Kokt Hans o Greta.nu » Test av 4 vanliga soft airgun-pistoler

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !


    Annons/Ad:

Test av 4 vanliga soft airgun-pistoler

_____

Vill du skjuta “soft airgun” ?

Men vet inte vilken modell du skall välja ?

- Läs mitt test, av 4 vanliga soft airgun-pistoler !

Att skjuta med en soft airgun på måltavla, är en mycket nyttig träningsform för alla människor. – Man kan öva upp sin koncentration och sin motorik, genom att skjuta med soft airguns. Och personer som är halvsidesförlamade efter en stroke, eller efter en trafikolycka, kan med fördel träna pistolskytte med soft airguns, då det bara krävs en fungerande arm, för att skjuta med de flesta pistoler.

Dock behöver man hjälp av en till person vid själva laddandet av magasinet, eftersom detta ofta kräver två händer.

- Och, dessvärre är det ju så, att det finns en hel djungel av soft airguns ute på marknaden, och man har ju ingen aning om vilken man skall välja. Därför gick jag in i en “diversebutik” och lånade med mig fyra vanliga konsument-soft airguns, för att kunna provskjuta, och betygsätta dem.

Självklart bör man vara försiktig när man skjuter med pistol, och aldrig rikta pistolen mot sig själv, eller mot någon annan. Och är du under 18 år, måste du ha någon myndig person med dig, både när du köper, och när du skjuter soft airguns.

.

- Pistolerna jag provsköt hette: Smith & Wesson – “Chiefs Special”, Taurus PT 24/7, Sig Sauer P226, och Taurus PT 92 AF.

.

- Men vi börjar med en genomgång av soft airgun-pistolens delar :

.

.

1. Varbygel……………………………………………..6. Hane

2. Stomme……………………………………………….7. Korn

3. Mantel…………………………………………….8. Magasin

4. Avtryckare……………………………9. Kolv (kolvsida)

5. Sikte……………………………………………10. Tumhylla

.

( I bildexemplet ovan, används en Taurus PT 92 AF )

.

Analyser av pistolerna:

.

1. Sig Sauer P226, soft airgun ( Taiwan, 0,5 Joule, Vikt: 0,32 kilo. )

.

.

Lätt och behaglig soft airgun-pistol, med mycket skönt grepp, och med ett genomskinligt plastmagasin för 10 stycken 0,20 grams, 6 mm soft airgun-BBS (runda kulor). Sikte och korn fungerar bra tillsammans, och mantelrörelsen är smidig att utföra. Dock kräver mantelrörelsen att man har två starka händer.

Tumsäkringen sitter bra till, och är anpassad för höger hands tumme. Pistolen har räfflad varbygel, loppet är av metall, och pistolen är utrustad med tumhylla, i alla fall för högerhänta skyttar.

Pistolen är träffsäker, och det är inga problem att träffa i mitten utav måltavlan, vid rimligt avstånd till denna.

- Det går dock inte att ta ut magasinet mitt under en skottserie, för då rasar kulorna ut ur kolven.

När man skall stoppa i kulorna i magasinet, är pistolen lite svårladdad. Man bör trycka ner en laddningsflik ordentligt, och sedan pressa ned kulorna i magasinet. Släpp inte laddningsfliken bara, för då kan alla kulor som du har laddat i magasinet, spruta ut som en fontän. Man bör ej ladda med mer än 10 kulor (även om magasinet är anpassat för 12 kulor) för då går pistolen ej att skjuta med.

Pistolen känns tyvärr lite “plastig”, men detta kan också vara till fördel för svaga människor, som exempelvis lider av artros, eller reumatism, då den ligger förvånansvärt lätt i handen.

Neutral kolv, anpassad både för höger och vänsterhänta skyttar. Pistolen kräver två händer vid laddning, alternativt att man är två personer, som hjälps åt vid laddningen.

Helhetsbetyg 8/10

S O F T A I R G U N

.- – - – - – - – - –

.

2.  Taurus PT 24 / 7. Co2-soft airgun ( Taiwan, 1,0 Joule, Vikt: 0,52 kilo.)

.

.

Trevlig soft airgun-pistol med ett mycket skönt grepp, följsam avtryckare, och med ett gediget magasin för 15 stycken 0,20 grams, 6 mm soft airgun-BBS, nästan helt gjort i metall. Tydligt gummiräfflad framkant på kolven.

Med en kraftig sexkantsnyckel (insexnyckel),vrider man upp magasinet, där man skall stoppa in 12 grams Co2-patronen, på undersidan av kolven. Du kan skruva in, till du hör ett pys.

I detta magasin laddas också kulorna. Laddningshylsan saknar tyvärr spärrläge, vilket gör att man bör ha två funktionella händer, när man laddar pistolen.

Pistolen har en tumsäkring (för högerhänta). Korn och sikte känns rigorösa, kanske dock lite väl tjocka ? Lopp av metall, och ingen mantelrörelse behövs, eftersom pistolen drivs av kolsyra.

Många delar av denna pistol, är gjorda i metall, däribland loppet och manteln, vilket är bra ur miljöhänseende, men kanske sämre om man är en svag människa, som inte orkar lyfta så tungt ?

Pistolen har en kolv som är anpassad både för vänsterhända och för högerhänta skyttar. Man måste dock använda två armar för att ladda pistolen, då laddningshylsan, som man skjuter undan när man stoppar i kulor, saknar spärrläge.

Helhetsbetyg 9/10

S O F T A I R G U N

.- – - – - – - – - -

.

3. S  & W – “Chief special” soft airgun (USA, 0,2 Joule, Vikt: 0,16 kilo.)

.

.

En kompakt och smidig nybörjarpistol, för människor som har små händer. Skjuts med 0,12 grams, 6 mm, soft airgun-BBS. Säkerhetsspärren sitter på höger sida om stommen. Pistolens magasin är gjort i ett mjukt plastmaterial, och det saknar spärrläge för laddningshylsan, vilket innebär att man måste använda två händer, när man stoppar i kulor.

Magasinet i denna pistol, består ovanligt nog av två stycken magasin. – Ett “förmagasin”, anpassat för 10 stycken kulor, och ett bakomliggande magasin, där man kan förvara cirka 60 kulor. När man skjutit slut på kulorna i förmagasinet, kan man vända på magasinet lite snett, upp och ned, så trillar tio stycken nya kulor ut i förmagasinet.

Denna pistol fungerar bäst på långa avstånd, cirka 8 – 10 meter, eftersom kulan får en lite uppåtriktad bana, när man skjuter. Men, skjuter du ändå på ett kort avstånd, får du tänka på att sikta ett par decimeter under tioettan på måltavlan.

Pistolen har en neutral kolv, men man bör ha två händer när man laddar, eller vara två personer som hjälps åt, för mantelrörelsen är relativt svår.

Helhetsbetyg: 5/10

S O F T A I R G U N

.- – - – - – - – - -

. .

4. Taurus PT 92 AF soft airgun ( Taiwan, 0,5 Joule, vikt: 0,7 kilo )

.

.

Stor och tung pistol, med ett bra grepp. Loppet är tillverkat i mässingspläterad metall. Synkront korn och sikte. Säkerhetsspärr på höger sida om stommen.

Manteln är gjord i ett hårt plastmaterial, och även pistolens magasin är gjort i ett mycket robust plastmaterial, alternativt metall ( svårt att bedöma ) och är anpassat för 10 stycken 0,20 grams, 6 mm soft airgun-BBS. Laddningshylsan har ett spärrläge. – Man trycker bara på en laddningsflik och stoppar ned kulorna i magasinet.

Det är bäst man inte glömmer att sätta tillbaks laddningshylsan, när man stoppat ner kulorna. Kulorna måste ligga så långt upp i magasinet som möjligt, annars går pistolen ej att skjuta med.

Väldigt skön avtryckare, som direkt reagerar för minsta tryck med pekfingret. Avtrycket är också kraftigt.

Manteln är relativt lättladdad.

Pistolen är anpassad för både vänster och högerhänta skyttar, och pistolen skulle, teoretiskt sett, kunna laddas med bara en arm, eftersom mantelrörelsen är relativt lätt att utföra, och att laddningshylsan faktiskt har ett spärrläge.

Helhetsbetyg 10/10

S O F T A I R G U N

.- – - – - – - – - -


Sammanfattning:

.

Taurus PT 24/7 Co2 soft airgun ( Betyg 9/10 )


Pistol med en hållbar metallkonstruktion, och med ett skönt grepp. Och ingen mantelrörelse behövs ! – Nackdelen är att kornet är lite väl brett, och att laddningshylsan saknar spärrläge, när man stoppar i kulorna, vilket gör att man måste ha två armar, alternativt, ta hjälp av en kompis, när man laddar pistolen.

Liten film om pistolen HÄR

.

- – - – - – - – - -

.

Sig Sauer P226 soft airgun ( Betyg 8/10 )

Lätt och träffsäker medelstor soft airgun, som med fördel kan handhas av personer som har nedsatt kraft i armarna, på grund av pistolens låga vikt. Nackdelar blir att pistolen känns “plastig”, och att det är lite knivigt att få ned kulorna i magasinet.

En liten film om pistolen HÄR

.

- – - – - – - – - -

.

Smith & Wesson – “Chiefs special” soft airgun ( Betyg 5/10 )

Kompakt och smidig soft airgun, för dem med lite mindre händer. Pistolen har låg vikt, men kraftfull avfyrning. Minus blir att laddningshylsan saknar ett spärrläge, och att kulan får en uppåtriktad bana när man skjuter, vilket försvårar insiktningen.

En liten film om pistolen HÄR

.

- – - – - – - – - -

.

Taurus PT 92 AF ( Betyg 10/10 )

Gedigen soft airgun med bra avtryckare, mässingspläterat lopp, och med spärrläge för laddningshylsan. Har även relativt lättutförd mantelrörelse. Nackdelen är att pistolen är lite väl i tyngsta laget.

En liten film om pistolen HÄR

.

- – - – - – - – - -

.

Mer information:

Det man kan tänka på, när man skjuter med soft airgun-pistoler, är att det går åt mycket kulor till skyttet. Det är ofta svårt att ladda pistolerna, och det går många extra kulor till spillo, just vid laddandet. Det är också bra att köpa några extra magasin till sin pistol, så att man kan ladda exempelvis tre magasin åt gången. Annars blir det ett förfärligt laddande hela tiden, eftersom magasinen ofta bara har plats för cirka 10-15 kulor.

Ur miljö- och hälsoaspekt, kan man tänka på att köpa så kallade biologiska kulor, vilka bryts ned automatiskt av naturen. De kallas på engelska ibland “biodegradable bbs”, och dessa miljövänliga kulor finns i olika mått.

Vanliga miljöfarliga kulor, har en kärna av mineral- eller petrolium, och ett hölje av miljöbelastande plast. Dessa kulor kan ligga kvar i naturen väldigt, väldigt länge.

Men biologiska kulor är tillverkade av olika typer av harts, som ofta är utvecklade för jordbruksindustrin, och certifierade att vara komposterbara. – I hartset sker en blandning av nedbrytningsbara processer, där jordmikrober och ljuskänsligt sönderfall, så kallad “photosensitive degradation” spelar en viktig roll för nedbrytningen av kulorna.

Skillnaden mellan att använda 0,12 grams kulor och att använda till exempel 0,20 grams kulor, är ofta att precisionen (träffsäkerheten) ökar, ju tyngre kulor man använder, men vissa pistoler klarar inte av för tunga kulor, på grund av pistolens konstruktion.

Några vanliga viktmodeller på kulor är 0,12 gram, 0,20 gram, 0,25 gram, och 0,30 gram. Men i de pistoler som jag har provskjutit, förekom endast 0,12 gram, och 0,20 gram som viktmodell.

Var också noga med att inte köpa en soft airgun, som är tillverkad i Epoxi-, PVC-, Styrensampolymer-, Polyuretan-, eller Polyakrylanitrilplast, då dessa plaster kan läcka giftiga ämnen.

.

Kommentera artikeln HÄR.

.


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=7735

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:

Andra läser också: (Others also read):

     

ANNONSER / ADS:
.

.
.



KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Mer på samma ämne: (More on the same topic):

.
Sök vad du vill: / Search what you want: .

Andra närbesläktade ämnen: / More related topics:

.

Skicka in en kommentar: / Leave a Reply:


KHOG/Ih Z 8 (622x250)

Sök i svenska Wikipedia:
Search english Wikipedia:

-----
Sök synonymer:
Search synonyms:

-----
Sök bilder:
Search images:

-----
Sök i Youtube:
Search Youtube:


Gå till artikelns start, här > / Go to Top, here >

Gå till menyn, här > / Go to Menu, here >




Annons/Ad:



Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu