Kokt Hans o Greta.nu » Praktiska perenna trädgårdsväxter – 5 tips

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !


    Annons/Ad:

Praktiska perenna trädgårdsväxter – 5 tips

_____

Vill du skaffa perenner till din trädgård ?

Men vet inte vilka du skall välja ?

- Här kommer fem förslag på praktiska perenner !

.

1. Kärleksört. ( latin: Hylotelephium telephium )

Den här livskraftiga, köttiga växten, som tillhör familjen Krassulaväxter, kallas även för fetblad, eller fetknopp. Den behöver oftast ingen gödning, utan den kan växa på “egen näring” i väldränerad jord. Kärleksörten har kallats “odödlig som kärleken”, – vilket man tydligt kan se, där den står och blommar långt in i december månad. - En riktigt fräsch och seglivad perenn !

.

2. Sköldpaddsört .( latin: Chelone obliqua )

Denna prydliga och slitstarka perenn, som härstammar från de östra delarna av USA, där den kallas “Turtlehead”, tillhör familjen Grobladsväxter. Växten, som trivs bäst i fuktig och näringsrik jord, och som helst vill stå där det är soligt eller halvskuggigt, har blommor som ser ut som sköldpaddshuvuden. Man kan även knipsa av en stjälk, för att sätta in den i en vas.

.

3. Höst-anemon. ( latin: Anemone hupehensis )

Den djupväxande höstanemonen finns i olika sorter, och de härstammar från västra och centrala delarna av Kina. Perennen, som tillhör familjen Ranunkelväxter, är långlivad och ståtlig, med en blomningstid från augusti till oktober. Busken vill gärna ha väldränerad jord med mull i, och höjden blir ungefär 120 – 150 centimeter. – Perfekt för katten att ligga och kura i !

.

4. Pion .( latin: Paeonia )

Den kraftiga Pionen, som är en så kallad halvbuske, och som helt enkelt tillhör familjen Pionväxter, vill helst stå på någon halvsolig plats i din trädgård. – Gärna i djupgrävd, gödslad jord. Man kan med fördel knipsa av en stjälk, och sätta in den som snittblomma i en vas, där den slår ut från knopp, och doftar gott i hela bostaden. Särskilt mycket doftar den ljusgula varianten av Doftpion. Blommorna, som påminner lite om rosor, är vita, lila, rosa, eller ibland gula, – och stora.

.

5. Höstflox .( latin: Phlox paniculata )

Den här vackra prydnadsväxten, med tallriksformade blommor i olika kulörer, tillhör familjen Blågullsväxter. Höstflox, som är livskraftigt och högt, och tar emot blåsten bra, lämnar en mängd torra, höga, vassliknande stjälkar efter sig på vintern, som man kan ta bort på våren. Örten trivs bäst i näringsrik jord. Jämför denna växt med Sommarflox, som istället är ettårig.

.

- Ytterligare några andra praktiska perenner är: Löjtnantshjärta, Stjärnflocka, Timjan, Rudbeckia, och Riddarsporre.

.

Jag har, tillsammans med trädgårdsmästaren Siw Carlsson, tagit fram dessa förslag på praktiska perenner som man kan plantera i sin trädgård. Förutsättningen för att de skulle få vara med i listan, var att de är just praktiska. – Det vill säga, de skall vara livskraftiga, lättskötta, fräscha, stå sig långt in på hösten (senblommande), och vara lätta att plantera om.

- De flesta perenner mår bäst av att planteras om vart 5-6 år, det är bara Pionen som helst vill bli lämnad lite längre ifred, mellan förökningarna.

.

Övrig information

Ordet perenn, kommer från latinets per, som betyder genom, och från ordet annus, som betyder år. = Genom åren. Perenner är fleråriga örtartade prydnadsväxter, som alla en gång i tiden växt vilt på olika platser i världen, och vars rötter, knölar, rotstockar, eller lökar övervintrar under marken och börjar “ta sig igen”, år efter år.

En del perenner har även övervintrande blad, till exempel Julrosen, Knappljungen, Vintergrönan, Hasselörten och Bergenian, men annars är det vanligt att de delar som växer ovanför markytan vissnar, eller står och blir bruna när vintern kommer. Det som vissnar, kan man låta vara kvar till våren, eftersom döda stjälkar och blad skyddar växten under vintern.

- Detta räcker ofta som skydd för vintern. Men är det väldigt kallt, så kan man dock ta granris, en fiberduk, eller lite löv och täcka över perennerna med.

.

Så här planterar du ( om ) en perenn växt

Kanske har du en perenn växt som du vill föröka, så att den även finns på något mer ställe i din trädgård ?, – ta då en lång och kraftig grävspade, med ordentligt trähandtag på, gärna en med rak spets ( tvär egg ), och tryck ned spaden djupt i växten, så nära gräsmatts-kanten som möjligt ( så att du får med dig den yngsta rotdelen ).

Om du vill ta huvudroten ( mittendelen ) istället, så trycker du bara ned grävspaden i mitten utav växten, tre gånger, så att det blir en trekant, och sedan tar du upp huvudroten. Huvudroten brukar dock vara känsligare, och svårare att plantera om än en yngre rotdel.

Rotdelen som du får med dig upp, bör ha tre-fyra stjälkar på sig, så att det blir lite stadga på växten när du sedan skall plantera.

- Gör likadant tre-fyra gånger, så att du har cirka fyra tuvor med dig till omplanteringen.

Sedan tar du en spade, och gräver en ordentlig grop, där du vill att växten skall planteras. Därefter sätter du ned de 3-4 rötterna med tillhörande stjälkar, i jorden. Täck sedan över växtens rötter med jord, och tryck till runt rötterna. Sedan bör du vattna ordentligt, och avsluta med att räfsa lite lätt på jordytan, för att luckra upp jorden.

.

Stötta upp perennen med tre pinnar, ifall det blåser

Om det blåser kraftigt ute när du skall plantera en perenn, så är risken stor att perennen välter, eftersom den ej hunnit utveckla ett rotsystem.

Om det blåser, kan du ta tre pinnar och trä ned dessa ordentligt i jorden runt växten, i form av en triangel ( sedd uppifrån ). Sätt pinnarna litegrann i V-format, och slå sedan snören runt pinnarna, på några ställen. – På det sättet stöttar du upp växten.

.

Så här beskär ( ansar ) du en perenn växt

Ta en sekatör och knipsa av växten där du tycker att det blir snyggt. På våren bör man knipsa stjälkarna rakt av, och om man ansar på hösten, så bör man knipsa stjälkarna snett av.

- Klippa ned perennerna*1, det kan man vänta med tills fram på våren, april brukar vara en “lagom” månad, och kapa då stjälkarna ända nere vid jorden*2. – Dock kan man knipsa av frökapslarna på hösten om man vill, så att växten inte blir dränerad på energi.

.

Så här håller du ordning på allt du har planterat

Man kan ta ett A4-ark, och rita upp hela sin trädgård på det arket. Rita så att du tydligt ser åt vilket håll trädgården är åt (rita balkongdörren, trädgårdsgrinden o.s.v.). Sedan skriver du på arket, var de olika växterna finns planterade. Sedan kan du plasta in detta A4-ark och titta på det, gång efter annan.

- Alla växter är ju inte uppe samtidigt, och en del växter växer liksom “i varann”, vilket gör att det kan vara svårt att se med blotta ögat, var allt finns planterat.

.

Uppfinningstips till entreprenörer

Det som skulle vara väldigt praktiskt att ha, är en spade med två ovanpåliggande blad, så att den lättare omsluter rotklumpen, när man gräver upp en tuva. Kanske att någon innovativ uppfinnare, skulle kunna konstruera en sådan ?

.

( OBS ! Perenna ( mångåriga ) växter, bör ej blandas ihop med “bienna” växter – det vill säga, växter som bildar rötter, stam, och löv första året, men som inte blommar, eller ger frukt eller bär, förrän den andra säsongen, och som ej är lika långlivade. Några exempel på bienner är Penséer, Borstnejlikor, Fingerborgsblommor, och Mariaklockor. )

.

*1 = När du klipper ned perennerna på våren – var då mycket försiktig så att du inte av misstag även klipper ned biennerna. En bienn, som exempelvis kan vara en svartvinbärsbuske, får inte bär, förrän den andra säsongen, och om du skulle råka klippa ned biennen redan efter säsong 1, så får du vänta ytterligare ett år, innan biennen får bär, eller blommor.

*2 = De flesta perenner, utom rosen, bör kapas ända nere vid jorden. På rosen, brukar man istället ha ympningsstället cirka en decimeter ovanför jorden.

.

Här har du fler tips på praktiska perenna växter:

http://www.odlablommor.com/perennerhalvskugga.php

.

Kommentera artikeln HÄR..

.

- Ett stort tack till trädgårdsmästare Siw Carlsson

Behöver du hjälp med att ta bort Kirskål mellan dina perenner ? - Klicka här !


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=9379

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:

Andra läser också: (Others also read):

     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Mer på samma ämne: (More on the same topic):

.
Sök vad du vill: / Search what you want: .

Andra närbesläktade ämnen: / More related topics:

.

Skicka in en kommentar: / Leave a Reply:


KHOG/Ih Z 8 (622x250)

Sök i svenska Wikipedia:
Search english Wikipedia:

-----
Sök synonymer:
Search synonyms:

-----
Sök bilder:
Search images:

-----
Sök i Youtube:
Search Youtube:


Gå till artikelns start, här > / Go to Top, here >

Gå till menyn, här > / Go to Menu, here >
Annons/Ad:Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu