Kokt Hans o Greta.nu » Bensinmacken lurar dig på pengar

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !


    Annons/Ad:

Bensinmacken lurar dig på pengar

_____

Brukar du handla inne på en bensinmack ?

- Var mycket försiktig !

Bensinmackarna lurar av kunderna flera miljoner varje år !

Om du brukar handla varor inne på en bensinmack, så måste du hålla hårt i din portmonnä, och vara mycket uppmärksam.

Jag har granskat ett 50-tal av Sveriges bensinmackar, ända från Trelleborg i söder, till Sundsvall i norr. Och min granskning visade att kunderna blir lurade på mångmiljonbelopp varje år.

.

På dessa fem punkter lurar mackarna av oss våra pengar:

1. Mackbiträdet glömmer ofta bort att säga till om kundernas växel i myntkoppen 2. Mackbiträdet stoppar ned våra varor i påsar, och tar betalt för påsarna, utan att vi begärt någon påse 3. Många av mackarna erbjöd inte kunden sitt kvitto 4. Flera mackar vilseledde kunderna med högre priser vid betalning, än vad som framgår av reklamskyltarna. 5. Mackarna slarvar med prissättningen av sina varor.

Alla de här fem faktorerna gör sammantaget, att vi kunder inte har någon kontroll alls, när vi går in på en bensinmack, utan det är bensinmackarna och dess expediter, som har all makt över vår ekonomi. De skulle kunna lura av oss precis hur mycket pengar som helst, utan att kunderna reagerade. Kunderna är ofta trötta, efter att de har kört bil eller lastbil länge, och orkar inte stå och ifrågasätta priserna, utan de betalar bara vad biträdet säger att det kostar och ser glada ut.

.

På flera av mackarna gick det till så här:

Jag gick in på macken för att köpa mjölk, ostbågar och cigaretter. Inne i butiken stod det inget pris på dessa tre varor. Sedan, framme vid kassan, stoppade expediten ned mina varor i en påse, som det stod mackens namn på ( utan att jag ville ha någon påse ), sedan fick jag inget kvitto på det jag köpt, och jag gick därifrån, utan att ha fått med mig min växel.

Biträdet märkte inte att jag glömt växeln, för biträdet var fullt upptagen med att expediera nästa kund.

- Och sedan har bensinmackarna mage att ha så kallade “nattluckor”, det vill säga, en liten lucka i väggen, där man kan handla efter klockan 23.00 på nätterna. – Ungefär som att det är vi kunder som är de värsta skurkarna, från vilka expediterna måste skyddas, när bensinmackarna själva är ena riktiga storsvindlare. De borde verkligen skämmas !

.

Analyser av dessa fem faktorer:

.

1. Glömmer säga till om kundernas växel i myntkoppen

De flesta bensinmackar har idag ett så kallat slutet kontantsystem. Det är ett system som de inrättat för att mackarna lättare skall kunna handskas med kundernas kontanter. Det är också meningen att butiksrånen skall minska med dessa slutna kontantsystem.

Ett slutet kontantsystem är uppbyggt som ett slutet kretslopp, där kunden stoppar ned sina mynt i en skåra i en metallåda. Sedan kommer den eventuella myntväxeln tillbaka till kunden i en myntkopp, som ofta finns nere till vänster, eller till höger om kunden. Men, problemet är bara att kunderna ofta glömmer att ta sina mynt i myntkoppen, med resultat att nästa kund istället får de pengarna.

Och om ingen kommer och hämtar sin kvarglömda växel inom en viss tid, då tar ofta mackbiträdet de pengarna och lägger i en reservkassa, som de har till att bjuda alkoholister, och uteliggare på kaffe ur. Och det är väl i och för sig behjärtansvärt, men vore det inte bättre att den riktige ägaren till mynten, fick sin växel tillbaka istället ? – Och att bensinmacken gott kunde bjuda alkoholister och uteliggare på kaffe från mackens egna miljonvinster ? – Vore inte det rättvisare ?

Dessa slutna kontantsystem är farliga fällor för kunderna, och om DU inte får växel tillbaka i handen inne på en bensinmack, då tycker jag du skall polisanmäla macken. Eller gå till någon annan mack, där du blir erbjuden myntväxeln i handen. (Det är ju bara att placera myntkoppen på kassörskans sida istället, så att det vilar på mackens axlar att ge växeln till kunderna.)

Alla kunder borde ha rätt att få sin växel tillbaks i handen ! Det har man fått sedan stenåldern. – Varför skall man ändra på det nu ?

.

2. Ger oss påse, utan att vi begärt någon

Samtliga 50 bensinmackar stoppade ned kundernas varor i kassar, trots att kunderna varken begärt, eller ville ha någon kasse. Ibland fick kunden en gratis kasse, och ibland valde biträdet att stoppa ned varorna i en påse som kostade pengar. Men detta märker inte kunden. För man får inget kvitto heller, så kunderna märker inte att de fått en påse, som kostat pengar.

.

3. “Glömmer” att ge kunderna sina kvitton

Bensinmackarna är, tillsammans med caféerna, de företag i Sverige som är i särklass sämst på att erbjuda kunderna sina kvitton. Av de 50 mackar som jag har granskat, fick jag bara kvitto på en handfull av mackarna. Ofta försvarar de sig med: “-Oj, ursäkta, jag glömde ge dig kvittot.” Men, detta är oftast rena lögner. Det ingår i deras jobb att ge kunderna sina kvitton. Det är ungefär som om en ambulanssjukvårdare skulle säga: “Oj, ursäkta, jag glömde att ta fram defibrillatorn.”

- Ofta skriver inte mackbiträdet ut något kvitto överhuvudtaget, utan väntar tills kunderna uttryckligen begär ett kvitto. Och då kan man ju ana hur det ser ut i mackarnas räkenskaper.

Om du inte blir erbjuden det kvitto du som kund har rätt till, så är det bara att ställa sig och skälla ut expediten, högt och ljudligt, så att alla i kön bakom, kissar på sig av skratt. – För något måste man väl göra ?

.

4. Högre pris vid betalning, än på reklamskyltarna

Det är väldigt vanligt att bensinmackarna har reklamskyltar framme vid disken, eller på väggen, på utsidan av macken. Ofta är det rätt så flashiga erbjudanden, typ “Köp en dubbel fransk hotdog + dricka för endast 39 kronor.” Dessa reklamskyltar är mycket effektiva, och de är konstruerade för att kunderna inte skall kunna säga nej till dessa erbjudanden.   Erbjudandena är helt enkelt för bra.

– Och matvarorna, som är avbildade på reklamskyltarna, är ofta oerhört professionellt fotograferade, med korvar, som dryper av färska vattendroppar, för att skyltarna skall läska oss riktigt ordentligt.

Men, se upp när du köper ett sådant här erbjudande. De är nämligen rena fällorna. Om kunderna till exempel byter ut de grillade korvar, som ingår i en dubbel fransk hotdog, mot två kokkorvar, så passar expediten på att höja priset, med mellan 7 och 10 kronor, trots att kokkorvar, generellt sett, är billigare än grillkorvar.

Denna prishöjning är inte överenskommen mellan expediten och kunden, och kunden märker heller inte att expediten lagt på en tia, eftersom expediterna sällan ger kvitto till sina kunder.

Så det är bäst att du är mycket uppmärksam, när du tar ett “reklamerbjudande” inne på en bensinmack, och ligger på som en hök, om du märker att expediten försöker lura dej på pengar.

.

5. Bensinmackarna slarvar med prissättningen av varor

Mackarna är mycket slarviga, med att prissätta sina varor – exempelvis snacks, cigaretter, snus, och så vidare -  och detta gör att det blir extra besvärligt för kunderna att ha någon kontroll över sin ekonomi, när de handlar på en mack. När kunderna står och väljer cigaretter, så måste expediten ta fram varje enskilt cigarettpaket, och läsa av en kod, med en laserpenna, varje gång kunden frågar efter pris.

- Och följden av detta, blir förvånansvärt ofta, att kassören blir irriterad på kunden, trots att det knappast är kundens fel, att det saknas en tydlig prissättning.

Att inte skriva ut priser på varuhyllorna, är naturligtvis ett enormt slöseri med både tid och pengar, och det är mycket respektlöst mot kunderna. Och dessutom medverkar detta till att lura av kunderna deras pengar, i de fall, där kunden inte har haft tid att fråga efter priset på exempelvis cigaretter.

Det förekommer också att bensinmackarna höjer priset i kassaapparaten, utan att hyllmärkningen följer efter denna höjning. Det kan exempelvis stå 24,90 för en vara på hyllan, men sedan när man kommer fram till kassan, så kostar varan 27,90 istället. Så här gör de av ren girighet och nonchalans. De vill höja priset så fort som möjligt, men prisinformationen till kunderna, den är det inte lika bråttom med.

Man kan ju undra vad landets konsumentföreningar och Konsumentverket gör för att förbättra den ohållbara situationen inne på mackarna. – Sitter de med tummen i arslet och sover, kanske ?

- Du kan spara mycket pengar inne på en bensinmack, bara genom att ta god tid på dig, och fråga vad varje enskild vara kostar, som du vill köpa.

.

Tre steg för att du inte skall bli lurad inne på en bensinmack:

1. Fråga alltid vad varje enskild vara kostar.

2. Om det står ett lägre pris på reklamskylten, mot vad du får betala, vägra betala !

3. Glöm inte din växel i myntkoppen.

- Lycka till !

.

( – Jobbar du på en bensinmack, och behöver prata med någon om det här ? Prata då i första hand med din chef, eller med det fackliga skyddsombudet, med en präst, eller med “Jourhavande Medmänniska”, tfn. 08 – 702 16 80. )

.

Mer information om fusket i handeln HÄR..

…och om vilseledande reklamskyltar HÄR

 Kommentera HÄR

.

Version för astigmatiker….


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=7565

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:

Andra läser också: (Others also read):

     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Mer på samma ämne: (More on the same topic):

.
Sök vad du vill: / Search what you want: .

Andra närbesläktade ämnen: / More related topics:

.

Skicka in en kommentar: / Leave a Reply:


KHOG/Ih Z 8 (622x250)

Sök i svenska Wikipedia:
Search english Wikipedia:

-----
Sök synonymer:
Search synonyms:

-----
Sök bilder:
Search images:

-----
Sök i Youtube:
Search Youtube:


Gå till artikelns start, här > / Go to Top, here >

Gå till menyn, här > / Go to Menu, here >
Annons/Ad:Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu