Kokt Hans o Greta.nu » Koka hönssoppa – hela smarriga receptet

- Vi skickar ut cookies ! - We send cookies ! LÄS MER > / READ MORE > X

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

    Annons/Ad:

Koka hönssoppa – hela smarriga receptet

Version för utskrift, längst ned på sidan

_____

Vill du veta hur man kokar hönssoppa ?

Bra.  Här får du recept på två olika varianter.

Först 1.”Vanlig hönssoppa”, och sedan 2.” Skotsk hönssoppa”.

.

Vi börjar med 1.”Vanlig hönssoppa”.

(redd, och med redan färdigkokt höna, cirka 4 portioner).

.

Ingredienser – 12 saker:

1/  Två till tre hönsbuljongtärningar i 1 1/4 liter vatten, alternativt, 1 1/4 liter egentillagad hönsbuljong (se recept nedan)

2/ Blomkålshuvud, cirka 500 gram

3/ En squash

4/ Några morötter

5/ Tjugofem gram olivolja

6/ Två matskedar mjöl

7/ En fjärdedels burk kokta ärtor

8/ Små pastastjärnor

9/ Lite kött från en färdiglagad höna

10/ En äggula

11/ En deciliter grädde

12/ Finklippt persilja

.

Så här kan du tillreda “Vanlig hönssoppa” – 10 steg:

1. Börja med att koka i ordning hönsbuljong.

2. Dela sedan blomkålshuvudet i klyftor, och koka klyftorna så att de blir mjuka, i lite av hönsbuljongen i en kastrull.

3. Skär squash och morötter till lagom stora bitar, och släng ned dessa, tillsammans med blomkålen i kastrullen.

4. Ta fram en stekgryta, och fräs olivolja och mjöl, späd sedan ut detta med hönsbuljong, och låt det koka i cirka 5 minuter.

5. Lägg i blomkålen, squashen, morötterna, och ärtorna i stekgrytan.

6. Sedan kan du slänga ned lite stjärnpasta (små pastastjärnor), för att få soppan lite matigare.

7. Skär nu hönsköttet i fina skivor, och lägg dessa i stekgrytan.

8. Ta därefter fram soppskålen, som du skall servera soppan i, och vispa ihop äggulan och grädden i soppskålen.

9. Ta nu stekgrytan, och häll över den varma soppan i soppskålen, under vispning.

10. Sedan kan du strö finklippt persilja över soppan.

Glöm inte att krydda soppan, så som du vill ha den !

.

Så här gör du hemmagjord hönsbuljong

(Cirka 2 liter)

.

Ingredienser:

1 kokhöns

2 1/2 liter vatten

1/2 gul lök

1/2 morot

1 bit selleri

1 bit palsternacka

1-2 matskedar salt

2 stycken persiljekvistar

.

Gör i ordning hönsbuljongen:

Gröpa ur hönset, och skölj det ordentligt under kranen. Du kan även binda upp det med snören om du vill. Lägg sedan hönset i kallvatten, och låt det långsamt koka upp på spisen. Därefter kan du skumma av buljongen, och tillsätta de ansade rotsakerna, saltet, och persiljekvistarna. Låt buljongen koka sakta, i cirka 2-3 timmar. Sila, och skumma av fettet noga. - Klart !

.

.

2.”Skotsk hönssoppa”

(Cocky-Leekie, 6 portioner)

.

Ingredienser – 5 saker:

1 kokhöns

2 liter hemmagjord kalvbuljong (Se recept nedan), alternativt 2-3 kalvbuljongtärningar + 2 liter vatten + 1 morot + 1/2 gul lök + salt + vitpepparkorn

6  stycken purjolökar

1 deciliter risgryn

(Eventuellt 1 deciliter sherry)

.

Gör “Skotsk hönssoppa” så här – 6 steg:

1. Gröpa ur hönset, och koka det i kalvbuljong, eller i nödfall, i buljongtärning + vatten + morot + lök + kryddor.

Räkna med 2-2 1/2 timmars koktid.

2. Under tiden så kan du skära purjolöken i 2 centimeter långa bitar.

3. Ta purjolöken och riset, och låt bägge koka med i soppan den sista halvtimmen.

4. Ta nu upp hönset en stund innan riset är färdigt, och skär hönset i små bitar.

5. Lägg i bitarna, i den rykande heta soppan.

6. Avsluta med att hälla lite torr sherry i soppan, för att få en ökad smakupplevelse.

- Klart

.

Så här gör du egen kalvbuljong

(Cirka 2 liter)

.

Ingredienser:

1 kilo kalvhals

1/2 kilo kalvlägg

3 liter vatten

1 morot

1 purjolök

1/2 palsternacka

1 bit selleri

2 persiljekvistar

Några vitpepparkorn

1 matsked salt

.

Gör kalvbuljong så här:

Lägg kött och ben i kallvatten, och koka upp det långsamt på spisen. Skumma av buljongen, och lägg i sopprötter och kryddor, samt låt buljongen sedan koka sakta i 2-3 timmar. Sila nu buljongen, och låt den stå och svalna, så att fettkakan kan skummas av.

- Klart !

.

Jag hoppas att det går bra för dig, när du nu lagar din hönssoppa. Om du kommer på några fler recept, så får du gärna posta dem till mig, HÄR

.

Utskriftsversion, HÄR

http://kokthansogreta.nu/utskrift/recept-pa-honssoppa/

.



Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=14266

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:

Andra läser också: (Others also read):

     

ANNONSER / ADS:
.

.
.



KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Mer på samma ämne: (More on the same topic):

.
Sök vad du vill: / Search what you want: .

Andra närbesläktade ämnen: / More related topics:

.

Skicka in en kommentar: / Leave a Reply:


KHOG/Ih Z 8 (622x250)

Sök i svenska Wikipedia:
Search english Wikipedia:

-----
Sök synonymer:
Search synonyms:

-----
Sök bilder:
Search images:

-----
Sök i Youtube:
Search Youtube:


Gå till artikelns start, här > / Go to Top, here >

Gå till menyn, här > / Go to Menu, here >




Annons/Ad:



Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu