bara på huvudet:

.

- “Nej, du kommer aldrig att lämna detta slott !” Varpå odjuret drabbades av ett raseriutbrott. Men lite senare återvände Odjuret, och talade högtidligt till flickan:

“Om du svär på att du kommer tillbaka hit inom sju dagar, så skall jag låta dig åka och hälsa på din far !”

Skönheten kastade sig kring Odjurets fötter av förtjusning.

“Jag svär, jag svär ! Jag kommer ! Du är en god man ! Du har gjort en längtande dotter så lycklig !”

I själva verket hade handlaren blivit sjuk av brustet hjärta, efter det som hänt dottern.

När handlaren omfamnade henne igen, var han efter ett tag på väg att återhämta sig. Skönheten fanns invid honom i åtskilliga timmar, och beskrev för pappan sitt liv på slottet, och förklarade att Odjuret var riktigt bra och snällt.

Dagarna blixtrade förbi, och till slut kunde handlaren lämna sin säng. Han var helt kry igen. Även Skönheten var  lycklig. Dock hade hon inte märkt, att sju dagar hade förflutit.

Så en natt vaknade hon av en fruktansvärd mardröm. Hon hade drömt att Odjuret var döende, och låg och vred sig i plågor, och ropade på henne:

“Kom tillbaka ! Kom tillbaka till mig !” Det högtidliga löfte som hon hade gett, fick henne att lämna hemmet omedelbart.

.

Sagans namn

“Skönheten och Odjuret” / Bröderna Grimms version

Sagans namn

.

“Skynda ! Skynda, raska häst !”, manade hon, och piskade springaren framåt mot slottet, rädd att hon skulle komma för sent.

Hon rusade upp för trapporna, ringde på, men hon hörde inget svar. Med hjärtat i halsgropen, sprang skönheten ut i trädgården, och där befann sig Odjuret, halvdåsande, som om det höll på att dö.

Skönheten kastade sig om det, och kramade det hårt.

“Du får inte dö ! Du får inte dö ! Jag ska gifta mig med dig…” Efter dessa ord, skedde ett mirakel. – Vilddjurets fula tryne, förvandlades till ansiktet av en stilig, ung man.

“Som jag har längtat efter detta ögonblick !” Utbrast han.

“Jag led i tysthet, och kunde inte berätta min hemska hemlighet.

En ond häxa, förvandlade mig till ett monster, och bara kärleken till en jungfru, villig att acceptera mig som jag var i all min fulhet, kunde förvandla mig tillbaka till mitt verkliga jag.

- “Min käraste… Jag skulle bli så glad, om du ville gifta dig med mig… “

Bröllopet ägde rum strax därpå, och från den dagen, skulle den unge prinsen bara ha rosor planterade i sin trädgård.

Och det är därför slottet idag är känt som “Rosornas slott”.

.

.

Sagan som du just nu har läst, är Bröderna Grimms version, av “Skönheten och Odjuret”. Men originalet av folksagan, kommer ursprungligen från Frankrike, och är från 1700-talet. – Den versionen är ofantligt lång.

.

- Få information om den franska versionen, på Wikipedia .HÄR

.

Lämna kommentarer om sagan .HÄR.

.


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=9382

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:

Andra läser också: (Others also read):

     

ANNONSER / ADS:
.

.
.



KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Mer på samma ämne: (More on the same topic):

.
Sök vad du vill: / Search what you want: .

Andra närbesläktade ämnen: / More related topics:

.

Skicka in en kommentar: / Leave a Reply:


KHOG/Ih Z 8 (622x250)

Sök i svenska Wikipedia:
Search english Wikipedia:

-----
Sök synonymer:
Search synonyms:

-----
Sök bilder:
Search images:

-----
Sök i Youtube:
Search Youtube:


Gå till artikelns start, här > / Go to Top, here >

Gå till menyn, här > / Go to Menu, here >




Annons/Ad:



Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu