Kokt Hans o Greta.nu » Videobutikernas prissättning lurar oss

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !


    Annons/Ad:

Videobutikernas prissättning lurar oss

_____

Brukar du köpa filmer i en videobutik ?

- Då bör du vara mycket uppmärksam !

Videohandlarnas prissättning, lurar tusentals människor på pengar !

Jag har smyg-granskat några av de svenska videobutiker och tobaksaffärer, som sysslar med DVD-uthyrning, och måste nu gå ut och varna dig, som brukar köpa Blu Ray-, eller DVD-filmer, i dessa videobutiker.

Granskningen gäller även de lite mindre uthyrningsställena, vilka brukar kallas för “Spel & tobaks”- butiker.

Prislapparna på filmerna, gör att kunderna bara ser det låga hyrpriset, och tror att det är det priset som gäller, även när man skall köpa filmen.

Men det som har skett, är att videohandlarna har lagt ned de DVD-filmer, som tidigare har funnits till uthyrning, i en försäljningskorg istället, och glömt att sätta över lappen, på vilken hyrpriset står.

- Hyrpriserna är dessutom ofta skrivna på röda prislappar, och då drar ju kunden paralleller till ett rabatterat pris.

Det här gör att en massa människor går fram till försäljningskorgen, och tycker att det verkar otroligt billigt, att köpa en DVD-film. Det kan exempelvis, med en röd prislapp, stå:

- “29 kr” -

Men detta är alltså hyrpriset, och inte priset för försäljning. Köpepriset kan istället vara exempelvis 59 kronor. – Men detta pris står sällan på någon skylt.

Och när kunden kommer fram till kassan, tar fram sina trettio riksdaler, och är helt förvissad om att den har gjort ett riktigt “kap”, då upplyser videohandlaren kunden om att det istället är 59 kronor som gäller, – och att den prislapp man själv tittat på, bara gällde hyrpriset.

Självfallet känner sig människan besviken, och förvånad, men man kanske inte ids gå och lämna tillbaka filmen, av olika anledningar. – Man kanske tycker det är skämmigt, eller besvärligt. Kanhända man är rullstolsburen, eller har svårt att gå, så man tycker det är enklare att betala de 59 kronorna, när allt kommer omkring.

Dessutom slarvar videohandlarna ofta med att ge kvitto till sina kunder, och det försvårar ytterligare för konsumenterna att se hur mycket, det man köpt, egentligen har kostat.

.

Så här blir vi lurade, inne på videobutiken – 3 sätt

.

1. De sätter röda prislappar på hyrfilmerna, så man tror det är “extrapris”.

.

2. När hyrfilmerna blir utrangerade, och skall läggas i montern för försäljning, så står prislappen med hyrpriset kvar på filmerna, trots att det är köpepriset som nu skall stå på filmen. – Och inte heller på själva montern, står det något styckpris.

.

3. Slarv med kvittona.

.

Lite tankar kring dessa tre faktorer

.

1.

Angående de röda prislapparna, som videohandlarna ofta sätter på varenda film som de har i sortimentet, så tycker jag det är förfärligt att de använder just röd färg. En röd färg gör ju att man tror att det är någon form av realisation på varan, som man skall köpa.

Men, i det här fallet kan det väl inte vara rea ? Det är väl inte rea på alla filmer, hela tiden ?

Nej, för att underlätta för kunderna, så tycker jag att det är viktigt att videobutikerna använder någon neutralare färg, när de sätter ut lapparna med hyrpriser på. Varför inte använda gröna, eller blå lappar ? Och varför inte ha vanliga vita lappar, när man skall sälja något ?

.

2.

Videobutikerna har ofta väldigt bråttom med att få ut de utrangerade DVD- och Blu Ray-filmerna till försäljning, efter att filmerna har blivit för gamla, för att hyras ut.

Girigheten, och brådskan, gör att de slarvar med att sätta över hyrpriserna med en ny prislapp, på vilken köpepriset skall stå. Det krävs också större tydlighet på själva montrarna, vad styckpriset för varje film, egentligen är.

- Ofta står det bara vad paketpriset för tre filmer är, exempelvis “Köp tre filmer för 99 kr”

- Skärpning, videohandlare !

.

3.

Videobutikerna är slarviga med att erbjuda sina kunder kvitto. Medan man står och väntar på sitt kvitto, som aldrig kommer, så står kassören redan och betjänar nästa kund. – Är det så jävla bråttom med att få in pengar, så de inte ens har tid att skriva ut de kvitton, som vi har rätt att få ?

.

Så här undviker DU att bli lurad i en videobutik – 2 knep

.

1. Börja alltid med att gå fram till kassan och fråga vad varje enskild film kostar att hyra, respektive att köpa. Sedan frågar du om butiken har några rabatter, ifall man köper flera filmer.

2. Begär alltid kvitto, så att du kan se vad du egentligen har köpt.

__________

- Att det skall behöva skrivas sådana här artiklar…

.


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=9028

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:

Andra läser också: (Others also read):

     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Mer på samma ämne: (More on the same topic):

.
Sök vad du vill: / Search what you want: .

Andra närbesläktade ämnen: / More related topics:

.

Skicka in en kommentar: / Leave a Reply:


KHOG/Ih Z 8 (622x250)

Sök i svenska Wikipedia:
Search english Wikipedia:

-----
Sök synonymer:
Search synonyms:

-----
Sök bilder:
Search images:

-----
Sök i Youtube:
Search Youtube:


Gå till artikelns start, här > / Go to Top, here >

Gå till menyn, här > / Go to Menu, here >
Annons/Ad:Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu