Kokt Hans o Greta.nu » USB-prylar trissar upp elproduktionen

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !


    Annons/Ad:

USB-prylar trissar upp elproduktionen

_____

Med den här artikeln vill jag varna dem som använder dator, för att koppla för många saker till sina “USB-portar”.

USB-porten är praktisk, när man skall snabbspara någonting,

Men väldigt elkrävande om man ansluter för mycket utrustning.

USB-gränssnittet är ett mycket vanligt gränssnitt, och har så varit i cirka 15 år. I mitten av nittiotalet kom USB 1.0 och USB 1.1. Kring år 2000 kom USB 2.0. Och år 2011, gränssnittet USB 3.0. USB-gränssnittet, eller USB-porten, uppfanns för att vi skulle använda den som en snabb styrport; som ersättning för de äldre PS 2-portarna, serieportarna, och spelportarna på våra datorer.

USB (Universal Serial Bus) var tänkt för att vi, med endast en typ av kontaktdon, skulle kunna ansluta vår mus, vårt tangentbord, eller snabbspara viktig information till en liten extern hårddisk, utan att behöva krångla med flera olika typer av sladdar och kontakter.

Och till dessa ändamål, är USB-porten idealisk.

Men, problemet är bara att de ansvarslösa girigbukarna, som tillverkar kringutrustning till datorer, självklart kom på ett sätt att utnyttja både gränssnittet USB, och även stackars lågutbildade och oförstående kunder, för egen vinnings skull.

De människofrånvända knäppgökarna började tillverka nätverkskort, som skulle kopplas till USB-porten. Och även externa Bildskärmskort. Och tillika, USB-anslutna externa Ljudkort.

Till och med dammsugare, som man skall dammsuga sitt tangentbord med, finns att köpa till denna port. Och även handmassage-apparater, kaffekoppsvärmare, samt USB-drivna ölburkskylskåp. Man kan ju fundera på vilka som är de riktiga knäppgökarna. – Producenterna av denna utrustning,  eller de som köper den ?

Det är nämligen så här, att all USB-utrustning suger musten ur våra datorer. Men, det berättar inte försäljarna av denna utrustning. USB-gränssnittet är en så kallad tilläggsbuss, som hämtar 5 Volts spänning från datorns nätdel och belastar dessutom ram-minne och processor på ett, för datorn, onaturligt sätt. Och när nätdelen belastas med 5 Volt, börjar även processorfläktarna att snurra, vilket ytterligare slöar ned datorn.

Allt som kopplas in i våra USB-portar, kommer att ta ström från värddatorn. – Till och med den utrustning, som har en egen nätdel, kommer stjäla kraft från datorns kapacitet. Och ännu värre blir det med USB 3.0. Det gränssnittet kan lämna så mycket som 0,9 Ampere i strömförsörjning. Och har man då flera apparater som går via USB, kommer man snart att märka olika negativa effekter, bland annat så kallade latenseffekter (Latency).

USB-utrustning är som en parasit på datorn.

Men ingenting av det här, blir man upplyst om i databutiken. Detta, för att de skall få kränga så mycket USB-utrustning som möjligt till oss.

.

.. - Ta PCI-bussen istället -

Har ni någon gång försökt att spela upp MUSIK från en extern hårddisk och in, via datorns USB-port ?

Inte ?

Bra, gör inte det ! Musiken kommer att börja hacka och hoppa. Och även ibland stanna upp helt. Ingen seriös människa kan använda USB-gränssnittet, exempelvis för musiklyssning, eller inspelning av musik. Men trots det, så är USB-anslutna ljudkort nästan de enda som säljs idag.

Stackars alla lurade människor…

För att man skall kunna göra något ordentligt på sin dator, måste man koppla all tilläggsutrustning till en PCI-plats i sin stationära dator. Alternativt till PCI-Express. Då blir hela systemet stabilt.

PCI-gränssnittet suger inte kraften från vår dator på samma onaturliga sätt, som USB-utrustning gör, eftersom PCI-bussen har en buffert mellan processorn och de externa enheterna och PCI-bussen blir därmed processoroberoende och kommer att fungera asynkront med processorn. Dessutom är datorn mer “beredd” på utrustning, som man kopplar internt, via PCI. Även bussen “Serial ATA”, kan gå bra, då också den är betydligt mer stabil än USB-bussen.

Men, det är inte bara bussen USB som är instabil, utan även själva kabeln och kontakten. Det bästa är om man kan använda skärmad nätverkskabel, “RJ-45″(8P8C), mellan sitt PCI-kort och den externa utrustningen. Men det berättar de förstås inte i databutiken. – För hur skall de då kunna sälja sina ölburkskylskåp ?

Och alla dessa tusentals lampor som säljs till bärbara datorer, för 60 spänn styck, för att man skall kunna se tangentbordet bättre i mörker. – MEN, är det inte meningen att man skall köra en bärbar dator på batteri ? Och att datorns batteritid kraftigt reduceras om man kopplar in en lampa ? – Ingen som tänkt på det ?

Nej, fortsätt att kräma så mycket skit som ni bara hinner, för 59,90 styck, så att även de allra fattigaste människorna, som knappt har råd med mat för dagen, åtminstone kan köpa sig en USB-lampa. Och har man inte ens 60 spänn, kan man ju alltid ta ett mikrolån..,

man kan ju undra var utvecklingen kommer att sluta.

Redan nu sitter två tredjedelar av jordens befolkning med USB-anslutna Grafikkort, Externa hårddiskar, Skrivare, Ljudkort, Externa DVD-brännare, Och de så kallade “USB-minnena”, eller “minnespinnarna” får bara större och större lagringskapacitet och kommer att kräva mer och mer kraft från våra datorer. Kraft, som vi istället skulle behöva till nyttofunktioner, såsom bildbehandling, videovisning eller ordbehandling.

Och med USB 3.0, kommer ÄN MER kraft att sugas från vår dators nätdel.

- Kanske man till slut kommer på en lösning, där man har två nätdelar i sin dator ? En nätdel för själva datorns strömförsörjning, och en nätdel för alla externa prylar vi har.

Men, det lär ju suga mer än 10 Ampere. Och tänder vi då en lampa samtidigt, så går ju proppen ?

Och då måste vi ju börja producera mer el…

Och en sak till, tycker jag är konstig.

Vi försöker ju globalt att minska el-användandet, genom att byta ut våra glödlampor och lågenergilampor, mot så kallade LED-lampor. – Men samtidigt bygger vi en bred jävla AUTOBAHN av extern USB-utrustning, som kommer öka elkonsumtionen tiofaldigt.

Hur går det ihop,

__________

- Skulle vi inte minska elanvändandet ?

.

Fakta om USB hämtade från:

Boken “PC-datorer”, P F A B, “IT-lexikon” P F A B, och Wikipedia

 Sammanfattning för synskadade HÄR

 TILL STARTSIDAN


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=5365

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:

Andra läser också: (Others also read):

     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Mer på samma ämne: (More on the same topic):

.
Sök vad du vill: / Search what you want: .

Andra närbesläktade ämnen: / More related topics:

.

Comments are closed.
Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu