Kokt Hans o Greta.nu » Så väljer du rätt webbhotell – 5 steg

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !


    Annons/Ad:

Så väljer du rätt webbhotell – 5 steg

( Version för mobiltelefon, längst ned på sidan )

_____

Vill du göra en egen hemsida ?

Men vet inte var du ska lägga den ?

- Läs min guide för hur du väljer webbhotell !

Efter att väldigt många människor har hört av sig till min mailadress, och vill veta vad man bör tänka på innan man hyr plats på ett webbhotell, så kontaktade jag webbutvecklaren Magnus Sjömark, för att tillsammans med honom konstruera en enkel 5-stegs checklista, som man kan använda när man väljer webbhosting till sin hemsida.

En del människor väljer att hosta sin webbsajt på egna servrar, exempelvis hemma i vardagsrummet, eller i garderoben, medan andra människor föredrar att hyra serverplats på ett så kallat webbhotell ( ett företag som hyr ut webbserverplats ). Det är ju en svårgenomtränglig djungel, som man hamnar i, när man skall skapa en webbsajt, så för att förenkla tillvaron för dig, har vi kommit fram till dessa 5 steg:

.

Kontrollera…

1. alla servrars upptid

2. hur servrarna är “routade”

3. att webbhotellet gör “backup” på din webbsajt varje dygn

4. pris, och support

5. vilken yttrandefrihetslagstiftning serverlandet har

.

1. Hur hög upptid har servrarna ?

Det första du bör kontrollera, är den “generella serverstatusen” hos det webbhotell som du funderar på att anlita som host för din webbsajt. Eftersom man inte vet vilken server som hemsidan kommer att hamna på, av alla de servrar som webbhotellet nyttjar, så kan det vara listigt att titta på hur tendenserna ser ut för webbhotellets samtliga servrar. Detta för att kunna bilda sig en uppfattning om ifall webbhotellet känns seriöst eller inte.

- Verkar servrarna stabila ? – Har de mycket upptid ? – sådär en 99,95 – 100 procents upptid ? – Bra, då kanske du vågar hyra plats på just det webbhotellet.

Jämför detta med om du startar en frisersalong. – Då är det naturligtvis viktigt att salongen är öppen så mycket som möjligt, så att alla människor kan komma in och klippa sig, när de så önskar. Det är ju inte så lämpligt att ta lunch, och stänga igen frisersalongen mellan klockan 11.00 och klockan 14.00, just då alla kunder har möjlighet att komma och klippa sig. – Samma sak är det med uppetiden på webbhotellets servrar. - Ju högre upptid, destå bättre är det.

Det går inte att betala sig till en högre upptid, eftersom upptiden på servrarna till stor del är beroende av icke kontrollerbara faktorer, så kallad “force majeure”. Det spelar alltså ingen roll om man hyr plats på ett dyrt och exklusivt webbhotell, eller på ett lågbudget 100 kronors-webbhotell, utan det viktigaste är att servern har varit igång en tid och att servern har en god och stabil historia bakom sig. Att webbhotellet byter hårddiskar ofta, är självklart också en fördel, så att du får en ung, pigg hårddisk som din hemsida ligger på.

Vissa webbhotell accepterar att man byter server, om man märker att servern inte fungerar, och det kan vara en fördel att ligga på ett webbhotell som accepterar serverbyte, även om det i och för sig inte är så lämpligt att byta server allt för ofta. – Man vill väl inte bli betraktad som en hoppjerk…

.

2. Hur är servrarna “routade” ?

Det är även viktigt att servrarna är effektivt routade, så att ens webbsajt får kort nedladdningstid, och snabb sidbyteshastighet. – Detta kontrollerar du, genom att gå in på en annan webbplats som redan ligger på det webbhotell som du funderar på att anlita, och testar hur snabbt den webbplatsen laddar hem ( öppnar sig i browsern ), och hur snabbt sidbytena sker ( när du klickar på sajtlänkarna inne på sajten ).

För att få reda på vilka andra webbplatser som ligger på det webbhotell som du grunnar på, så kan du gå in på det aktuella webbhotellets webbsajt och leta efter rubriken “Våra kunder”, eller “Länkar till webbsajter som ligger hos oss”, eller något i den stilen. I anslutning till denna information, brukar man även få välja om man vill ha en länk från webbhotellets webbsajt, in till sin egen webbsajt.

- Ordet “Routing”, innebär hur vägarna ser ut från webbhotellets servrar och ut till internet. Jag brukar tänka på Bobby Trumps gamla jazz-dänga “Route 66″, varje gång jag hör ordet. Det är mycket viktigt att webbplatsen är effektivt routad, eftersom internetbesökarna kan bli ganska irriterade om webbsajten känns seg, när de klickar på webbsajten ute på internet, eller när de byter sida inne på webbsajten.

.

3. Gör webbhotellet “backup” på din hemsida varje dygn ?

Det tredje du bör kontrollera, är i fall webbhotellet gör en “backup” ( säkerhetskopia ) på hela din webbsajt varje dygn. Detta är en klar fördel, i fall din webbplats skulle komma att bli hackad. Det är relativt vanligt att man kapar webbsajter, och detta drabbar framförallt stora och kända bloggar, eftersom då får ju hackaren en större “fjäder i hatten”, men kapningar kan även drabba mindre hemsidor, om man har otur. – Om webbhotellet gör “backup” på hela ditt innehåll en gång per dygn, då kan de ju bara lägga tillbaka alla ursprungsfiler på sin rätta plats igen.

Men, även om webbhotellet gör en backup på din hemsida, så bör även du själv göra en egen lokal backup på din webbsajt varje dygn. För att göra det, så går du bara in i webbhotellets kontrollpanel, och skapar en backup på ditt innehåll och laddar ned backup-filen till din dator. Den backup-filen kan du sedan använda till att återställa din webbsajt till så som den såg ut, innan den blev kapad.

Men man bör först packa upp backup-filen, innan man kan använda den, då filerna ofta är i tar.gz-, zip-, eller i rar-format. Operativsystemen som vi använder, brukar ha rätt så schyssta uppacknings-program.

Man kan också tänka på att “lägga äggen i olika korgar”, när det gäller var man skall förvara backupen. Det är inte så bra om huvudhårddisken, som din webbsajt ligger på, finns i samma lokal som backup-hårddisken. För i händelse av brand, så kan ju hela den lokalen brinna upp. Och då har man ju ingenting kvar.- Snopet va ?

Vissa IT-experter brukar koppla ihop flera backup-hårddiskar med samma innehåll, i en så kallad “NAS”-koppling, så att om den första hårddisken skulle gå sönder, så använder man bara nästa hårddisk, som sitter i turordning. Och helst bör man alltså ha alla hårddiskar, i separata rum.

.

4. Har webbhotellet rimliga priser, och en bra kundsupport ?

Det kan självfallet vara fint om webbhotellets tjänster har ett för dig, rimligt pris, samt att det finns någon form av support ( hjälp, kundtjänst ) på webbhotellet.

.

5. Vilken yttrandefrihetslagstiftning har serverlandet ?

Rent juridiskt kan det vara praktiskt att ha sin webbplats på en server i ett land som har en så långt utvecklad och vidsynt yttrandefrihetslagstiftning som möjligt, exempelvis Sverige, Danmark, eller USA, så att man inte blir stämd in på bara underkläderna, ifall man skulle råka kränka en politiker, en kändis, eller kritisera ett företag.

Jag skulle tänka efter två gånger, innan jag hyrde plats på ett webbhotell i Norge, Storbritannien, eller Frankrike, till exempel. Dessa länder verkar ha en förlegad kultur när det gäller yttrandefriheten, och stämningar på miljonbelopp har utfärdats mot webbsajter i dessa länder.

Det är alltså inte bara av betydelse vilket land man sitter i när man skriver på sin hemsida, utan man bör även ta hänsyn till serverlandets olika lagar. Vilka lagar serverlandet har, när det gäller upphovsrätt, publicering av bilder, sex- och våldsskildringar, hädelse ( = blasfemi ) och förtal, kan kanske komma att spela en ännu större roll i framtiden ?

.

Sammanfattning

Så här väljer du rätt webbhotell:

.

1. Se till att webbhotellets alla servrar har så hög upptid som möjligt

2. Kontrollera att webbhotellets servrar är effektivt routade

3. Kräv att webbhotellet gör “backup” på webbsajten varje dygn

4. Kolla pris och supportmöjligher

5. Läs på om yttrandefriheten, i det land som servern ligger i

.

Bonusråd:

.

Hur mycket kostar det att överskrida sin trafikgräns ?

Det kan vara bra att maila till webbhotellets support, och fråga hur mycket det kostar om du skulle råka få en tillfällig topp i trafiktillströmningen, och hur webbhotellet i så fall fakturerar dig för detta. Ofta betalar man bara för att kunna ta emot en viss mängd internetbesökare, så kallad bandbredd, och därför är det viktigt att veta hur mycket webbhotellet tar betalt, om din webbsajt skulle få fler besökare än den överenskomna bandbredden.

Det finns exempel på webbsajtägare som har åkt på semester, och sedan när de kommit tillbaka hem igen, mötts av en faktura på 20.000 kronor från sitt webbhotell. Och det enda som inträffat var att trafikgränsen hade överskridits medan webbplatsägaren var på semester. Och då passade webbhotellet på att verkligen ta betalt för detta.

För att undvika det här scenariot, så kan man höra sig för med webbhotellet vad de har för rutiner när webbsajten får fler besökare, än vad den överenskomna trafikgränsen tillåter.

- Lycka till !

.

Kompletterande information via länkar

.

.

Få mer information om webbhotell, på Wikipedia  HÄR

http://sv.wikipedia.org/wiki/Webbhotell

.

Mer fakta om att välja webbhotell,  HÄR

http://www.cristian-herrera.se/webben/konsten-att-välja-webbhotel

.

Forum om trafikgränser, och om att hosta webbsajten själv  HÄR

https://www.flashback.org/t1505850

.

.

Engelsk version av artikeln  HÄR .

.

- Kommer du på fler saker som man kan tänka på, när man väljer webbhotell ?

    Kommentera  inlägget  HÄR

- Tack till webbutvecklaren Magnus Sjömark

.

Version för mobiltelefon  HÄR

http://kokthansogreta.nu/mobil/?p=10

..


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=11788

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:

Andra läser också: (Others also read):

     

ANNONSER / ADS:
.

.
.



KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Mer på samma ämne: (More on the same topic):

.
Sök vad du vill: / Search what you want: .

Andra närbesläktade ämnen: / More related topics:

.

Skicka in en kommentar: / Leave a Reply:


KHOG/Ih Z 8 (622x250)

Sök i svenska Wikipedia:
Search english Wikipedia:

-----
Sök synonymer:
Search synonyms:

-----
Sök bilder:
Search images:

-----
Sök i Youtube:
Search Youtube:


Gå till artikelns start, här > / Go to Top, here >

Gå till menyn, här > / Go to Menu, here >




Annons/Ad:



Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu