Kokt Hans o Greta.nu » Snabba upp din dator – 3 enkla knep

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !


    Annons/Ad:

Snabba upp din dator – 3 enkla knep

_____

Tycker du att din dator har blivit slö ?

Känner du för att slänga ut den genom fönstret ?

- Jag ger dig knepen för att fräscha upp din Windows-dator !

Man kanske sitter därhemma med sin dator och arbetar, och man känner att den är lika seg och slö som ens gamla svärfar ?

- Men släng varken ut svärfar, eller dator genom fönstret, utan läs mina förslag på hur du håller din Windows-installation fräsch.

Vi skall använda programmet 1. CCleaner, för att rensa temporära filer,

och använda programmet 2. Dustbuster 2.9.5.1., för att rensa de resterande temporära filer som CCleaner inte tog, samt avsluta med att defragmentera hårddisken med hjälp av programmet 3. O & O defrag, free edition.

Jag och redaktionen har noggrant testat dessa tre program, och kommit fram till att de håller hög kvalitét, de kompletterar varandra väl, och de är också kompatibla med varandra. Samtliga datorprogram i den här artikeln är kostnadsfria för privatpersoner.

.

Genomgång av de tre programmen

1. Rensa temporära filer med “CCleaner” (Freeware)

Vad är CCleaner ? CCleaner ( = Crap-Cleaner ) är ett litet, effektivt brittiskt dataprogram utvecklat av företaget Piriform, som rensar bort skräpfiler, tempfiler, och genvägar som inte längre används. Programmet kan även ta bort internethistoriken och därigenom skydda ditt privatliv lite bättre ute på internet. Du kan även rensa registret från länkar som inte längre används, och du kan bestämma vilka program som skall “autostarta” med Windows.

Så här laddar du hem CCleaner: - kopiera denna url:

www.piriform.com/ccleaner/download/standard

- Du kan markera denna webbadress genom att trycka ned vänster musknapp, samtidigt som du för markören över adressen, och sedan högerklicka med musen och välja “kopiera”. Varpå du klistrar in denna url i din webbläsares adressfält ( den vita raden längst uppe på datorskärmen ), sedan trycker du “enter”.

Därefter klickar du bara på “spara”, sedan väljer du var i din dator som du vill lägga setupfilen. När hämtningen är slutförd, kan du vänsterklicka på setup-ikonen och starta inladdningen av programmet. Man får först välja språk, därefter läsa igenom ett licensavtal, sedan kan det vara bra att “Lägga till genvägar på startmenyn”, så att du bara behöver öppna startmenyn för att öppna programmet. Svara sedan “ja” på frågan: “Sök efter uppdateringar automatiskt”. Sedan trycker du på “Kör CCleaner”. På frågan “Intelligent scanning för kakor att behålla”, kan du svara “nej”.

Så här använder du CCleaner: Du kan starta städningen av din dator, genom att välja bland flikarna “Filstädning”, “Registerstädare”, “Verktyg”, och så vidare. Det är många rutor att sätta bockar i, och du bör själv bedöma, eller testa dig fram till vilka rutor du skall kryssa i. Kryssa i det som känns “logiskt”, och som passar för just dina behov. När du har gjort ditt val, så trycker du bara på ikonen “analysera”, och sedan på “Starta städning”. Sedan städar programmet automatiskt, och du kan följa städningen på en statusrad uppe på skärmen. Statusraden kan ibland låsa sig, men då trycker du bara på F5 ( reload ) så är det problemet löst. Om du skulle råka kryssa i “för många” rutor, så kan inget allvarligt hända, men det kan uppstå diverse småproblem, som att alla ikoner ute på internet blir jättestora, etcetera. Om du märker av några problem, kan du bara gå tillbaks till fliken, och “bocka av” rutan. - Klart.

.

2. Rensa resterande tempfiler med “Dustbuster 2.9.5.1.” (Freeware)

Vad är Dustbuster ? “Dustbuster” är ett litet italienskt program, utvecklat av företaget Casper & McAlba, som på ett effektivt sätt rensar bort cirka 1500 olika typer av “skräpfiler” från datorn, med hjälp av en teknik som de kallar “fuzzy logic scanning tecnologie”. Programmet är på italienska, och det är “helautomatiskt”, det vill säga, man behöver inte göra några inställningar alls. Programmet scannar först igenom datorn och det dyker upp blå och gula rutor nere till höger på skärmen, som på italienska beskriver exakt vad programmet gör. ( alla kan väl italienska…)

Så här laddar du ned “Dustbuster 2.9.5.1.”: – kopiera denna url:

http://majorgeeks.com/Dustbuster_d1182.html

Sedan klistrar du in webbadressen i adressfältet, så kommer du till download-avdelningen. I mitten utav sidan, klickar du på den mellersta textraden, där det står “Download Major Geeks”. Och om nedladdningen nu inte startar automatiskt, så bör du klicka på bannern “Click here if it does not”.

När du laddat ned Zip-filen, så kan du högerklicka på mappen, och välja “Extrahera alla”, så kommer zip-filen att packas upp. När Zip-filen är uppackad, klickar du bara på setup-ikonen, och installerar programmet. Följ anvisningarna noggrant, och tacka nej till alla “toolbars” (verktygsfält), som de vill att du skall installera. – Snart har man väl så många olika toolbars, så det inte finns något utrymme kvar på skärmen….  Svara däremot “JA” på frågan “Create a desktop icon ?”.

Så här använder du Dustbuster 2.9.5.1. – Programmet är helautomatiskt, så du kan inte göra några inställningar alls. Vänsterklicka bara på programikonen, så kommer först den blå scanningsrutan upp, sedan den gula analyseringsrutan. Därpå kan du göra annat på din dator. - Klart !

- Varje gång du behöver rensa datorn, kör du först “CCleaner”, och sedan startar du “Dustbuster 2.9.5.1.”. Varpå datorn är rensad på nästan allt “junk”. Anledningen till att man bör använda båda programmen, är att det finns så många olika typer av skräpfiler, och de kräver två program för att kunna raderas.

.

3. Defragmentera hårddisken med “O & O defrag“  (Freeware)

Vad är O & O defrag, free edition ? O & O defrag free edition, är ett tyskt defragmenteringsprogram, från företaget O & O software. Programmet städar upp bland filer, optimerar, byter ut felaktiga filer, och lägger filer till rätta i din hårddisk, vilket kan göra så att datorn känns snabbare att använda. Man kan även ställa in så att programmet startar redan ute i DOS-miljö, innan Windows har laddat in.

Så här laddar du hem programmet: - kopiera och klistra in denna url:

www.oo-software.com/en/free

Klicka på den gröna “download”-ikonen, skriv sedan en mailadress i rutan och välj om du vill ha deras nyhetsbrev, eller inte, sedan får du välja om du har 32, eller 64 bitars Windows. Välj O & O defrag, free edition som ditt huvudsakliga defragmenteringsprogram, läs igenom och godkänn licensavtalet, och tryck på “slutför”. Sedan öppnas strax programmet.

Så här använder du programmet: Det finns många inställningar som man kan göra, och du kan börja med att kika runt litegrann, på vad där finns. Man kan bland annat avgöra om man skall defragmentera med “NAMN” (normalläget), “STORLEK”, eller med “ÄNDRA”. Vi rekommenderar att du defragmenterar i normalläget “NAMN”, cirka en gång i halvåret, medan du kan defragmentera med “ÄNDRA”, varje gång datorn startas upp.

När du är beredd att börja, så kan du trycka på den gröna knappen uppe till vänster, som har en “play-symbol” ( pil ) på sig, så startar defragmenteringen. Du kan följa förloppet på en statusrad, och se när defragmenteringen är slutförd. – Klart !

————————-

- Nu bör din dator vara kvickare än innan !

.

- Vad gör jag om detta inte hjälpte ? – 4 tips

1. Radera webbläsaren, och installera den på nytt. Vissa skräpfiler är “bundna” till webbläsaren (browsern), och kan endast tas bort om man raderar webbläsaren, och sedan laddar hem den på nytt. Man kan radera alla webbläsare, utom Internet Explorer. I Internet Explorer kan man istället ta bort webbhistoriken, så känns surfandet lite snabbare.

Det kan även vara av betydelse för datorns snabbhet, vilken webbläsare ( browser ) man använder. Enligt ett oberoende test som tidningen “PChemma” hänvisar till ( www.howtocreate.co.uk/browserSpeed.html ), så skulle webbläsaren Opera vara den snabbaste webbläsaren, under förutsättning att man använder plattformen Windows i sin dator.

.

2. Beställ ett snabbare internetabonnemang. Om datorn fortfarande känns slö, så kan det löna sig att ringa och beställa ett snäpp snabbare internet. Men det kan, paradoxalt nog också kännas långsammare när man har beställt ett snabbare internet. Så det är litegrann av en chansning man gör.

.

3. Som en tredje åtgärd, kan du formatera hårddisken, och ladda in operativsystemet på nytt. Ofta fick man ju med sig en installations-CD med datorn, alternativt blev uppmanad att bränna en kopia av operativsystemet, när man packade upp sin dator, och det är den ( plus eventuellt andra hjälpskivor ) som man använder när man laddar in operativsystemet på nytt. – Glöm bara inte att ladda över allt det viktiga du har på en extern hårddisk, innan du formaterar.

- Man kan även dela upp sin hårddisk i olika sektioner, och endast formatera en viss sektion, vilket har fördelen att man då har kvar informationen på de övriga sektionerna. Detta kallas att man gör en partitionering, och det finns speciella dataprogram, som man kan använda till detta ändamål. Kontakta stället där du köpte datorn, och fråga om de har något bra program för partitionering. – Eller kanske ladda hem ett, gratis från internet ?

.

4. Köp en ny dator. – Dagens webbsajter är ganska avancerade. De innehåller många animeringar, mycket färger, och avancerade designelement som kräver mycket ram-minne, bra processorer, högkvalitativa moderkortschipset, och nya pigga hårddiskar, i synnerhet ifall man har många sidor uppe samtidigt, spelar online-spel, eller tittar på streamad video över internet.

Du kanske har märkt att skripten “låser sig” ibland ute på internet, och detta har ofta att göra med att man har för lite RAM-minne (arbetsminne) installerat i datorn.

För att internetsurfandet skall gå frustrationsfritt, så bör man ha en två-kärnig (dual-processor), eller helst en fyr-kärnig (quadra-processor), och minst 6, men helst 8 Gigabytes ram-minne. Och ett 64-bitars operativsystem är nästan ett måste idag, för att man skall kunna ladda in tillräckligt mycket ram-minne.

- Och en modern SDD-hårddisk, växlar filer mycket snabbare än en gammal Sata3-hårddisk, men blir också dyrare naturligtvis.

Istället för att köpa alla dessa saker separat, är det billigare att köpa en helt ny dator. Man kan få en superbra dator idag för mellan 2.000 och 5.000 kronor. Och det är en stationär dator man bör ha, och ej en bärbar. De bärbara har många, många år kvar innan de kommer upp i samma prestanda som en stationär dator – om de någonsin gör det ? Fördelen med stationära datorer är också att man själv kan byta ut samtliga hårdvarukomponenter i datorn, efter att alla garantier har gått ut, medan man på en bärbar dator endast kan byta ut ram-minne och hårddisk.

.

Dessa virusprogram kan vara bra att ha – 3 tips

Jag och redaktionen har även testat tre olika virusprogram, som kan vara bra att ha på sin dator. Dessa virusprogram heter:

A. “ClamWin”, B. “Comodo brandvägg, och C. “SpywareBlaster”.

Vi har noggrant testat dessa tre virusskydd, och funnit att de håller hög kvalitét, de kompletterar varandra väl, och de belastar inte datorns arbetsminne nämnvärt, vilket många andra virusskydd faktiskt gör. Vi rekommenderar att man använder dessa tre virusprogram tillsammans.

.

A. Vad är “ClamWin” ? ClamWin är ett antivirusprogram, från “alch” ClamWin pty Ltd, som består av en motor av programmet ClamAV. ClamWin ligger och arbetar i bakgrunden, och stoppar effektivt många typer av virus, vilka man kan lägga i karantän, för att sedan radera.

Så installerar du ClamWin: – kopiera och klistra in denna url:

www.clamwin.com/content/view/18/46/

Klicka sedan på den grå “download”-bannern, som har en röd pil på sig. Du hämtar hem programmet genom att klicka på “spara fil”. När nedladdningen är klar, klickar du bara på setup-ikonen, och väljer “Kör”. Varpå du kan läsa igenom licensavtalet, och godkänna. Välj destinationsplats (folder) och avgör om du vill ha några verktygsfält installerade eller inte. Klicka bort bockarna i rutorna när du skall välja komponenter, men däremot är en “desktop-icon”, ofta bra att ha ! Klicka sedan på “install”. Programmet installeras nu automatiskt. Ibland uppdateras virusdatabasen direkt, och ibland bör du starta om systemet innan du kan använda programmet.

Så använder du ClamWin: Börja med att välja vilken hårddisk du skall undersöka, och gå sedan in på fliken “ClamWin preferences” och gör inställningen “Move to Quarantain folder”. Sedan klickar du på “scan”. Nu scannar programmet av den hårddisk du har valt, och söker efter virus. Det kan ta lång tid att scanna, ibland åtskilliga timmar, så du kan gott göra annat, medan programmet arbetar. Stundtals bör du därefter gå in i karantän-mappen, och tömma den. – Klart !

.

B. Vad är “Comodo brandvägg” ? Comodo brandvägg är ett oerhört omfattande, och pedagogiskt upplagt program från företaget Comodo group LTD, och det är till stor del på svenska. Programmet, som ligger dolt i bakgrunden och “gör sitt jobb”, hindrar virusattacker på din dator, och har många olika inställningsmöjligheter. Programmet har ett mycket bra supportforum som man kan vända sig till och chatta med en så kallad “Geekbuddy”, och det finns även möjligheter att köra programmet i det som heter “sandbox”. Geekbuddyn, laddar dock in automatiskt i de senare versionerna av programmet, vilket tyvärr kan slöa ned datorn lite. – Försök att i så fall avinstallera Geekbuddyn.

Så laddar du hem programmet: – kopiera och klistra in denna url:

personalfirewall.comodo.com/free-download.html

För att ladda ned programmet, så klickar du på den gröna bannern, “Click to download”, varpå du väljer “kör”. Sedan skall man välja språk, och därefter kan du klicka bort bockarna, där de frågar om du vill ha “Molnbaserad beteendeanalys”, och “ändra dns-servrar”. Godkänn och installera. Programmet installeras nu automatiskt. Sedan kan du “starta om systemet”. – Eventuellt behöver du söka efter “nya uppdateringar” direkt.

Så använder du programmet: Börja med att gå på en “rundvandring” inne i programmet, för att se vad det har att erbjuda, och testa lite olika inställningar. I “översikts-mappen”, så kan du se hur många virusangrepp som brandväggen har stoppat. - Klart !

.

C. Vad är “SpywareBlaster” ? SpywareBlaster är ett amerikanskt program som skyddar datorn mot “spyboots”, utvecklat av företaget Javacool software. SpywareBlaster, som är mycket effektivt, ligger i bakgrunden och arbetar hela tiden, och det hindrar trojaner, spyboots, virus, och hackerattacker på din dator. Det finns även möjlighet att genomföra en så kallad “system snapshot”, och återställa systemet, eller webbläsaren, till ett visst datum.

Hur laddar jag ned programmet ? – kopiera och klistra in denna url:

www.javacoolsoftware.com/sbdownload_free.html

Välj att installera den mittersta blå raden, på vilken det står “from Javacool software”. När du klickat på “kör”, så kan du läsa igenom licensavtalet, välja destinationsmapp, och placera en genväg på skrivbordet. Det kan också vara bra med “automatiska uppdateringar”.

Hur använder jag programmet ? Börja med att klicka på texten “Enable all protection”, så är alla system skyddade. Då och då kan det vara bra att installera uppdateringar, och då klickar du på “Check for updates”. – För att komma till huvudsidan, klickar du bara på “Protection status”. - Klart

.

Bonustips

Om du är en person som har “tummen mitt i handen”, eller som inte gillar att hålla på med virusprogram själv, kan du be företaget som du har bredbandet hos, att sköta allt som har med virusskydd att göra. Det kostar visserligen någon slant i månaden, men det kan det vara värt, att få ha sin dator skyddad från centralt håll i stället.

- Och vill du gå ännu längre, och inte hålla på med några finesser, eller extrainställningar alls, då kan jag, tillsammans med redaktionen och de IT-tekniker som vi har varit i kontakt med, rekommendera att man köper en Macintosh istället, och använder operativsystemet “Mac OS”. Denna dator är mycket enkel att använda, dess mjukvara uppdateras inte så ofta, och den är heller inte utsatt för lika många virusangrepp, som PC-datorer är.

.

Instruktionsvideos

.

Se informationsvideo om programmet CCleaner HÄR  ( Tid: 2.59 )

Se informationsvideo om programmet ClamWin HÄR ( Tid: 9.24 )

Se informationsvideo om programmet SpywareBlaster HÄR ( Tid: 6.01 )

.

Sammanfattning för synnedsatta HÄR

.

Sammanfattning av artikeln, på en “VIC20-skärm”, HÄR

Sammanfattning av artikeln, på en “Commodore 64-skärm”, HÄR

Sammanfattning av artikeln, på en “COMPIS-skärm”, HÄR

.

 Kommentera HÄR

- Ett stort tack till IT-teknikerna Lacke Westman, Swante Wahlström, och Håkan Karlsson, för era goda råd !


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=10469

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:

Andra läser också: (Others also read):

     

ANNONSER / ADS:
.

.
.



KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Mer på samma ämne: (More on the same topic):

.
Sök vad du vill: / Search what you want: .

Andra närbesläktade ämnen: / More related topics:

.

Skicka in en kommentar: / Leave a Reply:


KHOG/Ih Z 8 (622x250)

Sök i svenska Wikipedia:
Search english Wikipedia:

-----
Sök synonymer:
Search synonyms:

-----
Sök bilder:
Search images:

-----
Sök i Youtube:
Search Youtube:


Gå till artikelns start, här > / Go to Top, here >

Gå till menyn, här > / Go to Menu, here >




Annons/Ad:



Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu