Kokt Hans o Greta.nu » Vässa din grensax / toppsax – 3 stegslista

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !


    Annons/Ad:

Vässa din grensax / toppsax – 3 stegslista

_____

Har du en grensax, eller en toppsax ?

Har den stått och blivit slö ?

- Det är jätteenkelt att göra i ordning saxen för att klippa med !

Vi kanske har en grensax, som vi brukar använda till att klippa av lite kraftigare grenar i vår häck med. Tillsammans med häcksaxen, är ju grensaxen ett bra komplement i vårt redskapsstall. Grensaxen finns även i ett utförande med långt skaft, och då kallas grensaxen för “toppsax med teleskopskaft”, eftersom den är utdragnings/indragningsbar, och man kan använda den till att kapa grenar långt uppe i ett träd, eller kapa utstickande grenar ovanpå en trädgårdshäck.

Grensaxen har bara ett knivblad, och det är således bara ett blad som man behöver slipa. Detta kan jämföras med häcksaxen, som har två klippblad. Grensaxens roll är att den skall omsluta en gren, med både stödbladet och skärbladet, och sedan skära av grenen.

Knivbladet ser likadant ut både på grensaxen och på toppsaxen;Det är format som en halvmåne, och det är mycket lätt att bryna i ordning bladet för trädgårdssäsongen. Använd ett bryne som du hittar därhemma, och lägg på olja eller vatten på brynet och på skärbladet, och bryn sedan eggen i cirkelrörelser, tills du tycker att eggen är tillräckligt vass. – Du kan känna med tummen över knivbladet, i motsatt riktning mot eggen, ifall eggen blivit vass eller inte.

Det man kan tänka på, är att inte repa övriga delar av knivbladet, eftersom det ibland finns ett lager av teflon över bladet. Repar man sönder teflonet, kan bladet börja rosta.

.

Så här förbereder du din grensax för klippning av häcken:

Börja med att titta så att inte bladen är sneda och vinda. Skärblad och stödblad kan förlora sin riktning efter några år, upphängda i ett garage, eller om saxen har stått mot en vägg en längre tid. Bladen behöver vara parallella med varandra när man klipper, annars blir arbetet ineffektivt, och man kan i värsta fall få arbetsskador.

.

- Bänd handtaget så att det blir rakt…

Om du märker att det blir en glipa mellan bladen när du klipper, då bör du först spraya grensaxen med rostlösande olja, skruva mittenskruven (mittenskruvarna) åt vänster, och sedan ta isär grensaxen i två delar.

Sedan kan du sätta fast det sneda handtaget i ett skruvstäd, med bladet nedåt, och därefter försiktigt bända hela handtaget rätt. Om det är handtaget med skärblad på som är snett, då kan du fästa den så kallade distansen ( den tjockare delen av skärbladet, där det finns hål för maskinskruvarna ) i skruvstädet. Detta för att man inte skall råka skada själva knivbladet.

När du tycker att skärbladet blivit rakt igen, då är det dags för slipningen.

.

- Så här slipar du skärbladet…

Du kan sitta på en stol, med knivbladets egg ifrån dig. Sedan tar du ett bryne och doppar det i vatten eller i olja. Stänk också ned själva knivbladet med vatten eller med olja. Anledningen till att det är bäst att använda bryne till en grensax, är att metallfilar eller slippapper sällan rår på grensaxens skärblad. Skärbladet är gjort av högkvalitativt, gjutet, tjockt stål, och då är det ofta lämpligast att använda ett bryne.

Om du har flera brynen att välja på, kan du ta ett icke sugande finkornigt bryne, som släpper ifrån sig partiklar.

.

1. Sedan är det bara att vässa ovansidan på skärbladet i cirkelrörelser. Man ser direkt om brynet “tar” eller inte, då det blir tydliga blanka slipcirklar på bladet om brynet är bra. En del grensaxar har två eggar, – en “primär” egg och en “sekundär” egg. I så fall behöver du ju inte bryna så mycket på den sekundära eggen, utan kan koncentrera dig på att göra den primära ( lilla eggen längst ut ) vass, eftersom det ju är den som skall bita av grenen.

2. Sedan kan du bryna lite på undersidan av bladet också. Undersidan har oftast ingen egg, men det kan ej skada att ta några tag på undersidan ändå, och bryna parallellt med bladet. (Detta gäller endast om du har en grensax med “sidoskär”. Har du en grensax med så kallat “mothåll”, då har du en egg på vardera sidan om bladet, som kan behöva brynas.)

3. När du är färdig med slipningen av skärbladet, kan du torka av grensaxen med en handduk, och lägga på rostskyddande olja. Sedan kan du skruva ihop grensaxen igen.

- Alles klar !

.

Så här gör du i ordning din toppsax med teleskopskaft:

Man bör ta loss skärbladet, genom att vrida låsmuttrarna åt vänster, och sedan ta ur vagnsbultarna som sitter på andra sidan om skärbladet. Sedan fäster du skärbladets distans ( den tjocka delen, med hål i ) i ett skruvstäd, med skärbladet uppåt. Vässa nu eggen, i cirkelrörelser. Börja med ovansidan, och ta sedan lite på undersidan också, fast där bara längsmed bladet.

Spraya på med olja, och sätt dit bladet i toppsaxen igen. Skruva fast låsmuttrarna.

Du kan även reglera hur trögt toppsaxen skall klippa, genom att skruva fast låsmuttrarna lite olika hårt.

- Klart !

.

- Du kan självklart också lämna in ditt skärblad för slipning på en slipfirma. Det kostar mellan 100 och 300 kronor, eller också kan du köpa ett helt nytt skärblad. Akta bara så inte ett nytt skärblad kostar lika mycket som en helt ny grensax…

.

Bild på en vanlig grensax:

http://www.gardena.com/dimage.axd/productLarge/ga610-0263/800×500/grensax-650-bt-4a24f54b.jpg

Bild på en toppsax med teleskopskaft:

http://www.clasohlson.se/Archive/Images/Products/Hi/31-4287.jpg

.

- Tack till trädgårdsmästare Siw Carlson

Kommentera min artikel HÄR

Övriga fakta till artikeln är tagna från boken “BYGG”, AB byggmästarens förlag, band 3, Arbetsteknik, – Stål, och andra metallarbeten.


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=8092

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:

Andra läser också: (Others also read):

     

ANNONSER / ADS:
.

.
.



KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Mer på samma ämne: (More on the same topic):

.
Sök vad du vill: / Search what you want: .

Andra närbesläktade ämnen: / More related topics:

.

Skicka in en kommentar: / Leave a Reply:


KHOG/Ih Z 8 (622x250)

Sök i svenska Wikipedia:
Search english Wikipedia:

-----
Sök synonymer:
Search synonyms:

-----
Sök bilder:
Search images:

-----
Sök i Youtube:
Search Youtube:


Gå till artikelns start, här > / Go to Top, here >

Gå till menyn, här > / Go to Menu, here >




Annons/Ad:



Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu