Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större ! Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !
“Janssons frestelse” a là Kokthansogreta !
- En utmärkt maträtt att äta, alla delar av året -
_____
Vill du ha ett gott recept på Janssons frestelse ?
Lugn, vi hjälper dig !
- Här har du grundreceptet till Kokthansogreta’s “Janssons frestelse” !
.
Janssons frestelse är ju en fantastiskt god maträtt, som man kan variera i det oändliga. Den är väldigt enkel att laga också, och det ingår bara tre huvudingredienser i maträtten – potatis, lök, och ansjovis.
Här har du ett bra grundrecept, som du kan variera efter eget tycke !
.
Du behöver – till cirka 4 personer:
8-12 potatisar
2-4 lökar
2-3 burkar/förpackningar ansjovis
1,5 deciliter mjölk
1,5 deciliter grädde
Ströbröd
Lite smör
.
Gör så här:
Skala potatisen, och skär den sedan i strimlor.
Skär löken i strimlor. (Du kan även steka löken i en stekpanna först, om du vill)
Blanda 1,5 deciliter mjölk med 1,5 deciliter grädde, i en bunke.
Smörj en ugnsfast form.
.
Häll nu en tredjedel av potatisen i den ugnsfasta formen
Häll en tredjedel av löken, i formen
Häll över en burk ansjovis
————
Häll på den andra tredjedelen potatis
Strö på den andra tredjedelen lök
På med en burk ansjovis
————
Strö på resten av löken
Häll resten av potatisen ovanpå
Häll 2 deciliter av mjölken/grädden över alltihop, plus lite ansjovisspad
Sedan häller du över ströbröd
Avsluta med att hyvla några skivor smör, som du lägger ovanpå frestelsen, ifall du vill ha en mer “tillagad” smak på maträtten.
.
Så här: (Illustration över de olika lagren i Janssons frestelse)
.
Nu kan du grädda detta i ugnen på cirka 225° i cirka 45 minuter, eller tills potatisen är mjuk, och ovansidan gyllenbrun.
Efter cirka trettio minuter, kan man hälla över mer gräddmjölk och ansjovisspad.
Klart !
(Bild på den färdiga Janssons frestelse, i den ugsfasta formen)
.
Extra tips när du lagar Janssons frestelse:
Du kan välja vilken lök du vill använda till Janssons frestelse. – Olika lökar ger maträtten olika karaktär. En del människor skulle inte kunna tänka sig att äta en Janssons frestelse utan rödlök i, till exempel.
Många vill ha maträtten lite krispig, och nästan bränd på ovansidan. Du kan variera ugnsvärmen och tillagningstiden, men även fuktigheten i maträtten, så att det blir som du vill ha det. – Tänk bara på att det kan vara ohälsosamt att äta alltför bränd mat, eftersom det då bildas gifter i maten, så kallade karcinogener, exempelvis Akrylamid.
Om du skall bjuda “fint folk” på Janssons frestelse, så tänk på att inte snåla med ansjovisen. – Det finns få saker som gör människor mer irriterade, än när det är för lite ansjovis i denna maträtt. Då känner sig människor i allmänhet blåsta. Restauranger skriver ofta på sin meny att de serverar “Janssons frestelse”, men sedan när man har lagt upp maten på tallriken, och tagit några tuggor, märker man ofta att de har “sparat in” på ansjovisen, eftersom det är en ganska dyr fisk.
Så om man är snål, bör man kanske inte laga denna maträtt överhuvudtaget ?
.
Övrig kuriosa:
Vissa källor säger att maträtten Janssons frestelse är uppkallad efter operasångaren Per Adolf “Pelle” Janzon (1844-1889), eftersom han ofta bjöd på sexa med öl, snaps, och ansjovisgratäng.
Andra källor menar att maträtten döptes av Östermalmsfrun Elvira Stigmark och hennes kokerska Sofie Pauline Brogårde, efter en film från 1928, som hette “Janssons frestelse”.
—————–
En potatisgratäng med köttfärs i, kallas för Karlssons frestelse. Och har man ingen ansjovis i, kallas det endera för Hanssons frestelse, eller Svenssons frestelse, beroende på var i landet man bor.
.
(Bild på ett julbord, i vilket det ingår Janssons frestelse.)
.
Har Du fler recept, så tipsa oss här >
.
Länkar:
Recept på vegansk Janssons frestelse, här >
.
.
Recept på vegetarisk Janssons frestelse, här >
.
Du kanske också gillar: / You may also like:
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >