Kokt Hans o Greta.nu » Mackarna använder dig som konkurrensverktyg

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !


    Annons/Ad:

Mackarna använder dig som konkurrensverktyg

- för att skaffa sig fördelar gentemot konkurrerande bensinstationer

_____

Brukar du handla på bensinstationer ?

- Då får du sätta koppel på pengapungen !

Du utnyttjas som spelpjäs i “spelet om kunderna” !

Nu har jag och redaktionen analyserat några av de bensinstationer som vi har här i Sverige.

Och granskningen visade att det är mycket vanligt att ägarna till bensinstationerna utnyttjar kunderna, för att själva skaffa sig ekonomiska fördelar gentemot andra bensinstationer, från konkurrerande bensinbolag.

Och det är framförallt inom två områden som vi har hittat anledningar att tro att kunderna blir utnyttjade,

- och det är, dels genom felaktig prissättning (för låg prismärkning) på varorna inne på macken, men också, medvetet undvikande av att ge kunderna kvitto.

Dessa två komponenter, är det som skulle kunna sänka en konkurrerande bensinmack, då de ekonomiska marginalerna ofta är ganska små, eftersom mackarna sedan många år tillbaka har sänkt sina vinstmarginaler, för att öka omsättningen, – för att därigenom få större makt och kontroll, över sina kunder.

Och de som blir de stora förlorarna i “Spelet om kunderna”, det är naturligtvis kunderna själva, som blir lurade på pengar – både kortsiktigt, och långsiktigt.

Problematiken bottnar i ett komplicerat samspel mellan tre dåliga saker:

För det första, så står det ofta lägre pris på produkterna inne i stationsbutiken, än vad man sedan får betala i kassan.

Men detta märker sällan kunderna, eftersom kassörerna/kassörskorna så sällan ger något kvitto, utan att kunden efterfrågar det.

Om kunden mot förmodan, skulle komma tillbaks och klaga på att den fått betala ett för högt pris, så kan kassörskorna/kassören sällan ge några några pengar tillbaka, eftersom bensinstationerna använder sig av ett “slutet kontantsystem”, och kassapersonalen kommer därför inte åt mynten.

Det här innebär ofta att kunderna får välja en bakelse, eller en macka istället, som ekonomisk kompensation för den för högt betalade summan.

.

...- Lekisdialog ? -

- Men det är ju inte säkert att det var en bakelse, eller macka, som kunden ville ha…

Kanske tusentals människor om dan, blir lurade på pengar inne på bensinstationerna, på grund av ägarnas och personalens nonchalans, bristande rutiner, och bedragarmentalitet,

- det är viktigt att snabbt höja priserna i kassasystemet, men priserna som står ut mot kund, de har aldrig varit särskilt prioriterade, för mackägarna.

På många bensinstationer har ägarna satt i system att inte ge kunderna något kvitto, om kunderna inte efterfrågar det. – Ett beteende som vi ser på många andra ställen inom det svenska näringslivet, alltså,

- ansvarslöshet, tystnadtvå gamla beprövade maktmedel.

Enligt våra undersökningar, är det bara cirka 40 % av kunderna som begär ett kvitto, vilket betyder att inget kvitto skrivs ut i cirka 60 % av fallen.

Det här innebär att när myndigheterna gör kontroll av mackarnas räkenskaper, så är det lättare för bensinstationen att komma undan skatt i cirka 60 % av fallen, eftersom det saknas en parameter – utskriften av kvittot.

Med stöd av detta, tycker jag det är konstigt att näringslivet aldrig har kunnat stå på egna, självständiga ben, utan alltid har levt som en parasit på befolkningen, och utnyttjat befolkningen till bristningsgränsen.

När representanterna från näringslivet står där i TV, och skålar i mineralvatten, och ser stolta ut för att de har drivit igenom en lyckad affär, då kan ni vara ganska säkra på att det är på befolkningens bekostnad som de har kunnat genomdriva affären. – Genom att de, likt törstiga blodiglar, har sugit medborgarna på pengar, i många herrans år, genom att de på olika sätt har utnyttjat medborgarnas tillkortakommanden.

-Vore det inte underbart om alla människor istället kunde gå in på en bensinmack, och känna att de har full kontroll över sin ekonomi ?

Så är inte läget idag, när man inte har någon kontroll alls, från det att man går in på macken, till det att man går ut, och det känns inte som om ägarna till bensinstationerna har någon vilja att bättra sig heller; de verkar inte vilja föra några dialoger, utan snäser bara av med:

“Om du vill reklamera något, så får du göra det inne på macken.”

- En sådan kortsiktig, bristfällig dialog, för man väl inte ens i lekskolan ? Och om man i lekskolan skulle få den typen av svar, då skulle man väl misstänka att motparten har någonting att dölja ?

Och det går ju inte att ringa och skälla ut mackägarna heller, då många av topparna inom näringslivet ju har sadomasochistiska drag, och tänder sexuellt på att bli utskällda. – Och det vore väl onödigt att bjuda dem på det ?

.

Så här kan du spara mycket pengar varje år:

1. Försök att gå omvägar, när du ser en bensinmack.

Att handla på bensinstationer innebär mycket stora risker för din ekonomi.

Så länge ägarna bara tänker på kortsiktiga vinster, och inte på att hjälpa kunderna, så är det viktigt att vi också tänker på våra kortsiktiga vinster,

- genom att dra ned ordentligt på shoppandet i våra bensinmackar.

På detta sätt så minskar vi ägarnas vinster, och då förstår de kanske att de gjort något fel. – Fast innan de märker något på riktigt, så knaprar de väl av de skattepengar, som de har gömt undan i olika lågskatteländer, exempelvis Schweiz, Monaco, Luxemburg, Caymanöarna, eller Nederländska Antillerna, vilka brukar vara populära länder för näringslivet att gömma undan dina skattepengar i, och där de ofta konstruerat smarta upplägg med royaltyströmmar som har låg beskattning.

- Så gör näringslivet istället för att skatta här i Sverige, så att alla synskadade, döva, och funktionsnedsatta människor kan få hjälp med pension, och sjukersättningar, som skattepengarna skulle kunna skapa förutsättningar för.

2. Om du måste gå in på en bensinstation, så kolla alltid priset på varorna, och begär alltid kvitto. På det sättet kan du kontrollera så att du har fått betala rätt pris, och minskar dessutom möjligheterna för bensinstationen att fiffla med allas våra skattemedel.

.

Jag har hört att många människor säger “men jag vill inte ha nåt kvitto”. Men då har man, enligt mej, inte tänkt tillräckligt långt, för tänk om personen som står bakom dig i kön, vill ha ett kvitto, men lider av afasi (kan inte prata, talsvårigheter),

__________

- hur skall den personen då kunna få något kvitto ?

.


     Kommentera artikeln,  HÄR

Hittar du faktafel i denna granskning ? – Välkommen att skriva, HÄR

Livechatta på ämnet HÄR, Blogga om ämnet HÄR


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=14450

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:

Andra läser också: (Others also read):

     

ANNONSER / ADS:
.

.
.



KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Mer på samma ämne: (More on the same topic):

.
Sök vad du vill: / Search what you want: .

Andra närbesläktade ämnen: / More related topics:

.

Skicka in en kommentar: / Leave a Reply:


KHOG/Ih Z 8 (622x250)

Sök i svenska Wikipedia:
Search english Wikipedia:

-----
Sök synonymer:
Search synonyms:

-----
Sök bilder:
Search images:

-----
Sök i Youtube:
Search Youtube:


Gå till artikelns start, här > / Go to Top, here >

Gå till menyn, här > / Go to Menu, here >




Annons/Ad:



Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu