Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större ! Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !
Fisksoppa à la Kokthansogreta !
med curry, saffran, fänkål, och dill
(Receptet är anpassat för två personer.)
.
Nu skall du få receptet på en smarrig fisksoppa, som en av våra redaktionsmedlemmar lagade i dag. Soppan kommer att få en lite gammaldags rustik smak, men man kan självklart variera receptet i det oändliga. Det här grundreceptet är anpassat för 2 personer:
Så här blev ‘fisksoppa à la Kokthansogreta’ på bild, och det känns härligt med den lite dova smaken, och fiskbitarna som bara smälter i munnen, samtidigt som dillen virvlar runt i gommen – lätta som fjädrar !
.
.
Man behöver – 13 saker:
Ca 150 gram laxfilé,
och 150 gram torskrygg
200 gram räkor
1 tsk curry
1/2 påse saffran
1 dl finhackad fänkål (eller purjolök)
Finklippt dill
1 buljongtärning
2 msk mjöl
2 dl mjölk, och 1/2 dl grädde
1 msk smör, eller olja
Salt
.
Gör så här - 3 steg:
(Börja med att tina fisken redan från morgonen. Men det går även att snabbtina fisken, och då lägger du fisken i en bunke, ställer ned bunken i diskhon, och spolar varmt vatten på fisken i bunken.)
.
1. Vid tillagningen är det allra första man gör att hacka fänkålen, och skära upp fisken i bitar, så att det är klart.
Bryn nu smör (eller olja), curry, och finhackad fänkål i en kastrull.
Rör sedan ned mjölet i detta, så att det blir lite som en redning. Se bara till att det inte blir klumpar av mjölet.
.
2. Nu tar du fram en annan kastrull, och kokar upp 5 dl vatten, som du sedan slänger ned buljongtärningen i.
När buljongtärningen har smält, häller du i mjölken och grädden i denna kastrull, och rör om lite.
Häll nu över detta i den första kastrullen (den med redningen i).
Tillsätt saffran, och salt efter dina önskemål.
Låt detta koka* upp.
.
3. När det har kokat ett tag, är det dags att tillsätta torskryggen och laxfilén, och låta soppan småkoka* i minst 5 minuter.
Allra sist tillsätter du räkorna, och den finklippta dillen.
.
.
Lite extra tips:
En del människor tycker om när räkorna är lite sega. I så fall är det bara att hälla i räkorna rätt så tidigt i processen, och låta dem koka länge. Det kan också vara bra att ha en ganska stor kastrull när man tillagar detta, så att man får lite överblick över soppan. Vi skall väl också passa på att säga att den här soppan blir ganska mastig, och man blir snabbt mätt. Om man vill ha en lättare soppa, kan man ju naturligtvis hälla i mindre mjöl, och byta ut smöret och grädden mot lättare ingredienser.
* Om du vill bevara alla smaker och dofter i soppan, så rekommenderar vi att du tillagar soppan med locket på.
.
Serveringsråd:
Innan man serverar denna soppa, är det viktigt att man låter den stå och svalna först, så att ens gäster inte bränner sig i munnen. Tänk på att det finns ingenting som irriterar ens gäster så mycket som om de måste sitta och blåsa och röra i soppan för att den skall svalna. – Det är värdens ansvar att maten är i ätbart skick.
Lycka till !
.
Fler varianter av fisksoppa:
.
“Emmas fisksoppa”, med tomat, paprika, och creme fraiche, HÄR >
http://www.lchfrecept.com/ShowRecepy.aspx?ID=41
.
Fler fisksoppor, från “hittarecept.se”, HÄR >
http://www.hittarecept.se/s/fisksoppa.html
.
Anna Skippers fisksoppa, HÄR >
http://www.annaskipper.se/fisksoppa.html
.
Du kanske också gillar: / You may also like:
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >