Kokt Hans o Greta.nu » Så vet du om takläggaren är oseriös – 5 steg

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !


    Annons/Ad:

Så vet du om takläggaren är oseriös – 5 steg

_____

Behöver du lägga nytt tak på din fastighet ?

- Då måste du vara mycket vaksam.

Risken är stor att du blir bedragen av takläggarföretaget !

Jag har granskat några av Sveriges mest anlitade takläggarföretag, och jag har hittat stora brister i deras sätt att arbeta. Jag har därför sammanställt en fempunks-lista, över de saker som är troligast att ett takläggarföretag slarvar med, och som du som husägare behöver vara uppmärksam på.

Naturligtvis behöver du vara uppmärksam även på andra saker, så följ inte min lista allt för slaviskt, utan använd den bara som riktlinje och stöd för dig själv, när du anlitar en takläggare.

.

Dessa fem bristområden har jag hittat :

1. Takläggarna arbetar svart.

2. De spikar in alldeles för långa spikar, rakt igenom taket.

3. De tjuvkopplar elen till sin utrustning.

4. De använder ojordad anslutning, till saker som kräver jordning.

5. De använder ingen egen skyddsutrustning.

.

Djupare analys av dessa 5 punkter :

1. Takläggarna arbetar svart.

Det är vanligt att takläggare åker omkring och gör så kallade “svartjobb”. Det vill säga jobb, där takläggaren tar betalt av en fastighetsägare, och sedan inte betalar in skatt och sociala avgifter till staten. Ofta pratar fastighetsägarna “tyst” om detta, för man vill ju inte sprida det runt till andra fastighetsägare. – Det är ju lite “skämmigt”.

Att anlita en takläggare svart, är dock mycket riskabelt. Om du anlitat en takläggare svart, kommer du aldrig i efterhand att kunna klaga på någonting som denne gjort. För jobbet har ju officiellt “inte gjorts”. Det kan också bli mycket problematiskt, rent försäkringsmässigt. – Ofta gäller inte takläggarens företagsförsäkringar, om en svart överenskommelse har gjorts.

Och det innebär, att om en takläggare arbetar “svart” på ditt tak, och skulle ramla ned och slå ihjäl sig, och takläggarens aktiebolags försäkringar inte gäller, då skulle takläggarens anhöriga kunna starta en civilrättslig process mot dig. Och då ligger du mycket risigt till.

- Då kan det bli du som husägare, som får böta, eller hamnar i fängelse. Så mitt råd är att alltid anlita takläggare “vitt” och ha kvitto och kontrakt på allting. På så sätt är både du och takläggaren säkrare i sina respektive roller, och staten får dessutom in sin skatt, så de kan ge alla cancersjuka, handikappade och döva, sina välbehövliga bidrag.

_____

Bildexempel på ett hantverkarkontrakt HÄR

_____

.

2. De spikar in alldeles för långa spikar, rakt igenom taket.

Det förekommer att takläggarföretag slarvar med spiklängden, och spikar ned spikar långa som tältpinnar, rakt igenom taket, så att spikarna sticker ut en decimeter genom innertaket. Ofta är det ett 500-tal spikar vi talar om, och takläggarna sparar både tid och pengar på att inte ha rätt längd på spiken.

Spikarna härstammar från träläkten, och även från underlagspappen som ligger uppe på taket, och takarbetarna struntar ofta i att “bocka” spikarna, efter att de spikat ned dem, vilket i och för sig inte är att rekommendera det heller, då nästa takläggning, kanske kräver att man drar ur de gamla spikarna, och då är ju hela taket perforerat, med risk att vatten droppar in på vinden.

Självklart går det inte att sälja en fastighet, om det sticker ned ett 500-tal halvrostiga spikar genom vindstaket. – Tänk dig bara om en barnfamilj i framtiden, skulle vilja inreda vinden och använda den som bostad, och hela taket ser ut som en nåldyna. – Det vore kanske inte så roligt. I ett sådant läge, är det viktigt att man stämmer takläggarföretaget. Och då är det bra att du har kontrakt och kvitto kvar på själva arbetet !

- Anledningen till att takläggare använder för långa spikar, kan vara att de kommit över ett parti spik till ett lågt pris, exempelvis 6 tums-spik. Och då passar de på att använda den spiken, på de jobb, där de tror att fastighetsägaren är lite “puckad”, och inte märker det.

Att använda för lång spik, som går rakt igenom ett vindstak, är olagligt. Det kallas för “kapitalförstöring”, och medför att du som fastighetsägare måste dra ut all spik igen och spackla igen alla 500 hålen, alternativt isolera både insidan och utsidan av taket. För efter några år, när takbrädorna torkat litegrann, kan spikarna bli till “vattenledare” , som leder regnvatten in på din vind.

- Och då kan du ju varken bo i, eller sälja din kåk.

När man spikar i tak, så är det därför viktigt att man använder en speciell typ av spik, som har “hullingar” på sig, och att spiken inte går helt igenom brädorna. Träet i taket, kommer att omsluta spiken, och hullingarnas funktion är att de förhindrar att taket “drar med sig” spiken upp.

Har man inte möjlighet att använda spik med hullingar på, så kan man istället spika in spikarna snett ned i taket, med spikspetsarna riktade mot varandra. På det sättet förhindrar man att spiken “drar sig ur”, efter några år.

_____

Bildexempel på spikar rakt igenom taket HÄR

_____

.

3. De tjuvkopplar elen till sin utrustning.

Det händer att takläggarföretag “leker elektriker”, och kopplar in sina arbetsredskap, till exempel en slaghammare, direkt till en strömkabel i din fastighets elcentral. Detta för att de skall kunna dra nytta av de 16, eller 25-amperes-proppar, som finns i denna. Men detta är mycket riskabelt.

- Om de skulle koppla lite fel, eller om någon skulle råka stänga luckan till elcentralen, när kabeln sitter inkopplad, så kan ditt hus bli strömförande, en mätarsäkring kan gå, eller hela din kåk kan brinna upp.

Därför måste man som husägare se till att takläggarna kopplar in sin utrustning i en vanlig väggkontakt, eller i ett bärbart ställverk, som de i vissa fall har med sig.

OBS: Det måste finnas en stickpropp på sladden ! – Inga lösa kabeländar !

_____

Bildexempel på en stickpropp HÄR

_____

.

4. De använder ojordad anslutning, till saker som kräver jordning.

Det är vanligt förekommande, att takläggare använder ojordad sladd, till utrustning som skall vara jordad. Och detta är mycket farligt. Både för dem själva, och för dig som villaägare.

- Du kan lätt kontrollera om deras utrustning kräver jordning, genom att titta på vilken typ av sladd som går ut från deras utrustning. – Är det en kraftig kabel, med en kraftig, rund stickpropp i änden – Då måste den kopplas in i ett jordat uttag. ( Ett eluttag med jordningstungor i. )

OBS. Detta är DITT ansvar att kontrollera. Det skiter ofta takläggarföretaget i. – De vill hellre tjäna pengar än överleva !

_____

Bildexempel på jordad kontakt HÄR

_____

.

5. De använder ingen egen skyddsutrustning.

Det är knappt någon takläggare som använder skyddsutrustning idag. Man vill vara så “macho” man bara kan, och gå omkring med bar överkropp på taken och bättra på solbrännan. Men detta är fullständigt idiotiskt.

Du som fastighetsägare har stort ansvar för dem som arbetar på dina ägor, och du måste kräva av takläggarna, att de använder hjälm, säkerhetslinor som de fäster i taknocken, armbågsskydd, knäskydd, och hörselskydd.

- Annars har de ta mej fan ingenting på ditt tak att göra !

_____

Bildexempel på takläggare med skyddsutrustning HÄR

_____

.

Så här undviker du oseriösa takläggare :

1. Anlita alltid takläggare vitt.

2. Stå och kontrollera så att spikarna inte går igenom vindstaket.

3. Kräv att de har ett eget ställverk med sig.

4. Se till att de ansluter sina apparater i en jordad kontakt.

5. Kräv att de har hjälm, rep, armbågsskydd, knäskydd, och hörselskydd.

__________

Om de ej uppfyller dessa 5 punkter, kan du inte anlita takläggarföretaget.

- Lycka till !

.

Extra information om artikeln:

Många av våra svenska takläggare är riktiga “golddiggers”, det vill säga, personer som “gräver guld” på människors olycka. De har insett att det finns många tak i landet, och många “korkade” villaägare att tjäna pengar på.

Takläggarna har ofta flera olika firmor registrerade, och takläggarna kan också ha en eller flera anställningar, inom helt andra branscher, vid sidan av sitt takläggarföretag. Om du blir chockad eller förvånad över att yrkesmoralen är så låg bland takläggare, kan jag bara försöka förklara det med att många av fuskbyggena inte kommer upp till ytan, och fram till media, på grund av att fastighetsägarna har betalat svart. – Då vågar de ju inte anmäla fuskbygget…

.

 Kommentera HÄR

Juridiska fakta är hämtade från boken “Vardagsjuridik”, bokförlaget Bra böcker, Höganäs, och tekniska fakta är hämtade från boken “Teknos el-arbete II”, Teknografiska institutet, Stockholm.

Läs mer om oseriösa takläggare HÄR

…och HÄR

..


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=6851

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:

Andra läser också: (Others also read):

     

ANNONSER / ADS:
.

.
.



KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Mer på samma ämne: (More on the same topic):

.
Sök vad du vill: / Search what you want: .

Andra närbesläktade ämnen: / More related topics:

.

Skicka in en kommentar: / Leave a Reply:


KHOG/Ih Z 8 (622x250)

Sök i svenska Wikipedia:
Search english Wikipedia:

-----
Sök synonymer:
Search synonyms:

-----
Sök bilder:
Search images:

-----
Sök i Youtube:
Search Youtube:


Gå till artikelns start, här > / Go to Top, here >

Gå till menyn, här > / Go to Menu, here >




Annons/Ad:



Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu