Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större ! Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !
Är stängningstiden viktigare än kunderna ?
_____
Landets restauranger är bra märkliga,
- Våra pengar vill de hemskt gärna ha,
men när tiden för stängning närmar sig, då är vi knappt värda moppvattnet…
Jag var på en restaurang och åt kvällsmat igår kväll.
Och då fick man sig verkligen en inblick i den svenska restaurangbranschen,
och fick en försmak av vilken syn på kunderna, en del restauranger har.
Det började redan när jag beställde maten, med att jag inte fick något kvitto, utan det fick jag be lite artigt om.
Eftersom jag hade beställt en tallrik skaldjurspasta för 89 kronor, så gick jag för att hämta riven ost, vilket jag tycker är gott att strö ut över pastan.
Men där fick jag tji.
Kyparen sade att: “Riven ost serveras bara vid lunchen“. – Men jag kunde få Parmesanost istället, ifrån pizza-avdelningen, om jag ville.
Jag fick ett lager Parmesanost, som var så tunt så att man fick ha förstoringsglas för att se lagret.
Sedan när jag ville ha ketchup, och gick fram till ketchupflaskorna och klämde på dessa, så märkte jag att de båda var tomma.
När jag frågade personalen, som nästan joggade fram och tillbaka, för att de skulle hinna färdigt med alla bestyr till de stängde klockan 22.00, så svarade de:
“Nej, ketchupen är tyvärr slut !”
- Man skulle kanske haft egen ketchup med sig till restaurangen… ?
När jag hade ätit färdigt så blev jag lite kaffesugen, och gick fram till värmeplattorna, där kaffekannorna förväntades stå.
Men där stod inga kaffekannor.
- där låg bara de brända mynten, övergivna i sin ensamhet.
Jag frågade personalen var kaffet fanns, och de svarade:
- “Nej, kaffe har vi inte så här sent på kvällen.”
Jag frågade om de ändå inte kunde sätta på en kopp…
Och då svarade personalen, medan de löpte gatlopp med golvmoppar och skurbaljor, att:
- “Nej, det går inte, vi måste göra städningen.”
Dammsugaren sattes på klockan 20.30, och storstädning av hela restauranggolvet pågick nu.
Även under min stol så dammsögs det, och personalen började att plocka bort vissa saker från min matplats.
Jag försökte att njuta av min skaldjurspasta för 89 kronor, mitt i all dammsugning, uthällning av skitigt moppvatten i toaletten, och borttagning av mina tallrikar.
- Det var ju tur att jag inte hade lagt något värdefullt på bordet, för då hade väl det rykt det också, i denna Marathonstädning ?
.
.. - Är det någon annan som är arbetsgivaren ? –
Och till detta skall läggas, att jag tidigare på kvällen hade handlat mat, i en av mina matbutiker,
Och där fick man akta sig för en sopmaskin, som de började att köra redan klockan 19.30, alltså 1,5 timme innan affären skulle stängas.
Och självklart hade jag ingen chans mot sopmaskinen – Störst gick först !
Killen som körde sopmaskinen var två meter lång och nästan lika bred, så det vågade ju fan klaga på det.
Frågan som man ställer sig är, om handeln tycker att städningen är viktigare än sina kunder ?
När jag lämnade restaurangen, vid 21.15-tiden, så sade jag:
“Tack så mycket, och hej då !”
Men ingen hörde.
En personal stod och nästan gnuggade upp heltäckningsmattan med dammsugarmunstycket, med en industridammsugare som lät värre än en gammal Saab 96:a.
Och en annan personal, stod med huvudet över toastolen, och fejade den ren i ett hiskeligt tempo.
Och resten av personalen sprang fram och tillbaka, så att svetten stänkte, för att bli klara till stängningsögonblicket.
Lever vi inte i en marknadsekonomi ?
Är det inte kunderna som är marknaden ?
- Skall då inte restaurangbranschen anpassa sig till just kunderna, – deras arbetsgivare ?
Eller åtminstone säga “hej då”, när man går…
Är det inte kunderna som ger dem deras lön ?
- Eller får restaurangbranschen lön från något annat håll ?
Vi påstår ofta att Sverige är ett marknadsekonomiskt samhälle, där kundernas behov får styra.
- Men varför måste man då ibland gå en hel mil för att hitta en postlåda, som ofta är full, och inte ens töms på söndagar,
och varför har de inte det där exklusiva tjeckiska ölet på Systembolaget, utan man måste specialbeställa det,
- och varför kör matbutikernas personal sopmaskinen, så att kundernas handlande påverkas,
.
Varför serverade inte restaurangen mig kaffe, ketchup, och riven ost,
- och varför städade restaurangens personal, medan jag satt och åt ?
.
Om inte mina behov blir tillgodosedda,
__________
- Hur kan det då kallas för “marknadsekonomi” ?
.
Du kanske också gillar: / You may also like:
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >