Kokt Hans o Greta.nu » Konsumenttest – 6 vanliga luftpistoler

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !


    Annons/Ad:

Konsumenttest – 6 vanliga luftpistoler

_____

Vill du skjuta luftpistol ?

Men vet inte vilken modell du skall välja ?

- Läs mitt konsumenttest, av de 6 vanligaste luftpistolerna !

Att skjuta luftpistol på pricktavla, är en mycket nyttig träningsform för alla människor. – Man kan öva upp sin motorik och koncentration, genom att skjuta luftpistol. Och människor som är halvsidesförlamade efter en trafikolycka, eller en stroke, kan med fördel träna luftpistolskytte, då det bara krävs en fungerande arm, för att skjuta med de flesta luftpistoler.

Men, dessvärre är det ju så, att det finns en hel uppsjö av luftpistoler ute på marknaden, och man har ju ingen aning om vilken man skall välja. Därför gick jag in i en “jakt och fiske-butik” och lånade med mig sex av de vanligaste konsument-luftpistolerna, för att kunna provskjuta, och betygsätta dem.

Självklart bör man vara försiktig när man skjuter luftpistol, och aldrig rikta pistolen mot sig själv, eller mot någon annan.

.

- Pistolerna jag provsköt var: Beretta Elite II, Daisy Powerline 15 XT, Gamo PT 80, Gamo P-23, Webley Tempest och Tanfoglio Witness 1911.

- Men vi börjar med en genomgång av luftpistolens olika delar :

.

1. Kolv…………………………………………….6. Avtryckare

2. Mantel………………………………………..7. Varbygel

3. Korn………………………………………………….8. Säkring

4. Sikte……………………………………………………..9. Hane

5. Lucka till kolsyrepatron…..10. Hylla för tummen

.

( I bildexemplet ovan, används en Tanfoglio Witness 1911. )


Här följer analyser av de 6 testade luftpistolerna:

..

1. Beretta Elite II.

/ Bastant och respektingivande amerikansk kolsyredriven luftpistol med magasin för 19 stålrundkulor i kaliber 4,42, eller 4,5 mm. (.177). Pistolen laddas genom att man drar kolvsidan bakåt och stoppar in en 12 grams CO2-patron i mitten utav kolven, och skruvar in patronskruven tills det tar emot. Rundkulorna laddas, genom att man med hjälp av magasinspärren, trycker ut magasinet (som även detta finns inuti kolven), och drar en fjäderbelastad hylsa nedåt, varpå man stoppar i de 19 rundkulorna i magasinet. Vikt: cirka 0,7 kilo.

Pistolen har en kraftig kolv, som “fyller upp hela handen”. Man får en “rund och mjuk” greppkänsla. – En pistol för dem som har stora händer ! Säkring som sitter på högra sidan, som man skall trycka in och föra framåt (säkrad) eller bakåt (osäkrad). – Det är viktigt att man lägger i max 19 rundkulor i magasinet. Det som annars händer, är att pistolen ej går att skjuta med, utan att man först måste trycka ut magasinet, och ruska om pistolen litegrann.

Fördelar: Pistolen känns behaglig, både med enhandsfattning och med tvåhandsfattning. Varbygeln är räfflad i framkant ( även om det gott kunde vara kraftigare räfflor ), vilket gör att man inte slinter så lätt, när man lägger över andra handens pekfinger. Pistolen fungerar utmärkt på cirka 10-15 meters avstånd. – Skyttet känns stadigt och är helt rekylfritt. Och det är inga problem att träffa tioettan på måltavlan.

Pistolen är kolsyre-besparande. Efter att ha skjutit en 95-skottsserie, var det så mycket kolsyra kvar i patronen att patronen låg och pyste i en halvtimme, efter att man lättat på patronskruven. – En pistol för den ekonomiske skytten alltså.

Nackdelar: Kornet är, i mitt tycke, lite väl brett. – Skulle nog inte skada med en vass avfasning längst upp på kornet, så man får en mer precis vy, när man siktar. En annan nackdel, är att magasinet är lite svårladdat. Många kulor går till spillo, innan man har fått i alla 19 rundkulorna i skåran. Och det tar en stund, innan man kommer underfund med var man skall stoppa i kulorna någonstans. – Man kanske själv får rita en tydlig markering runt ringen, i vilken kulorna skall stoppas ? Minus är också att nedre delen av patronskruven är tillverkad i plast (Polymer) och att det är trångt längst ned på kolven, och svårt att komma åt patronskruven.

Denna pistol kan laddas med endast en hand. Fungerar både för högerhänta och vänsterhänta skyttar.

Helhetsbetyg: 8/10

+ + + + + + + + + +

.

2. Tanfoglio Witness 1911.

/ Stor och stadig italiensk kolsyredriven luftpistol, med magasin för 19 stålrundkulor i kalibern 4,42, eller 4,5 mm. (.177). Pistolen laddas med vanliga 12 grams CO2-patroner, genom att man tar tag i kolvsidan och drar den bakåt, och över ett litet “hack”. Rundkulorna laddas på samma sätt som på Berettan. ( Likadant magasin ) Vikt: cirka 0,65 kilo.

Fördelar: Mycket bra, rekylfri, luftpistol med ett ovanligt skönt grepp ! Kolven känns stabil och är precis lagom stor. – Passar förmodligen de flesta händer. Pistolen är utrustad med en räfflad greppsäkring längst bak på kolven, och skrovliga utgjutningar och halkskydd, precis där de som bäst behövs. Varbygeln är rektangulär, och har kraftig räffling, vilket är bra om man skall skjuta tvåhandsfattat.

En trevlig egenskap, är att pistolen är försedd med en atrapp i form av en tumsäkring, både på vänster och på höger sida om manteln. Denna tumsäkring kan agera tumhylla, som man kan lägga upp tummen på, när man skjuter. – bekvämt, faktiskt !

Nackdelar: – Här krävs det styrka för att skruva in patronskruven. Men efter att “pyset” har hörts, så är kolsyrepatronen laddad ! Lite trång i kolven, där man skall stoppa in CO2-patronen, men om man lirkar lite med patronluckan, så går det. Det är lätt gjort att råka trycka ut magasinet, precis när man skall avlossa ett skott, eftersom magasinspärren sitter där tummen hamnar. – Men detta lär man sig efter hand att undvika.

Pistolen kan laddas med bara en hand. Neutral kolv – Både för vänsterhänta och högerhänta.

Helhetsbetyg: 9/10

+ + + + + + + + + +

.

3. Gamo P-23.

/ Liten och smidig kolsyredriven luftpistol från Spanien, med magasin för 10 stycken Gamo bly-rundkulor av kaliber 4,5 mm (.177). Pistolen kan också skjutas med “Diabolokulor”, eller med Gamos spetskulor “Pro Magnum”. Dessa skott laddas ett och ett, direkt i det räfflade loppet, som man kommer åt genom att fälla upp manteln. Drivs med standard 12 grams CO2-patroner, som man stoppar in bakom en lucka i kolven. Vikt cirka 0,6 kilo.

Pistolen är ganska smal, och har en smidig, komfortabel kolv, som är lätt att “rätta till” i handen, till det läge man själv önskar.

Fördelar: Lätt att stoppa in kolsyrepatronen ! Kolven har en löstagbar lucka, under vilken man skall stoppa in patronen. – Allt går tämligen pysfritt tillväga. Säkringen är lättmanövrerad, skyttet blir kraftfullt och träffsäkert, dock med en antydan till rekyl. Det blir ordentliga, runda hål i pricktavlan ! Patronskruven är gjord helt i metall ! – Plus Plus Plus ! Pistolen har ovanligt lågt ljud, när skotten avlossas.

Siktet är reglerbart i höger/vänster läge, och med en liten insexnyckel, kan man reglera siktet.

Nackdelar: Det är lite klurigt att få den fjäderspända laddningshylsan att sitta kvar i sitt läge. – Spärrläget kunde gott vara lite djupare. Pistolen känns även lite skakig, när man skjuter med enhandsfattning. Skyttet känns betydligt mer stabilt med tvåhandsfattning. Pistolen har också en lätt rekyl. Jag märkte även att det blev några “tomma skott”, det vill säga skott, där ingen kula kom ut. Men detta problem löstes, när man skakade lite lätt på pistolen, alternativt ruckade lite på laddningshylsan, där rundkulorna ligger.

Pistolen kan laddas med bara en hand, och har neutral kolv, avsedd både för höger- och vänsterhänta.

Helhetsbetyg: 7/10

+ + + + + + + + + +

.

4. Daisy Powerline 15 XT.

/ Liten och smidig, amerikansk kolsyredriven luftpistol i 1911-stil, med magasin för 15 stycken speciella kopparöverdragna stålrundkulor anpassade för Daisy-pistoler, av kaliber 4,5 mm ( .177 ). Behändigt bortvikbar lucka i kolven, där man stoppar in kolsyrepatronen. Vikt cirka 0,45 kilo.


Fördelar: Denna pistol, är min personliga favorit. Pistolen ligger perfekt i handen, den har en greppvänlig kolv, och en helt rekylfri avskjutning. Pistolen är utrustad med tumhylla. (För högerskyttar). Kulan har en stabil bana. Pistolen är gjord i ett robust syntetmaterial, och den är liten, men ligger stabilt i handen. Säkringen är lagom lättåtkomlig och känns genuin, trots att den är gjord i plast.

Nackdelar: Yttersta delen av patronskruven är gjord i plast. Och avtryckaren svarar lite långsamt, när man mosar av skottet. Något svårladdad, och luckan till patronen är lite skör. – Fast sikte.

Det krävs två händer för att ladda pistolen, eftersom laddningshylsan saknar spärrläge. Kan hanteras av både höger och vänsterhänta skyttar.

Helhetsbetyg: 9/10

+ + + + + + + + + +

.

5. Webley Tempest.

/ Engelsk lufttrycksdriven luftpistol, som laddas genom en mantelrörelse med pipan. Pistolen skall förses med diabolokulor, eller spetskulor, av kaliber 4,5 mm (.177). Vikt cirka 0,85 kilo.

Fördelar: Pistolen har ett skönt grepp, med en lagom lättåtkomlig tumsäkring. Denna pistol håller man bäst i med höger hand, då den har en avfasning för högerhandens tumme. Pistolen drivs av lufttryck, och inte av kolsyra. Det innebär att man måste göra en mantelrörelse, det vill säga, fälla ut pipan, för varje skott man skall avfyra.

Pistolen har räfflat lopp och den kräver diabolokulor, eller spetskulor, som man stoppar in i loppet en och en. Har en robust, tålig konstruktion, och låg ljudnivå, när man skjuter. Att skjuta med denna pistol, känns som att åka en väl inoljad Harley Davidson. Det känns proffsigt. – Men personligen föredrar jag dock en mera “vanlig” luftpistol.

Reglerbart sikte i alla lädder. Skillnaden mellan att skjuta med denna pistol, jämfört med CO2-pistoler, är att här reagerar avtryckaren direkt, och man kan även reglera avtryckarens motstånd, med en insexnyckel.

- Man måste trycka ned pipan ordentligt, när man har lagt i ett skott, annars kan pipan flippra upp, när man skjuter.

Nackdelar: Mantelrörelsen är ganska svår att utföra, särskilt om man är reumatiker. Pistolen kräver att man har två relativt starka händer och armar, när man gör mantelrörelsen. En annan nackdel är att pistolen ej har fast pipa, utan att man laddar upp lufttrycket med själva pipan. Rörlig pipa, kan göra att precisionen försämras något.

Pistolen bör laddas med två händer, och kan endast användas av högerhänta.

Helhetsbetyg:  6/10

+ + + + + + + + + +

.

6. Gamo PT 80.

/ Spansk kolsyredriven luftpistol, i Beretta-stil. Laddas med en vanlig 12 grams kolsyrepatron i kolven. Pistolen skjuts med “Diabolokulor”, eller Gamos spetskulor “Pro Magnum”, i kaliber 4,5 mm ( .177 ), som läggs i ett trummagasin, avsett för 8 skott. Trummagasinet, som man kommer åt genom att vika upp manteln, kan man även plocka ut, och ladda utanför pistolen. Vikt cirka 0,5 kilo.


Pistolens sikte är ställbart i Höger/vänsterriktning. Tumsäkringen sitter behagligt och lättåtkomligt till.

Fördelar: Det mycket ovanliga med denna luftpistol, är att man kan spänna hanen. Detta gör att när hanen är spänd, så krävs det bara en lätt tryck på avtryckaren, så går skottet av. Ett pysande ljud hörs, när man skruvar in patronskruven. Pistolen har ett bra tryck, och ett lågt ljud. Fin utgångshastighet. – En stor fördel är att man kan ta ut magasinet och ladda det.

Pistolen påminner lite om Beretta Elite II i grepp och skytte och den fungerar perfekt på mellan 10-15 meter. Dynamiskt och tydligt sikte med skarpa vita prickar, både på korn och sikte. Skulle dock vara skönt med ett vassare korn…

Nackdelar: Lite hård i avtrycket.

Kan laddas med bara en hand. Passar både vänster och högerskyttar.

Helhetsbetyg: 9/10

+ + + + + + + + + +

- – - – -

.

Slutsats av testet:

.

Daisy Powerline 15 XT ( Betyg 9 av 10 )

För större bild, klicka på bilden.

Mycket bra allroundpistol, för den medelstora handen. – Skönt grepp, rekylfri avfyrning, rätt placerad säkring, och skåran som man skall ladda kulor i, sitter bra till. – Synd bara att nedre delen av patronskruven är i plast, och att man måste använda två händer när man laddar.

Se en liten instruktionsvideo om Daisyn här !

- – - – - – - – - -

Gamo PT 80 ( Betyg 9 av 10 )

För större bild, klicka på bilden.

Pålitlig luftpistol med spännbar hane och med ett bra tryck i skyttet, och lågt skottljud ! Har också uttagbart magasin. – Men pistolen har tyvärr en kärv och “rasslig” avtryckare.

Vill du se en liten film om pistolen, Klicka här !

.- – - – - – - – - -

Tanfoglio Witness 1911 ( Betyg 9 av 10 )

För större bild, klicka på bilden.

Luftpistol med ett skönt grepp, räfflad greppsäkring, och kraftigt räfflad varbygel. – Men det är hårt att skruva in patronskruven, och för lätt att av misstag, komma åt magasinspärren.

För att se en liten film om pistolen, Klicka här !

.- – - – - – - – - -

Beretta Elite II ( Betyg 8 av 10 )

För större bild, klicka på bilden.

Stadig, rekylfri och koldioxidbesparande luftpistol, för dem med stora händer. Minus blir att magasinet är lite svårladdat, och att nedre delen av patronskruven är i ett plastmaterial ( Polymer ).

För att se en liten film om pistolen, Klicka här !

- – - – - – - – - -

Gamo P-23 ( Betyg 7 av 10 )

För större bild, klicka på bilden.

Pistol med kraftfullt skytte, lågt ljud, och med en tålig patronskruv i metall, som går gesvint att skruva in. Tre olika kulvarianter accepteras. – Men laddningsshylsan släpper alldeles för lätt från spärrläget, när man skall lägga i rundkulorna, och pistolen är lite instabil vid enhandsskytte.

För en liten film om pistolen, Klicka här !

.- – - – - – - – - -

Webley Tempest ( Betyg 6 av 10 )

För större bild, klicka på bilden.

Luftpistol som drivs av tryckluft. Den har god precision, lågt skottljud, och reglerbart sikte och avtryckare. – Pistolen är endast till för högerhänta, och mantelrörelsen är tung att göra. – Knappast något för en reumatisk person, alltså.

För att se en film om Webleyn, Klicka här !

- – - – -

.

Information om testet:

Testet är gjort för att ge dig stöd och hjälp, när du bestämmer dig för vilken luftpistol du skall välja, så att du slipper köpa alla 6 pistolerna. Jag har inte fått betalt av någon för att utföra detta test, och jag fick även lämna tillbaka pistolerna till butiken, efter att testet var avslutat. Jag fick också betala en symbolisk summa i hyra, till butiken.

Jag har gått väldigt mycket på känsla, när jag satte betygen. Och jag har inte tagit hänsyn till varken pris, eller utgångshastighet. Anledningen till det, är att det kan vara lite vanskligt att titta på dessa två faktorer, när man väljer luftpistol.

- När det gäller priset, så ligger ju de flesta luftpistoler på runt tusenlappen, ute i affärerna, men det är väl inte priset som är avgörande för, om man skall köpa en viss pistol eller ej ? – Det är väl den känsla man får när man skjuter ?

Och utgångshastigheten har väl inte speciellt stor betydelse heller, det gäller väl att skjuta in sig, och bli van med just sitt vapen, och endast tävla mot sig själv ? – Och med det resonemanget, blir ju utgångshastigheten inte så viktig…

- – - – -

Man får tänka på att det går åt mycket kulor, när man skjuter luftpistol, speciellt rundkulor. För hålen, som man skall stoppa kulorna i, är ofta små, och det är lätt gjort att spilla. Så man får köpa mer rundkulor än vad man tror behövs. – Och du, Använd aldrig en utskjuten kula på nytt, – den kan vara bucklig, och förstöra loppet på pistolen.

De flesta affärer lämnar två års garanti på luftpistoler. – Det kan vara bra att tänka på, om man behöver reklamera sin pistol.

När det gäller miljö-, och hälsoaspekter, av att välja luftpistol, kan man ju tänka på att inte välja en luftpistol som är gjord i plasterna PVC, Polyuretanplast, eller Epoxiplast, eftersom dessa plastmaterial har visat sig läcka giftiga ämnen. – Ju mer metall pistolen är gjord i, destå bättre är det alltså ! Du kan själv läsa i manualen, eller fråga expediten, om tillverkningsmaterialen.

- Var försiktig när du använder en luftpistol, och rikta den aldrig mot dig själv, eller mot någon annan.

Var även aktsam med själva kolsyrepatronerna, och rikta aldrig en CO2-patron mot dig, eller mot någon annan, i synnerhet inte när du laddar pistolen, eller skall ta ur en CO2-patron, efter att du skjutit klart. – Patronen kan ju i värsta fall, skjutas ut som en projektil…

.

Har du hittat faktafel i artikeln, eller bara vill kommentera, Klicka här.

Faktakällor från: Nationalencyklopedin, Prismas stora uppslagsbok i 3 band, och webbsajten “Skytteforum”.


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=6976

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:

Andra läser också: (Others also read):

     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Mer på samma ämne: (More on the same topic):

.
Sök vad du vill: / Search what you want: .

Andra närbesläktade ämnen: / More related topics:

.

Skicka in en kommentar: / Leave a Reply:


KHOG/Ih Z 8 (622x250)

Sök i svenska Wikipedia:
Search english Wikipedia:

-----
Sök synonymer:
Search synonyms:

-----
Sök bilder:
Search images:

-----
Sök i Youtube:
Search Youtube:


Gå till artikelns start, här > / Go to Top, here >

Gå till menyn, här > / Go to Menu, here >
Annons/Ad:Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu