Kokt Hans o Greta.nu » Måla och lasera din skänk – 8 steg

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !


    Annons/Ad:

Måla och lasera din skänk – 8 steg

_____

Vill du måla om din skänk ?

Så att den bättre passar in i rummet ?

- Här är ett alternativ…

Om vi har en gammal skänk, som vi ärvt efter vår farmor eller mormor, kanske vi vill göra någonting med den. Skänkarna är ju ofta vackra som de är, men eftersom skänken skall stå i just vårt hem, kanske vi vill måla om den, eller lasera den, för att den bättre skall passa in i rummets färgskala.

Det finns många sätt att förändra sin skänk på. Men här får du ett tips, som går ut på att grundmåla skänken, och sedan lasera den med linoljefärg, och därefter måla valfria motiv på ytorna. Poängen med det här alternativet, är att få en ny färg på skänken, men ändå få den där gammelmodiga looken, samtidigt som man ökar transparensen på skänken.

.

Det här behöver du:

Slipverktyg, målarfärg, linoljefärg, trasa, penslar, hink

.

Så här kan du göra:

.

1. Slipa hela skänken så att ytan blir matt

Du kan använda slipmaskin, eller sandpapper. Eller både och. Experimentera gärna med olika grovlekar på slippappret, för att få önskat resultat.

.

2. Dammsug ordentligt

Du måste nu dammsuga noggrant både på skänken, på golvet, och i hela rummet. För linoljefärgen som vi skall använda, är mycket brandfarlig. Slipdamm tillsammans med linolja kan självantända.

.

3. Lägg rikligt med tidningspapper under skänken

.

4. Grundmåla skänken med valfri färg

Gå till en färghandlare och fråga vilken färg som är lämpligast. Färghandlaren kan säkert ge dig några goda råd. Färgen skall vara både miljövänlig och hälsosam. – Kanske någon typ av vattenbaserad plastfärg ? Men själva nyansen måste du ju själv bestämma. Om du vill göra det enkelt för dig, kan du välja en vit nyans. När du grundmålat, låter du skänken stå, tills den är helt torr.

.

5. Stryk på linoljefärg i valfri nyans

När grundfärgen torkat, kan du ta en pensel, eller en trasa och lasera på så mycket linoljefärg, som du tycker blir snyggt. Vitsen med att lasera med linoljefärg, är att grundfärgen kommer fram sjokvis ( fläckvis ) under linoljan, och det ger ett lite vemodigt, transparent utseende, som blir otroligt snyggt.

Tänk på att vissa partier på skänken, exempelvis centrumdelen av skåpluckorna ofta är gjorda i ett hårdare träslag, än resten av skänken. Där kommer det att bli mörkare färg, eftersom hårt trä suger mindre. – Och du, var lite slarvig, när du stryker på linoljefärgen. Då får skänken mer patina.

.

6. Lägg trasan i en vattenfylld hink

Trasan med linolja på, kan självantända. Därför måste man lägga trasan i en vattenfylld hink och sätta på locket. Åk sedan iväg med hinken till kommunens insamlingsplats för brandfarligt avfall.

.

7. Ta bort tidningspappret och lägg det i en vattenfylld hink

Eftersom det förmodligen har droppat linolja på tidningspappret, måste man stoppa det i en vattenfylld hink och åka med den till kommunens insamling för brandfarligt avfall.

.

8. Måla valfria motiv på skänken

När linoljefärgen torkat, kan du måla valfria motiv på skänken, och du kan reglera genomskinligheten hos motiven, genom att späda ut färgen med vatten. Om motiven skall synas på långt håll, är det viktigt med starka konturer på motiven. Då kan man måla konturerna med en svart färg, till exempel.

- Så var skänken ommålad !

.

Bild på en målad och laserad skänk:

http://www.flyttfirman.se/040327/Bilderfor/P1012993.JPG

.

- Tack till Mats Svensson, konstnär och grafisk designer.

   Senaste  inläggen


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=6167

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:

Andra läser också: (Others also read):

     

ANNONSER / ADS:
.

.
.



KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Mer på samma ämne: (More on the same topic):

.
Sök vad du vill: / Search what you want: .

Andra närbesläktade ämnen: / More related topics:

.

Comments are closed.




Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu