Kokt Hans o Greta.nu » Läs manualen – förstå ännu mindre !

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !


    Annons/Ad:

Läs manualen – förstå ännu mindre !

_____

När min syster hade köpt en ny bärbar telefon för ett tag sedan, slog hon sig ned i kökssoffan för att läsa i den medföljande instruktionsboken.

Det skulle hon inte ha gjort.

För begrep hon inte ett jota när hon tittade på telefonen i verkliga livet, då förstod hon om möjligt ännu mindre när hon läste manualen.

För i manualen var det rena rama kaoset. Ordbajseri. Nonsens. Den var tjock som en bibel och beskrev en telefon med säkert hundra finesser. Ändå stod där inte en rad om det mest grundläggande.- Hur man ringer. Den enda behållning hon fick av manualen, var ett kul kopplingsschema i slutet.

Undrar vilken utbildning man skulle haft för att förstå det kopplingsschemat. Finns någon som har den utbildningen ? Och vad kan en sådan utbildning heta ? Stora NÖRD-skolan, kanske ?

För visst verkar det vara riktiga supernördar som sitter och skriver alla dessa manualer. Som dessutom försöker överglänsa andra supernördar med sina formella, tillstramade ordföljder, vilket resulterar i att inte ens supernördarna själva förstår vad den ursprungliga supernörden menade.

Och det är väl inte meningen, heller…

Men om inte supernördarna själva förstår, hur skall då vi, vanliga, normal-nördar förstå ? Förstå en text som startar i taiwanesiska, sedan översätts till engelska och till tyska för att slutligen utmynna i svenska ?

Svenska, förresten ?

.

..- Nördlexikon -

Konsumtionen av elektronisk utrustning har ju ökat lavinartat de senaste åren och med tanke på detta har väl även produktionen av instruktionsböcker följt samma tendens. Om man så köper en ny plattång, mikrougn, hårtork, brödrost, eller ny telefon, skall även den följdriktiga manualen packas upp ur sitt väldoftande flasthölje.

Men det stora kruxet med dessa manualer är att vissa av dem verkar vara skrivna helt utan tanke på mottagaren. Medan andra tycks vara skrivna med en ganska stöddig inställning till vanligt folk. Sedan kan man fråga sig om samarbetet mellan marknadsförare, ingenjörer och pedagoger fungerar riktigt tillfredställande.

Eller är det den vanliga gamla visan, att hierarkin i de olika akademiska falangerna gör att resultaten inte blir bättre än de vi ser i manualerna ? För att underlätta för er, kommer jag härmed att publicera ett litet lexikon, som ni kan använda er av när ni tittar i manualen till er nya telefon.

Svenska…………………………...Nördsvenska

Lagra telefonnummer =…….Lagring av kontakter i det digitala minnet

Byta batteri =…………………. Byte av handenhetens laddningsbara batteri

Knapplås av =…………………. Återställning av knappsatslås

Ladda batteri ==……………….Laddning av handenhetens laddningsbara batteri

Röstbrevlåda av = =………….Att tillfälligt avsäga dig funktionen röstbrevlåda

De som bryr sig minst om detta konstruerade manualspråk är nog ägarna av elektronikföretagen själva. De säger väl bara:”Produkterna säljer ju”. Men då kan man undra hur mycket bättre produkterna skulle sälja om vi kunder fick en lättläst manual med bra ordval att packa upp ur sitt väldoftande plasthölje.

Men dessvärre kan det vara jag som har fel,

__________

företagen kanske gör så här för att man skall bli förbannad, slänga ut telefonen genom fönstret och bli tvungen att köpa en ny ?

.Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=3639

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:

Andra läser också: (Others also read):

     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Mer på samma ämne: (More on the same topic):

.
Sök vad du vill: / Search what you want: .

Andra närbesläktade ämnen: / More related topics:

.

Skicka in en kommentar: / Leave a Reply:


KHOG/Ih Z 8 (622x250)

Sök i svenska Wikipedia:
Search english Wikipedia:

-----
Sök synonymer:
Search synonyms:

-----
Sök bilder:
Search images:

-----
Sök i Youtube:
Search Youtube:


Gå till artikelns start, här > / Go to Top, here >

Gå till menyn, här > / Go to Menu, here >
Annons/Ad:Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu