Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större ! Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !
Fröknäcke – Recept och tillagning
_____
Vill du äta ett “nyttigt” och gott bröd ?
Här skall du få ett recept av mig…
- Lär dig baka kokthansogretas “Fröknäcke” !
..
.
.
INGREDIENSER (en sats):
.
I deciliter solrosfrö
1 deciliter pumpafrö
0,5 deciliter linfrö
0,5 deciliter sesamfrö
3/4 deciliter maizenastärkelse
.
1 deciliter hett vatten
0,5 deciliter olivolja
Lite salt
.
.
.
Så här blev mitt fröknäcke – Supergott !
.
.
Gör så här:
1. Man kan börja med att koka upp drygt 1 deciliter vatten, i en kastrull
2. Ta sedan fram en bunke och rör ihop solrosfröna, pumpafröna, linfröna, och sesamfröna, i denna bunke
3. Blanda därefter i maizenastärkelsen i bunken, och rör om
.
4. Häll i 1 deciliter av det heta vattnet, i ett genomskinligt plastmått
5. Häll därefter 0,5 deciliter olivolja, i samma plastmått
6. Häll nu ned vattnet och olivoljan, i bunken, tillsammans med de andra ingredienserna
7. Rör om, och låt stå och svälla en stund
.
Sedan kan man ta en långpanna, och lägga i bakplåtspapper i långpannan, varpå man häller degblandningen på bakplåtspappret, i långpannan.
Lägg sedan ett smörpapper, eller ett bakplåtspapper, ovanpå satsen, och kavla med en brödkavel, så att degen blir tunn och jämn.
Man kan nu strö lite havssalt över satsen om man vill, för att få upp sältan något.
.
Grädda därefter fröknäcket på under- och övervärme, ungefär i mitten av ugnen.
Du kan välja om du vill grädda på 50 °C i cirka 2,5 timmar,
eller grädda på 150 °C i cirka 50 minuter.
Det kan vara bra att ställa en timer, eller en äggklocka, så att du inte glömmer bort brödet i ugnen. En stund innan äggklockan ringer, kan du sänka ugnstemperaturen lite, så att fröknäcket inte blir för bränt.
Ta sedan ut satsen ur ugnen, och låt den svalna. Varpå du kan bryta fröknäcket i så stora bitar som du vill ha.
Låt dig väl smaka !
.
Övriga tankar
Man kan ju tänka på att vara lite försiktig med saltet, och inte strö för mycket över brödet. Vi människor får ju ofta i oss mycket mer salt dagligen, än vad som är nyttigt för oss. Dessutom kanske vi har tänkt att lägga ost på fröknäcket, och då får man ju sälta från osten.
Skillnaden mellan bakplåtspapper och smörpapper, är oftast att man använder bakplåtspapper i ugn, och smörpapper (eller “smörgåspapper”) mellan kalla bakverk, och smörgåsar, för att de inte skall kladda ihop. Märkte du förresten att olivoljan flöt på vattnet ? Det beror tydligen på att olivoljan har lägre densitet (täthet) än vad vattnet har.
Tips:
Om du vill minska risken att få i dig det giftiga ämnet Akrylamid, som bildas när man hettar upp fröknäcket, kan du ha så svag värme som möjligt på ugnen, helst under 100 grader C.
Många experter säger att krossat linfrö är giftigt, om man äter mer än 1 – 2 matskedar om dagen. Man kan byta ut linfröt mot chiafrö eller psylliumfrö, om man så önskar.
Vill du göra ditt fröknäcke glutenfritt ?
I så fall kan du göra ett jättegott fröknäcke med ingredienserna majsmjöl, solrosfrön, linfrön, fänkål, och rapsolja.
Du tar alltså bara bort maizenastärkelsen, sesamfröt, och pumpafröt.
I övrigt kan du följa tillagningsinstruktionerna ovan.
.
.
Länkar till andra websiter, på temat Fröknäcke:
.
.
Bra tips på en LCHF (Low Carb High Fat) -variant av “fröknäcke”
http://vardagfest.blogspot.se/2012/02/froknacke-lchf.html
.
Fina tips, på en variant med Kummin
http://sandrasmatkrypin.blogspot.se/2012/12/froknacke-med-kummin.html
.
Läs om en variant med Dinkelmjöl i, HÄR
http://livskraft1.blogspot.se/2012/10/supergott-fro-knacke.html
.
.
- Skriv och berätta om hur bakningen gick, HÄR
.
Du kanske också gillar: / You may also like:
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >